NBSE Class-9| Alternative English Grammar Tenses

Get here the notes/solutions/extras of NBSE Class-9| Alternative English Grammar Tenses. However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

In This chapter NBSE Class-9| Alternative English Grammar Tenses. which is a part of the class 9 syllabus of Alternative English for students studying under Nagaland Board of School Education:

NBSE Class-9| Alternative English Grammar Tenses

Here You can learn or understand this chapter’s notes and question answer for NBSE Syllabus, all the materials are given in the basic and easy to learn for the students. We describe all the questions answer briefly in every state.

Exercises

1. Complete the following passage with the correct forms of the words in the brackets, 

Sniffer dogs are animals that (a)_________ (train) to sniff out explosives and drugs with their senses. They are mainly (b) ______

(use) by law enforcement units and bomb disposal squads. Traditionally, breeds like Labradors Retrievers, Bloodhounds and Beagles (c)______ (attach) to bomb disposal squads, as they have the necessary abilities. 

But other breeds like German Shepherds, Doberman Pinschers and Springer Spaniels are also (d). ______(employ). Dogs that are employed by police for protection and search and track duties  (e) _______(call) police dogs. 

Ans:- Sniffer dogs are animals that (a) are trained (train) to sniff out explosives and drugs with their senses. They are mainly (b) used (use) by law enforcement units and bomb disposal squads. Traditionally, breeds like Labradors Retrievers, Bloodhounds and Beagles (c) are attached (attach) to bomb disposal squads, as they have the necessary abilities. But other breeds like German Shepherds, Doberman Pinschers and Springer Spaniels are also (d) employed (employ). Dogs that are employed by police for protection and search and track duties (e) are called (call) police dogs.

2. The following passage has not been edited. There is an error in each line. Correct the errors and rewrite the passage. 

(a) Among sniffer dogs, Shasha, a Labrador retriever, were a famous dog who won the animal kingdom’s highest military award. (b) She was serving in the British army in Afghanistan. (c) She assigning to a handler named Lance Corporal Kenneth Rowe. (d) During her three-month service in Afghanistan, Shasha sniffing out 15 hidden hoards of ammunition and explosives. (e) Shasha and Kenneth killed in July 2008. (1) They had patrolled their base when they were ambushed. 

Ans:- (a)Among the sniffer dogs, Shasha, a Labrador retriever, is a famous dog who won the animal kingdom’s highest military award. (b) She served in the British army in Afghanistan. (c) She was assigned to a handler named Lance Corporal Kenneth Rowe. (d) During her three-month service in Afghanistan, Shasha sniffed out 15 hidden hoards of ammunition and explosives. (e) Shasha and Kenneth were killed in July 2008. (f) They were patrolling their base when they were ambushed. 

3. There is a word missing in each line. Complete the passage with the correct words. 

(a) Police dogs retired due to pregnancy, old age or grievous injuries. (b) By the time it retires, a typical sniffer or police dog have worked an average of 6 to 9 years. (c) Dogs killed in the line of duty given the same honours as their human partners/handlers. (d) The handlers permit to take all decisions regarding their dogs. (e) Any intentional injury or killing of a police dog will result in harsh punishments; more than what laid out in animal cruelty laws.

 Ans:- (a) Police dogs retires due to pregnancy, old age or grievous injuries. (b) By the time it retires, a typical sniffer or police dog will have worked an average of 6 to 9 years. (c) Dogs killed in the line of duty are given the same honours as their human partners/handlers. (d) The handlers are permitted to take all decisions regarding their dogs. (e) Any intentional injury or killing of a police dog will result in harsh punishments; more than what is laid out in animal cruelty laws.

4. Complete the following passage with the right forms of the words in the brackets.

The Western Ghats are a range of mountains that (a)._____ (run) along the western side of India. They (b) ______(designate) as a World Heritage Site by UNESCO, as an astonishing number of endangered flora and fauna (c)_____(find) there. The mountain range (d) _____(begin) near the border of Gujarat and Maharashtra and (e) _______(continue) southwards, all the way to Kanyakumari.

Ans:- The Western Ghats are a range of mountains that (a) runs (run) along the western side of India. They (b) are designated (designate) as a World Heritage Site by UNESCO, as an astonishing number of endangered flora and fauna (c) are found (find) there. The mountain range (d) begins (begin) near the border of Gujarat and Maharashtra and (e) continues (continue) southwards, all the way to Kanyakumari.

