NBSE Class-10| Alternative English Grammar Prepositions

Get here the notes/solutions/extras of NBSE Class-10| Alternative English Grammar Prepositions. However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

In This chapter NBSE Class-10| Alternative English Grammar Prepositions. which is a part of the class 10 syllabus of Alternative English for students studying under Nagaland Board of School Education:

NBSE Class-10| Alternative English Grammar Prepositions

Here You can learn or understand this chapter’s notes and question answer for NBSE Syllabus, all the materials are given in the basic and easy to learn for the students. We describe all the questions answer briefly in every state.

A. Choose the best preposition to complete the sentences.

1. We had to walk _________ past/after the head- master when we arrived at school.

Ans. We had to walk past the headmaster when we arrived at school. 

2. The head boy was standing _________ in front of/ before the class.

Ans. The head boy was standing in front of the class.

3._________ Beside/Past the head boy stood my friend.

Ans. Beside the head boy stood my friend. in/on

4. He was holding a pile of books ___________ in/on his hand.

Ans. He was holding a pile of books in his hand.

5. I hung my bag _________ my name on it. on/above the hook with my name on it.

Ans. I hung my bag on the hook with my name on it. 

6. Then I went and sat________ beside/at my desk.

Ans. Then I went and sat at my desk.

B. Complete the sentences with the right preposition from the box.

at ,inside, in the middle of, past underneath ,in front of

1. There was a big rock right ________ the park.

Ans. There was a big rock right in the middle of the park.

2. We returned to find a red car parked ______ our gate. 

Ans. We returned to find a red car parked in front of our gate.

3. She peeped ________ the garage to see if someone was there.

Ans. She peeped inside the garage to see if someone was there.

4. I met my friend Sosinle _________ in the cinema yesterday.

Ans. I met my friend Sosinle at the cinema yesterday. 

5. The library is a mile______ the first signal.

Ans. The library is a mile past the first signal.

6. Rongsenpokla wore a woolen sweater_______  her jacket.

Ans. Rongsenpokla wore a woolen sweater underneath her jacket.

C. Choose the best preposition from the box to complete the text 

into on in the middle under at beside in from through in to 

When we arrived 1._________  any lights on 

2.__________ the hotel we couldn’t see the windows. 3. __________ of the front door there was a notice which read, ‘Please right the bell.

A big brass bell hung 4.__________ the door. A rope hung 5________ it. Someone was looking at me 6._______ The glass in the front door so I just waved 7. __________Them It was a small child, who opened the door and ushered us 8._________ the hall. The hall was big and cool and there was a large table 9._________ the window. 10. ________the table was a large ledger and I wrote our names. 11.________it. 

Ans. When we arrived 1. at the hotel we couldn’t see any lights on 2. from the windows. 3. In the middle of the front door there was a notice which read, ‘Please ring the bell’.

A big brass bell hung 4. beside the door. A rope hung 5. in it. Someone was looking at me 6. through the glass in the front door so I just waved 7. to them. It was a small child, who opened the door and ushered us 8. into the hall. The hall was big and cool and there was a large table 9. under the window. 10. on the table was a large ledger and I wrote our names. 11. in it.

D. Rearrange the given words and phrases by add- ing the correct preposition(s) to make complete sentences.

1. Kolkata / this weekened / is coming/ my sister 

Ans. This weekend my sister is coming from Kolkata. 

2. the book/tropical birds / I hope you liked

Ans. I hope you liked the book on tropical birds.

3. a net/us/protecting/to use/mosquitoes / we have 

Ans. We have to use a net for protecting us from mosquitoes.

4. a lot / observing / you can / them / about people / learn

Ans. You can learn a lot about people by observing them. 

5. Christmas party/ her friends / the / she went

Ans. She went to the Christmas party with her friends.

6. to surprise / the door / he hid / his sister

Ans. To surprise his sister he hid behind the door.

7. went to / Frida/ the theatre / yesterday / I

Ans. Yesterday I went to the theater with Frida.

8. He/ hello/without saying/walked / me

Ans. He walked past me without saying hello. 

E. Complete the following passage with appropriate prepositions.

Polar bears are an indigenous bear type found 1. ________ the Arctic Circle. 2. _________ thousands of years, they have been an important figure in the material, spiritual and cultural life of the Arctic people. Polar bears are born 3. _______ land, but spend most of the time. 4. _________sea. They hunt their preferred food of seals 5._______ the edge of sea ice.

Ans.

Polar bears are an indigenous bear type found 1. in the Arctic Circle. 2. For thousands of years, they have been an important figure in the material, spiritual and cultural life of the Arctic people. Polar bears are born 3. on land, but spend most of the time 4. in sea. They hunt their preferred food of seals 5. from the edge of sea ice.

F. Complete the following passage with the words from the box. Some prepositions are used more than once.

through from onto for at

The Polar bear is the most carnivorous member of the bear family. Its diet ranges 1.________ ringed and bearded seals to several types of fish. Bears mostly hunt 2._______ the meeting points of water and ice. The bear uses its excellent sense of smell to locate breathing holes 3._________ which the seals surface. It lies in wait 4._________ When it smells the seal’s breath, the bear reaches 5. _________ the hole and drags the seal 6. the ice.

