NBSE Class-10| Alternative English Grammar Autobiography The Diary of a Young Girl

Get here the notes/solutions/extras of NBSE Class-10| Alternative English Grammar Autobiography The Diary of a Young Girl . However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

In This chapter NBSE Class-10| Alternative English Grammar Autobiography The Diary of a Young Girl. which is a part of the class 10 syllabus of Alternative English for students studying under Nagaland Board of School Education:

NBSE Class-10| Alternative English Grammar Autobiography The Diary of a Young Girl

Here You can learn or understand this chapter’s notes and question answer for NBSE Syllabus, all the materials are given in the basic and easy to learn for the students. We describe all the questions answer briefly in every state.

The Diary of a Young Girl

: Anne Frank

QUESTION

Choose the best option. (The best answer is not just right, it is also well-reasoned and more relevant than the other options.)

1. Why was the radio so important to the residents in the Annex?

a) Listening to the news kept them updated on the cruel treatment that was being meted out to the Jewish people by the Nazis. 

b) The residents were starved for entertainment and the music that played on the radio helped them relax.

c) The radio united the residents of the Annex and kept them from fighting amongst themselves. 

d) News on the war gave them courage and hope for  freedom from persecution and hiding.

Ans. b) The residents were starved for entertainment and the music that played on the radio helped them relax.

2. How did writing in a diary help Anne through  her years in hiding?

 a) Writing down her grievances against various members of the Annex helped Anne maintain her  sanity.

b) Anne had no real friends; the diary was the best friend she ever had. 

c) The diary was the one place where Anne could completely be herself; expressing her thoughts on everything helped her grow as a person.

d) Anne’s feelings about peter were too strong to be kept in. Writing in the diary helped her figure out her relationship with him and feel less confused.

Ans. b) Anne had no real friends; the diary was the best friend she ever had. 

3.Before the Franks went into hiding, they, like all Jews, had to live with a lot of restrictions on their freedom. What purpose did these restric- tions serve? 

a) They helped the Germans identify them as Jews.

b) They stripped the Jews of their rights as citizens. 

c) It humiliated and caused pain to the Jews.

d) It kept them apart from the non-Jewish popula- tion.

Ans. d) It kept them apart from the non-Jewish popula-tion.

4.Why did the Franks dress in a lot of clothes when they left for the Annex?

a) It was very early when they left the house and hence cold.

b) The Jews were not allowed the use of suitcases outside the house.

c) Suitcases would draw a lot of attention to the Franks.

d) It would look as though they were escaping if they carried suitcases.

Ans. d) It would look as though they were escaping if they carried suitcases.

5. Why do you think Anne’s diary become so iconic? 

a) The courage and strength embodied by a youn  girl during one of the darkest periods of history inspired readers. 

b) The diary was an honest account of the suffering of Jews during World War II.

c) The diary offered the readers a very unique perspective on the War.

d) The readers had come to know Anne personally and the tragedy that befell her and the other residents was very moving.

Ans. a) The courage and strength embodied by a young girl during one of the darkest periods of history inspired readers.

6. Do you think the diary is an accurate portrayal of all the residents of the Secret Annex?

a) Yes, Anne Frank was a smart girl and a good judge to human nature.

b) Anne kept to herself a lot, so may be the diary isn’t perfectly accurate.

c) The representation of the other residents included Anne’s biases and prejudices against them.

d) The isolation of hiding in a small space forced all the residents to get to know each other.

Ans. a) Yes, Anne Frank was a smart girl and a good judge to human nature.

7. We can never be just Dutch, or just English-we will always be Jews as well. What does this line tell you

a) Religion was very important to the Jewish people,more so than their citizenship in one country or  another.

b) By persecuting Jews from all across Europe, the Nazix has set the Jews apart from the non-Jews in their respective countries.

c) Having moved from Germany to Holland, Anne and her family felt like they were more Jewish than they were Dutch.

d) Anne and the other residents did not feel as though they belonged to Holland anymore.

Ans. a) Religion was very important to the Jewish people, more so than their citizenship in one country or  another.

8. I’m split into two different people. The issue Anne explores in her last diary entry in one of_______

a) Adolescene

b) Identity

c) love

d) discrimination

Ans. a) Adolescene

9. How did Anne feel when she saw Jews outside on the streets, being marched to concentration camps?

a) Terrible that she couldn’t save them.

b) Thankful that she was safe.

c) Guilty that she was fortunate to live in hiding.

d) Anne had heard so many stories of suffering by then that she had grown numb to it.

