NBSE Class-10| Social Science Notes/Solutions| Chapter-14 Outcomes of Democracy

Get here the notes/solutions/extras of NBSE Class-10| Social Science Notes/Solutions| Chapter-14 Outcomes of Democracy. However, the study materials should be used only for references and nothing more. The notes can be modified/changed according to needs.

I This chapter NBSE Class-10| Social Science Notes/Solutions| Chapter-14 Outcomes of Democracy. which is a part of the class 10 syllabus of social science for students studying under Nagaland Board of School Education:

NBSE Class-10| Social Science Notes/Solutions| Chapter-14 Outcomes of Democracy

Here You can learn or understand this chapter’s notes and question answer for NBSE Syllabus, all the materials are given in the basic and easy to learn for the students. We describe all the questions answer briefly in every state.

EXERCISE

Chapter-14

1.Multiple Choice Questions

1. Which regime usually develops a procedure to conduct social competition and reduce the possibility of social tension?

(a) Democratic regime

(b) Dictatorial regime

(c) Non-democratic regime

(d) None of these

Ans: (a) Democratic regime

2. Which factor is often missing from a non-democratic government?

(a) Efficiency

(b) Effectiveness

(c) Transparency

(d) None of these

Ans: (c) Transparency

3. Which type of government is based on the idea of deliberation and negotiation?

(a) Monarchy

(b) Democracy

(c) Dictatorship

(d) Oligarchy

Ans: (b) Democracy

4. What kinds of equality is found in all democracies?

(a) Social equality 

(b) Economic equality

(c) Political equality

(d) None of these

Ans: (c) Political equality

II. Very Short Answer Questions

1.What should be the most basic outcome of democracy?

Ans:- The most basic outcome of democracy is that the government should be accountable to the citizens, and responsive to their needs and expectations.

2. Which type of government has high degree of economic inequalities?

Ans:-Democratic government has high degree of economic inequalities.

III. Short Answer Questions

1. What is transparency?

Ans:- The term transparency is the right and the means to examine the process of decision making.

2.Which provision of the Indian Constitution grants equal status to all citizens?

Ans:-Fundamental Right Article 14-15.

3. Which measures have been taken by the government of India for improving the status of weaker sections? 

Ans:-(i) Article 275: Implementation of welfare scheme

(ii) Article 244: Special provision for administration and welfare of scheduled areas and scheduled tribes.

(iii) The 5th and 6th scheduled provides separate administration for tribal areas.

4.Which aspect of dictatorship is better than democracy?

Ans:- Dictatorship is a form of government in which absolute power is concentrated in a dictator. This form of government is more efficient than a democracy because the dictatorship form of government are very quick and efficient in taking decisions and their implementation as compared to democracy where decisions have to be deliberated and voted in assemblies. All legal procedures have to be followed in detail in a democracy which takes a longer period of time.

IV. Long Answer Questions

1. How does democracy produce an accountable, responsive and legitimate government?

Ans:- Democracy produces an accountable, responsive and legitimate government, as it gives people the right to choose their representatives through the electoral process. In a democracy, the sovereignty lies with the people. They elect representatives to rule on their behalf this gives the ability to participate in the decision making process and establish a government which is accountable to the citizens and responsive to their needs and expectations. In a democratic set-up the willingness and consent of the people is paramount. The decision is based on deliberations and negotiations of a citizen also have the right to examine the process of decision making. Thus, a democracy is accountable, responsive and legitimate government because it grants regular, free and fair elections, open public debate on major policies and legislations; and the citizen’s right to information about the process and procedures.

2. “Democracy is the better form of government.” Support the statement with three arguments.

Ans:- Democracy is the better form of government as compared to other forms of government due to the following reasons:

i)It promotes equality in society and enhances the dignity of citizens:- A democratic government aspires to achieve, grant and promote social, economic and political equality to all its citizens.

Equality before law for all and provision of equal opportunities to all are hallmarks of a democratic polity. Recognition of dignity of citizens is also a fundamental characteristic of democracy which has legal and moral backing. Indian Constitution provides this by giving Fundamental Rights to all citizens.

ii)It improves the quality of decision making. The quality of decision making in a democracy is better and efficient than any other non -democratic government because in a democracy, the willingness and consent of the people is paramount. The decisions are deliberated by following certain norms and procedures as well as keeping in view of the public opinion. The citizens also has the right to examine the process of decision making which makes the decision making process more effective as compared to a non-democratic regime.

iii)It provides scope and mechanism for resolution of social conflicts: -Democracies all over the world have been successful in dealing with social conflicts although it is not possible for a society with large complex groups to fully and totally resolve social conflicts and tensions but it is in the very nature of democracy to have or evolve various mechanisms and forms to settle the differences peacefully as compared to a non-democracies who have not been successful on the count.

3.Discuss the merits and demerits of democracy in the light of your study of the chapter.

