NBSE Class-9| Alternative English Grammar Reported speech

Get here the notes/solutions/extras of NBSE Class-9| Alternative English Grammar Reported speech. However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

In This chapter NBSE Class-9| Alternative English Grammar Reported speech. which is a part of the class 9 syllabus of Alternative English for students studying under Nagaland Board of School Education:

NBSE Class-9| Alternative English Grammar Reported speech

Here You can learn or understand this chapter’s notes and question answer for NBSE Syllabus, all the materials are given in the basic and easy to learn for the students. We describe all the questions answer briefly in every state.

Exercises

1. Rewrite the passage in reported speech using the words from the box.

attributed said added suggested predicted

(a) “The extended run of mild weather in the capital is likely to continue till at least the coming weekend,” said officials from the Meteorological Office, New Delhi. (b) The Met office added, “More rain is headed towards Delhi and NCR from Wednesday to Saturday.” (c) “The likely wet spell is due to another western disturbance that’s set to hit north India from Tuesday,” said officials from the weather bureau. (d) “This is the fourth WD to hit northern India this month and it closely follows the previous one,” said the weather officials. (e) “If anyone is stepping out during the weekend, they might need to carry an umbrella with them,” the weather officials said. 

Ans:- (a) The official from the Meteorological Office predicted that the extended run of mild weather in the capital was likely to continue at least the coming week. 

(b) The Met office added that more rain was headed towards Delhi and NCR from Wednesday to Saturday. 

(c) The Officials from the weather bureau attributed wet spell to another western disturbance that had set to hit north India from Tuesday.

(d) The Weather official said that it was the fourth WD to hit northern India that month and it closely followed the previous one. 

(e) The weather official suggested that if anyone was stepping out airing the weekend, they might need to carry an umbrella with them. 

2. The following passage has not been edited. There is an error in each line. Correct the errors and rewrite the passage. 

(a) Once the wet spell passes, the capital could be in for some hot, dry weather say the Met department officials. (b) “The temperature could be at least two degrees above normal,” they are warning. (e) “As the month progresses, Delhi experiencing heat waves,” they reported. (d) Officials were advising residents to stay indoors between 10 a.m. and 3 p.m. (e) “If you do got out, please to be taking an umbrella,” they suggested. 

Ans:- (a) Once the wet spell passes, the capital can be in for some hot, dry weather said the Met department officials. (b) “The temperature can be at least two degrees above normal,” they are warning. (c) “As the month progresses, Delhi will experience heat waves,” they reported. (d) Officials advised residents to stay indoors between 10 a.m. and 3 p.m. (e) “If you do go out, please take an umbrella,” they suggested. 

3. Rewrite this extract from a news report into reported speech. Use a different reporting verb for each sentence. 

“The week ended on a hot, sunny note with the maximum temperature a notch above the average of 39 degrees Celsius.

We are expecting similar weather on Monday. The sky will remain partly cloudy tomorrow and the afternoon will be hot,” said officials from the Meteorological Office, New Delhi, 

Ans:- The officials from the Meteorological Office, New Delhi reported that the week had ended on a hot sunny note with the maximum temperature a notch above the average of 39 degrees Celsius and added that they were expecting similar weather on Monday. They forecasted that the sky would remain partly cloudy the next day and the afternoon would be hot. 

4. Complete these sentences in indirect speech. 

(a) I think he will get a distinction in the final exam. She said that he would get a distinction in the final exam. 

(b) My neighbours have bought a brand new computer! She exclaimed that her neighbours had bought a brand new computer. 

(c) Gita went to the beach last evening. Rafiq said that Gita had gone to the beach the previous evening. 

(d) I enjoy playing tennis on Saturdays. Krish says that she enjoys playing tennis on Saturdays. 

(e) I will change my school soon. Karan told me he would change his school soon. 

(f) “Would you speak a little slowly?” John asked me if I would speak a little slowly.

(g) “Please vote for me.” The candidate requested us to vote for him. 

(h) “Please sit down and make yourself comfortable.” The hostess invited me to sit down and make myself comfortable. 

(i) “The function begins at 10 a.m., students.” The teacher informed the students that the function would begin at 10 a.m. 

(j) “Do visit us when you have some time.” Mrs Patrick told us to visit them when we had some time. 

5. Rewrite these sentences in indirect speech using the verbs from the box. 

warned encouraged asked suggested advised recommended regretted enquired invited requested 

(a) “Are you ready, Hema? Shall we go to the bus stop?” said Sunita. (b) “Do come in and make yourself at home,” said the host. (c) “Hurry up, boys, or you will be late for school,” said Mother. (d) “If you are eating at Big Burger’s, try their chocolate ice cream; it’s delicious,” our friend told us. (e) “You must take the Young Science Talent Exam,” the Science teacher said. (f) “You’ve got a good head for Science and it is very likely you’ll get a scholarship,” the teacher said. (g) Father said, “Don’t pack too many clothes.” (h) “I am sorry I was so rude to you,” Aparna told Peter. (i) “May I have a glass of water?” said Asha. (j) “Are there daily flights to New Delhi?” Mr Singh said.