Ans. c) Guilty that she was fortunate to live in hiding.

10. I don’t believe war is simply the work of poiticians. Oh no, the common man is every bit as guilty. In this diary entry, according to Anne, what is the common man guilty of?

a) Building concentration and death camps.

b) Allowing the Nazis to wage war and persecute the Jews.

c) Betraying the Jews in hiding.

d) Spending on war instead of education and health. 

Ans. d) Spending on war instead of education and health.

Short Questions and Answers

1. Why does Anne say that writing a diary is a ‘strange experience’? (Saturday, 20 June 1942)

Ans. Anne says that writing a diary is a ‘strange experience’ for her because she has never written anything before. Besides, it seems to her that neither she nor anyone else will be interested in her thoughts.

2. Why does Anne feel such a strong need to start writing a diary? (Saturday, 20 June 1942) 

Ans. Anne feels such a strong need to start writing a diary  because it will get all kinds of things off her chest.

3. Why do you think Mr Keesing chose the topic A Chatterbox’ for Anne’s homework? (Sunday, 21 June 1942)

Ans. I think Mr. Keesing chose the topic ‘A Chatterbox’ for Anne’s homework because she talked too much. 

4.Why was father angry? (Wednesday, 1 July 1942) 

        Or

Why was Anne Frank’s Father angry with her one evening?

Ans. Anne’s father was angry because she did not get back until ten past eight and it was dangerous for Jews to  be out after eight O’clock.

5. ‘Everything’s allowed in love and war!’ What is Harry referring to? (Wednesday, 1 July 1942) 

Ans. Harry is reffering to his grandmother’s objection to  his meeting with Anne.

6. Which two incidents from the diary entries of Wednesday, 24 June and Sunday, 5 July 1942 show the kind of difficulties the Jewish people were facing?

Ans. The Jewish people were facing the following difficulties:

i) it was dangerous for Jews to be out after eight O’clock

ii) if Jews were caught by the Germans, they were sent to concentration camps where they were tortured and usually killed.

7. ‘Just enjoy yourself while you can!’ Why do you think Anne’s father says this? (Sunday, 5 July 1942)

Ans. Anne’s father said this because he was a Jew and the lives of the Jews were always in danger. He wanted Anne to enjoy her life whenever she got a chance for  it.

8. What was the strange thing about bathing in the Secret Annex? (Tuesday, 29 September 1942)

Ans. The strange about bathing in the secret Annex was that Father bathed in the private office and mother in the Kitchen behind a screen. Margot and Anne bathed in the front office. They drew the curtain and scrub themselves in semi-darkness.

9. What does Anne mean when she says she had a ‘discussion’ with her mother? What are her feelings about her mother? (Sunday, 27 September 1942)

Ans. When Anne says that she had a ‘discussion’ with her mother, she means to say that her mother was angry with her for something.Her mother does not understand her feeling as her father does.

10. What is the difference between Anne’s mother and father, according to Anne? (Sunday, 27 September 1942)

Ans. The difference between Anne’s mother and father is that her father understands her better than her mother.

11. What latest news of the war do they receive in this entry? (Monday, 9 November 1942)

Ans. The latest news of the war that they receive in this entry is that the English have landed in Tunis, Algiers, Casablanca and Oran.

12. How do the residents of the Annex manage to get their food? (Monday, 9 November 1942)

Ans . The residents of the Annex manage to get their food from the black market.

13. Who is the latest occupant of the Secret Annex? (Tuesday, 10 November 1942) 

Ans. Albert Dussel is the lastes occupant of the Secret  Annex.

14. The prospectus shows the sense of humour of the inmates and their opinions on the German invasion. Discuss. (Tuesday, 17 November 1942)

Ans. The inmates were allowed to take rest from 10 p.m. to 7.30 a.m. and on Sunday up 10.15 a.m. They might be asked to rest other times. The moveable bath could be used by all guests after 9 a.m. on Sundays. They might take their bath in the bathroom, kitchen, private office or front office. The meal served was sometimes hot, sometimes not. The time of dinner changed because of radio news broadcasts.

Private radio was allowed after 6 p.m. but the inmates were not allowed to listen to the news on German radio stations. They could listen to music only.

