NBSE Class-10| Alternative English Grammar Conjunctions

Get here the notes/solutions/extras of NBSE Class-10| Alternative English Grammar Conjunctions. However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

In This chapter NBSE Class-10| Alternative English Grammar Conjunctions. which is a part of the class 10 syllabus of Alternative English for students studying under Nagaland Board of School Education:

NBSE Class-10| Alternative English Grammar Conjunctions

Here You can learn or understand this chapter’s notes and question answer for NBSE Syllabus, all the materials are given in the basic and easy to learn for the students. We describe all the questions answer briefly in every state.

A. Complete the sentences using the conjunctions in the box.

Yet therefore but and how ever neverthless

1. Our adventure programme provides opportunities for developing leadership qualities within a tough _________ supportive group environment.

Ans. but

2. The weekend will be spent at a training centre near the hills. Obviously, you’ll want some comfort, __________ we’ve arranged for accommodation in a small school.

Ans. therefore

3. You’ll spend most of your weekend outside, __________ there’s a warm bed waiting for you at night.

Ans. however

4. Farmers have used insects in weed control, __________ reclaimed hundred of thousands of acres with the help of insects.

Ans, and

5. Of course, many insect activities are harmful to us, ___________ we must also recognise the ways in which insects help us.

Ans. yet

6. He worked very hard, _________ he couldn’t finish spraying the garden on Sunday.

Ans. nevertheless

B. Choose the suitable conjunctions in the brackets and complete these sentences. 

1. The crowd surrounded the actor ________began to cheer. (and, therefore, so)

Ans, and

2. They successfully completed the first stage of the interview; ________ they went on to the final round. (nor, consequently, however)

Ans. consequently

3. You can take this room_________ the one on the second floor. (neither, or, nor)

Ans. or

4. The land value here has appreciated;_________ you will get a good price. (nevertheless, and, therefore)

Ans. therefore

5. It was their first international competition; _________ they did their best. (when, nevertheless, and)

Ans, nevertheless

6. He helped the community not only by providing job opportunities, _________ also by building schools and hospitals. (and, but, besides)

Ans, but

C. Encirle the conjunctions in the given sentences.

1. She couldn’t attend the party, so her sister went there on her behalf.

2. The thief made away with the jewels while the family was fast asleep.

3. They decided to buy the property if the price seemed reasonable.

4. You could gift him a book but he would prefer a box of poster colours. flight.

5. You should leave now or you will miss the

6. They couldn’t have the meeting unless all the members turned up. 

7. There used to be a bakery there before the apartments camp up.

8. I could see she w♥s annoyed for they had not taken her suggestion.

Ans.

1. She couldn’t attend the party, so her sister went there on her behalf.

2. The thief made away with the jewels while the family was fast asleep. 

3. They decided to buy the property if the price seemed reasonable. 

4. You could gift him a book but he would prefer a box  of poster colours.

5. You should leave now or you will miss the flight.

6. They couldn’t have the meeting unless all the members turned up.

7. There used to be a bakery there before the apartments camp up. 

8. I could see she was annoyed for they had not taken her suggestion.

D. Complete these sentences with the subordinating conjunctions in the box.

where , because ,when ,Who ,unless ,so that

1. The boy_________ astronaut. lives next door wants to be an

Ans. who

2. My father asked me ________ I had kept his car keys.

Ans, where

3. He went to Australia _______ he wanted to meet his uncle and family there.

Ans. because

4. The time________ the fire broke out in not known.

Ans, when 

5. He drove fast _________ he could be in time for the meeting.

Ans, so that

6. You won’t be able to speak French fluently__________ you speak it every day.

Ans, unless

E. Complete the sentences with the correct conjunctive adverb or interjection in the brackets 

1. Kenieno was driving too fast; _________ she met with an accident. (still, also, hence)

Ans. hence 

2. Veto decided he wouldn’t take up engineering: __________ he chose to be a research scientist. (instead, again. then)

Ans. instead

3. You’d better take some rest; __________ an early morning flight tomorrow. (moreover, consequently, nonetheless) you have

Ans. moreover

4. I think you must apologise to Kevisezo,___________ he will never calm down. (beside, however, otherwise)

Ans. otherwise

5. The summer solstice is in June in the Northern Hemisphere; __________ it occurs in December in the Southern Hemisphere. (likewise, thus, then)

Ans. likewise

6. Paul, the octopus, predicted the outcomes of all seven of Germany’s World Cup matches;__________ it also correctly predicted that Spain would lift the World Cup. (still, then, furthermore)

Ans. furthermore

F. In every sentence, introduce the conjunctions given in brackets in the right place. 

1. Employment is hard to find in country towns, young people move to the cities. (therefore) 

Ans. Employment is hard to find in country towns, therefore young people move to the cities.

2. Most people believe country life is more difficult than city life, people often dream of moving out of the ‘big smoke’. (nevertheless)

Ans. Most people believe country life is more difficult than city life, nevertheless people often dream of moving out of the ‘big smoke”.

