SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-5| A Tiger in the Zoo

SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-5| A Tiger in the ZooNCERT/SCERT Class 10 English Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 10 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-5| A Tiger in the Zoo Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 10 (Ass. MEDIUM)

  1. English Solutions
  2. অসমীয়া Questions Answer
  3. বাংলা Questions Answer
  4. বিজ্ঞান Questions Answer
  5. সমাজ বিজ্ঞান Questions Answer
  6. हिंदी ( Elective ) Questions Answer
  7. ভূগোল (Elective) Questions Answer
  8. বুৰঞ্জী (Elective) Questions Answer

SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-5| A Tiger in the Zoo

SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-5| A Tiger in the Zoo Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-5| A Tiger in the Zoo- provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

About the poet – Leslie Norris

Born on 21 May, 1921, George Leslie Norris was a prize winning Welsh poet and short story writer. Considered as one of the most important Welsh poets of the post war period, he has to his credit many award winning short stories, poems and even translations. A gifted poet, he started writing poems from the tender age of 7 and began his career as a published author in the 1940s, when his first collection Finding Gold was published.

Winner of many prizes such as the David Higham Memorial Prize, the AML Award for poetry and many others, this prolific writer and poet breathed his last on 6 April 2006.

Summary:

The poem A Tiger in the Zoo written by George Leslie Norris, contrasts a tiger locked up in the zoo with the tiger in its natural habitat. The poem seamlessly moves from the zoo to the jungle, and back to the zoo again. It starts with the description of the tiger prowling in its cage in the zoo and pacing the length of its cage in silent rage. The poet then moves on to describing the activities of the tiger if it were in the wild. He says that it would have lurked in the shadow and stalked its prey- the fattened herd of deer, drinking from the water hole. It would be snarling around the villages, baring its claws and teeth and striking terror in the villagers’ hearts. But instead, he is locked up in a concrete cell, from where he hears patrol cars at night and looks at the bright stars from behind the bars and envisions his freedom.

What we can pick from this poem:

Why does this poem follow Mandela’s autobiography in the text? Mandela was like a tiger in his fight against apartheid, and he too was imprisoned. Could he have felt restrained and tied like a caged tiger when he was in prison? If he was free would he have terrorised

those who created the inhuman society? 

(i) Every living being has a right to freedom.

(ii) Human beings have no right to cage animals and restrain their natural characteristics.

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Thinking about the Poem

1. Read the poem again, and work in pairs or groups to do the following tasks.

(i) Find the words that describe the movements and actions of the tiger in the cage and in the wild. Arrange them in two columns.

(ii) Find the words that describe the two places, and arrange them in two columns. Now try to share ideas about how the poet uses words and images to contrast the two situations.

Ans.

(i) Movements and actions of the tiger in the cage:

in the cagein the wild
(a) Stalks the few steps of his cage
(b) Stalking the length of his cage
(c) Ignoring visitors
(d) Hears the last voice at night 
(e) Stares with his brilliant eyes
(a) Lurking in shadow
(b) Sliding through long grass
(c) Snarling around houses 
(d) Baring his white fangs, his claws 
(e) Terrorising the village

(ii) Words that describe :

the zoothe wild
(a) cage
(b) concrete cell
(c) bars
(d) patrolling cars
(a) long grass,
(b) water hole where plump deer pass 
(c) houses at the jungle’s edge

The poet makes very good use of words to create images that contrast the life of a tiger in the cage of a zoo and in the wild.

For the movement of the tiger in the cage, Norris uses the words ‘stalks’ and ‘few steps of liis cage’, and contrasts them with words like ‘lurking in the shadow’ and ‘sliding through the long grass’ to explain its movement in the wild, thus creating an image of restraint in the cage, and that of freedom in the forest. Inside the cage the tiger is ‘velvet quiet’, its anger too is ‘quiet’, and its ‘strength behind bars’; but in the wild it goes ‘snarling around houses’, and ‘baring its white fangs’. While in the zoo the tiger is ‘ignoring visitors’; in the wild it goes about ‘terrorising the village’. Thus the poet very successfully creates two contrasting scenes – one where the tiger is bound by the bars, quiet and blind to people; and another where it is free to be its natural self, snarls, growls and terrorises all.

2. Notice the use of a word repeated in lines such as these: 

(i) On pads of velvet quiet

In his quiet rage. 

(ii) And stares with his brilliant eyes

At the brilliant stars.

What do you think is the effect of this repetition? 

Ans. The use of repetition of a word in successive lines portrays a comparative similarity between the two things for which the repeated word is used. In the first given line, the use of the word ‘quiet’ for the tiger’s padded feet and its rage shows that its anger is as silent as its movement; and in the second line the use of the word ‘brilliant’ both for the tiger’s eyes and the stars effectively creates the image that the tiger’s eyes shine like the stars.

