SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-3 Glimpses of India | Coorg

SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-3 Glimpses of India | CoorgNCERT/SCERT Class 10 English Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 10 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-3 Glimpses of India | Coorg Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 10 (Ass. MEDIUM)

  1. English Solutions
  2. অসমীয়া Questions Answer
  3. বাংলা Questions Answer
  4. বিজ্ঞান Questions Answer
  5. সমাজ বিজ্ঞান Questions Answer
  6. हिंदी ( Elective ) Questions Answer
  7. ভূগোল (Elective) Questions Answer
  8. বুৰঞ্জী (Elective) Questions Answer

SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-3 Glimpses of India | Coorg

SEBA Class 10 English Chapter 3 Glimpses of India | Coorg Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Beehive Chapter 3 Glimpses of India | Coorg provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

About the author – Lokesh Abrol

Lokesh Abrol is a Medical Consultant who initiated and established Gurgaon’s first multispeciality hospital in the private sector in 1991. As a social worker he also established Gurgaon’s first stray cow shelter, and is the Founder Trustee of Vishnu Charitable Trust. He also established the Lotus Feet Nursery School for underprivileged children. As the Founder Director of Fundacja Aravindam Social Development he established Gurukul Kalpataru for Indian arts, crafts and heritage, and also reforested about 300 acres of Panchayat land near Manesar to reclaim the Aravalli forest.

As a writer Lokesh Abrol has written on travel, focusing on nature and on the heritage of India. His articles have been published, in Outlook Traveler, Jetwings, Swagat, Discover India, Srishti, Incredible India, Tashi Delek(Bhutan). It is while writing on these lines that he contributed a chapter on ‘Coorg’ in ‘First Flight”, the NCERT English Textbook for class 10.

Lokesh Abrol’s aim is to promote nature and heritage, education and health by spreading knowledge, awareness, pride and love for all that is beautiful in our world.

Summary:

The prose piece Coorg written by Lokesh Abrol, as the name suggests deals with the beautiful region of Coorg. The author in a flowing language describes the beauty of this quaint little hill station situated in the southern state of Karnataka. The author gives a vivid description of the people and the scenery of Coorg, and describes it to be an inviting and invigorating place for tourists from all walks of life. The pristine natural surroundings combined with the beautiful, brave and hospitable people truly make Coorg a heaven on earth.

1. Where is Coorg?

Ans. Coorg is situated in Karnataka. It rests midway between Mysore and the coastal town of Mangalore. 

2. What is the story about the Kodava people’s descent?

Ans. It is believed that the Kodavu people are of possible Greek or Arabic descent. It is said that a part of Alexander’s army moved south along the coast and settled in Coorg when return became impractical. These people then married amongst the locals and their culture is apparent in the martial traditions, marriage and religious rites, which are distinct from the Hindu mainstream. The traditional Coorgi dress Kuppia lends support to the Arabic descent theory as it bears a close resemblance to the kuffia worn by the Arabs.

3. What are some of the things you now know about

(1) the people of Coorg? 

(2) the main crop of Coorg?

(3) the sports it offers to tourists?

(4) the animals you are likely to see in Coorg? 

(5) its distance from Bangalore, and how to get there?

Ans. (1) The people of Coorg: They are part of a proud race of martial men and beautiful women. It is believed that the Kodavu people are of possible Greek or Arabic descent. The people of Coorg have a great tradition of hospitality,

(2) The main crop of Coorg: Coffee is the main crop and coffee plantations are abundant in Coorg.

(3) The sports it offers to tourists: Coorg offers a number of adventure sports to the tourists. These include river rafting. canoeing, rock climbing, rapelling and mountain biking.

(4) The animals you are likely to see in Coorg: Macaques, Malabar squirrels, langurs and slender loris are widely found in Coorg Kingfishers and Mahaseer are also present. Apart from them wild elephants are also present along with domesticated ones.

(v) Its distance from Bangalore, and how to get there: Coorg lies at a distance of 260kms from Bangalore. Madikeri, the district headquarters, is the only gateway to Coorg. One can fly to Coorg, the nearest airports being Mangalore and Bangalore, the nearest railheads are at Mysore, Mangalore and Hassan, while by road Coorg can be reached via Mysore or via Neelamangal, Kunigal, Chanrayanapatna.

4.  Here are six sentences with some words in italics. Find phrases from the text that have the same meaning. (Look in the paragraphs indicated) 

(1) During monsoons it rains so heavily that tourists do not visit Coorg. (para 2)

Ans. It pours enough to keep tourists away 

( 2) some people say that Alexander’s  army moved south along the coast and settled there. (para 3) 

Ans. As one story goes

(3) The Coorg people are always ready to tell stories of their sons’ and fathers’ valour. (para 4)

Ans. They are more than willing

(4) Even people who normally lead an easy and slow life get smitten by the high-energy adventure sports of Coorg. (para 6)

Ans.The most laidback individuals

(5) The theory of the Arab origin is supported by the long coat with embroidered waist-belt they wear. (para 3) 

Ans. Draws support from

(6) Macaques, Malabar squirrels observe you carefully from the tree canopy. (para 7)

 Ans. Keep a watchful eye

Additional question with answer

1. Give a brief description of Coorg.

Ans. Coorg is the smallest district in the state of Karnataka and is situated between Mysore and the coastal town of Mangalore. Famous for its rainforests and spices, it is also home to rich coffee. Though it has heavy rainfall during the monsoons, the weather is very pleasant from September to March. The topography is one of rolling hills making the district appear like a piece of heaven itself, enriched by the presence of the river Kaveri. Coffee plantations, colonial bungalows and a covering of tree canopies give the place a mystical touch. The forests are home to animals like macaques, squirrels, langurs, slender loris and many birds, bees and butterflies.