3. Air pollution is a major problem in cities, most people still drive their cars to work. (but) 

Ans. Air pollution is a major problem in cities, but most people still drive their cars to work.

4. Cultural opportunities are fewer in the country, most city dwellers only rarely take these up. (on the other hand)

Ans. Cultural opportunities are fewer in the country: on the other hand most city dwellers only rarely take these up.

5. Being stuck in the morning traffic is the worst part of city life, most people have no other choice. (however)

Ans. Being stuck in the morning traffic is the worst part of city life, however most people have no other choice.

6. Some cities are better than others, many are as easy to live in as the best country town. (and) 

Ans. Some cities are better than others, and many are as easy to live in as the best country town.

Class-10 Alternative English Notes/Solutions

Chapter No.Chapter’s Name
PROSE
Chapter 1The Fragrance of The Gods
Chapter 2Man Against Virus
Chapter 3Speech by Severn Suzuki
Chapter 4In Celebration of Being Alive
Chapter 5The Ambitious Guest
POETRY
Chapter 1To Sleep
Chapter 2Prayer of the Meek
Chapter 3Closed Path
Chapter 4Old Folks Laugh
GRAMMAR
1.Degree of Comparison
2.Conjunctions
3.Prepositions
4.Active and Passive Voice
5.Clauses
Reading
WRITING SKILLS
1.Newspaper Report
2.Article
3.Story-Writing
4.Dialogue
AUTOBIOGRAPHY
The Diary of a Young Girl

G. Complete the sentences using suitable conjunc- tions.

1. She commanded everybody________ she were a queen.

Ans. She commanded everybody as if she were a queen. 

2. Neither the actor ________ the students of Oxford knew how long their question-answer session would take.

Ans. Neither the actor nor the students of Oxford knew how long their question-answer session would take. 

3. New research reveals that the loggerhead female turtle will not start to lay eggs________ she is forty-five years old.

Ans. New research reveals that the loggerhead female turtle will not start to lay eggs until she is forty-five years old.

4. The physicist who invented the atomic clock is dead,_______ his invention will live on. 

Ans. The physicist who invented the atomic clock is dead, however, his invention will live on.

5. His pup follows him _______ he goes.

Ans. His pup follows him whenever he goes.

H. Complete the following sentences with the correct words given in brackets.

1. Kalpana Chawla was the first Indian-American astronaut_________ the first Indian woman who travelled to space. (though/still/and/until)

Ans. and

2. Kalpana studied aeronautical engineering in Punjab in 1982 _________ girls were not expected to study engineering in those days. (if/as/because/even though)

Ans. even though

3. Kalpana’s interest in space and flying grew ______ of JRD Tata’s exploits as India’s first pilot. (although/ because/even though/so)

Ans. because

4. Kalpana moved to the United States ___________ she could study further, obtaining a masters and a doctorate in aerospace engineering. (but/yet/so/for)

Ans. so

5. Kalpana was regarded _________ astronauts at NASA, as one of the best an excellent pilot. (either…or/whether…or not/not only…but also/ rather…than)

Ans. not only…but also

I.Replace the incorrect conjunctions with the correct ones.

1. The students had to obey her orders unless she was the Principal.

Ans. The students had to obey her orders because she was the Principal.

2. You won’t be cured for you take the medicines. 

Ans. You won’t be cured unless you take the medicines.

3. You can wait for him in the drawing room neither the library.

Ans. You can wait for him either in the drawing room or in the library.

4. I was waiting for the bus or the accident took place.

Ans. I was waiting for the bus when the accident took place. 

5. The movie was a great success if it was a well acted one. 

Ans. The movie was a great success because it was a well acted one.

6. Eishita that was my roommate wants to become an artist.

Ans. Eishita who was my roommate wants to become an artist.

7. He waited patiently for his turn also I went to the bookstore.

Ans. He waited patiently for his turn but I went to the book-store. 

8. Sangey ate the cake while it was for her brother.

Ans. Sangey ate the cake which was for her brother.

J. Complete the passage using the conjunctions given in the box.

finally, presently, and , however ,when ,as

Let me confess that I did not look forward to Joe’s coming. I felt he would not fit into my present surroundings. 1________,I came to town from Hammersmith on Monday night to be ready for joe early next morning.

2________ the time approached, I would have liked to run away. 3_________, I heard Joe on the staircase, coming he stopped outside 3. up in his clumsy manner.4_________, the door, I could hear his fingers tracing over the painted letters on my name 5___________wiping his feet on the  mat 6 _________, I lost all patience.

Ans.

Let me confess that I did not look forward to Joe’s coming. I felt he would not fit into my present surroundings. 1 However, I came to town from Hammersmith on Monday night to be ready for joe early next morning. 2 As the time approached, I would have liked to run away. 3 Presently, I heard Joe on the staircase, coming up in his clumsy man- ner. 4 When, he stopped outside the door, I could hear his fingers tracing over the painted letters on my name 5 and wiping his feet on the mat 6 finally I lost all patience.

