NBSE Class-9| Social Science Notes/Solutions| Chapter-9| Wildlife

Get here the notes/solutions/extras of NBSE Class-9| Social Science Notes/Solutions| Chapter-9| Wildlife. However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

I This chapter NBSE Class-9| Social Science Notes/Solutions| Chapter-9| Wildlife. which is a part of the class 10 syllabus of social science for students studying under Nagaland Board of School Education:

NBSE Class-9| Social Science Notes/Solutions| Chapter-9| Wildlife

Here You can learn or understand this chapter’s notes and question answer for NBSE Syllabus, all the materials are given in the basic and easy to learn for the students. We describe all the questions answer briefly in every state.

EXERCISE

1. Choose the correct answer.

1. Which is our national bird? 

(a) Great Indian Bustard 

(b) Peacock

(c) Pheasant

(d) Duck

Ans:-(b) Peacock

2. Which migratory birds visit India?

(a) Siberian crane

(b) Flamingo

(c) Both of these

(d) None of these

Ans:-(c) Both of these

3. The gharials, a variety of crocodiles, are found only in 

(a) Burma 

(b) India 

(c) U.S.A. 

(d) China

Ans:-(b) India

4. Where is the Corbett National Park situated?

(a) Bihar 

(b) U.P. 

(c) Uttarakhand 

(d) Odisha

Ans:-(c) Uttarakhand

5. The Kaziranga National Park is famous for which wild animal?

(a) lion

(b) Tiger

(c) Rhinoceros (one-homed)

(d) Nilgai

Ans:-(c) Rhinoceros (one-horned)

6. In which state is Periyar Wildlife Sanctuary located?

(a) Odisha

(b) Kerala

(c) Assam

(d) Bihar

Ans:-(b) Kerala

II. Very Short Answer Type Questions

1. How many species of birds and animals are found in India? 

Ans:- There are more than 89000 animal species and about 1200 species of birds are found in India.

2. What are endangered species?

Ans:-Those species of Plants and animals which have become extinct and those are on the line of extinction, are termed as endangered species.

3. Where are elephants found in India?

Ans:- Kerala, Karnataka and Assam.

4. Which is the natural habitat of the Indian lion?

Ans:-Gir forest of Gujarat.

5. Which animals are found in rivers, lakes, and coastal areas of India? 

Ans:- Turtles, Crocodiles and Gharials.

6. Where is Kaziranga National Park located?

Ans:-Assam.

7. Where is Wayanad Wildlife Sanctuary located?

Ans:- Kerala.

III. Short Answer Type Questions

1. Give an estimate of the abundant wildlife in India.

Ans:- India has a rich stock of flora and fauna. The abundance of wildlife can be estimated by the following:– 

(i) There are more than 89000 animal species.

(ii) India has 1200 species of birds that make up 13% of the world’s total.

(iii) The country has 2500 species of fish that make up 12% of the world’s stock.

iv) The amphibians, reptiles and mammals of India comprises between 5% and 8% of the world’s count

2. Where can you see elephants and rhinoceros in India? 

Ans:- Kerala, Assam.

3. State any three methods to conserve wildlife in India.

Ans:- Wildlife can be conserved by-

(i) Prevention of poaching. 

(ii) Making and imposing laws for the protection of threatened and endangered species. 

(iii) Creating awareness among the people.

4. What is a ‘Biosphere Reserve”?

Ans:- Biosphere reserves are multipurpose protected areas created to deal with the issue of conservation of bio-diversity and its sustainable use.

IV. Long Answer Type Questions

1. Discuss the methods which can be used to conserve wildlife. 

Ans:- The different methods which can be used to conserve wildlife are:-

  1.  Prevention of poaching
  2. Making and imposing laws for the protection of threatened and endangered species. 
  3. Creating awareness among the people.
  4. Prevention and preservation of their natural habitat 
  5. Demarcating national parks, Sanctuaries and reserves and protecting them.

2. Why has India a rich heritage of flora and fauna? Explain.

Ans:-India has rich heritage of flora and fauna because of the following factors:

  1. It has a very large geographical area which includes the mountains, the northern plains, the plateaus and also islands.
  2.  India has a varied climate from very dry to monsoon type and temperature ranges from very hot to cold and very cold, which is suitable for different kinds of flora and fauna. 
  3. India has different types of soil like alluvial soil, red soil and black soil suitable for different plant types.
  4.  India is blessed with perennial rivers which sustain aquatic life. 
  5. The mountains and plains are capable of supporting and sustaining different types of plants and trees.

3. State and explain the usefulness to conserve wildlife.

Ans:-The need to conserve our rich and varied fauna arises because of the following reasons.

