NBSE Class-9| Alternative English Grammar Auxiliaries

Get here the notes/solutions/extras of NBSE Class-9| Alternative English Grammar Auxiliaries. However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

In This chapter NBSE Class-9| Alternative English Grammar Auxiliaries. which is a part of the class 9 syllabus of Alternative English for students studying under Nagaland Board of School Education:

NBSE Class-9| Alternative English Grammar Auxiliaries

Here You can learn or understand this chapter’s notes and question answer for NBSE Syllabus, all the materials are given in the basic and easy to learn for the students. We describe all the questions answer briefly in every state.

Exercises 

1. Complete the following sentences with appropriate modals. 

(a) “I should help that old lady and her daughters,” said a swan with golden feathers. 

(b) “How poor they are! They need to have some relief from their suffering.” the swan thought to herself. 

(c) “She shouldn’t struggle so hard at her age,” the swan said. 

(d) “A few golden feathers of mine ought to help them,” the swan decided. 

(e) The golden swan gave the old lady a few feathers and said, “Remember, you mustn’t sell my feathers for a profit or you will be punished.” 

2. Complete the following passage with appropriate modals. 

The old woman and her daughters lived happily with the money they earned. Once in a while, the swan (a) would come by and give them one or two feathers they 

(b) could sell. The swan told them that they (c) shouldn’t ask for more, so they took what she gave them. One day, the mother became greedy. “If we get all the feathers of the swan we (d) can solve all

our problems forever”, she said. “You (e) shouldn’t behave in such a way, mother,” said her daughters but she didn’t listen. 

3. The following passage has not been edited. Correct the errors and rewrite the passage. 

The mother did not trust the swan. She said, “The swan may not fly away. If she goes away, she does not come back. We will be poor again. We may pluck all her feathers.” Nothing her daughters said would stop her from catching the swan. But when she tried plucking out the golden feathers, they turned into chicken feathers. “You do not have done this,” said the swan to her. “I cannot help you anymore”. And the swan disappeared before their eyes. 

Ans: The mother did not trust the swan. She said, “The swan should not fly away. If she goes away, she will not come back. We will be poor again. We must pluck all her feathers.” Nothing her daughters said would stop her from catching the swan. But when she tried plucking out the golden feathers, they turned into chicken feathers. “You should not have done this,” said the swan to her. “I cannot help you anymore.” And the swan disappeared before their eyes. 

4. Complete these sentences with modals from the box. 

shouldn’t might  would  needn’t  should could 

a.Why didn’t you tell me that you were eating at your friend’s house, I shouldn’t have cooked so much food. 

(b) Why did you go to the deep end of the swimming pool? You could have drowned.

(c) I shouldn’t have got up so early in the morning, I should have slept for some more time. 

(d) You shouldn’t have shouted at him, he is really upset. 

(e) I needn’t have reached the party on-time, nobody arrived for a long time. 

5. Write sentences to explain each situation with the help of the clues provided. 

1.Sunita: Do you require a pass to attend the concert? 

Shakshi: a. may/might/ask/for/it 

You might be asked for it.

b. could/require/show/it 

You could be required to show it 

C.will/won’t/ask 

You won’t be asked

 2. Ravi: I think Venkat missed his flight. 

Rajesh: a. might/take/another/one 

He might have taken another one 

b.may/take/another/one 

He may take another one 

3. Mother: Why doesn’t Rashid answer the doorbell? I’m sure he’s in the house. 

Father: a. must/engrossed/in TV 

He must be engrossed in TV 

b.could/listen/to loud music 

He could be listening to loud music 

c.must/gone into/deep sleep 

He must have gone into deep sleep

4. Sonu: Mallika didn’t come to my birthday party. I wonder why! 

Madhu: a must/ill 

She must be ill 

b. may/forget 

She might have forgotten 

c. could/angry/you invited her last 

She could be angry that you invited her last 

6.Match the two halves, to make complete sentences.

1. I would have loved to havea. have read the question incorrectly!
2. Pooja is only sixteen so she couldn’tb. have finished dinner by eight?
3. I really think youc. seen you while I was in Delhi.
4. Sam wasn’t here so Id. forgotten that part of the syllabus!
5. The teacher must havee. couldn’t have told him the news.
6. We really ought to havef.have won the prize for music.
7. If I hadn’t played Xbox so much, Ig. asked permission to use the printer.
8. Do you think you willh. should have waited for the rest of us.
9. My class mighti would have finished the project.
10. I only got a D so I mustj. have taken her driving test yet.

Ans:

1. I would have loved to havec. seen you while I was in Delhi.
2. Pooja is only sixteen so she couldn’tj. have taken her driving test yet.
3. I really think youe. should have waited for the rest of us.
4. Sam wasn’t here so Ih. couldn’t have told him the news.
5. The teacher must haved. forgotten that part of the syllabus!
6. We really ought to haveg. asked permission to use the printer.
7. If I hadn’t played Xbox so much, Ii. would have finished the project.
8. Do you think you will6. have finished dinner by eight?
9. My class mightf. have won the prize for music.
10. I only got a D so I musta. have read the question incorrectly!

Class-9 Alternative English Notes/Solutions

Chapter No.Chapter’s Name
PROSE
Chapter 1On The Rule Of the Road
Chapter 2The Ogress and the two Orphans
Chapter 3The Indomitable spirit of Youth
Chapter 4The tunguska Event: Siberia 1908
Chapter 5The Devoted friends
POETRY
Chapter 6Sonnet – To Science
Chapter 7The character of a Happy Life
Chapter 8Mother’s Tears
Chapter 9The Soul’s Prayer
DRAMA
1.The Tale of Ivan the Fool
GRAMMAR
1.Auxiliaries
2.Articles
3.Tenses
4.Reported speech
5.Punctuation
Reading
WRITING
1.Story Writing
2.Dialogue
3.Article
4.Newspaper Report
SPEAKING
1.Listening Transcripts

7. Tick the right sentences and correct the wrong ones. 

1. Praveen might have gone on holiday. I saw him this morning at the station. 

Ans:- Praveen must have gone on holiday. I saw him this morning at the station. 