Ans:- (a)Sunita asked Hema if she was ready and suggested that they should go to the bus stop. 

(b) The host invited me to come in and make myself comfortable. 

(c) The mother urged the boys to hurry up or they would be late for school. 

(d) Our old friend suggested to us that if we were eating at Big Burger’s, we should try their chocolate ice cream because i was delicious. 

(e) The science teacher recommended that I must take the young Science Talent Exam. 

(f) The teacher encouraged that I had got a good head for Science and it was very likely I would get a scholarship. 

(g) Father advised me not to pack too many clothes. 

(h) Aparna regretted that she was rude to Peter. 

(i) Asha asked if she might have a glass of water. 

(j) Mr Singh enquired if there were daily flights to Delhi. 

6. Each sentence in the following passage has errors. Edit and rewrite the passage. 

(a) In a press statement, India’s foreign affairs official said, “India and Japan work toward an agreement on the peaceful uses of nuclear energy. (b) India also seeking foreign investment to upgrade infrastructure and strengthen economic growth. (c) “We look for Japanese capital, technology and modem management practices for this purpose,” the official stated. 

(d) With the visit of the Japanese Prime Minister to India, New Delhi and Tokyo sent a clear message to the world. (e) The message says that the strategic bond between these two Asian allies is strong, and gets stronger.

Ans:- (a) In a press statement, India’s foreign affairs official said, “India and Japan will work toward an agreement on the peaceful uses of nuclear energy. (b) India is also seeking foreign investment to upgrade infrastructure and strengthen economic growth. (c) “We are looking for Japanese capital, technology and modern management practices for this purpose,” the official stated. (d) With the visit of the Japanese Prime Minister to India, New Delhi and Tokyo will send a clear message to the world. (e) The message says that the strategic bond between these two Asian allies is strong, and is getting stronger. 

7. The following passage is an extract from a speech. Rewrite it into indirect speech. 

(a) “This is a partnership defined by mutual respect. (b) It is founded on shared values. (c) And it is increasingly driven by expanding cooperation. 

(d) Culture and religion have linked us for centuries. (e) Trade and technology are now further strengthening the ties. (f) Given the turbulence that defines our age, it is my firm belief that our partnership is essential for peace, prosperity and stability in the Asian, Pacific and Indian Ocean regions. 

(g) Everything has reinforced my faith in the enduring value of the partnership between Asia’s two oldest democracies and two of its biggest economies. (h) I believe, the partnership between a strong and economically resurgent Japan and a transforming and rapidly growing India can be an effective force of good for the region and the world.”

Ans:- (a) That was a partnership defined by respect (b) It was founded on shared values. (c) And it was increasingly driven by expanding cooperation. (d) Culture and religion had linked them for centuries. (e) Trade and technology were then further strengthening the ties. (f) Given the turbulence that defined their age, it was his firm belief that their partnership was essential for peace, prosperity and stability in the Asian, Pacific and Indian Ocean regions. 

(g) Everything had reinforced his faith in the enduring value of the partnership between Asia’s two oldest democracies and two of its biggest economies. (h) He believed the partnership between a strong and economically resurgent Japan and a transforming and rapidly growing India could be an effective force of good for the region and the world.” 

8. Read an excerpt of an interview from Bachendra Pal’s book ‘Everest – My Journey to the Top’. She is the first Indian woman to have climbed Mount Everest. Rewrite the text into indirect speech. 

Interviewer: (a) How did you get interested in mountaineering? 

BP: (b) I grew up in the hills of Garwhal. (c) There, you are always close to nature. (d) As a child, I loved to go on long treks. (e) often explored the woods and the hill slopes alone. (f) I was quite independent and fearless. (g) In school, I loved to take part in sports and other outdoor activities. (h) My parents always encouraged my interest in games and were very proud when I came home with a prize. (i) My elder brother always advised my younger brother, Raju, to take part in outdoor activities like mountaineering. (j) This made me angry. (k)”Why only Raju? (1) Why can’t I take up mountaineering?” I would ask. 

Ans:-(a) The interviewer asked how Bachendra Pal got interested in mountaineering. 

BP: (b) Bachendra Pal replied that she had grown up in the hills of Garwhal. (c) There, you were always close to nature. (d) As a child, she had loved to go on long treks. (e) had often explored the woods and the hill slopes alone. (f) She had been quite independent and fearless. (g) In school, she had loved to take part in sports and other outdoor activities. (h) Her parents had always encouraged her interest in games and had been very proud when she came home with a prize. (i) Her elder brother had always advised her younger brother, Raju, to take part in outdoor activities like mountaineering. (j) This made her angry. (k) She would ask why it was only Raju and why she couldn’t take up mountaineering. 

9. Read the script below. Rewrite the conversation into indirect speech. 

Waiter: Good afternoon, sir, welcome to Banana Leaf. Here are your menus. Today’s special is a parotta korma. I’ll be back to take your order in a minute. 

Waiter: Are you ready to order, Sir? 

Customer 1: Yes, what is a parotta korma? 

Waiter: The parotta korma is made up of brown, crispy, 

multi-layered bread served with a mix of vegetables, cooked in the South Indian way. 

