NBSE Class-10| Social Science Notes/Solutions| Chapter-19 Consumer Awareness

Get here the notes/solutions/extras of NBSE Class-10| Social Science Notes/Solutions| Chapter-19 Consumer Awareness. However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

I This chapter NBSE Class-10| Social Science Notes/Solutions| Chapter-19 Consumer Awareness. which is a part of the class 10 syllabus of social science for students studying under Nagaland Board of School Education:

NBSE Class-10| Social Science Notes/Solutions| Chapter-19 Consumer Awareness

Here You can learn or understand this chapter’s notes and question answer for NBSE Syllabus, all the materials are given in the basic and easy to learn for the students. We describe all the questions answer briefly in every state.

EXERCISE

Chapter-19

I.Multiple Choice Questions

1. The agencies which look into the complaints of the consumers are popularly called:

(a) Consumer courts

(b) Consumer commissions

(c) Consumer forums

(d) Consumers cells

Ans: (a) Consumer courts

2.The organisation which helps guide the consumers on how to file cases in the consumer courts is popularly called:

(a) Consumer cells

(b) Consumer associations

(c) Consumer forums

(d) Consumer societies

Ans: (c) Consumer forums

3.The Act which was enacted to protect the consumers:

(a) Consumer redressal Act

(b) Right to information Act

(c) Consumer protection Act

(d) Right to represent Act

Ans: (c) Consumer protection Act

4. When was the Consumer Welfare Fund created in India? 

(a) 1937 

(b) 1955

(c) 1986

(d) 1992

Ans: (d) 1992

5. World Consumer Rights Day is observed on

(a) March 15

(b) April 15

(c) May 15

(d) June 15

Ans: (a) March 15

II. Very short. Answer. Questions

1. Who is a consumer?

Ans: The one who consumes goods and services is called a consumer.

2. What is meant by adulteration?

Ans: The action of making something poorer in quality by addition of another substance is called adulteration.

3. Write the full form of COPRA.

Ans: The full form of COPRA is Consumer protection Act.

4.What is ‘Consumers International’?

Ans: “Consumer International” is an international body of consumer movement created under the banner of United Nations.

5. What is MRP?

Ans: Maximum Retail Price

III. Short Answer Questions

1.State the meaning of ‘Right to be Informed’.

Ans: Right to be Informed means Consumers right to be informed about the particulars of goods and services that they purchase.

2. Name the three consumer protection measures.

Ans: The three consumer protection measures are:

(i) Legislative Measures 

(ii) Administrative Measures (Public Distribution System) 

(iii) Technical Measures (Standardization of products)

3. Give the classification of consumers on the basis of nature of consumption.

Ans: The classification of consumers on the basis of nature of consumption are:

(i) Direct Consumers

(ii) Consumers by exchanging products 

(iii) Modern Consumers

4.What is meant by ‘under weighing”?

Ans: The goods being sold in the market are sometimes not measured or weighed correctly. Shopkeepers weigh or measure less than what they should. This is called under weighing.

5. How ignorance of consumer results in consumer exploitation?

Ans: Consumers generally are ignorant about different aspects of the products namely price, quality, consumption, conditions of use,terms of purchase etc. Hence, they are liable to make a wrong choice.

IV. Long Answer Questions

1. What is Consumer Forum? Describe any three features of Consumer Forum.

Ans: Consumer forums are forums under Consumer protection Act where consumer can file a case against a company or service provides if there is defect in goods and services.Three factors of consumer forum are:

(i) It provides guidance towards the rights of consumer care. 

(ii) They guide consumers on how to file cases in the consumer court.

2. Write a brief note on ‘Consumer Movement’.

Ans: The consumer movement arose out of dissatisfaction of the consumers against the unfair trade practices by the sellers. Similarly, there was no legal system available to protect the consumers from this kind of exploitation. In the past, when a consumer was not satisfied or happy with a particular brand product or shop, he/she generally used to avoid that brand product or shop. It took years together to create consumer awareness. However, organized and systematic movement to safeguard the interests of consumers is a recent phenomenon. This developed in the late 1980s and early 1990s with the growing liberalization of economy. The consumers have to be aware of the market conditions as well as about the health and security aspects of goods. This called for a strong legal measure to protect the interests of consumers.