2. Aunt Lily couldn’t have asked for better weather on her wedding day. 

Ans:- Aunt Lily couldn’t have asked for better weather on her wedding day. (✔) 

3. The thieves will have escaped by car but we can’t be sure. 

Ans:- The thieves might have escaped by car but we can’t be sure. 

4. They must have come in through the roof. Look at that hole! 

Ans:- They must have come in through the roof. Look at that hole! 

5. I can’t have left the umbrella in the supermarket; I had it on the bus with me. 

Ans:- I mustn’t have left the umbrella in the supermarket; I had it on the bus with me. (✔)

 6. He could have worked a little longer and completed the project. 

Ans:- He should have worked a little longer and completed the project. 

7. She would have revised more for her exams. Now it is too late! 

Ans:- She should have revised more for her exams. Now it is too late!

8. The parcel will have arrived by now. Let’s call the courie office. 

Ans:- The parcel will have arrived by now. Let’s call the courier office. (✔) 

9. You should have tried a new method if the old one didn’t work. 

Ans:- You could have tried a new method if the old one didn’t work. 

10. We can not to have left the door of the cage open. 

Ans:- We must not have left the door of the cage open. 

8. Complete the following conversation with the correct words. 

Akhil: Where are you? You (a) should have been here half an hour ago! 

Prem: Sorry-who is this? 

Akhil: It’s Akhil. You (b) could have forgotten already! We have the final rehearsal this morning, 

Prem: Oh Akhil! I’m sorry. I’m not very well. I (c) should have 19 called you but I was feeling so terrible! 

Akhil: You (d) could have let someone know. Why didn’t you ask your sister to call? 

Prem: I did! I asked her last night. She (e) must have forgotten… Akhil: I’m really sorry you’re ill. Do you think you (f) would feel stronger by opening night? 

Prem: I really hope so. Honestly, I (g) would have come if I (h) could have. I can hardly speak; my throat is so sore.

Akhil: Yes, I (i) can tell! Oh well… I’ll tell the director. Take care of yourself. I’ll phone you later. Bye! 

9. There are errors in the dialogue. Rewrite the conversation with the correct words inserted. 

Asha: (a) Sheena will have stopped the car and picked us up. 

Ans:- Sheena could have stopped the car and picked us up. 

Leela: (b) I suppose she can do it because of the traffic. 

Ans:-I suppose she could not do it because of the traffic. 

Asha: (c) It may not have taken us more than a minute to get into the car. 

Ans:- It would not have taken us more than a minute to get into the car. 

Leela: (d) She cannot not have seen us at all, Asha. How can we assume she deliberately ignored us? 

Ans:- She may not have seen us at all, Asha. How can we assume she deliberately ignored us? 

Asha: (e) Well, I can’t be wrong. But I will ask her about it when EQ we meet at school. 

Ans:- Well, I may be wrong. But I will ask her about it when we meet at school. 

10. Rearrange the words to form meaningful sentences. 

(a) out/Pharaoh’s/ stepped/the/a/while/ daughter/for 

Ans:- The Pharaoh’s daughter stepped out for a while. 

(b) basket/home/ saw/she/boy/in/him/the/ and/baby/took/the 

Ans:- She saw a baby boy in the basket and took him home.

(c)and/lot/named/she/him/loved/a/Moses/him 

Ans:- She loved him a lot and named him Moses. 

(d) for/to/I/to/you/a/ speak/like/ moment,/Sheena/would 

Ans:- I would like to speak to you for a moment, Sheena. 

(e) us/me/stop/you/ignored/bus/you/today/ could/tell/the/why/ at? 

Ans:-Could you tell me why you ignored us at the bus stop today? 

(f) could/ couldn’t/II so/invisible,/been/ and/we/Leela/have? 

Ans:- Leela and I couldn’t have been so invisible, could we? 

(g) Renu/ quite well/ six/ could/when/ already/she/ dance/was 

Ans:- Renu could already dance well when she was six. 

(h) new villa/be able/wet to buy that/may not/to afford 

Ans:- We may not be able to afford to buy that new villa. 

(i) I/may/to/more/some/salad/help myself? 

Ans:- May I help myself to some more salad? 

(j) use/driving/their/drivers/mobiles/while/ mustn’t/vehicles 

Ans:- Drivers mustn’t use their mobiles while driving. 

11. You are on a flight from Dimapur to Kolkata. Write down what you would say in these situations. 

1. Ask your father if he could get your bag down from the overhead storage locker. 

Ans:- Father, could you get my bag down from the storage locker?

2. You want juice with your breakfast, not tea or coffee. Ask the flight attendant. 

Ans:- Excuse me, would you mind giving me juice for breakfast instead of tea or coffee? 

3. You notice that your co-passenger has some interesting comic books with her. Ask her if you can borrow one. 

Ans: Can I borrow one of your comic books? They seem interesting. 

4.You do not know how to get your seat to lean back. Ask your mother. 

Ans:- Mother, could you help me lean back my seat? 

5. You want to exchange seats with the passenger next to you so you can be at the window. Ask him this. 

Ans:- Excuse me, I would like to sit beside the window. Would. you mind exchanging your seat with me?

Leave a Reply