SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-6| Amanda

SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-6| AmandaNCERT/SCERT Class 10 English Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 10 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-6| Amanda Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 10 (Ass. MEDIUM)

  1. English Solutions
  2. অসমীয়া Questions Answer
  3. বাংলা Questions Answer
  4. বিজ্ঞান Questions Answer
  5. সমাজ বিজ্ঞান Questions Answer
  6. हिंदी ( Elective ) Questions Answer
  7. ভূগোল (Elective) Questions Answer
  8. বুৰঞ্জী (Elective) Questions Answer

SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-6| Amanda

SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-6| Amanda Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-6| Amanda provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

About the poet -Robin Klein

Robin McMaugh Klein is an Australian author of books for children. She was born on 28 February 1936, in Kempsey, New South Wales. One of nine children, Klein had her first book published by the age of sixteen. In 1981 she was awarded a Literature Board grant for writing and since then she has had more than twenty books published. Klein currently lives in Melbourne but her failing health has caused her to put a stop to her writing career.

Summary :

Amanda, written by Robin Klein, deals with the age-old conflict between children and their elders, where elders dominate over the young, while the young cling on to their independence. It presents a clear but humorous take on the struggle of elders trying to get their children to listen to them, and the children silently detesting this overbearance.

Amanda, the protagonist, is a young girl and is nagged by her mother, who tries her outmost to get Amanda to adopt good habits. But as her mother continues to badger her with advice and dictums, Amanda is pushed further into her world of daydreams.

Free-spirited and feeling caged by her mother’s constant nagging, Amanda escapes into her dreams and imagines herself in a free world away from her mother’s constant supervision. Everytime her mother reprimands her for doing wrong, Amanda escapes from this real world around her to her own world of peace and quiet.

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. How old do you think Amanda is? How do you know this? 

qAns. I think Amanda is a school-going teenager. This is reflected from the fact that she is being asked to do her homework and clean her room; a younger child would be helped by her parents to do all this and not expected to do this on her own. Moreover she seems to be suffering from acne, a skin condition commonly found in teenagers. Amanda also silently dislikes and revolts against her elder’s constant correction of her habits, which too is an adolescent trait.

2. Who do you think is speaking to her? 

Ans. I believe it is Amanda’s mother who is speaking to her.

3. Why are Stanzas 2, 4 and 6 given in parenthesis? 

Ans. Stanzas 2, 4 and 6 are given in parenthesis because they are not actually taking place, but are the thoughts that drifted through Amanda’s mind while her mother was chiding her. 

4 Who is the speaker in Stanzas 2, 4 and 6? Do you think this speaker is listening to the speaker in Stanzas 1, 3, 5, and 7?

Ans. Amanda is the speaker in Stanzas 2, 4 and 6, and in these stanzas she is dreaming and talking to herself. No, Amanda is not really listening to her mother, who is in all probability the speaker of Stanzas 1, 3, 5, and 7. She is only aware of the tone of her mother’s voice and knows she is being scolded and thus responds by wishes and dreams of being left alone in places of solitude.

5. What could Amanda do if she were a mermaid? 

Ans. If Amanda were a mermaid she could drift around happily in the calm sea, away from the interference and scolding of eiders. 

6. Is Amanda an orphan? Why does she say so?

Ans. No, Ananda is not an orphan. She says she is an orphan because in one of her many daydreams, she imagines herself to be one so that she can get away from all controlling elders and live her life according to her own whims. She desires silence and freedom and wants to be alone and away from the constant nagging of her mother. So in her ignorance she wishes she has no parents.

7. Do you know the story of Rapunzel? Why does she want to be Rapunzel?

Ans. Rapunzel is the story of a girl with long, beautiful, golden hair, who was imprisoned in a high tower by a witch. To allow anyone entrance into the tower she would let down her hair and the person would climb up by holding it.

Amanda wants to be Rapunzel so that she could live all by herself in her own tower, where she would not be expected to follow her elder’s orders. She feels that if she were Rapunzel,

she could live a peaceful life, doing whatever she fancied and not have to answer to any of her elders. And she adds that she would never let her hair down so that no one could reach her.

