NBSE Class-10| Alternative English Grammar Active and Passive Voice

Get here the notes/solutions/extras of NBSE Class-10| Alternative English Grammar Active and Passive Voice. However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

In This chapter NBSE Class-10| Alternative English Grammar Active and Passive Voice. which is a part of the class 10 syllabus of Alternative English for students studying under Nagaland Board of School Education:

NBSE Class-10| Alternative English Grammar Active and Passive Voice

Here You can learn or understand this chapter’s notes and question answer for NBSE Syllabus, all the materials are given in the basic and easy to learn for the students. We describe all the questions answer briefly in every state.

A. Are these sentences written in the active (A) or the passive (P) voice?

1. They often read emails while travelling to work.

2. The president was elected by the people.

3. This street has already been closed because of snow. 

4. Will our invitation be accepted by them?

5. The instructor read out a long list of do’s and don’ts. 

6. The electricians are testing the fire alarm.

Ans.

1. They often read emails while travelling to work. A

2. The president was elected by the people. P

3.This street has already been closed because of snow. P

4. Will our invitation be accepted by them? P

5. The instructor read out a long list of do’s and don’ts. A

6. The electricians are testing the fire alarm. A

B. Complete the sentences in passive using the right forms of verbs in brackets.

1. She grandfather. _____________  (send) delicious chocolates by her grand- father.

Ans. She was sent delicious chocolates by her grand- father.

.

2. Ramu _____________  (save) by a kind man.

Ans. Ramu was saved by a kind man.

3. The deer _____________  (kill) by the tiger.

Ans. The deer was killed by the tiger.

4. Jasmine _____________  (give) a diary for her birthday.

 Ans. Jasmine was given a diary for her birthday.

5. The garden _____________  (take care of) by the gardener

.

Ans. The garden was taken care of by the gardener.

6. He_____________  (look after) by his mother.

Ans. He was looked after by his mother.

C. Look at the following paragraph. Change the underlined sentences in Active Voice to Passive Voice, and vice versa.

We weren’t invited to the play by Steve and his friends. but we made our own plans. We took an early train to the theatre, and we reached by half past seven. People had just started to come in, while the media was busy taking pho- tographs. It was decided by Peggy that we would patiently wait outside until her cousins showed up. Everyone knew that the tickets were being sold by Steve. After a while, Peggy’s cousins Matt and Eva came and went up to the counter confidently. Steve was a bit surprised when Peggy was greeted by Matt and Eva. Matt and Steve were best friends, so he couldn’t refuse when Matt bought six tick- ets for the play. We laughed quietly as we went in, for Peggy had turned the tables on Steve.

Ans.

Steve and his friends didn’t invite us to the play but we made our own plans. An early train was taken by us to the theatre, and we reached by half past seven. People had just started to come in, while the media was busy taking Photographs. Peggy decided that we would patiently wait outside until her cousins showed up. Everyone knew that Steve was selling the tickets. After a while, Peggy’s cousins Matt and Eva came and went up to the counter confidently. Steve was a bit surprised when Matt and Eva greeted Peggy. Matt and Steve were best friends, so he couldn’t refuse when six tickets were bought by Matt for the play. We laughed quietly as we went in, for the tables had been turned by Peggy on Steve.

D. Write the correct past from of the verb in brackets in the gaps. It may be active or passive. 

A portal dolmen is a type of chamber tomb. Portal dolmens 1.____________ (build) by the early Neolithic peoples of the British Isles in the period 4000 BC to 3000 BC. They 2. ____________ (make) from large slabs of stone. Two big ones 3. ____________(face) each other, forming a doorway into the single burial chamber. Portal means doorway, and these stones 4. smaller slabs. ____________(call) the portal stones. Behind this,5. ____________ (place) in a rectangle to form the walls of the chamber. A gaint stone 6.____________ (balance) on top. supported at the front by the portal stones and at the back by one or more of the stones around the chamber. This stone generally 7. ____________ (slope) at an angle of about thirty degrees. A large open space 8. ____________ (construct) in front of the entrance. Often the entrance faced east but, in the case of portal dolmens built on a slope, the entrance 9. ____________ (always make) to face uphill. A round or rectangular pile of stones 10.____________ (erect) over the top of the chamber. The remains of the dead person 11. ____________(lay) in the chamber and a flat stone placed between the portal stones to block up the doorway. Portal dolmen sites 12.____________ (find) in Ireland, Wales and Cornwall. 

