NBSE Class-10| Alternative English| Chapter-1 The Fragrance of The Gods

Get here the notes/solutions/extras of NBSE Class-10| Alternative English| Chapter-1 The Fragrance of The Gods. However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

In This chapter NBSE Class-10| Alternative English| Chapter-1 The Fragrance of The Gods. which is a part of the class 10 syllabus of Alternative English for students studying under Nagaland Board of School Education:

NBSE Class-10| Alternative English| Chapter-1 The Fragrance of The Gods

Here You can learn or understand this chapter’s notes and question answer for NBSE Syllabus, all the materials are given in the basic and easy to learn for the students. We describe all the questions answer briefly in every state.

Rev. Dr. Toshi Langu

I.Choose the correct option. 

1. What is ‘monkey mail”?

a. Name of the postal service in Toshi’s village.

b. Post that is delievered by well-trained monkeys. c. Village children passing messages to each other.

d. The secret code that was used by the children for an incoming vehicle. 

Ans. c. Village children passing messages to each other.

2. Why was having a short cut to the main road from the village advantageous?

a. It was easier for the younger children to run a shorter distance.- 

b. Warning about an incoming vehicle could be passed on to the other children faster.

c. The short cut was easier to use because there were no vines or creepers.

d. The children could get from the village to the passing vehicle faster.

Ans. b. Warning about an incoming vehicle could be passed on to the other children faster.

3. Why had Toshi never heard of Kohima?

a. Kohima was very far and there were no roads from there to the village.

b. Kohima was not an important town during Toshi’s childhood.

c. Kohima was known by a different name during Toshi’s childhood.

d. It was rare that anyone went to Kohima or came from there to the village.

Ans. a. Kohima was very far and there were no roads from there to the village.

4. There we grew up more like civilized apes…. What is the literary device used here?

a. Metaphor

b. Simile

c. Analogy

d. Comparison

Ans. b. Simile

5. I can only say that there was an ‘Angel’ taking care of us. What does this sentence tell us about Toshi?

a. He is illogical.

b. He is superstitious.

c. He believes in God.

d. He is going to grow up to be a minister in Church. 

Ans. c. He believes in God.

II. Read the lines and answer the questions that follow: 

1.They were driven by giant ape-like men with red faces.

a. Who are the men Toshi is talking about? 

Ans. Toshi is talking about the European soldiers who participated in Word War II.

b. Why were they driving through Toshi’s village? 

Ans. They were driving through Toshi’s village because they could reach the war front only through his village.

c. Why were their faces red?

Ans. Their faces were red because they were white European soldiers. 

2.During such exploits, finding a patch of oil or fuel which had fallen through a leak in the vehicle was like hitting the jackpot!

a. Why was finding a patch of oil on the ground like winning the jackpot? 

Ans. Finding a patch of oil on the ground was like winning the jackpot because the children like to smell its fragrance.

b. Why did the finder try to hide the oil? 

Ans. The finder tried to hide the oil because he wanted to smell it himself. He called it “fragrance of the gods”. 

c. What do you think of Toshi and his friends’practice of sniffing fuel?

Ans. Toshi and his friends’ practice of sniffing fuel was just a childish activity.

III. Answer these questions briefly.

1. Why does Toshi call his village ‘remote’ and’backward’?

Ans. Toshi calls his village ‘remote’ and ‘backward’ because it was far away form civilization. It was situated in the lower region of the Ao land in the jungles. He and his friends grew up more like civilized apes than human children. They spent most of their time in the wild outdoors than at homes.

2. What is the ‘fragrance of the gods’? Why were children in the village so eager to catch a whiff of it?

Ans. The smell of the smoke of a vehicle was called the ‘fragrance of gods’ A patch of oil or fuel which had fallen through a leak in the vehicle was also called the ‘fragrance of the gods’.

The child who found such a patch of oil used to. collect it on a leaf and carried it home. He used to hide it carefully in a secret place and sniff it away at leisure for weeks together. The children of the village liked its smell. They wanted to smell either the smoke or the fuel. So, they were eager to catch a whiff of it.

3.I can only say that there was an ‘Angel’ taking care of us. Why are Toshi and his friends lucky to be alive?

Ans. Toshi and his friends were ignorant of the rules of cleanliness and a healthy life. All of them were illiterate. They lived in a dirty surrounding in a dirty manner. Influenza, tetanus, dysentery, hepatitis or accidents could have wiped them out. But still they survived. So, we can say that Toshi and his friends are lucky to be alive.

IV. Answer the questions. 

1.Toshi compares his childhood to the happenings at an ape enclosure in a zoo. What does he mean by this? What literary device is he using here?

Ans. He means to say that he and his friends were ignorant of the civilized world. They were illiterate and grew up like animals without caring for the rules of health and safety.

The literary device that he is using her is called simile because he has compared him and his friends to civilized apes with the help of the word ‘like’.

2. What are the great ‘kari adventures”? Why do you think the girls never took part in them?

Ans. According to the story, the word ‘kari’ means a four- wheeler. Whenever the children of the village heard the sound of a vehicle, they wanted to see it and smell its smoke. They had to run downhill on a footpath overgrown with vines and creepers. It was half a kilometre run. It was very tough. It took nearly six to seven minutes of some hard running to reach the road. Such runs were known as the great ‘Kari’ adventures.

The girls never took part in such adventures because they were very dangerous and risky.

3. I am a child of the fifties. What decade were you born in? What are some of the major events that took place then that have shaped your life? 

Ans. I was born in 2001, the first decade of 21st century.