5. There is an error in each sentence. Edit and rewrite the passage. 

(a) The Western Ghats formed some 150 million years ago. (b) Hundreds of years ago, the mountain ranges covered with dense forests, making it difficult for people to cultivate land and build settlements. (c) But inthe last three hundred years or so, large portions of the forests are cleared to make way for cultivation. (d) Several rare species of plants destroyed during that time. (e) Before being recognised by UNESCO. the area declared a biological hotspot in 1988.

Ans:- (a) The Western Ghats were formed some 150 million years ago. (b) Hundreds of years ago, the mountain ranges were covered with dense forests, making it difficult for people to cultivate land and build settlements. (c) But in the last three hundred years or so, large portions of the forests were cleared to make way for cultivation. (d) Several rare species of plants were destroyed during that time. (e) Before being recognised by UNESCO, the area was declared a biological hotspot in 1988.

6. Complete the following passage with the right forms of the words in the brackets. 

UNESCO’s decision to declare the Western Ghats as a World Heritage site (a)____________ (have) a big impact on the flora and fauna found there. Experts say, just by the end of this decade alone, the lives of endangered species (b) _______(bolster) by this decision. This (c) _______(mean)more attention towards the maintenance and care of the ecosystem. Communities in and around these areas (d)_______(participate) in the conservation work. While this offers a new lease of life for the environment, tourism (e) ____(be) adversely affected. 

Ans:-UNESCO’s decision to declare the Western Ghats as a World Heritage site (a) has (have) a big impact on the flora and fauna found there. Experts say, just by the end of this decade alone, the lives of endangered species (b) will be bolstered (bolster) by this decision. This (e) will mean (mean) more attention towards the maintenance and care of the ecosystem. Communities in and around these areas (d) participate (participate) in the conservation work. While this offers a new lease of life for the environment, tourism (e) will be (be) adversely affected. 

7. There is an error in each sentence. Edit and rewrite the passage. 

(a) Oil has make all the difference to the people of the Arab world. (b) For instance, Abu Dhabi was once a very poor village on the Persian Gulf where there was no roads, no schools, few houses, and not much food. (c) In 1962, oil found there. (d) Today, the place is changing beyond recognition. (e) Big roads and bigger buildings are building all the time. (f) And it all happening because of oil. 

(g) India’s demand for oil and gas rising in leaps and bounds. (h) In recent years, India emerged as one of the most prospective regions in the world with major oil and gas discoveries, both onshore and offshore. (i) Oil and gas continuing to play a substantial role in the total energy mix.

(j) However, the need for harnessing alternate energy sources becoming crucial to balance the demand and supply. 

Ans:-(a) Oil has made all the difference to the people of the Arab world. (b) For instance, Abu Dhabi was once a very poor village on the Persian Gulf where there were no roads, no schools, few houses, and not much food. (d) In 1962, oil was found there. (e) Today, the place has changed beyond recognition. (f) Big roads and bigger buildings are built all the time. (g) And it all happened because of oil. (h) India’s demand for oil and gas is rising in leaps and bounds. (i) In recent years, India has emerged as one of the most prospective regions in the world with major oil and gas discoveries, both onshore and offshore. (j) Oil and gas continue to play a substantial role in the total energy mix. (k) However, the need for harnessing alternate energy sources has become crucial to balance the demand and supply. 

8. Use the correct forms of the verbs in the brackets and complete the passage. 

(a) A traditional saying goes, “When the bamboo flowers, famine, death and destruction follows (follow).” (b) Elders say the flowering and fruiting of bamboo takes (take) place at an interval of 40 to 50 years; the menace persists for three years. (c) The strange phenomenon of bamboo flowering usually occurs (occur) once in the plant’s lifetime and the occurrence attracts national and international attention. (d) Authorities in several Southeast Asian countries consult (consult) one another on how to handle the natural growth cycle of the humble bamboo plant, to prevent its high socio- economic and ecological impacts. 