Ans.

A portal dolmen is a type of chamber tomb. Portal dolmens 1. were built by the early Neolithic peoples of the British Isles in the period 4000 BC to 3000 BC. They 2. were made from large slabs of stone. Two big ones 3. faced each other, forming a doorway into the single burial chamber. Portal means doorway, and these stones 4. were called the portal stones. Behind this, smaller slabs 5. were placed in a rectangle to form the walls of the chamber. A gaint stone 6. was balanced on top, supported at the front by the portal stones and at the back by one or more of the stones around the chamber. This stone generally 7. sloped at an angle of about thirty degrees. A large open space 8. was constructed in front of the entrance. Often the entrance faced east but, in the case of portal dolmens built on a slope, the entrance 9. was always made to face uphill. A round or rectangular pile of stones 10. were erected over the top of the cham- ber. The remains of the dead person 11. were laid in the chamber and a flat stone placed between the portal stones to block up the doorway. Portal dolmen sites 12. are found in Ireland, Wales and Cornwall.

E. Rewrite the verb phrases in italics in the passive form.

1. A cairn is a pile of stones. People have used cairns as monuments to mark a pathway, or to mark the summit of a hill.

Ans. Cairns have been used.

2. Typically, travellers would have constructed them while they were crossing the moors.

Ans. They would have been constructed by the travellers. 

3. They used stones which they picked up along the way and added to the next cairn encountered on their journey.

Ans. They used stones which were picked up by them along the way.

4. People used them to find their way in foggy climates. 

Ans. They were used

5. In the Bronze Age, people used to build a cairn around a cist.

Ans. A cairn was used to be built. 

6. A cist (which you pronounce ‘kissed‘) was a stone box containing a dead body.

Ans. (which is pronouned kissed by you)

F. Rearrange the given words and phrases to form proper sentences. Then change the sentences to Active Voice or Passive Voice accordingly.

1. by/very well/was/ the match / played/both teams 

Ans. The match was played very well by both teams. Both teams played the match very well.

2. for / very dearly/he/ the price / lying / paid

Ans. He paid the price very dearly for lying. 

The price was paid by him very dearly for lying.

3. mean/played a/way/she/trick / to have/her 

Ans. She played a mean trick to have her way.

A mean trick was played by her to have her way. 

4. assigned/have been/the Supervisor/you/this project /by

Ans. You have been assigned this project by the supervisor.

The supervisor has assigned you this project.

5. my birthday/gave/for/ my grandmother/me/the silk scarf

Ans. My grandmother gave me a silk scarf for my day birth-

I was given a silk scarf by my grandmother for my birthday. 

6. was called/his/ the police / statement / he /by / to give

Ans. He was called by the police to give statement The police called him to give statement.

7. he had/him/ she asked / cat / seen her / if

Ans. She asked him if he had seen her cat. 

He was asked by her if he had seen her cat.

8. by/book/1/Mindy’s/was fascinated

Ans. I was fascinated by Mindy’s book. Mindy’s book fascinated me.

G. Using the word(s) in brackers, complete sentence b so that it means the same as sentence a. 

  1. a. The Prakriti Theatre has cancelled its summer production of The Wizard of Oz because of a row over rights. (been)

b. The Prakriti Theatre’s summer production of The Wizard of Oz __________ because of a row over rights.

Ans. b. The Prakriti Theatre’s summer production of The Wizard of Oz has been cancelled, because of a row over rights.

2. a. Two hundred children were to take part in the annual musical event. (involved)

b. Two hundred children __________ the annual musical event.

Ans. b. Two hundred children were to be involved in the annual musical event.

3. a. Theatre managers said it had been necessary to cancel because they couldn’t secure suitable performing rights. (forced)

b. Theatre managers said they ____________ to cancel the show because they were unable to secure suitable performing rights. 

Ans. b. Theatre managers said they had been forced to cancel the show because they were unable to secure suitable performing rights.

