NBSE Class-9| Social Science Notes/Solutions| Chapter-8| Natural Vegetation

Get here the notes/solutions/extras of NBSE Class-9| Social Science Notes/Solutions| Chapter-8| Natural Vegetation. However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

I This chapter NBSE Class-9| Social Science Notes/Solutions| Chapter-8| Natural Vegetation. which is a part of the class 10 syllabus of social science for students studying under Nagaland Board of School Education:

NBSE Class-9| Social Science Notes/Solutions| Chapter-8| Natural Vegetation

Here You can learn or understand this chapter’s notes and question answer for NBSE Syllabus, all the materials are given in the basic and easy to learn for the students. We describe all the questions answer briefly in every state.

EXERCISE

I. Choose the correct answer.

1. In which state is Simlipal biosphere reserve located?

(a) Odisha

(b) Bihar

(c) West Bengal 

(d) Nagaland

Ans:-(a) Odisha

2. The Bakarwal and Gujjar tribes graze their flock of sheep in:

(a) Tropical rainforests

(b) Tropical thorn forests and scrubs

(c) Temperate forests with grasslands

(d) None of the above

Ans:- (d) None of the above

3. Tropical Rainforests are not found in which region of India?

(a) Western Ghats

(b) Lakshadweep

(c) Andaman & Nicobar Islands 

(d) Thar Desert

Ans:-(d) Thar Desert

4. Which are the most widespread forests in India?

(a) Tropical rainforests

(b) Tropical deciduous forests

(c) Tropical thorn forests 

(d) Alpine and Tundra grasslands

Ans:-(c) Tropical thorn forests

5. Cacti, acacia, palms and euphorbias are the main plant species of which type of vegetation?

(a) Rainforests

(b) Deciduous forests

(c) Thorn forests and scrubs

(d) Alpine and Tundra grasslands

Ans:-(c) Thom forests and scrubs

6. Temperate forests at the height of 1500 to 3000 metres are full of coniferous trees that include

(a) Cedar 

(b) Spruce

(c) Pine, deodar, fir

(d) All of these

Ans:-(d) all of these

7. How many biosphere reserves are there in India? 

(a) 14 

(b) 15 

(c) 16 

(d) 18

Ans:- (d) 18

8. Sunderbans Bioreserve is located in which state? 

(a) Assam 

(b) West Bengal 

(c) Meghalaya 

(d) Tamil Nadu

Ans:-(b) West Bengal

II. Very Short Answer Type Questions

1. Define flora.

Ans:-Flora is the name given to all the species of plants of a particular region or period.

2. What is an ecosystem?

Ans:- Interdependence between the plants and the animals along with their physical environment is called ecosystem.

3. What is meant by ‘natural vegetation”? 

Ans:- Plant life in general with respect to geographical variation or scenery is called vegetation.

4. Which three factors determine vegetation types? 

Ans:- Three factors that determine the vegetation types are relief, temperature and rainfall.

5. Where are tropical rainforests found?

Ans:- The tropical rainforests are found in the rainy parts of India- i.e, the Western Ghats and the island groups of Lakshadweep, and the Andaman and Nicobar Islands.

6. Which are the most widespread forests in India? 

Ans:- The most widespread forests in India are the tropical deciduous forest. 

7. What type of plants are found in Temperate Forests with Grasslands?

Ans:- Coniferous trees that Includes Cedar, Spruce, Pine, Deodar and silver fir are found in Temperature forests with grasslands

8. At what heights are Alpine forests found?

Ans:- Alpine forests are found at the height of 3600mts above the sea level.

III. Short Answer Type Questions

1. Write a brief note on thorn forests and scrubs.

Ans:-Thorny trees and bushes comprise the thom forests and scrubs of India. Mainly they are found in the northwestern part of India. The main Plant species of the forests are cacti, acacious, Palms, Euphorbias etc. The scattered trees of these type of forests possess long, penetrating roots that reach deep into the soil for water.