2. Which, according to the author, are the months of seasonal joy in Coorg? Why?

Ans. According to the author, the season of joy commences from September and continues till March in Coorg. These are referred to as ‘months of joy’ because the weather is perfect during this time of the year. Occasional showers serve to increase the beauty of the region. And the whole of Coorg smells of invigorating coffee. 

3. What is the kuppia? Describe it. What is it similar to?

Ans. The kuppia is a clothing won by the people of Coorg. It consists of a long, black coat with an embroidered waist-belt. It is similar to the kuffia worn by the Arabs and the Kurds..

4. What is the significance of Coorg to the Indian Army?

 Ans. Coorgis are known for their valour and the Coorg Regiment of the Indian Army is one of its most decorated regiments, i.e. many of its soldiers have received awards for bravery in war. Moreover the first Chief of the Indian Army, General Cariappa, was a Coorgi.

5. Where does the river Kaveri get its water from? Describe a scene around the river.

Ans. The river Kaveri gets its water from the hills and forests of Coorg. The river has a large number of Mahaseer fish, and kingfishers can be seen diving into the waters to catch a fish. Squirrels and langurs are seen dropping half-eaten fruit into the waters of the river to enjoy the splashing sound and the rippling effect they create. Elephants too are bathed in the river by their mahouts.

6. If a person was of a relaxed nature what would you expect him to do in Coorg?

Ans. Even a person of the most relaxed nature would adopt a life of high-activity in Coorg. This is because of the adventure activities available there. The vast choice of river-rafting, canoeing, rappelling, rock-climbing and mountain-biking would tempt one to give up doing nothing, an take up these activities. Trekking would be another attractive activity as Coorg has a large number of walking trails.

7. These are names of some places near Coorg. What is their significance?

1 Brahmagiri Hills.

2. Nisargadhama.

3.  Bylakuppe.

Aus. (1) A view of entire Coorg can be seen from top of Brahmagiri hills

(2) Nisargadhama is an island of sixty-four acres which is connected to Coorg by a rope bridge.

(3) Bylakuppe, near Coorg, is India’s largest Tibetan settlement.

8. Name two water sports that Coorg offers visitors.

. Ans. Rafting and Canoeing.

PROSE
SL. no.CONTENTS
1A letter To God
2Nelson Mandela (A Long
Walk To Freedom)
3Glimpses of India
ICoorg
IITea From Assam
4Madam Rides the Bus
POETRY
5A Tiger in the Zoo
6Amanda
7The Ball Poem
8The Tale of Custard the Dragon
1The Midnight Visitor
2A Question of Trust
3Footprint without Feet
4The Hack Driver

Reference to the Context:

1. “…sits a piece of heaven that must have drifted from the kingdom of god.” 

(i) What is being referred to as a piece of heaven? Why?

Ans. Coorg is being referred to as a piece of heaven. The author calls Coorg ‘a piece of heaven’ because of its natural beauty and the charm, magnificence and hospitality of its people.

(ii) Give the location of this ‘piece of heaven’ mentioned in the text.

Ans. Coorg is situated in Karnataka. It rests midway between Mysore and the coastal town of Mangalore. 

(iii) What does the word ‘drifted’ mean?

Ans. Drifted means to be carried gently by air. 

2.”The weather is perfect, with some showers thrown in for good measure.”

(i) of which place is the author talking about and when is the weather perfect?

Ans. The author is referring to Coorg. He says that the weather is perfect from September to March., 

(ii) Why is the weather not so perfect at other times of the year? 

Ans. At other times of the year Coorg experiences heavy rainfall and thus it is not ideal for visitors to come then.

(iii) What do you understand by the phrase ‘for good measure’? Explain with reference to the context. 

Ans. The phrase ‘for good measure’ means as an additional attraction. In this context it means that the weather is perfect from September to March, and occasional short spells of rain are an added bonus.

3 “Numerous walking trails in this region are a favourite with trekkers.”

(i) Which region is the author referring to? 

Ans. The author is referring to the district of Coorg. 

(ii) Who gives company to trekkers on the trails and who keeps a watch on them?

Ans. Birds, bees, butterflies give company to trekkers on the walking trails, while macaques, Malabar squirrels, langurs and slender foris keep a watch on them from atop the trees.

(iii) Which animal is to be avoided during trekking? 

Ans. The wild elephant is to be avoided during trekking.

■ Multiple Choice Questions: 

1. In Coorg, the air bears the smell of_______

(a) flowers 

(b) fresh tea

(c) rain

(d) invigorating coffee

Ans.(d) invigorating coffee

2. Coorg is also known as_____

(a) Mysore

(b) Kurga

(c) Kodagu

(d) Mangalore

Ans. (c) Kodagu

3. The people of Coorg are thought to be of_______descent.

(a) Afghani or Arabic

(b) Arabic or Greek

(c) African or Greek 

(d) African or Afghani

Ans. (b) Arabic or Greek

4. The river associated with Coorg is________

(a) Krishna

(b) Brahmaputra

(c) Kaveri

(d) Godavari

Ans. (c) Kaveri

5. The smallest district of Karnataka is_______

(a) Kodagu 

(b) Mysore

(c) Mariani

(d) Bangalore

Ans.(a) Kodagu

Leave a Reply