8. What does the girl yearn for? What does this poem tell you about Amanda?

Ans. Amanda yearns to be alone and away from her elders; she yearns for privacy and for her independence. She wants solitude and peace.

From the poem we understand that Amanda is a free spirited girl who, like any teenager, resents being scolded every moment and being told how to do this and how to do that. She also has a very rich imagination, seeing herself in all sorts of fairytale situations where she could be just by herself. All said and done, she is but a child who sees only one side of living alone, and does not think on how she will manage without her parents.

PROSE
SL. no.CONTENTS
1A letter To God
2Nelson Mandela (A Long
Walk To Freedom)
3Glimpses of India
ICoorg
IITea From Assam
4Madam Rides the Bus
POETRY
5A Tiger in the Zoo
6Amanda
7The Ball Poem
8The Tale of Custard the Dragon
1The Midnight Visitor
2A Question of Trust
3Footprint without Feet
4The Hack Driver

9. Read the last stanza. Do you think Amanda is sulking and is moody?

Ans. I think Amanda is moody but definitely not sulking. She is too engrossed in her daydreams to pay attention to the speaker and her inattentiveness is mistaken for sulking by her mother. As Amanda repeatedly fails to respond, her mother concludes that she is sulking and is moody and so continues to nag her.

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

1. According to Amanada, what would she do if she were

(i) a mermaid? 

(ii) an orphan?

(iii) Rapunzel?

What is common between all three of Amanda’s fantasies?

Ans. (i) If Amanda were a mermaid she would like to be the lone mermaid in the calm, deep-green sea where she would happily move about from one place to another.

(ii) If Amanda were an orphan she would roam through the streets, making patterns on the soft dust with her feet. She would wander through the streets, enjoying the silence and relishing her freedom.

(iii) If Amanda were Rapunzel, she would live by herself, all alone in her tower, without a worry about anything. She would also never let her hair down to let anyone come up to her. In all three of Amanda’s fantasies, her desire to be free and move away from her elder’s dictates is a common feature. 

2. What instructions does Amanda get about her posture? 

Ans. Amanda is asked not to sit with her shoulders hunched, not to slump on her seat and to sit up straight. 

3. What all is Amanda asked to clean and tidy up?

Ans. Amanda is asked to clean her shoes and tidy up her room. 

4. Why is Amanda told not to eat chocolate?

Ans. Eating chocolate causes acne, so Amanda is told not to eat it. 

5. Do you think the speaker has the habit of nagging or is she forced to nag by Amanda?

 Ans. I think the speaker is forced to nag by Amanda because Amanda does not respond to her dictates, and does not even look at her when she is speaking. Getting no result the speaker is forced to repeat her chidings again and again and thus appears to nag..

6. Do you think you are nagged by either of your parents or ever were sometime in the past? If so, reflect on the reasons especially if you were responsible. Ans. (Students shall attempt themselves.)

Reference to the Context:

1. “I am an orphan, roaming the street.” 

(i) Who is an orphan here?

Ans. Amanda imagines herself to be an orphan and is not really one, 

(ii) What does she see herself doing while roaming on the streets?

Ans. Amanda sees herself roaming on the streets and making patterns with the dust using her bare feet. She imagines herself to be enjoying the silence and her freedom.

(iii) What is a home for orphans called? Ans. Orphanage.

2. “I am Rapunzel…… I’ll certainly never let down my bright hair!” 

(i) From which poem is this line taken and who is the poet? 

Ans. This line is from the poem “Amanda!” written by Robin Klein.

(ii) Who is the speaker? 

Ans. Amanda is the speaker.

(iii) Why would the speaker never let down her shining hair. 

Ans. Amanda would never let down her shining hair to ensure that no one ever reached her in her high tower, unlike Rapunzel. She could continue to live a carefree and independent life alone in the tower.

Leave a Reply