Ans:-The basic premise of democracy is that sovereignty lies with the people. They elect their representatives to rule on their behalf. Therefore, the representatives are accountable to the people. Citizens are able to participate in the decision making process. The most basic outcome of democracy it establishes is that the government should be accountable to the citizens, and responsive to their needs and expectations.

Demerits

One of the most common allegations against democracy is that it is less efficient than dictatorships or military regimes or monarchy. This is true and is rightly so because decisions have to be deliberated and voted in assemblies, they have to be modified keeping in mind the public opinion. The whole procedure takes a lot of time. On the other hand, non-democratic governments are very quick and efficient in taking decisions and their implementation. A democratic government is also blamed to be less effective than a non-democratic government. In a democracy. willingness and consent of people is paramount. All legal procedures have to be followed in detail.

4.’Democracy stands much superior to any other form of government in promoting dignity and freedom of the individual.’ Discuss. [HOTS]

Ans: Democracy stands much superior to any other form of government in promoting dignity and freedom of the individual. Democracy, in the opinion of majority of people, is the best form of government. In democracy people enjoy the freedom of living. working and religion. Besides, it promotes dignity and freedom of the individuals.

The term dignity refers to the respect, honour, equality of the citizens. To maintain the dignity and freedom of people, democracy has provided opportunities to women to get equal treatment. It has also laid down the principles for equality for all castes and no person is deprived of equal opportunity and freedom in democratic set-up.

5. Explain the factors that sustain democracy in India.

Ans: The factors that sustain democracy in India are:

(i) Indian democracy successfully balances the principles of centralization and federalism.

(ii) There is a horizontal distribution of power among the three organs of government-legislature, executive and judiciary.

(iii) There is a vertical distribution of power among centre, states and local self-governments.

(iv) We have an independent and integrated judicial system which acts as the guardian of the Constitution.

(v) The Fundamental Rights guaranteed by the Constitution ensure dignity, freedom and all round development of individuals.

(vi) The Directive Principles act as a guide and help in formulation of policies for the welfare and well being of citizens.

(vii) Moreover, Indian democracy is accountable and responsive to the needs and aspirations of people. 

(viii) All differences and conflicts are resolved peacefully by an independent judiciary.

(ix) Though decision making takes time, this reduces the chance of rash or irresponsible decisions.

(x) Moreover, Indian democracy is self-sustaining; it allows us to correct its own mistakes.

Additional Questions

I.Multiple Choice Questions

1. Studies on political and social inequalities in democracy show that:

(a) Democracy and development go together 

(b) Inequalities exist in democracies

(c) Inequalities do not exist under dictatorship

(d) Dictatorship is better than democracy

Ans:-(b) Inequalities exist in democracies

2. Why is there a delay in decision-making and implementation in a democracy?

(a) The government is afraid of taking decisions

(b) The government is hesitant in taking decisions 

(c) Democracy is based on the idea of deliberation and negotiation 

(d)Ademocratic govemment is not interested in taking quick decisions

Ans:- (c) Democracy is based on the idea of deliberation and negotiation

3.Democracy is a better form of government because it….

(a) Promotes equality among citizens

(b) Enhances the dignity of the individual

(c) Provides a method to resolve conflicts

(d) All the above

Ans:-(d) all the above

4. Choose the correct statement.

(a) Democracies can fully and permanently resolve conflicts among different groups

(b) Dictatorships can fully and permanently resolve conflicts among different groups

(c) No regime can fully and permanently resolve conflicts among different groups

(d) None of these

Ans:-(c) No regime can fully and permanently resolve conflicts among different groups

5. Decisions taken by which type of government are likely to be more acceptable to the people and more effective?

(a) Democratic government 

(b) Non-democratic govemment

(c) Military dictatorship 

(d) Theocracy

Ans:-(a) Democratic government.

6. In democracy people have the right to choose their- 

(a) Ministers 

(b) Advisers 

(c) Friends 

(d) Representatives 

Ans:-(d) Representatives

7. People elect their representatives in

(a) Dictatorial government

(b) Communist government 

(c) Monarchical government 

(d) Democratic government

Ans:-(d) Democratic government

8. Conflicts among different groups can be solved in the government even by the

(a) Dictators

(b) Communist

(c) Democrats

(d) Monarchs

Ans:-(c) Democrats

9. Which of the following has been created by Election?

(a) Political Consciousness 

(b) Political Rights

(c) Political Problems 

(d) Political Obligations

Ans:-(a) Political Consciousness

10. Democracy is accountable to

(a) Bureaucrats

(b) Democrats

(c) Women

(d) Citizens

Ans:-(d) Citizens

Chapter No.Chapter’s Name
UNIT-IINDIA AND THE CONTEMPORY WORLD
Chapter 1The Rise of Nationalism In Europe
Chapter 2The Nationalist Movement in Indo-China
Chapter 3Nationalism in India
Chapter 4Trade and Globalism
UNIT-IIRESOURCES (INDIA)
Chapter 5Resources
Chapter 6Power Resources
Chapter 7Agriculture
Chapter 8Manufacturing Industries
Chapter 9Transport and Communication
Chapter 10Map Reading
UNIT-IIIDEMOCRATIC POLITICS
Chapter 11Working of Democracy
Chapter 12Power Sharing Mechanism in Democracy
Chapter 13Competition and Contestations in Democracy
Chapter 14Outcomes of Democracy
Chapter 15Challenges of Democracy
UNIT-IVUNDERSTANDING AN ECONOMY
Chapter 16Development
Chapter 17Money and Financial System
Chapter 18Role of Services Sector in Indian Economy
Chapter 19Consumer Awareness
UNIT-VNAGALAND
Geography Section