15. What do they get to know from Mr Dussel about the world outside? (Thursday, 19 November 1942)

Ans. They get to know from Mr. Dussel about the world outside that countless friends and acquaintances have been taken off to a dreadful fate. Night after night, green and grey military vehicles cruise the streets. They knock on every door, asking whether any Jew live there. If so, the whole family is immediately taken away.

16. What is Anne confused about? (Saturday, 28 November 1942)

Ans. Mr. Dussel gives Anne long lectures on manners and regularly complains to Mother about Anne and she gets scolded even more. So, she is confused to think if she is really bad.

17. What little cheer does Christmas bring to the  residents? (Tuesday, 22 December 1942)

Ans. The little cheer that Christmas brings to the residents is that they will be receiving an extra quarter pound of butter for Christmas. Each of them are going to bake something with the butter.

18. Describe briefly the scene outside the Secret Annex. (Wednesday, 13 January 1943)

Ans. The scene outside the Secret Annex is that at any time of night and day, poor helpless people are being dragged out of their homes. They are allowed to take only a small bag and a little cash with them. Some- times they are robbed of these possessions on the way. Families are torn apart – men, women and children are separated. Children come from school to find their parents have disappeared. Women return from shopping to find their houses scaled and their families gone.

19. Why was Anne in trouble again? (Friday, 2 April 1943)

Ans. When Anne was waiting for her father to say prayers with him that night, her mother came to say prayers because Anne’s father was not ready at the time. But Anne refused to say prayers with her mother. So, she shed tears and felt insulted. She cried half the night and didn’t have any sleep. Father also avoided talking to Anne. Thus, Anne was in trouble.

20. Did her feelings towards her mother change? 

Ans. No, her feelings towards her mother did not change. Everyone expected Anne to apologise, but she didn’t apologise for telling the truth.

21. Discuss how the living conditions of the residents of the Annex had deteriorated. Also mention how it affected their mood and behaviour. (Tuesday, 27 April 1943)

Ans. The living conditions of the residents of the Annex had deteriorated because they were quarrelling among themselves. The number of bombings on German cities was increasing everyday. They hadn’t had a good night’s rest in so long. Their food was also terrible. Their breakfast consisted of plain, unbuttered bread and coffee. They were eating vegetables that had a rotten taste. All these things had spoiled their mentality.

22. How important is a radio to the people in Holland? Why don’t the authorities allow a radio? (Tuesday, 15 June 1943)

Ans. A radio is very important to the people in Holland because its wondrous voice helps them not to lose heart.

The authorities don’t allow a radio because the news of bombardment may create panic among the people. It is illegal to keep a radio there.

23. What is happening in Amsterdam? (Monday, 26 July 1943)

Ans. North Amsterdam was very heavily bombed on Sunday. There was a great deal of destruction. Entire streets were in ruins. Two hundred people were dead and countless wounded. The hospitals were full.

24. To which escape bag does Anne refer? (Monday, 26 July 1943)

Ans. Anne refers to her own ‘escape bag’. 

25. How has living in a cramped space changed the residents physically? (Tuesday, 3 August 1943)

Ans. As the residents were living in a cramped space, they didn’t have space for physical exercise. They had become so stiff that they could hardly turn their heads.

26. What is the good news about the war and what is  the bad news about Mr Koophuis’ health? (Friday, 10 September 1943)

Ans. The good news about the war is that Italy is out of the war and the British have landed in Naples.

The bad news about Mr. Koophuis is that he had to go to the hospital for a very difficult operation on his stomach. He will have to stay there for at least four weeks. 

27. What did the van Daans mainly fight about? (Friday, 29 October 1943)

Ans. Mr. van Dann sold his wife’s fur coat for an enormous amount. She wanted to keep the money for herself, so that she could buy new clothes after the war. But Mr. van Dann desperately needed it for the expenses in the Annex but she was a stubborn lady. So, they started fighting for the money.

28. What is Anne upset about? What are her thoughts? (Friday, 29 October 1943

Ans. Anne has lost her appetite. She feels awful on Sundays. The atmosphere inside is suffocating.

Outside it is deathly quiet. She feels as though she is being dragged down to hell.

She feels like a bird whose wings have been ripped off.