March 15 is celebrated as the World Consumer Rights Day. India also observes December 24 as the National Consumer’s Day. It was on this day that the Indian Parliament passed the Consumer Protection Act in 1986. The consumer movement in India has led to the formation of various organizations locally known as Consumer Forums or Consumer Protection Councils. They guide consumers on how to file cases in the consumer court. The consumer movement in India has made some progress in terms of numbers of organized groups. At present, there are more than 700 consumer groups in the country, but only about 20-25 are well-organized and recognized for their activities. Consumer awareness can be effective only when consumers are actively involved. It requires a voluntary effort and struggle on the part of consumers.

3. What administrative measures are adopted by the Government for consumer protection?

Ans: Apart from ensuring food security to the poor, Public Distribution System (PDS) is also supposed to be strengthened by measures to prevent hoarding and black marketing. The need for PDS was felt to control the market forces of demand and supply. Under this system, the government procures foodgrains and other essential items at predetermined prices. The prices of agricultural commodities are determined by Agricultural Costs and Prices Commission. Then these stored items are distributed among the poor consumers at reasonable price. The PDS is maintained through the introduction of rationing system. There is, at present, a network of about 4.7 lakh fair price shops in our country.

4. What is the rationale behind the enactment of Consumer Protection Act, 1986 (COPRA)?

Ans: Consumer Protect Act (popularly known as COPRA) was enacted by the government in 1986. The Act provides for the establishment of Consumer Disputes Redressal Agencies at district, state and national levels. At the district level, it is called District Consumer Forum, at the state level, it is called State Consumer Commission, while at national level, National Consumer Commission. These courts are popularly known as Consumer courts which look into the grievances and complaints of the consumers.

A district level court deals with the cases involving claims upto Rs 20 lakhs, a state level courts between Rs 20 lakhs and Rs 1 crore and the national level court deals with cases involving claims exceeding Rs 1 crore. If a case is dismissed in district level court, the consumer can also appeal in state and then in the national level court. To remove its shortcomings, the Act was amended twice in 1991 and 1993.

Thus, the Act has enabled us as consumers to have the right to represent in the consumer courts.

5. Explain the duties of consumers while purchasing the goods.

Ans: In order to secure their rights, consumers have to fulfil the following duties:

(i) Consumers should look at the quality of the products as well as the guarantee of the goods and services. They should preferably purchase quality marked products such as ISI, Agmark or Hallmark.

(ii)Consumers should insist for a cash memo for the items purchased, wherever possible.

(iii) Consumers should form consumer organisations.

(iv) Consumers must make complaint for their genuine grievances even if the value of product is small. They can also take the help of consumer organisations.

(v) Consumers must know about their rights properly and also must exercise them.

Real protection of consumers will come only with the active involvement of consumers themselves. Consumers can compel the producers and sellers to act in a transparent manner and prevent their exploitation. The consumers can show/express their solidarity only by fulfilling their duties as explained above.

6. What are the various factors causing consumer exploitation?

Ans: The following are the major factors that cause exploitation of the consumers:

(i)Consumers generally are ignorant about different aspects of the products namely price, quality, composition, conditions of use, terms of purchase etc. Hence they are liable to make a wrong choice.

(ii)Consumers are exploited when goods and services are not available in the market in the required quantity or numbers. This gives rise to black marketing.

(iii) Markets do not work in a fair manner when producers are few and powerful. In such cases, the sellers have an upper hand in fixing the price. In the production and sale of consumer durables like houses, medicines and drugs, automobiles etc. producers succeed in charging higher price.

7.Explain the various rights of the consumers.