II. Very Short Answer Questions

1.Name the two largest democracies in the world. 

Ans:-USA and India

2.How many people are still Below Poverty Line (BPL) in India?

Ans:-Nearly 40% of the total population

3. Why Sri Lanka democracy is not successful? 

Ans:- Because it allowes discrimination to exist and flourish.

4. Why democracy is a better form of government?

Ans:- Democracy is better form of government because it is the Government of the people and majority people of the world support democracy against other alternatives.

5.What do you expect from democracy?

Ans:-Expectations from democracy are as follows: 

(i) Promoting equality among citizens 

(ii) Enhancing the dignity of the individual 

(iii) Improving the quality of decision making 

(iv) Improving a method to resolve conflict

(v) Allowing a room to correct mistakes

6. Why do some people think that democracy is less effective government?

Ans:- For following reasons people believe that democracy is less effective government. 

(i) It always worries about majorities and public opinions.

(ii) It delays its decisions.

7.What are the outcomes of democracy?

Ans:- (i) The regular, free and fair elections 

(ii) Open public debate on major policies and legislations 

(iii) Citizens’ right to information about the government and its activities.

8. How is democracy a legitimate government?

Ans:- Democracy is a legitimate government because it is people’s own government. That is why majority people of the world’s support democracy.

9. What are the most important problems faced by most of the countries?

Ans:- Inequality and poverty are the most important economic problems of most of the countries. 

10. What do we expect from democracy in accommodating social diversity?

Ans:- People expect from democracy that it can accommodate social diversity and resolves conflicts among different groups of people living in the country.

11. What are the factors that sustain democracy in India?

Ans:- Factors that sustain democracy in India are mentioned below: 

(i) Independent election commission

(ii) People’s participation

(iii) Participation of common people.

(iv) Participation of people in election related activities.

12. What are the three organs of government?

Ans:-(i) The Legislature

(ii) The Executive

(iii) The Judiciary

13. What is the misconception on the minds of the people about democracy?

Ans:- People think that democracy can solve all our social, economic and political problems. If these problems are not solved, people start blaming democracy.

14. What are, the inequalities in democratic countries?

Ans:- In democratic countries there are a lot of inequalities in various fields like income, status, opportunities, rights, etc.

15. Who conducts election in India?

Ans:-Election in India is conducted by any independent body called election commission.

III. Short Answer Questions

1.What are the conditions under which democracies accommodate social diversities?

Ans:-The conditions under which democracies accommodate social diversities are:

(i) Democracies must realise that the government must represent the will of all citizens. There should be no question of majority and minority. The majority should work with minority to iron out differences on the basis of give and take. The government must address the needs and concerns of all.

(ii) Rule by majority is not the rule by majority community in terms of religion or race or language, etc. It means that different social groups or persons come together to form a majority to elect a representative or decide an issue. In other words, majority is not based on class or caste or religion specifically and exclusively. It cuts across these differences. Every citizen should have a chance of being in majority at some point of time. There should be no discrimination on the basis of birth, region, religion, caste, class or gender.

2.What is Bi-Party system? Mention its advantages.

Ans:-Bi-Party system is a system where there are only two political parties according to their constitution. Following are the advantages of Bi-Party system.

i) It ensures strong and stable government because one party gets the absolute majority while the other acts as an opposition party.

ii)This system gives a clear cut idea and an alternative to the voters to choose one party out of the two parties. It simplifies the electors choice.

iii) Formation of government under bi-party system is simple and easy. Because the problem of proving the majority on the floor of the House does not arise. The victorious party is always having the majority.

iv) Since there is no point of forming a coalition government in this system so chance of hanging government and constitutional problem do not arise.

3. Ability to handle social differences, divisions and conflicts is a definite plus point of democratic regimes.’ How far do you agree with this idea? 

Ans:-Ability to handle social differences, divisions and conflicts is a definite plus point of democratic regimes. India is a land of diversity where various castes, religion, culture, sex, colour, language etc live together. As a democratic country all people enjoy equal rights. The democratic principles accommodate social diversities. Inspite of social differences and divisions, there has always been a conflict between different communities. However, democracy can handle all these problems by respecting the dignity of individual, honour, equality and provide opportunities of everyone and treat equally.

Leave a Reply