NBSE Class-10| Alternative English Grammar Clauses

Get here the notes/solutions/extras of NBSE Class-10| Alternative English Grammar Clauses. However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

In This chapter NBSE Class-10| Alternative English Grammar Clauses. which is a part of the class 10 syllabus of Alternative English for students studying under Nagaland Board of School Education:

NBSE Class-10| Alternative English Grammar Clauses

Here You can learn or understand this chapter’s notes and question answer for NBSE Syllabus, all the materials are given in the basic and easy to learn for the students. We describe all the questions answer briefly in every state.

A. Combine the two sentences using appropriate connectors and form complex sentences.

1. The ruins of Hampi is a UNESCO World Heritage site. It is in Karnataka.

Ans. The ruins of Hampi which is a UNESCO World Heritage site is in Karnataka.

2. The area is a village located in the ancient Vijayanagara empire. It is an important religious centre even today.

Ans. The area which is an important religious centre even today is a village located in the ancient Vijayanagara empire.

3. The Vijayanagara kings were renowned for their distinctive architecture. They made Hampi their capital.

Ans. The Vijayanagara kings who were renowned for their distinctive architecture made Hampi their capital.

4. Hampi was laid siege to by the Deccan rulers. The kingdom was at the height of its power then. 

Ans. Hampi which was at the height of its power was laid siege to by the Deccan rulers.

B. Complete the following sentences with the appropriate words from the box.

Some of which due to in order to where as soon as

1. _________ you enter the ruins, you can see a stone chariot. 

Ans. As soon as you enter the ruins, you can see a stone chariot.

2. Hampi has various places of worship, _________ are still in use today.

Ans. Hampi has various places of worship, which are still in use today.

3. The state of Karnataka has worked hand in hand with the ASI _________ preserve the ruins. 

Ans. The state of Karnataka has worked hand in hand with the ASI in order to preserve the ruins.

4. The areas in and around Hampi,_________ there are several ruins, are also of significant importance to the ASI.

Ans. The areas in and around Hampi, where there are several ruins, are also of significant importance to the ASI.

5. Some of the ancient buildings are in danger of being destroyed _________ ongoing mining activities in  Hampi. 

Ans. Some of the ancient buildings are in danger of being destroyed due to ongoing mining activities in Hampi. 

C. Complete the following complex sentences. Use the clues given in the brackets.

1. The villagers at Hampi did not know _________ (preserve/the ruins)

Ans. The villagers at Hampi did not know how to preserve the ruins.

2. The Karnataka government conducts the Vijayanagara Festival _________  (teach/importance of preservation)

Ans. The Karnataka government conducts the Vijayanagara Festival to teach importance of preservation. 

3. Karnataka’s tourism department decided_________  (use/stone chariot at Hampi as their logo) 

Ans. Karnataka’s tourism department decided to use stone chariot at Hampi as their logo.

D. Complete the passage with suitable words.

Gandhiji set up Tolstoy Farm in Johannesburg 1.___________  he wanted to look after the families to those Indians still in prison. Herman Kallenbach 2. ___________ was a wealthy German, bought the farm for Gandhiji. It was a thousand- acre orchard 3. ___________ had a small house, a spring and two wells, not far from the railway station. Gandhiji named if after Tolstoy 4.___________  he admired him for leading a simple life 5. ___________ trying to bring about changes in Russia at that time. 

Ans.

Gandhiji set up Tolstoy Farm in Johannesburg 1. because he wanted to look after the families of those Indians still in prison. Herman Kallenbach 2. who was a wealthy German, bought the farm for Gandhiji. It was a thousand- acre orchard 3. which had a small house, a spring and two wells, not far from the railway station. Gandhiji named it after Tolstoy 4. as he admired him for leading a simple life 5. and trying to bring about changes in Russia at that time.

E. Identify whether the following sentences are adverbial clauses of time (AT), adverbial clauses of manner (AM), or adverbial clauses of reason (AR).

1. The trains were delayed due to the rain. _________________

2. She got a call for her aunt while she was at the concert. _________________

3. As long as you complete your assignments, you can  go for football practice._________________

4. Since I knew the recipe, I decided to help him with the cake._________________

5. When she returned from the hospital, she looked as if she would cry._________________

6. We will leave for Shillong as soon as the tickets are booked._________________

7. The children went to look for a park where they could practice cricket._________________

8. You can go home whenever you want _________________

Ans.