Ans: Before we look at the steps taken by the government to protect the interests of consumers we must know the rights and duties of consumers.

Rights

(i) Right to Safety: The consumers have the right to be protected against marketing of goods and services which are harmful to life and property. For example, pressure cookers have a safety valve which, if it is defective can cause a serious accident.

(ii) Right to be Informed: Consumers have the right to be informed about the particular of goods and services that they purchase,

(iii) Right to Choose: Consumers have the right to choose a commodity or service at competitive price.

(iv) Right to be Heard: The consumers should be heard at appropriate forums regarding their complaints. They have the right to seek redressal against their exploitation.

(v) Right to Consumer Education: This includes knowledge/ information goods and issues relating to consumer welfare.

8. How does the Government protect the interests of the consumers?

Ans: In order to protect the interest of the consumers, the government undertake the following three measures:

(i)(Legislative measures: The government enacted a law called the Consumer Protect Act in 1986 (popularly known as COPRA). The Act provides for the establishment of Consumer Disputes Redressal Agencies at district, state and national levels. At the district level, it is called District Consumer Forum, at the state level, it is called State Consumer Commission, while at national level, National Consumer Commission. These courts are popularly known as Consumer courts which look into the grievances and complaints of the consumers.

(ii) Administrative measures (Public Distribution System): Apart from ensuring food security to the poor, Public Distribution System (PDS) is also supposed to be strengthened by measures to prevent hoarding and black marketing. The need for PDS was felt to control the market forces of demand and supply. Under this system, the government procures foodgrains and other essential items at predetermined prices. The prices of agricultural commodities are determined by Agricultural Costs and Prices Commission. Then these stored items are distributed among the poor consumers at reasonable price. The PDS is maintained through the introduction of rationing system. There is, at present, a network of about 4.7 lakh fair price shops in our country

(iii) Technical measures (Standardisation of products): Another important measures undertaken by the government for consumer protection is the setting up of institutions for fixing up the standards for products. You must have seen logos like ISI, Agmark or Hallmark. Indian Standards Institution (ISI) whose headquarter is located in New Delhi has the responsibilities of laying down the standards for industrial and consumer products. A product with ISI mark ensures the quality of the product. The logo ‘Agmark’ is meant for the agricultural products. This scheme is run by the Directorate of Marketing and Intelligence (DMI) in the Ministry of Agriculture, Government of India. Products like honey, masala and spices carry such marks.5

9.How does exploitation of consumers take place in the market? Explain with the help of any five facts.

Ans: There are a variety of goods and services available in the market. These have so large a number of close substitutes which make it difficult for us to make a right choice. When we as consumers so not have sufficient information about the products, we normally get exploited and are sometimes even harasses by the business community.

Exploitation takes various forms. Some common forms of exploitation are given below:

(i) Underweighing and Under-Measurements: The goods being sold in the market are sometimes not measures or weighed correctly. Shopkeepers weigh or measure less than what they should.

(ii) Sub-Standard Quality: The goods sold are sometimes of sub- standard quality. For example, selling of medicines beyond their expiry dates, supply of defective and home appliances etc.

(iii) High Prices: Traders charge high prices by adding charges that were not mentioned before.

(iv) Duplicate Articles: It has also been found that traders, in the name of genuine parts or goods, sell duplicate items.

(v) Adulteration: Traders are found to be involved in adulteration.In order to earn higher profits, adulteration is made in costly items like edible oils, spices etc.