Ans.

The Polar bear is the most carnivorous member of the bear family. Its diet ranges 1. from ringed and bearded seals to several types of fish. Bears mostly hunt 2. at the meeting points of water and ice. The bear uses its excellent sense of smell to locate breathing holes 3. onto which the seals surface. It lies in wait 4. for hours. When it smells the seal’s breath, the bear reaches 5. at the hole and drags the seal 6. through the ice.

G. Add the right time prepositions to this text. Sometimes more than one answer is possible.

The Edinburgh Festival is the biggest arts festival in the world, and it takes place 1._________ the month of August. It usually starts 2.___________ the end of the first week andruns 3.___________ three weeks, 4.________ the beginning of September. This year it began 5. ________Friday the sixth. There are two parts of the festival-the Edinburgh

International Festival which has been running 6._________ 1947, and the Festival Fringe, which has been running each year 7. __________ the festival began. As it is very expensive for groups to stay in Edinburgh 8. __________ the Festival, some companies only come 9. _________ a week or two. For visitors it’s amazing, as you can see shows 10. ___________ nine in the morning 11. ________way after midnight, you want. 12. ___________ if the end of the festival, everyone is completely exhausted!

Ans.

The Edinburgh Festival is the biggest arts festival in the world, and it takes place 1. in the month of August. It usually starts 2. at the end of the first week and runs 3. for three weeks, 4. in the beginning of September. This year it began 5. on Friday the sixth. There are two parts to the festival-the Edinburgh International Festival which has been running 6. since 1947, and the Festival Fringe, which has been running each year 7. since the festival began. As it is very expensive for groups to stay in Edinburgh 8. for the Festival, some companies only come 9. for a week or two. For visitors it’s amazing, as you can see shows 10. at nine in the morning 11. till way after midnight, if you want. 12. after the end of the festival, everyone is completely exhausted!

H. Fill in the blanks with for, during, opposite, in front, by or until.

1. There is a supermarket________my house.

Ans. There is a supermarket opposite my house.

2. I will come and see you_______a few minutes__________ the recess.

Ans. I will come and see you for a few minutes during the recess. 

3. Somebody had parkerd the car ________ my front gate and I could not take my car out.

Ans. Somebody had parkerd the car in front of my front gate and I could not take my car out. 

4. Can I stay ______ the weekend?

Ans. Can I stay until the weekend?

5. You will have to leave ______ Monday midday at the latest. 

Ans. You will have to leave by Monday midday at the latest.

1. Underline the prepositions in the passage.

Show jumping is an Olympic sport in which both men and women can compete. As soon as the contestants ride into the ring, you can’t help but be impressed by the clothes they are dressed in. On their head they were a neat black riding hat to protect them if they fall off the horse while jumping over the jumps placed around the ring. Round their neck they wear a cravat tucked into the front of their crisp white shirts. Over this shirt, they wear a close-fitting, plain, dark-coloured or tweed jacket, and of course they wear jodhpurs, those distinctive white or cream trousers, tight in the waist and legs but stretchy to enable them to move freely while getting on and off the horse and while riding. They also wear knee-high shiny black boots. They really do look splendid as they strut past the spectators on their gorgeous gleaming horses!

Ans.

Show jumping is an Olympic sport in which both men and women can compete. As soon as the contestants ride into the ring, you can’t help but be impressed by the clothes they are dressed in. On their head they were a neat black riding hat to protect them if they fall off the horse while jumping over the jumps placed around the ring. Round their neck they wear a cravat tucked into the front of their crisp white shirts. Over this shirt, they wear a close-fitting, plain, dark-coloured or tweed jacket, and of course they wear jodhpurs, those distinctive white or cream trousers, tight in the waist and legs but stretchy to enable them to move freely while getting on and off the horse and while riding. They also wear knee-high shiny black boots. They really do look splendid as they strut past the spectators on their gorgeous gleaming horses!

Class-10 Alternative English Notes/Solutions

Chapter No.Chapter’s Name
PROSE
Chapter 1The Fragrance of The Gods
Chapter 2Man Against Virus
Chapter 3Speech by Severn Suzuki
Chapter 4In Celebration of Being Alive
Chapter 5The Ambitious Guest
POETRY
Chapter 1To Sleep
Chapter 2Prayer of the Meek
Chapter 3Closed Path
Chapter 4Old Folks Laugh
GRAMMAR
1.Degree of Comparison
2.Conjunctions
3.Prepositions
4.Active and Passive Voice
5.Clauses
Reading
WRITING SKILLS
1.Newspaper Report
2.Article
3.Story-Writing
4.Dialogue
AUTOBIOGRAPHY
The Diary of a Young Girl