4. a. They said they had received the news yesterday that the owners of the rights had withdrawn the offer of a licence. (informed, withdrawn)

b. They said they _________ yesterday that the offer of a licence ___________

Ans. b. They said they had been informed yesterday that the offer of a licence had been withdrawn.

5. a. The girl who had got the part of Dorothy said she was extremely sad. (given) 

b. The girl who __________ the part of Dorothy said she was extremely sad. 

Ans. b. The girl who had been given the part of Dorothy said she was extremely sad.

6. a. She said, ‘It’s so disappointing, as we have all put so much effort and energy into it’ (dedicated)

b. She said, ‘We are really disappointed, as so much effort and energy ___________ to it by all of us.’

Ans. b. She said, ‘We are really disappointed, as so much effort and energy have been dedicated to it by all of us.’

H. Choose which sentences of the pair has the better wording. 1.

a. A museum has been established in the house where Columbus stayed on Gran Canaria.

b. The house where Columbus stayed when he came to Gran Canaria is now a museum.

Ans. a. A museum has been established in the house where Columbus stayed on Gran Canaria.

2. a. Coloumbus had been commissioned to find a sea route to India.

b. People had commissioned Christopher Columbus to find a sea route to India.

Ans. a. Coloumbus had been commissioned to find a sea route to India.

3. a. A room dedicated to the cartological history of Gran Canaria exhibits a scale model of the island.

b. A scale model of Gran Canaria is exhibited in a room dedicated to the cartological history of the island.

Ans. a. A room dedicated to the cartological history of Gran Canaria exhibits a scale model of the island. 

4. a. The museum has been being painstakingly renovated since the 1950s. 

b. The painstaking renovating of the museum has been underway since the 1950s.

Ans. b. The painstaking renovating of the museum has been underway since the 1950s. 

5. a. The Renaissance arches which come from the Convent of San Domingo, destroyed in the  sixteenth century, are particularly outstanding.

b. The Renaissance arches which come from the Convent of San Domingo, which was destroyed in the sixteenth century, are particularly outstanding.

Ans. a. The Renaissance arches which come from the Convent of San Domingo, destroyed in the sixteenth century, are particularly outstanding.

6. a. My aunt said renovations had been done extremely successfully. 

b. My aunt said the renovators had done a brilliant job!

Ans. b. My aunt said the renovators had done a brilliant job!

Class-10 Alternative English Notes/Solutions

Chapter No.Chapter’s Name
PROSE
Chapter 1The Fragrance of The Gods
Chapter 2Man Against Virus
Chapter 3Speech by Severn Suzuki
Chapter 4In Celebration of Being Alive
Chapter 5The Ambitious Guest
POETRY
Chapter 1To Sleep
Chapter 2Prayer of the Meek
Chapter 3Closed Path
Chapter 4Old Folks Laugh
GRAMMAR
1.Degree of Comparison
2.Conjunctions
3.Prepositions
4.Active and Passive Voice
5.Clauses
Reading
WRITING SKILLS
1.Newspaper Report
2.Article
3.Story-Writing
4.Dialogue
AUTOBIOGRAPHY
The Diary of a Young Girl

I. Change these sentences to the passive voice. Begin your sentences with the underlined words.

1. They are making the public aware of the problem. 

Ans. The public is being made aware of the problem.

2. Researchers are teaching farmers how to change their practices.

Ans. Farmer are being taught how to change their practices.

3. Scientists will use the knowledge to find some solutions.

Ans. The knowledge will be used to find some solutions by scientists.

4. Scuba divers do not often damage the corals.

Ans. The corals are not often damaged by Scuba divers.

5. The tourists are damaging the reefs.

Ans. The reefs are being damaged by the tourists.

6. Greenhouse gases cause the sea-warming. 

Ans. The sea-warming is caused by greenhouse gases.

J. Rewrite the sentences in the same voice with the underlined word as the subject.

1. The Bravery Award was given to Ayang by the President.

Ans. Ayang was given The Bravery Award by the President. 

2. Some nuts were fed to the monkey by the children.

Ans. The monkey was fed some nuts by the children.

3. Some sweets were given to Tongpong by the shop- keeper.

Ans. Tongpong was given some sweets by the Shopkeeper. 