Customer 1: Okay, I’d like to try that then. 

Waiter: And you, Sir? EXCEL

Customer 2: I’ll have a masala dosa, thank you. 

Waiter: Would you like anything to drink? 

Customer 1: I’ll have a coke, please. 

Waiter: And for you, Sir?

Customer 2: Just water, please. 

Waiter: OK. So that’s one parotta korrna, one masala dosa, one coke and a bottle of mineral water. Your food will be ready in 15 minutes, Sir. Thank you! 

Ans:-The waiter welcomed customer 1 to Banana Leaf and showed him the menu. That day’s special was a parotta korma and said that he would be back to take his order in a minute The waiter asked customer 1 if he was ready to order. Customer 1 affirmed and asked what parotta korma was The Waiter explained that the parotta korma was made up of brown, crispy, multi-layered bread served with a mix of vegetables, cooked in south Indian way 

Customer 1 said that he would like to try that then. The Waiter asked Customer 2 what he would like to order 

Customer 2 told the waiter that he would have a masala dosa and thanked him 

Waiter asked customer 1 if he would like anything to drink 

Customer 1 said he would have a coke 

Waiter asked customer 2 what he wanted to drink

Customer 2 replied that he wanted just water

Waiter accepted the order saying that that was one parotta korma, one masala dosa, one coke and a bottle of mineral water and said that their food would be ready in 15 minutes. 

Class-9 Alternative English Notes/Solutions

Chapter No.Chapter’s Name
PROSE
Chapter 1On The Rule Of the Road
Chapter 2The Ogress and the two Orphans
Chapter 3The Indomitable spirit of Youth
Chapter 4The tunguska Event: Siberia 1908
Chapter 5The Devoted friends
POETRY
Chapter 6Sonnet – To Science
Chapter 7The character of a Happy Life
Chapter 8Mother’s Tears
Chapter 9The Soul’s Prayer
DRAMA
1.The Tale of Ivan the Fool
GRAMMAR
1.Auxiliaries
2.Articles
3.Tenses
4.Reported speech
5.Punctuation
Reading
WRITING
1.Story Writing
2.Dialogue
3.Article
4.Newspaper Report
SPEAKING
1.Listening Transcripts

10. Rewrite the story, changing the spoken text to indirect speech. Use suitable reporting verbs wherever required. 

The children and their parents stared at the little strip lying in the drawer. 

(a) “You mean that’s all” said Mike Teavee, shocked. 

Ans:- Mike Teavee asked in shock if he meant that was all. 

(b) “That’s all,” answered Mr Wonka, gazing proudly at the result. 

Ans:- Mr Wonka, gazing proudly at the result, answered that was all. 

(c) “Don’t you know what it is?” 

Ans:- Mike Teavee asked Mr Wonka if he did not know what it was. 

There was a short silence. Then suddenly, Violet let out a yell of excitement. 

(d) “It’s a stick of chewing gum!” she screamed. 

Ans:- Violet screamed in excitement that it was a stick of chewing gum. 

(e) “Right you are!” cried Mr Wonka, patting Violet hard on the back. 

Ans:- Mr Wonka, patting Violet hard on the back exclaimed that she was right. 

(f) “It’s a stick of gum! 

Ans:- Mr Wonka said that it was a stick of gum.

(g) It’s a stick of the most amazing and marvellous and sensational gum in the world!” 

Ans:- It was a stick of the most amazing and marvelous and sensastional gum in the world. 

(h) “This gum,” Mr Wonka went on, “is my latest and most fascinating invention! 

Ans:- Mr Wonka further added that that gum was his latest and most fascinating invention! 

(i) It’s a chewing-gum meal! 

Ans:- It was a chewing-gum meal! 

(j) That tiny little strip of gum lying there is a whole three- course dinner all by itself!” 

Ans:- That tiny little strip of gum lying there was a whole three- course dinner all by itself. 

P. Change this politician’s speech written in first person to reported speech. Use suitable reporting verbs wherever necessary. 

PIf I win this election, I am going to bring about major changes to the way our state is run. Please refer to my website to know about our plans for the next five years. A detailed agenda has been uploaded. First and foremost, I will make sure that we get sufficient funding from the central government. I will ensure that we have good relations with our neighbouring states. We require their full cooperation in order to solve the current water and power crises. The root of the problem of excessive power cuts is too much demand and not enough supply. In addition, we need to invest in local infrastructure. Finally, education is going to be the primary focus for my

government. We will increase the salary of school teachers by 15 percent. We will also build five new schools in each zone. 

Ans:-The candidate promised his people that if he won that election he would bring about major changes to the way their state was run. He asked them to refer to his website where a detailed agenda had been uploaded, to know about their plans for the coming five years. He assured that the first and foremost thing he would do was to make sure they got sufficient funds from the central government and that good relations with their neighboring states be maintained as the cooperation of the states was required in order to solve the water and power crisis they were facing. He said that the root cause of the problem of excessive power cuts was too much demand and not enough supply. He also added that investment in local infrastructure was needed. He finally assured the people that the primary focus for his government would be education and that the salary of school teachers would be increased by 15 percent and also five new schools would be built in each school.

Leave a Reply