2. What are tropical rainforests?

Ans:- Tropical rain forests are found in the rainy parts of India. These type of forests grow bushy in areas that receive more than 200 cm rainfall and experience a short dry season. Trees are grown to the height of up to 60 metres or even more. Important trees found in these regions are Ebony, Mahagony, rosewood.

3. What are the characteristics of moist deciduous forests? 

Ans:-Moist deciduous forests are located in areas that receive 200cm to 70 cm rainfall. The major locations of these forests are west Orissa, Chattisgarh, Jharkhan. The Himalayan foothills, Northeastern States and Eastern Slopes of western Ghads. Teak is the most important species and other species are Khair, Sal, bamboo, Sandal-wood.

4. What are the features of Dry deciduous forests?

Ans:- Dry deciduous forests are forests which are located in areas that receive 100cm to 70 cm rainfall. Most forests are in:

  • The rainier parts of the peninsular plateau 
  • Plains of Bihar
  • Plains of Uttar Pradesh

Open stretches of Teak, Sal, Peepal, Neem grow. Most of these forest regions has now been cleared for cultivation and grazing. 

5. Why has India have a rich heritage of flora and fauna?

Ans:- India is a rich heritage of flora and fauna because of good ecosystem, climate and vegetation. Rivers have always been of great use to man. They provided early man with water to drink, and the fish they provided were valuable as food. When mant learnt to build and manage boats, rivers supplied a cheap and easy way of travel. River valleys provided easy routes and fertile land. In many places, the rivers have been set to work to produce electric power. Rivers often from the boundaries of countries, as their crossings can be easily controlled.

IV. Long Answer Type Questions

1. Why have biosphere reserves been set up?

Ans:- Biosphere reserves have been set up to protect and conserve the biodiversity of India. These reserves are actually multipurpose protected areas where each plant and animal species finds a protected, necessary environment in its natural habitat. The main aim behind the setting up of the biosphere reserves are:

  1. Conserving and maintaining diversity and integrity of the natur heritage in its full form. Le, Physical environment, the flora and the fauna.
  2. Promoting researches on ecological conservation and other aspects of environment preservation.
  3. Providing facilities for education, awareness and training.
  4. To preserve the genetic variety in the crucial natural ecosystem settings. 

2. What is the difference between Alpine and Tundra vegetation and temperate forests with grasslands?

Ans:- The Alpine and Tundra Vegetation find at the highest of 3600 meters. The growth of the trees becomes stunted as they near the snowline. The Alpine grasslands are most frequented by nomadic tribes who bring their flocks of sheep to graze. As one goes higher, Tundra vegetation also includes lichens and mosses Whereas, temperate forests are found at heights of 1500 to 3000 metres. The temperate forests occur on the southern slopes of the Himalayas. Even at the height of 3000 metres grasslands become common occurrences.

3. Explain the ways to conserve forests.

Ans: (a) Afforestation: We should plant more trees, i.c… afforestation. All communities should be made aware of the importance of forests. This will prevent reckless cutting of trees. Besides this, people living near forests should be made aware of the danger of forest fires and how they cause depletion of forest resources.

(b) Check on Urban Growth: For living purposes, forests have been destroyed. New cities have led to destruction of forest areas. Therefore, the urban growth should be properly planned so that the minimum area under forests is maintained.

(c) Check on Grazing: Overgrazing by animals leads to destruction of forests. There should be restrictions and control on grazing by domestic animals.

4. Explain the characteristic features of Tropical Evergreen forests. [HOTS]

Ans:- Tropical rainforests are only found in the rainy parts of India, ie., the Western Ghats and the island groups of Lakshadweep, and the Andaman and Nicobar Islands.

  • These types of forests grow bushy in areas that receive more than 200 cm of rainfall and experience a short dry season. 
  • In these forests trees grow to the height of up to 60 metres or even more.
  • As the region is warm and wet throughout the year a variety of lush green vegetation is abundant here. This vegetation includes trees, shrubs and creepers.
  • There is no particular time for the trees to shed their leaves so these forests are green in appearance the whole year around. 
  • Ebony, Mahagony, Rubber, Rosewood and Cinchona are some of the commercially important trees of this forest.