29. What was Anne ashamed about when she read the pages of her diary? (Sunday, 2 January 1944)

Ans. When Anne read the old pages of her diary, she felt ashamed of herself because she had written wrong things about her mother. She had seen things from her own point of view without thinking about her mother’s feelings.

30. How do you think Anne’s relationship with her mother has changed? (Sunday, 2 January 1944)

Ans. Anne’s relationship with her mother has changed as she had grown wiser and her mother isn’t so nervous either. They seens to be getting along better. 

31. According to Anne, what is wrong with her mother? (Thursday, 6 January 1944)

Ans. According to Anne, her mother sees her more as friend than as daughter. 

32. Anne is maturing both physically and emotionally.Elaborate on this statement. (Thursday, 6 January1944)

Ans. Some changes are taking place on the outside of Anne’s body. They are also taking place on the in- side. Whenever she gets her periods, she is happy about them. She feels that she is carrying a secret inside her. She is always looking forward to the time when she will feel like that again.

33. How does Anne feel that dancing is helping her (Wednesday, 12 January 1944)

Ans. Anne feels that dancing is a kind of exercise. She does not feel so stiff any more. Thus, dancing is helping her.

34. What are the things Anne does, to prepare to dance? (Wednesday, 12 January 1944)

Ans. Anne made a dance costume out of a dress belong- ing to mother. She tried to turn her teenis shoes into ballet slippers. But she did not succeed.

35. What are the changes in the relationship between the people in the Annex? (Saturday, 15 January 1944)

Ans. The people in the Anne are sharing food differently now. Each family has its own stores of meats and oils, and cooks its own potatoes.

36. What do you think-do all people who share space and resources begin to hate each other? Why or why not? (Saturday, 15 January 1944)

Ans. All people who share space and resources begin to hate each other because they share food differently. Each family has its own stores of meats and oils and cooks its own potatoes.

37. What is the pressing concern the residents are  facing? What is their decision? (Thursday, 3February 1944)

Ans. The pressing concern the residents are facing is that they think that the country will face the Allied invasion. According to the reports, if the Allied forces invaded Holland, the Germans will let water from the sea into the country and flood it.

They decide to stay in the Annex because that is the safest place.

38. What do you think Anne is feeling, after reading her reaction to the conversation around her? (Thursday, 3 February 1944)

Ans. After reading their reaction to the conversation around her, Anne feels that she hardly cares whether she lives or dies. The world will keep on turning with- out her and she can’t do anything to change events anyway. She will just concentrate on studying and hope that everything will be all right in the end.

39. What are the reasons that make Anne feel that Peter needs to feel loved? (Wednesday, 16 February, 1944)

Ans. Peter always hugs Mouschi the cat so tightly. It makes   Anne feel that he needs to feel loved.

40. Who is ‘him’? (Friday, 18 February 1944)

Ans. “Him” is Peter.

41. Why does Anne’s mother not like her going up? (Friday, 18 February 1944)

Ans. Anne’s mother does not like her going upstairs because she thinks that Anne should leave Peter alone. She always looks oddly at Anne when she goes to Peter’s room. When Anne comes down again, she asks her where she has been.

42. What do the children see from the attic? How does it make them feel? (Wednesday, 23 February 1944)

Ans. From the attic, the children can see the blue sky, the trees and the birds.It makes them feel happy and they forget their loneliness

43. What are the similarities between Anne and Peter?Do you think these reasons contribute to them becoming closer? (Sunday, 27 February 1944)

Ans. The similarities between Anne and Peter are that they have very strong feelings that cannot be controlled. Neither of them has a mother. Peter’s mother doesn’t bother much about what goes on in his mind. Anne’s mother takes an interest in her life but does not understand her at all.

Yes, I think these reasons contribute to them becoming closer.

44. Why does Anne feel as if she is in ‘heaven’?(Saturday, 4 March 1944) 

Ans. Anne feels as if she is in heaven’ because she is sitting on Father’s chair, very close to Peter. It is very good for her to talk to him.

45. Do you think Peter loves Anne? Why? (Saturday,4 March 1944) 

Ans. Yes, I think Peter loves Anne because he takes interest in her and talks to her in whisper.

46. What caused the residents to be nervous? (Friday, 14 March 1944)

Ans. The people who supplied the residents with food coupons were arrested. So, the residents were nervous.