(e) How does (do) this happen? (f) First, bamboo plants die after flowering, leaving (leave) bare, exposed soil. This could be disastrous in mountainous states. (g) The time it takes before the plants take seed again denies (deny) fodder for cattle. (h) When the cattle population is affected (affect), it affects the people of the land. (i) Secondly, the flowering produces (produce) a lot of fruit. (j) This fruit draws (draw) rats on a massive scale; locals call it the time of idur banya (invasion by rats). (k) The huge rat population eats up rice and other food crops, not only in the fields, but also stored (store) in granaries. This then leads to large scale famine.

9. Write a short letter to your friend, sharing this information. 

(a) the place, the school and the class you are in 

(b) the activities you do at school and at home 

(c) the things that are happening at home 

(d) the changes in your eating habits of late, if any 

(e) the places in your city that you visit frequently

You can begin like this: 

You can end like this: 

Ans:- 

Dear…

Affectionately yours…

Dear Tom, 

How are you doing? It’s been a while since I wrote you last. Well, my exams were going on and I did not have time to be busy in any other thing but studies. And the good news is that I did my exam quite well. 

Anyways, I am writing this letter to tell you about our new school. Well, the first impression was not that good. I reached school late on the first day to get a nice scolding from our principal. Apart from that, our school is very good in every field. I didn’t know that so many activities are given importance in our school curriculum. There are swimming, karate and archery classes every weekend. Our routine, throughout the week, are fully packed that it’s difficult to do any other thing after school. 

During break we usually take lunch from our school canteen. Our canteen is awesome. We get different kinds of food with special menu on Friday. I don’t carry Tiffin yet eat healthy everyday. 

Sunday is my favorite day. My class mates and I usually go to playground and museum and sometimes to cinema on Sundays. 

Life here is very hectic. Everyone seems to be very busy in their own work. It took me several days to get used to this hectic life. Now I find it very interesting and full of fun. It’ll be fun if u plan to spend you summer vacation here with us. Tell me about your school and family members. Regards to all. 

Affectionately yours Jack 

10. There has been a burglary. The police asked the residents what they were doing when the burglary occurred. 

(a) Mr Panikar – mow the lawn. (b) Mrs Thomas – watch favourite TV serial. (c) Mr Santosh – prepare breakfast. (d) The Patels-out on vacation. (e) Ms Arti – have bath.

Ans:- Mr Panikar was mowing the lawn. (b) Mrs Thomas was watching her favorite TV serial. (c) Mr Santosh was preparing breakfast. (d) The Patels were out on a vacation. (e) Ms Arti was having a bath

11. Complete these sentences using the correct form of the verb from the words given in brackets. 

1. I read (read/will read/had read) many science fiction novels when I was young. 

2.Raj has been working (has been working/worked/is going to work) on a novel for the past eight months. 

3. By the time I went (go/had gone/went) to the hospital, the doctor had performed (perform/had performed/performed) the surgery. 

4. My sister is flying (flew/was flying/is flying) home from Paris today. Her flight will arrive (will arrive/has been arriving will have arrived) in an hour so I am leaving (am leaving left/was leaving) for the airport right now to get there in time. 

5. My grandfather was resting (was resting/rested/is resting) at home after his surgery last week. 

6. My mother reads (reads/will read/has read) a book before going to sleep every night.

7. Amina and Yasmeen moved (moved/are going to move/are moving) to Australia with their parents last month. 

8. Mary has been thinking (was thinking/will be thinking/ has been thinking) about what she wants to study at University for the last two months. 

9. Mathew had wanted (will want/want/had wanted) to join the medical college, but he failed (had failed/failed/fails) to get admission. 

10. The policeman caught (catch/caught/is catching) the robber red-handed.

Class-9 Alternative English Notes/Solutions

Chapter No.Chapter’s Name
PROSE
Chapter 1On The Rule Of the Road
Chapter 2The Ogress and the two Orphans
Chapter 3The Indomitable spirit of Youth
Chapter 4The tunguska Event: Siberia 1908
Chapter 5The Devoted friends
POETRY
Chapter 6Sonnet – To Science
Chapter 7The character of a Happy Life
Chapter 8Mother’s Tears
Chapter 9The Soul’s Prayer
DRAMA
1.The Tale of Ivan the Fool
GRAMMAR
1.Auxiliaries
2.Articles
3.Tenses
4.Reported speech
5.Punctuation
Reading
WRITING
1.Story Writing
2.Dialogue
3.Article
4.Newspaper Report
SPEAKING
1.Listening Transcripts

Leave a Reply