3. Read the following two poems – one about a tiger and the other about a panther. Then discuss: 

Are zoos necessary for the protection or conservation of some species of animals? Are they useful for educating the public? Are there alternatives to zoos?

The Tiger

The tiger behind the bars of his cage growls,

The tiger behind the bars of his cage snarls,

The tiger behind the bars of his cage roars.

Then he thinks. 

It would be nice not to be behind bars all

The time

Because they spoil my view 

I wish I were wild, not on show.

But if I were wild, hunters might shoot me, 

But if I were wild, food might poison me,

But if I were wild, water might drown me. 

Then he stops thinking

And…

The tiger behind the bars of his cage growls,

The tiger behind the bars of his cage snarls, The tiger behind the bars of his cage roars.

                  PETER NIBLETT

The Panther

His vision, from the constantly passing bars, has grown so weary that it cannot hold 

anything else. It seems to him there are 

a thousand bars; and behind the bars, no world.

As he paces in cramped circles, over and over, the movement of his powerful soft strides 

is like a ritual dance around a centre 

in which a mighty will stands paralysed. 

Only at times, the curtain of the pupils lifts, quietly. An image enters in,

rushes down through the tensed, arrested muscles, 

plunges into the heart and is gone.

                           RAINER MARIA RILKE

Ans  Yes, zoos are necessary for the protection and conservation of some animal species. They serve to familiarize the public with animals and also help to educate them about the plight of the animal thus aiding conservation efforts.

Yes, there are alternatives to zoos. National parks or wildlife sanctuaries can help to conserve the animals in their natural surroundings.

4. Take a point of view for or against zoos, or even consider both points of view and write a couple of paragraphs or speak about this topic for a couple of minutes in class. suggested points :

For zoos :

If we believe history, the concept of zoos was introduced by the Egyptian pharaohs who captured animals for pleasure. However, with civilization the idea has been retained with the aim of conservation and education. Zoos no longer consist of tiny cages where animals have very little space, but consist of appropriate habitats where both the animals and the visitors have a more pleasant experience. Much research has been possible because of the studies carried out in zoos, and the public is more aware about the need to conserve the fauna of our earth.

Against zoos :

The concept of caging animals for man’s pleasure started 3000 years ago and it is a shame that as a civilized society we continue with this practise in the name of conservation. The fact remains that animals are collected in a zoo basically for man’s pleasure, and to add to his pride, that he has such a great collection. There is even an unspoken competition as to who or which nation has the best, rarest and largest number of species in its collection. Wildlife sanctuaries are an improvement on the habitat, as compared to zoos, but they too do not let the natural characteristics of each animal grow. Surely research, conservation, and education can find a better way to explore these animals, rather than restrain them in this way. Are we actually conserving them when we are letting their natural habits die?

Note: This poem too expresses the longing that a caged tiger or lion feels. It dreams of the open forests and expansive fields far far away where it could roam freely under skies which would not have to be viewed through the bars of the cage.

PROSE
SL. no.CONTENTS
1A letter To God
2Nelson Mandela (A Long
Walk To Freedom)
3Glimpses of India
ICoorg
IITea From Assam
4Madam Rides the Bus
POETRY
5A Tiger in the Zoo
6Amanda
7The Ball Poem
8The Tale of Custard the Dragon
1The Midnight Visitor
2A Question of Trust
3Footprint without Feet
4The Hack Driver

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

1. Was the tiger kept in a spacious cage? Support your answer by citing the appropriate line from the poem. 

Ans. No, the cage the tiger was kept in was not a spacious one.

The line from the poem that supports this is: “He stalks in his vivid stripes The few steps of his cage”

2. Do you think the tiger is happy in the zoo? Why or why not? 

Ans. No, I think the tiger is not happy in the zoo. It is kept locked up in a small cage instead of being allowed to run free amongst tall grass; chasing prey as he would do if free. No living being can be happy when restrained in this manner.

3. What is the last voice’ the tiger hears at night? 

Ans. The last voice’ the tiger hears at night is that of the patrolling cars.

4. What does the tiger do at night? 

Ans. The tiger listens to the sound of the patrolling cars and then stares at the bright stars with his bright eyes.

 Reference to the Context: 

1. He stalks in his vivid stripes

The few steps of his cage, 

On pads of velvet quiet,

In his quiet rage.

(i) Explain ‘on pads of velvet quiet’

Ans. ‘Pads of velvet quiet’ is a reference made to the tiger’s padded feet which do not produce any sound as he walks in his cage. 

(ii) What else is said to be quiet? Explain. 

Ans. The tiger’s anger is said to be quiet. The tiger is angry at

being restricted in the small cage, but loes not express it by snarling or growling. It silently walks in its cage in rage.

(iii) What do you understand by ‘vivid stripes’ in context of the poem? 

Ans. ‘Vivid stripes’ is a reference made to the bright yellow and black stripes of the tiger.

Leave a Reply