It was the year when Al-Qaeda terrorists attacked the United States using hijacked passenger aircraft to bring down the Twin Towers in New York. America declared War on Terrorism and invaded Afghanistna where the leader of Al-Queda Osama bin Laden was believed to be hiding. In India, gunmen attacked the parliament building in the Indian Capital, New Delhi leaving at least I dead and 22 injuried. Besides, an earthquakes hit Gujarat, causing more than 20,000 deaths. In Pakistan, General Pervez Musharraf took power on June 21 and became the Presient and Chief executive in Pakistan and banned opposition parties, political rallies.

These major events changed the world scenerio. The prices of essential commodities went high and the world economy struggled for its existence. People came to know about the outcome of terrorism and earthquake. But its plus point was that the whole world united against terrorism and people paid more and more attention to disaster management. These events have taught me from the very beginning that I’ll have to struggle for my survival and I should always be ready to face the worst situation.

V. Going beyond.

1.Toshi talks about having had a very ‘natural’ childhood. How has the increased use of technology changed children’s lives today?

Ans. The increased use of technology has completely changed children’s lives today. It is the age of computer, internet and mobile phones. No one can abstain from all these things. Mobile phone has become essential for a person. A person having a smart phone has the whole world at his finger tips. If he has to talk to any near and dear or to know about any event of the world, the phone is always there to help him. Besides, it is the greatest source of entertainment. Songs, video clips, films, chats etc are always there to entertain us. Children from the very beginning learn the use of smartphones and computers. They are more intelligent and smarter than the old generation. They know more about their own country and the world than their seniors. The increased use of technology has mde them so. 

Class-10 Alternative English Notes/Solutions

Chapter No.Chapter’s Name
PROSE
Chapter 1The Fragrance of The Gods
Chapter 2Man Against Virus
Chapter 3Speech by Severn Suzuki
Chapter 4In Celebration of Being Alive
Chapter 5The Ambitious Guest
POETRY
Chapter 1To Sleep
Chapter 2Prayer of the Meek
Chapter 3Closed Path
Chapter 4Old Folks Laugh
GRAMMAR
1.Degree of Comparison
2.Conjunctions
3.Prepositions
4.Active and Passive Voice
5.Clauses
Reading
WRITING SKILLS
1.Newspaper Report
2.Article
3.Story-Writing
4.Dialogue
AUTOBIOGRAPHY
The Diary of a Young Girl

Additional Questions & Answers

1. Back then Mokokchung was very, very far away but now it is only 40 kilometres or so away from my village.

a. Why was Mokokchung farther from Toshi’s village during his childhood than when he be came an adult?

Ans. Mokokchung was farther from Toshi’s village because roads had not been constructed in those days and they were ignorant of civilization. They had to walk on foot. 

But when he became adult, roads had been constructed and they could reach Mokochung by a motor vehicle.

b. Give examples of how Toshi’s perspective changed as an adult.

Ans. Toshi’s perspective changed as an adult because he can differentiate between the life during his childhood and the present life. In those days children did not follow the rules of healthy life as they were ignorant of them. But modern children follow them. They don’t have bloated tummies from malnutrition and worms, matted and uncut hair infeted with lice and phlegm hanging from their noses like yellowish- green worms. Modern children are educated and they have learnt how to live a healthy life.

c. Do you think Toshi misses his childhood days? Pick out sentences from text that support your answer. 

Ans. Yes, I think Toshi misses the childhood days.

The following sentences form the text prove it. “We could swim and play in the water like otters, climb and swing on the trees like monkey, roll down hill side like tumbleweed, skip and jump like lemurs……….”

2. I missed such an exciting time in history by about five years. What is the exciting time Toshi is referring to?

Ans. The exciting time Toshi is referring to is the time of World War II when the Americans had frequented his village.

3. ‘Be natural, live natural’ was our slogan. How did Toshi and his friends live out their slogan?

Ans. Toshi and his friends lived almost naked and caked in dirt. They had bloated tummies from malnutrition and worms, overgrown, matted and uncut hair infested with lice. They had phlegm hanging from their noses like yellowish-green worms. They could swim and play in the water like sea otters, climb and swing on trees like monkeys. They could roll down hill sides like tumbleweed and skip and jump like lemurs. They could go hungry like wolves and eat like pigs whenever they got opportunity. Thus, Toshi and his friends lived out their slogan.

4. Can you pick out the implied differences between Toshi’s childhood and his present life? Give examples to support your answer.

Ans. Yes, the implied differences between Toshi’s childhood and his present life are there. He talks about Mokokchung and says:

“Back then Mokokchung was very, very far away but now it is only 40 kilometres or so away from my village.”

About Kohima he says: “Kohima was err…. uh well, there was no such thing as Kohima, otherwise we would have heard about it…….

5.What do you think is the dominant tone of this text? How do you think Toshi feels about his childhood? Give instances from the text to support your answer.

Ans. I think the dominant tone of this text is the nostalgic longing. In this mini memoir, Toshi recalls his carefree childhood days in a village on the Japukong Range.

As Toshi’s village was located in a jungle, he and his friends were ignorant of civilization. They enjoyed their carefree childhood days. Most of the time they played. They climbed trees and swung from branch to branch, ate fruits and nuts and behaved more like apes than children. The sighting of a vehicle was a rare event for them. They used to run after it to inhale the smoke released by it. They named this smell the ‘fragrance of the gods.

6. Why were the tummies of Toshi and his friends bloated?

a) Because of hunger

b) Because of eating wild fruits

c) Because of the smelly vehicle exhaust

d) Because of malnutrition and worms

Ans. d) Because of malnutrition and worms

7. What were Toshi and his friends doing while the Americans were trying to go to the moon?

Ans. While the Americans were trying to go to the moon, Toshi and his friends were busy swinging from branch to branch up in the trees without any safety equipment’s.

Leave a Reply