1. The trains were delayed due to the rain.There is no clause in this sentence 

2. She got a call from her aunt while she was at the concert. AT

3. As long as you complete your assignments, you can go for football practice.

 AT

4. Since I knew the recipe, I decided to help him with the cake. AR

5. When she returned from the hospital, she looked as if she would cry. AT

6. We will leave for Shillong as soon as the tickets are booked. AT

7. The children went to look for a park where they could practice cricket AP

8. You can go home whenever you want AT

F. There is an error in each sentence. Edit and rewrite the passage.

Tolstoy Farm soon became a busy colony. (1) The farm provided not only enough vegetables and also enough fruit for all to eat. (2) So the women did all the cooking, the men worked in the fields. (3) The residents of the farm belonged to different religions because they were treated as members of one big family. (4) Some were from North and South India, some like Kallenbach from Germany. some like Albert West from England, since there was really no language in common. (5) It is said which at its height, Tolstoy farm supported a community of about fifty adults and thirty children.

Ans.

Tolstoy Farm soon became a busy colony. (1) The farm provided not only enough vegetables but also enough fruit for all to eat. (2) As the women did all the cooking, the men worked in the fields. (3) The residents of the farm belonged to different religions yet they were treated as members of one big family. (4) Some were from North and South India, some like Kallenbach from Germany, some like Albert West from England, so there was really no language in common. (5) It is said that at its height. Tolstoy farm supported a community of about fifty adults and thirty children. 

G. Rearrange the words to form meaningful sentences.

1. rules/made sure/followed/Gandhiji/farm/everyone/ that/the/of/the

Ans. Gandhiji made sure that everyone of the farm followed the rules.

2. Physical/to do/his/of/sandals/share/everyone/work/ as well as/had/to make/his/learn/own

Ans. Everyone had to do his share of physical work as well as learn to make his own sandals.

3. walked/save on/miles/to/bus fare/members/ Johannesburg/so that/twenty-one/could/they!

Ans. They walked twenty-one miles so that members could save on bus fare to Johannesburg.

H. Complete these sentences with clauses.

1. Riku has a shoe _____________ .

Ans. Riku has a shoe which is black.

2. I showed her the house _____________ .

Ans. I showed her the house in which I lived.

3. They returned on the day _____________ .

Ans. They returned on the day when I was going to Delhi.

4. We cannot go out _____________ .

Ans. We cannot go out if we are ill. 

5. _____________  his mother gave him some fruit to eat.

Ans. As there was no rice left, his mother gave him some fruit to eat.

6.I do not know _____________ .

Ans. I do not know what you mean.

I. Underline the dependent clauses in the sentences.

1. He has a chain which is made of gold. 

Ans. He has a chain which is made of gold.

2. Mother was sure that Meribeni had broken the cup. 

Ans. Mother was sure that Meribeni had broken the cup.

3. He had finished his work when it started raining.

Ans. He had finished his work when it started raining. 

4. We all ran into the kitchen when we heard a bang.

Ans. We all ran into the kitchen when we heard a bang. 

5. She came back early from work because she was not feeling well.

Ans. She came back early from work because she was not feeling well.

6. If Nzano decides to leave, other people will leave too.

Ans. If Nzano decides to leave, other people will leave too.

J. Tick() the correct sentences. Rewrite the incorrect ones.

1. Liyung was able to put up a brave face despite trembling with fear.

2. Adina is likely to stay in Chandigarh in order missing home.

3. Maya was cheerful although she was burdened by many problems.

4. Despite of the roads being flooded, I have to go to the station or I’ll miss my train. 

5. The guard whistled in order to warn troublemakers.

Ans. 1. (✔)

2.(x) Adina is likely to stay in Chandigarh in order that she is missing home.

3.(√)

4. (x)Despite of the roads being flooded, I have to go to the station or I’ll miss my train.