47. Who is Mr M? What has happened to him? (Friday, 14 March 1944)

Ans. Mr. M is the man who sells Anne and others potatoes, butter and jam on the black market.He has been arrested.

48. How are the residents affected by the arrests of their helpers? (Tuesday, 14 March 1944)

Ans. The arrests of the helpers of the residents have badly affected the residents. The food that they get is very miserable and their lives have also become miserable.

49. What is the tone of this entry? (Sunday, 19 March 1944)

Ans. The tone of this entry is enthusiastic and encouraging. 

Class-10 Alternative English Notes/Solutions

Chapter No.Chapter’s Name
PROSE
Chapter 1The Fragrance of The Gods
Chapter 2Man Against Virus
Chapter 3Speech by Severn Suzuki
Chapter 4In Celebration of Being Alive
Chapter 5The Ambitious Guest
POETRY
Chapter 1To Sleep
Chapter 2Prayer of the Meek
Chapter 3Closed Path
Chapter 4Old Folks Laugh
GRAMMAR
1.Degree of Comparison
2.Conjunctions
3.Prepositions
4.Active and Passive Voice
5.Clauses
Reading
WRITING SKILLS
1.Newspaper Report
2.Article
3.Story-Writing
4.Dialogue
AUTOBIOGRAPHY
The Diary of a Young Girl

50. How do you think Anne helps Peter by being cheerful? Why is this important? (Sunday, 19 March 1944)

Ans. When Peter is highly disappointed after watching his parents quarrelling, Anne makes him happy by being cheerful. Peter feels that it is a great help.

51. How has Anne and Peter’s relationship changedfrom 1942 to now? (Wednesday, 22 March 1944

Ans. Anne and Peter’s relationship has changed form 1942 to now because the people of the Annex make jokes that if they stayed there long enough, Peter and Anne might get married. Anne is sure that Peter loves him.

52. How does it help the residents of the Annex that the black market ration book men are out of prison? (Thursday, 23 March 1944)

Ans. When the black market ration book men are out of prison, it helps the residents of the Annex. Things are more or less back to normal here.

53. Why does Anne’s mother forbid her from going to Peter’s room? (Tuesday, 28 March 1944)

Ans. Anne’s mother forbids her from going to Peter’s room because she thinks that Mrs. Van Daan is  jealous. She also thinks that Peter is in love with Anne.

54. What are the difficulties that people have to face during a war? (Wednesday, 29 March 1944)

Ans. The difficulties that people have to face during a war are countless. Air raids make them shake. Terrible diseases catch them. They have to stand in line to buy vegetables and all kinds of goods. Doctors can’t visit their patients as their cars and bikes have been stolen. Little children smash the windows of people’s homes and steal whatever they can. Everyone is hungry. A week’s ration does not last two days. Children are sick or undernourished. Everyone wears old, worn-out clothes and shoes. Shoe-repair is expensive. If a person gives shoes to the mender, he may never see them again.

55. What is the tone of this entry-is Anne angry, sad or matter-of-fact? Why? (Wednesday, 29 March 1944)

Ans. The tone of this entry is matter-of-fact because she has become optimistic after the announcement on the Dutch broadcast.

56. Why do you think the residents of the Secret Annex continued to celebrate birthdays even in hiding? (Friday, 31 March 1944)

Ans. I think the residents of the Secret Annex continued to celebrate birthdays even in hiding because they wanted to forget the harsh realities of the war and did not want to lose any moment of merry-making.

57. Have Anne’s feelings about being in hiding changed? How and why? (Friday, 31 March 1944)

Ans. Yes, I think Anne’s feeling about being in hiding changed because she enjoyed the association of Peter. They spent a lot of time together and talked about every imaginable subject. She felt that her life there had gotten better. God always took care of her.

58. What are the two things that are available to the residents often? (Monday, 3 April 1944)

Ans. The two things that are available to the residents often are brown beans and potatoes.

59. What are the two rare moments of excitement about food for the residents? (Monday, 3 April 1944)

Ans. The two rare moments of excitement about food for the residents are the following:

i) They have soup and little packages of other things that make lunch more interesting.

ii) They get a piece of sausage and jam with their bread

60. Why do you think Anne lay on the floor and cried? What is the ‘it’ she is referring to? (Wednesday, 5 April 1944)

Ans. Anne had not gone to school for nearly two yeas because of the war. She did not want to be two years behind. She felt miserable. So, she lay on the floor, said her prayers and cried.