4. Some food was offered to the child by my mother.

Ans. The child was offered some food by mother. 

5. A box of chocalates was promised to my friends by Father.

Ans. My friends were promised a box of chocolates by father.

6.Shelter was provided for the stray animals by the association.

Ans. The stray animals were provided shelter by the association.

K. Change the following questions to the passive voice.

1. Where have they kept the books? 

Ans. Where have the books been kept by them?

2. Why is Mhathung lifting the heavy box?

Ans. Why is the heavy box being lifted by Mhathung.

3. Why are they emptying the cupboard? 

Ans. Why is the cupboard being emptied by them.

4. Where are they taking him?

Ans. Where is he being taken by them? 

5. When should they begin work?

Ans. When should the work be begun by them?

6. Why are they painting that building again?

Ans. Why is that building being painted again by them?

L. Rewrite the sentences changing the voice of the verbs, as the case may be.

1. We do not sell readymade garments at this shop.

Ans. Readymade garments are not sold (by us) at this shop.

2. Rotten eggs and tomatoes were thrown at the speaker. 

Ans. The public threw rotten eggs and tomatoes at the speaker.

3. They will build a flyover at this site.

Ans. A flyover will be built (by them) at this site.

4. Please keep quite.

Ans. You are requested to keep quite. 

5. Somebody had already informed the police.

Ans. The police had already been informed.

6. Why were they serving us so little?

Ans. Why were we being served so little (by them)? 

M. For each sentence in the active voice, choose the correct corresponding sentence in the passive voice.

  1. The boy kicked the ball.

a. They boy is kicked by the ball. 

b. The ball was kicked by the boy.

c. The ball is kicked by the boy.

d. The ball was kicked by the boy.

Ans. d. The ball was kicked by the boy.

  1. The headmistress called Benjong to her office.

a. The headmistress was called by Benjong to her office.

b. Benjong was called by the headmistress to her office.

c. Benjong called the headmistress to her office.

d. Benjong was call by the headmistress to her office.

Ans. b. Benjoing was called by the headmistress to her office.

  1. Fans cool these rooms.

a. These fans are colling rooms.

b. The rooms are cool by fans.

c. These rooms are kept cool by fans.

d. These rooms are cooled by fans.

Ans. d. These rooms are cooled by fans.

  1. The directors have told Lucy about her promotion.

a. The directors have told about her promotion to Lucy.

b. Lucy has been told about her promotion by the directors.

c. Luch have told about her promotion to the directors.

d. Lucy has told about her promotion by the directors.

Ans. b. Lucy has been told about her promotion by the directors. 

  1. He has encouraged the children to improve their reading speed. 

a. The children has been encouraged to improve their reading speed.

b. The children were encouraged to improve their reading speed. 

c. The children have been encouraged by he to improve their reading speed.

d. The children have been encouraged to improve their reading speed. 

Ans. d. The children have been encouraged to improve their reading speed.

N. Use the words and phrases given below to make sentences in either Active Voice or Passive Voice. Then write a small story using them.

was baked,allowed, placed ,had decided, gave, had forgotten, spilled, was broken, apologised, had fun

Ans.

Be Positive

When I sat at the table to take my breakfast, I found that the bread was not baked properly. Perhaps Romu had forgotten to bake it. Still, I allowed my- self to take it because I was in a hurry. When I picked up the glass of water which was placed near the plate, it went out of my hand. It fell down and was broken. The water spilled on the floor. I felt that was my bad luck that day but I had decided to ignore everything and to remain unaffected by those incidents. Mean- while, Romy came and apologised for not baking the bread. I told him not to feel guilty about it. He gave me the key of my car and I started for the picnic day turned out to be a fine day because I had a lot of fun with my friends.

Additional Questions & Answers

Q. Rewrite the sentences changing the voice of the verbs as the case may be :

a. When did she call you? 

Ans. When were you called by her?

b. They will build a flyover at this site.

Ans. A flyover at this site will be built by them.

Q. Change the voice :

a. Doctors will use the knowledge to find some solution.

Ans. The knowledge will be used (by doctors) to find the solution.

b.The fences were destroyed by the wind.

Ans. The wind destroyed the fences.

Leave a Reply