K. Complete these sentences with and, but, or or a comma.

Serila : Lithrongla, the Dance Club is staging a show ________ we’d like you to dance in the group.

Lithrongla: It’s nice of you to ask me _________ I can’t dance very well. I’ll help with costumes ________ is some other way.

Serila: You are just fussing. We know you can dance. Don’t forget we all live in the same hostel ________ we’ve seen you dance at parties. You move gracefully, your expression is good _______ you look great.

Lithrongla: It’s kind of you to say that _________ I can only dance at parties. On stage I would be very nervous. Me steps would falter _______  I would forget the moves. I love dancing__________  I dare not dance in public.

Ans.

Serila : Lithrongla, the Dance Club is staging a show and we’d like you to dance in the group.

Lithrongla : It’s nice of you to ask me but I can’t dance very well. I’ll help with costumes or in some other way.

Serila: You are just fussing. We know you can dance. Don’t forget we all live in the same hostel and we’ve seen you dance at parties. You move gracefully, your expression is good and you look great.

Lithrongla : It’s kind of you to say that but I can only dance at parties. On stage I would be very nervous. My steps would falter or I would forget the moves. I love dancing but I dare not dance in public.

L. Choose the correct word to complete these sentences. 

1. She hurt her knee _________  (when/while) she fell off the bicycle.

Ans. She hurt her knee when she fell off the bicycle.

2. Aroba was talking on the phone________  (while/ when) he heard a strange sound in the kitchen. 

Ans. Aroba was talking on the phone when he heard a strange sound in the kitchen. 

3. Manlem called as ______ (when/while) he was ready to leave. 

Ans. Manlem called us when he was ready to leave. 

4. _________ (While/When) she decorated the cake, the others watched in admiration. 

Ans. While she decorated the cake, the others watched in admiration.

5. __________ (When/While) the announcement was made, people started scrambling to get onto the bus. 

Ans. When the announcement was made, people started scrambling to get onto the bus. 

M. Rewrite the story by joining the sentences or using proper conjunction as and where needed.

It surprised everyone. Ginger was a friendly cat. We didn’t know where he came from. We decided to adopt him anyway. Ginger made a comfortable home for himself in the hostel backyard. No one objected to it. He became a little unpopular with the cooks. He often tried to steal fish from the kitchen. We were to blame. We spoiled him with leftovers. We made him greedy for more.

Ginger threw tantrums. He would only have fish. I tried to feed him chips once. It seemed like he didn’t care much about it. Ginger would always be there during tea-time, in the kitchen, in the backyard. He would try to sip tea from our cups, curl up near our legs. Of course, it was a different story after dinner. Ginger would pay us no head. He would be busy with his head in the dustbin. We would be temporarily forgotten.

Ans.

It surprised everyone that Ginger was a friendly cat. We didn’t know where he came from but we decided to adopt him any away. Ginger made a comfortable home for himself in the hostel back yard which no one objected but he became a little unpopular with the cook as he often tried to steal fish from the kitchen for which we were to blame for we spoiled him with leftovers and made him gready for more.

Ginger threw tantrums and he would only have fish. I tried to feed him chips once but it seemed like he didn’t care much about it. Ginger would always be there during tea time, in the kitchen, in the backyard and he would try to sip tea from our cups and curl up near our legs. Of course, it was a different story after dinner as Ginger would pay us no heed and he would be busy with his head in the dustbin and we would be temporarily forgotten.

N. Choose the correct word and complete the sentences.

1. In some places in the desert, there is a small green area _________ plants can grow. It is called an oasis.

a. whereas

b. while

c. where

d. when

Ans. c. where

2. People can_________ grow gardens for themselves, plant vegetable crops to sell in the market.

a. either… or

b. rather… than

c. even… though

d. now… that

Ans. a. either… or

3. The oasis sometimes gets buried in __________ sandstorms.

a. while

b. due to

c. therefore

d. since

Ans. b. due to

4. The most important crop in every oasis is the date palm _________ the tree has adapted itself to the desert’s harsh climate.

a. although

b. even though

C. SO

d. because

Ans. d. because

5. In the spring, the flowers of the male tree are picked________ tied on the female trees.

a. and

b. but

c. until

d. though

Ans. a. and

Additional Questions & Answers

Q. Complete these sentences as directed:

a. His pup follows him __________ he goes. (Fill in with a suitable Conjunction) 

Ans. His pup follows him wherever he goes.

Q. Complete the sentences as directed in the brackets :

a. The Red House did not respond for the race; __________ (like wise/thus/then) they were disqualified. (Choose the correct conjunction.)

Ans. The Red House did not respond for the race; then they were disqualified. 

b. Kevi is very fond _________ (for, off, of) coffee. (Choose the correct preposition)

Ans. Kevi is very fond of coffee.

Leave a Reply