The ‘it’ she is referring to is her miserable condition because of the war.

61. What does Anne want to be when she leaves the Annex? What is her aim? (Wednesday, 5 April 1944)

Ans. When Anne leaves the Annex, she wants to be a journalist. She wants to write stories and descriptions of the Secret Annex.

62. What was the atmosphere like in the Annex during and after the attempted burglary? How did the  residents feel and what did they do? (Tuesday, 11April 1944)

Ans. During the attempted burglary, Anne’s father, Mr. Van Daan and Peter went down stairs. Margot, mother, Mrs. Van Daan and Anne waited. They were fright- ened and they needed to talk. They were worried for the men because they did not return for many hours. They waited, calm but terribly afraid.

At ten, the men came in. They were nervous and pale. They reported the ladies about the attempted burglary. Lights were out and they were expecting the police.

The residents were scared. They thought that if the police saw them, they would be tortured and killed. They heard footsteps on the staircase. But after sometime the footsteps receded.Theywere out of danger. A shiver went through everyone’s body. They had to stay quiet all night. They tried to sleep on the floor but they were worried.

63. What does it say about Anne that she wants to continue to live in Holland even after all her suffering? (Tuesday, 11 April 1944)

Ans. Even after all her suffering, Anne wants to continue to live in Holland. She loves the Dutch. She loves the country. She loves the language and wants to work here.

64. Describe the change in the quality and quantity of food available to the residents in the Annex.(Wednesday, 3 May 1944) 

Ans. The food available to the residents in the Annex is of the worst quality. Vegetabels are still very hard to come by. In the afternoon they have rotten boiledlettuce and rotten potatoes.

65. What is Anne’s tone in this entry-does she seem stronger and more matured? (Wednesday, 3 May 1944)

Ans. Anne’s tone in this entry is very confident. She seems to be stronger and more matured. She looks upon her life in hiding as an interesting adventure. It is full of danger and romance. She says,

“I’m young and strong and cheerful. Everyday

I feel myself growing up.”

66. How is life in the outside world? Do you think the people inside the Annex had a better life? (Saturday, 6 May 1944)

Ans. Life in the outside world is very miserable. Every- thing is expensive and everyone is buying and selling on the black market. They sell wool, ration books or cheese. Murders and thefts take place daily. Even the police and night watchmen are doing it. Everyone wants to put food in their stomachs, but don’t have enough money to do it.

Yes, I think the people inside the Annex had at better life.

67. Does Anne feel sad that her family is not rich? What do you think she felt as she wrote this entry? (Monday, 8 May 1944)

Ans. I don’t think Anne feels sad that her family is not rich.

When she wrote this entry, she hoped things would be better after the war.

68. Why is Anne sad and frightened while writing this entry? (Monday, 22 May 1944)

Ans. While writing this entry, Anne is sad and frightened because she has heard something horrible and fright- ened. She has heard that the Jews who are in prison have told the German authorities about their Christian helpers, who are then caught and punished terribly. So, people have changed their opinions about Jews. But Anne is hopeful that this hatred of the Jews would soon pass.

69. Do you think people’s perception of the Jews is right? What reason could cause them to think like that? (Monday, 22 May 1944)

Ans. I don’t think people’s perception of the Jews is right.

The people came to know that the Jews who were in prison told the German authorities about their Christian helpers, who were then caught and punished terribly. So, the people’s opinion about the Jews was changed.

70. How will life change for the people in the Annex with this entry? (Thursday, 25 May 1944)

Ans. With this entry in the Annex life will be completely changed. Mr. Van Hoeven is a great loss to them. Elli can’t possibly carry such huge amounts of potatoes all the way there. They have toeat fewer of them. Mother says they will have to skip breakfast, eat hot cereal and bread for lunch, and fried potatoes for dinner. If possible, they will have vegetables once or twice a week.

71. Why does Anne say the world has turned ‘upside down’? (Thursday, 25 May 1944)

Ans. Anne says that the world has changed upside down because people are having bad impression about the Jews. Mr. Van Hoeven, the man who brings them potatoes, was arrested. The most decent people are being sent to concentration camps and prisons. The lowest of the low rule over young and old, rich and poor.