5.(√)

K. Underline the noun clauses, adjective clauses and adverb clauses in the following passage.

Shared felt uncomfortable. The man whom Neha was talk- ing to looked suspicious. Sharad had seen him loitering near the housing colony where they lived, and he was sure the man was up to no good. As soon as he left, Shared went up to Neha and asked, “Do you know the man who was talking to you a while back?” “No,” she said, “But it seemed that he was inerested in buying a house in the locality.” “Well,” he said, “don’t talk to anyone just because they seem friendly.” Neha wasn’t happy at being told off. “You don’t have to be so negative all the time,” she said. “In case something goes wrong. I can always inform the police.”

Ans.

1. Whom Neha was taking to – adjective clause

2. where they lived – adjective clause

3. who was talking to you a while back – adjective clause

4. that he was interested in buying a house in the locality – noun clause

5. because they seem friendly – adverb clause

6. “In case something goes wrong” – adverb clause 

Class-10 Alternative English Notes/Solutions

Chapter No.Chapter’s Name
PROSE
Chapter 1The Fragrance of The Gods
Chapter 2Man Against Virus
Chapter 3Speech by Severn Suzuki
Chapter 4In Celebration of Being Alive
Chapter 5The Ambitious Guest
POETRY
Chapter 1To Sleep
Chapter 2Prayer of the Meek
Chapter 3Closed Path
Chapter 4Old Folks Laugh
GRAMMAR
1.Degree of Comparison
2.Conjunctions
3.Prepositions
4.Active and Passive Voice
5.Clauses
Reading
WRITING SKILLS
1.Newspaper Report
2.Article
3.Story-Writing
4.Dialogue
AUTOBIOGRAPHY
The Diary of a Young Girl

L. Choose the right clause to complete the sentence.

1.I’ll always remember the teacher ____________. 

a. Which helped me to understand astronomy 

b. that help me pass my exams

c. that helped me discover my talents 

d. who give me confidence

Ans. d. who give me confidence

2. We are responsible for the animals_____________. 

a. that we keep as pets

b. which we keep them as pets

c. that keep us pets

d. who kept as pets

Ans. a. that we keep as pets 

3. The tallest of the girls who are modeling the sports clothes ____________. 

a. have a round face

b. is also the most intelligent

c. are pretty

d. look very nice

Ans. b. is also the most intelligent

4. We must try to understand people ____________. 

a. who beliefs are different from ours

b. whose beliefs are different from ours

c. whom believe differently from us

d. whom believe different things 

Ans. b. whose beliefs are different from ours

5. The parade that we watched ____________. 

a. were all very colourful

b. have many children walking with the Chief Minister

c. encourage unity

d. was telecast live

Ans. d. was telecast live

M. Complete the following sentences with adverbial clauses using the subordinating conjunctions given in brackets.

1. ___________ they went to meet their grandmother.

Ans. After father left for office, they went to meet their grandmother..

2. I went to the fair ___________ (because) 

Ans. I went to the fair because I wanted to buy same toys and sweets for children.

3. ___________  she wouldn’t have fallen asleep. (had) 

Ans. Had she not been tired, she wouldn’t have fallen asleep.

4. Nellie couldn’t attend the picnic ___________ (in spite of)

Ans. Nellie couldn’t attend the picnic inspite of the fact that she had consented.

5. ___________ it began snowing. (as soon as)

Ans. As soon as we came out of the house, it began snowing.

6. We didn’t meet the professor ___________ (until) 

Ans. We didn’t meet the professor until we finished his lecture.

7.The students studied ___________ (so….that)

Ans. The students studied so seriously that all of them succeeded.

8. She played the guitar ___________ (like)

Ans. She played the guitar like her father did.

Additional Questions & Answers

Q. Match the two halves of the following sentences:

a. Two small girlsa. I was very cautious about speaking to him again.
b. Not believing a word he saidb. working as hard as you do.
c. accompanied by a fluffy dog ran in.

Ans.

a. Two small girlsc. accompanied by a fluffy dog ran in.
b. Not believing a word he saida. I was very cautious about speaking to him again.
b. working as hard as you do.

Q. Choose the right Clause to complete the sentences :

  1. The young girl knew _______

i) who the celebrity was.

ii) which the celebrity was. 

iii) whom the celebrity was.

Ans. i) who the celebrity was.

  1. _________ was a mystery. 

i) Where the thief entered the house.

ii) What the theief entered the house.

iii) How the thief entered the house.

Ans. iii) How the thief entered the house.

Leave a Reply