V. Map Work

1. On an outline map of India mark and label:

(i) Tropical Deciduous Forests 

(ii) Temperate Forests with Grasslands.

Additional Questions: 

1. How many trees are facing extinction to-day? Why?

Ans:- To-day, more than 2500 different trees, flowers and other plants are in danger of extinction, because of the destruction of their natural habitats.

2. What is fauna? 

Ans:- It is the term used for the species of animal life of the area.

3. Define a biome. 

Ans:-A biome is a very large eco-system on land which has vegetation and animals typical only to that area.

4. Where are tropical rain forests found? 

Ans:- Tropical rain forest are found in the rainy parts such as Western Ghats and the island groups of Lakshadweep and the Andaman and Nicobar.

5. Which states have the thorn forests and Scrubs?

Ans:-The Thom forests and Scrubs are found mainly in north western part of India, such as Gujarat, Rajasthan semi arid area of Madhya Pradesh and Haryana.

6. Why has India’s eco-system suffered?

Ans:- Human beings are a major participant in the eco-system and as such they have been able to dominate over the other animals in their environment sometimes we change the landscapes resulting in extinction of certain plants or animal species. Therefore, the eco-system suffers a lot.

7. The vegetation covers of India are not really ‘natural’ in the true sense. Explain.

Ans:-The vegetation covers of India is not really natural in the true sense. Natural vegetation we can find only in remote, almost unreachable part of the Himalayas. In other areas vegetation has been disturbed, dismantled or destroyed.

8. Which is the main factor influence the distribution of plants and animals on the earth?

Ans:-The climate influences the distribution of plants and animals on the earth.

9. Name the five main biomes of the world.

Ans:-The five main biomes of the world are:

  1. Forests
  2. Savana
  3. Grass land 
  4. Desert
  5. Tundra.

10. Name the different types of vegetations in India.

Ans:- They are 

(a) Tropical rain forests 

(b) Tropical Deciduous forests 

(c) Tropical Thorn and Scrub forests 

(d) Temperate forest with grasslands

(e) Alpine and Tundra grasslands

11. What are monsoon forests?

Ans:-Tropical Deciduous forests are called monsoon forests as they get rainfall between 200 cm-70cm.

12. Name the two type of tropical deciduous forests.

Ans:-(a) Moist deciduous forest (b) Dry deciduous forests. 

13. Where do we find coniferous trees?

Ans:- Coniferous trees are found at the height of 1500 to 3000 meters. 

14. Name two nomadic tribes found in the Alpine and Tundra region.

Ans:-Bakarwals and the Gujjars.

15. What is meant by Conservation?

Ans:-Conservation is the management, protection and wise use of natural resources.

16. What are Eco-Sensitive zones or regions?

Ans:- Eco-Sensitive zones are those regions where specific laws have been made to protect and conserve fragile habitats.

17. What are biosphere reserves? 

Ans:- Biosphere reserves are those centres where both plants and animals are protected/conserved.

18. Name four Bio reserves in India.

Ans:- (i) Pachmarhi (MP) 

(ii) Manas (Assam) 

(iii) Dihang Debong (Arunachal Pradesh) 

(iv) Sundersans (West Bangal)

19. What is ecology?

Ans:- It is a branch of biology concerned with the relation between organism and their environment.

Multiple Choice Questions:

20. Biomes are made on the availability of

(a) Soil

(b) Water

(c) Heat

(d) All the above

Ans:-(d) All the above

21. Plants grow in distinct groups of communities in areas having.

(a) Similar Climatic Condition 

(b) Different Climatic Condition

(c) Alpine Climatic Condition 

(d) Wet Climatic Condition

Ans:-(a) Similar Climatic Condition

22. Which of the following is an Alpine vegetation?

(a) Cedar

(b) Sprace

(c) Silver fir 

(d) Cacti

Ans:-(c) Silver fir

Leave a Reply