72. The van Daans’ disagreement about baking a cake for Mr Kraler seems petty. Do you think they’re justified in being this way? Why or why not? (Monday, 5 June 1944)

Ans. I don’t think the van Daans are justified in being this way. If people wanted to bake a cake for Mr. Kraler’s birthday, the van Daans should not have objected at it. If they wanted to celebrate an occasion and entertain themselves, they should be allowed to do SO.

73. What are Anne’s feelings when the invasion finally takes places? (Tuesday, 6 June 1944)

Ans. When the invasion finally takes place, Anne feels that their exploitation and destruction would come to an end. Peace would be restored everywhere. The idea of invasion fills them with fresh courage and makes them strong again.

74. What are the reasons why Anne feels distant from Peter? (Tuesday, 13 June 1944) 

Ans. There are things about Peter that Anne does not like.

She does not like his dislike of religion and the way he talks about food. Besides, he doesn’t share his innermost thoughts with her. These are the reasons. Why Anne feels distant from Peter.

75. What does Anne describe as being ‘the best medicine’? Why? (Tuesday, 13 June 1944)

Ans. Looking at the sky, the clouds, the moon and the stars really does make Anne feel calm and hopeful. She has grown crazy about nature. So, she describes nature as being ‘the best medicine’.

76. How have Anne’s feelings for Peter changed? (Saturday, 15 July 1944)

Ans. Anne had won Peter over as a friend and not the other way around. She had created an image of him in her mind as a quiet, sweet boy badly in need of friend- ship and love. She got him to be her friend. But they came shockingly close. They talked about the most private things. But they had not yet touched upon the things that were closed to her heart. She still couldn’t understand Peter. She forced Peter to get close to her and now he is holding on too tighly.

77. Who are the two Annes? (Tuesday, 1 August 1944)

Ans. The two Annes are the light hearted one and the serious one. The light hearted Anne is cheerful, appreciates the lighter side of things and enjoys a rude joke or a kiss. The serious Anne is weak. The light-hearted Anne is liked by people but the serious Anne is not liked. She is serious only when she is alone and that is her real self.

78. Why is Anne forced not to show her real self? (Tuesday, 1 August 1944)

Ans. Anne is forced not to show her real self because her real self is serious and people don’t like it. They have known her to be light-hearted and amusing. If she is quiet and serious in the presence of others, they think she is ill.

1. Choose the correct answer from the alternatives given : 

i. Whose idea was it to build a bookcase in front of the entrance of the annex?

a) Mr. Koopius

b) Mr. Kraler

c) Peter

d) Pim

Ans. b) Mr. Kraler 

ii. What did the residents in the annex receive for Christmas?

a) Smelly cabbages 

b) A sack of potatoes

c) A Christmas cake 

d) Extra quarter pound of butter

Ans. d) Extra quarter pound of butter

2. How did Anne Frank plan to take revenge on Mr. Dussel? (The Diary of a Young Girl).

Ans. Anne Frank planned to take revenge on Mr. Dussel by unscrewing the light bulb, locking the door and hiding his clothes.

3. Why did Anne Frank walk to the dentist? (The Diary of a Young Girl).

Ans. Anne Frank walked to the dentist because she was a jew and jews were not allowed to use public transport.

How is life in the outside world? Do you think the people inside the Annex had a better life?(The Diary of a Young Girl)

Ans. Terrible things are happening outside. At any time of night and day, poor helpless people are being dragged out of their homes. They are allowed to take only a small bag and a little cash with them. Sometimes, they are robbed of these possessions on the way. Families are torn apart – men, women and children are separated. Children come home from school to find that their parents have disappeared. Women return from shopping to find their houses sealed and their families gone.

But the people inside the Annex had a better life because that place was quiet and safe. They were using their money to buy food and live peacefully.

5. “This morning I was going through the old pages of my diary. I was shocked to see everything that I’d written about Mother.’ (The Diary of a Young Girl)

a. What was Anne ashamed about when she read the pages of her diary?

Ans. When Anne read the pages of her diary, she was shocked and ashamed to see everything that she had written about her mother. She had seen things only from her own point of view without thinking about how she might have hurt others.

b. What is the difference between Anne’s mother and father, according to Anne?

Ans. According to Anne, the difference between Anne’s mother and father is that her father loves her and values her feelings. He understands her whereas her mother does not value her feelings. She does not understand her.

Leave a Reply