J. In the given story, the highlighted prepositions and phrases are placed incorrectly. Correct them.

We were unaware of the disaster on we got down among the bus. The entire stretch of road till the marketplace was covered into mud from the digging. Apparently, it was done in an effort to improve the roads, but Katha and I were in front the hundreds of people struggling to go home. “Get untill the footpath,” she said, “unless you want to bump with something and fall.” We pushed from the crowd and somehow managed to walk along. “Can’t you walk faster?” the woman against us muttered angrily. I tried to ignore, but Katha who was walking through me, said rather loudly, “Well, unless we transform next to a mouse and scuttle to the road, I don’t think it is possible.” The woman was obviously annoyed, and tried to walk along us hastily. And that was when she tripped and fell over right pass us. “Well, look who decided to turn into a mouse after all,” Katha whispered behind my ears. However, we helped the poor woman and called a rickshaw in take her home safely. 

Ans.

We were unaware of the disaster as we got down from the bus. The entire stretch of road till the marketplace was covered with mud from the digging. Apparently, it was done in an effort to improve the roads, but Katha and I were among the hundreds of people struggling to go home. “Get on the footpath,” she said, “unless you want to bump against something and fall.” We pushed against the crowd and somehow managed to walk along. “Can’t you walk faster?” the woman behind us muttered angrily. I tried to ignore, but Katha who was walking with me, said rather loudly, “Well, unless we transform into a mouse and scuttle across the road, I don’t think it is possible.” The woman was obviously annoyed, and tried to walk behind us hastily. And that was when she tripped and fell over right beside us. “Well, look who decided to turn into a mouse after all.” Katha whispered in my ears. However, we helped the poor woman and called a rickshaw to take her home safely.

K. Complete the questions with the right prepositions.

1. What are you looking ________ ?There is nothing written on the paper.

Ans. What are you looking at? There is nothing written on the paper.

2. What are you looking ______ ? Your glasses are on the table.

Ans. What are you looking for? Your glasses are on the table.

3. Where do you come__________ ? I thought you were a Bengali.

Ans. Where do you come from? I thought you were a Bengali.

4. Where should I send the letter _________? I do not know the address.

Ans. Where should I send the letter to? I do not know the address.

5. Who are you doing your project __________? Luto and I are going to work together.

Ans. Who are you doing your project with ? Luto and I are going to work together.

6. What are you talking ___________? I don’t understand. 

Ans. What are you talking about? I don’t understand.

L. Correct the mistakes in the prepositions in the following text. There are ten mistakes. Sometimes more than one answer is possible.

At the middle of the square there is a clock tower. In the top of the tower there is a clock face, and over that a statue of the mayor of the town. The butcher’s shop is at the front of the clock tower, after the greengrocer’s. I was standing waiting for a bus to the bus stop, when I saw my cousin, who was just going in the greengrocer’s. I called out at her and she turned and smiled over me. I ran over the road and told her the news!

Ans.

In the middle of the square there is a clock tower. On the top of the tower there is a clock face, and behind that a statue of the mayor of the town. The butcher’s shop is in front of the clock tower, after the greengrocer’s. I was standing waiting for a bus at the bus stop, when I saw my cousin, who was just going into the greengrocer’s. I called out at her and she turned and smiled at me. I ran across the road and told her about the news!

M. Complete the directions to the police station with the right prepositions.

1. Walk _______  Rodger Street till you come to a roundabout

a. along

b. at

c. in 

d. off

Ans. a. along 

2. Turn right _______park lane.

a. in

b. against

c. into

d. round

Ans. b. against

3. Go_______ left. the traffic lights and take the second left.

a. past

b. along

c. at

d. into

Ans. a. past

4. Walk__________ the park and reach the main road.

a. over

b. into

c. up

d. across

Ans. d. across

5. Cross the road and make your way ________ the police station.

a. across

b. to

c. before

d. under

Ans. b. to

N. Add the prepositions missing in the following sentences.

1. I need a pencil taking notes.

Ans. I need a pencil for taking notes.

2. The plane flew our heads. 

Ans. The plane flew over our heads.

3. The teacher saw her lie.

Ans. The teacher saw her to lie.

4. Come quickly! The movie starts five minutes.

Ans. Come quickly! The movie starts in five minutes.

5. You must read a lot improve your vocabulary.

Ans. You must read a lot to improve your vocabulary.

6. I was the store when I saw your sister her friend. 

Ans. I was in the store when I saw your sister with her friend.

7. We will go meet Grandma the weekend.

Ans. We will go to meet Grandma in the weekend. 

8. The policeman sat the thief during interrogation.

Ans. The policeman sat before of the thief during interrogation.

Additional Questions & Answers

Q. Complete these sentences as directed : 

a. At the middle of the square, there is a clock tower. (Correct the Prepositional mistake in the sentences)

Ans. In the middle of the square, there is a clock tower. 

Q. Complete the sentences as directed in the brackets: 

a. Kevi is very fond __________ (for, off, of) coffee. (Choose the correct preposition)

Ans. Kevi is very fond of coffee.

Leave a Reply