Chapter No.Chapter’s Name
UNIT-IINDIA AND THE CONTEMPORY WORLD
Chapter 1The Rise of Nationalism In Europe
Chapter 2The Nationalist Movement in Indo-China
Chapter 3Nationalism in India
Chapter 4Trade and Globalism
UNIT-IIRESOURCES (INDIA)
Chapter 5Resources
Chapter 6Power Resources
Chapter 7Agriculture
Chapter 8Manufacturing Industries
Chapter 9Transport and Communication
Chapter 10Map Reading
UNIT-IIIDEMOCRATIC POLITICS
Chapter 11Working of Democracy
Chapter 12Power Sharing Mechanism in Democracy
Chapter 13Competition and Contestations in Democracy
Chapter 14Outcomes of Democracy
Chapter 15Challenges of Democracy
UNIT-IVUNDERSTANDING AN ECONOMY
Chapter 16Development
Chapter 17Money and Financial System
Chapter 18Role of Services Sector in Indian Economy
Chapter 19Consumer Awareness
UNIT-VNAGALAND
Geography Section

Additional Questions

I. Multiple Choice Questions

1. An Act which ensures citizens of India to know about the functioning of thegovemment departments:

(a) Right to seek redressal Act

(b) Right to information Act 

(c) Right to represent Act 

(d) Right to protection Act

Ans:-(b) Right to information Act

2. The organisation which lays down standards of products at the international level is called:

(a) ISI

(b) ISRO

(c) ISO

(d) WCF

Ans:-(a) ISI

3. Factor which cause the exploitation of the consumer:

(a) Limited and wronginfonnation

(b) Illiteracy and ignorance of the consumer

(c) Few sellers and limited competition 

(d) All the above

Ans:-(d) all the above

4. Which is the most important law or Act as far as consumer interests are concerned? 

(a) Consumer Protection Act, 1986

(b) Consumer Protection (Amendment) Act, 2002

(c) Consumer Protection Regulations, 2005

Ans:-(a) Consumer Protection Act, 1986

5.Consumer Protection Act, 1986, covers

(a) Only products 

(b) Only services

(c) both products and services

Ans:-(c) both products and services

II. Very Short Answer Questions 

1.Mention one major form of consumer exploitation.

Ans:- Adulteration.

2. S tate one of the rights of consumers.

Ans:-Right to be informed.

3.When is World Consumer Right Day celebrated?

Ans:-March 15 is celebrated as the World Consumer Right Day.

4. When was consumer Protection Act passed?

Ans:- Consumer Protection Act in 1986.

5. When was Interantional Organisation for Standardization (ISO) established?

Ans:- 1947

6. Differentiate between AGMARK and Hallmark.

Ans:- AGMARK is a certification mark employed as agricultural products in India whereas, hallmark is a stamped on articles of gold, silver or platinum by the British assay offices, certifying their standard of purity.

7.What is the main objective of the consumers?

Ans:- The main objective of the consumers is to obtain maximum satisfaction with their given limited income.

III. Short Answer Questions

1.Explain how ‘Right to seek redressal’ helps consumers to protect themselves against unfair trade practices and exploitation.

Ans:-Through fight to seek redressal the consumers has a right to get relief in case the product or service falls short of his expectations. The consumer protection act provides a number of relief to the consumers including replacement of the product, removal of defect in the product, compensation paid for any loss or injury suffered by the consumer etc.

2. Why there is a need for Consumer Awareness?

Ans:- Need for Consumer Awareness The need for consumer awareness arises because of the following reasons:

(i) Manufacturers and traders can go to any extent to earn more profits. Hence, consumers need to be watchful at the market place. Sometimes they can charge high prices. They do not measure, or weigh correctly.

(ii) The consumers have to be aware not only of the commercial aspects of sale and purchase of goods but also of the health and security aspects. Health safety has become an important element of consumer awareness these days. Charging of high price is not as harmful as the adulteration in food items.

3.What are the duties of consumers?

Ans:- The duties of consumers are as follows:

(i) Consumers should look at the quality of the products as well as the guarantee of the goods and services. They should preferably purchase quality marked products such as ISI, Agmark or Hallmark.

(ii) Consumers should insist for a cash memo for the items purchased. wherever possible.

(iii) Consumers should form consumer organisations.

(iv) Consumers must make complaint for their genuine grievances even if the value of product is small. They can also take the help of consumer organisations.

(v) Consumers must know about their rights properly and also must exercise them.

Leave a Reply