  1. They provide us milk, meat, wool, silk and hides etc. Insects like bees provide us honey.
  2. Wild animals and birds add to the beauty of nature and help in maintaining ecological balance.
  3. Indiscriminate hunting of wildlife disturbs the ecological balance and leads to the extinction of some species altogether.
  4. Some beautiful species like cheetah, rhinoceros, musk-deer, Indian bustard are in the danger of total extinction. Besides this many birds and animals have already become extinct due to reckless destruction of forest. Thus, we need to protect animals and wildlife.

4. Explain the government measures to protect wildlife in India. 

Ans:-To conserve the endangered species of wildlife, various steps have been taken by the government. 

The chief among them are as follow:

  1. Various national parks, sanctuaries and biosphere reserves have been set up in various parts of India eg. Nilgiri and Nanda Devi biosphere reserves.
  2. Periodic census is being taken to find out the latest position of some rare species so that they can be preserved for our future generations. Tigers and rhinoceroses are some endangered species of wildlife in India. So for them special projects have been prepared.
  3. The killing of wildlife has been banned by the government. Special forest officers have been appointed to catch the law-breaking animal hunters.

5. How can people’s participation be effective in conserving forests and wildlife? [HOTS]

Ans:- Besides the government, it is also our duty to preserve the wildlife. We should avoid reckless hunting of wild animals, indiscriminate felling of trees and clearing of forests to protect our national wealth, ie wildlife. For this purpose people should take in planting more trees, preventing, regenerating forests and developing the natural habitats of wildlife,

For this purpose, the steps taken include planting more trees, preserving, regenerating forests and developing the natural habitats of wildlife. To keep abreast of the progress in this direction a number of periodic surveys and census are being conducted

V. Map Work

1. On an outline map of India mark and label the following:

  1. Bharatpur Bird Sanctuary 
  2. Vedanthangal Bird Sanctuary 
  3. Kanheri National Park 
  4. Simlipal National Park 
  5. Sariska Wildlife Sanctuary 
  6. Dachigam Wildlife Sanctuary.

Additional Questions:

1. Why have biosphere reserves been set up?

Ans:- Biosphere reserves have been set up to protect and conserve biodiversity or the flora and fauna. 

2. What is the significance of wildlife conservation?

Ans:- The wild creatures are gift of nature for us. They help to embellish the natural beauty of their unique way of existence. But due to growing deforestation and negligence they are under threat and will require special attention to save them.

3. Write about the main animals found in India.

Ans:- The main animals found in India are elephants, lions, tigers, leopards, camels, monkeys, Gazelle, chouingha, nilgai, wild ass, wild sheep, bharal (blue sheep) antelope, rhinos, bear, ibex etc. Besides, we also have water animals like crocodile, Gharials Dolphins, Turtles etc. Which makes our life very rich. bear, ibex etc. Besides, we also have water animals like crocodile, Gharials dolphins, turtles etc. which makes our wild life very rich.

4. What is meant by wildlife? 

Ans:- The term wildlife refers to the different species of plant and animals in the forest.

5. How many species of fish do we have in India?

Ans:- In India we have about 2500 species of India.

6. Where do we find the one-horned Rhinos in India? 

Ans:-One-homed Rhinos found in swamps and marshland of Assam and West Bengal.

7. What is the unique feature of our wild life when it is compared to other countries? 

Ans:-The unique feature is that India is the only country in the world where both lions and tigers are found.

8. Where are the tigers found in the India? 

Ans:- Tigers are found in the Himalayan region, the Sundarbans of west Bengal and the forest of Gujarat.

9. Name the only one of a certain variety of crocodile in the world today is found only in India. 

Ans:- The Gharials.

10. Where does the river dolphins known as ‘platantisa gangetica’ found in India?

Ans:- The river dolphins platantisa Gangetiea is found in the Ganga and Brahmaputra river system.

11. What is the importance of the Environmental Protection Act 1986?

Ans:- It has made rules for overall Protection of environment.

12. How many species of plant are in the endangered list?

Ans:- Nearly 1300, species of plant are in the endangered list. 

13. What steps government has taken to protect and preserve the flora and fauna in India?

Ans:-Government has implemented many plans and programmes to both preserve and regenerate the flora and fauna in India – 

  1.  planting more trees, preserving regenerating forest and developing the natural habitats of wildlife.
  2. Government has set up ‘project Tiger’ and ‘Project Rhinos’ 
  3. Government has set up a number of wildlife Sanctuaries, bird sanctuaries and national parks:

Multiple Choice Questions:

14. Which animal is protected in the Gir National park? 

(a) Tiger 

(b) Asiatic Lion 

(c) Rhinoceros 

(d) Wild Buffalo 

Ans:- (b) Asiatic Lion.

15. In which state is the Hastinapur wild sanctuary? 

(a) Kerala

(b) West Bengal

(c) Uttar Pradesh 

(d) Andhra Pradesh,

Ans:- (c) Uttar Pradesh.

16. The Environmental Protection Act was made to protect the environment in: 

(a) 1985 

(b) 1986

(c) 1987 

(d) 1988

Ans:- (b) 1986

Leave a Reply