SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-1| A Letter to God

SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-1| A Letter to GodNCERT/SCERT Class 10 English Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 10 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-1| A Letter to God Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 10 (Ass. MEDIUM)

  1. English Solutions
  2. অসমীয়া Questions Answer
  3. বাংলা Questions Answer
  4. বিজ্ঞান Questions Answer
  5. সমাজ বিজ্ঞান Questions Answer
  6. हिंदी ( Elective ) Questions Answer
  7. ভূগোল (Elective) Questions Answer
  8. বুৰঞ্জী (Elective) Questions Answer

SEBA Class 10 English Question Answer|Chapter-1|A Letter to God

SEBA Class 10 English Chapter 1 A Letter to God Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Beehive Chapter 1 A Letter to God provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

1. What did Lencho hope for?

Ans. Lencho hoped for a spell of rain or at least a shower, to water his ripe cornfields.

2.  Why did Lencho say the raindrops were like ‘new coins’?

Ans. The rain would help Lencho in getting a better in more money and prosperity. In a manner it was as if it was raining money. So when the raindrops fell, Lencho likened them to new coins of money falling from the sky. He said that the big drops were ten cent coins and the smaller drops, five cent ones.

3. How did the rain change? What happened to Lencho’s fields?

Ans. The rain changed to a heavy hailstorm which lasted for an hour. Lencho’s fields were totally covered with hailstones, and all his com was destroyed. All the leaves from the trees and all the flowers from the plants had fallen.

4. What were Lencho’s feelings when the hail stopped?

 Ans. When the hail stopped, Lencho regarded his destroyed corn, and his soul was filled with sadness. He was devastated at the loss of his ripe corn, and anxious about the future. He rued that all his hard work had come to nothing, and there was no one who could help him and his family.

 1. Who or what did Lencho have faith in? What did he do?

 Ans. Lencho had faith in God and his goodness.

With deep faith, Lencho wrote a letter to God, asking him to help his family survive the loss of their crop. In the letter Lencho explained his situation and asked God to send him a hundred pesos to help cover up his losses and tide over the time until the next harvest.

2. Who read the letter?

Ans. The postmaster read Lencho’s letter.

3.  What did the postmaster do then?

Ans. The postmaster was touched by Lencho’s faith in God and did not want it to be shinken, so he decided to answer Lencho’s letter himself. The pastmaster asked his employees and some of his friends to contribute towards charity, he himself gave a part of his salary, and so collected seventy pesos. He then mailed this to Lencho with a letter having only God” written on it.

1. Was Lencho surprised to find a letter for him with money in it?

Ans. No, Lencho was not surprised to find a letter for him with money in it, as he was confident that God would reply to his letter and send him the money.

2. What made him angry?

 Ans. When Lencho opened the letter, which he thought had come from God, and counted the money, he found only seventy pesos and not the hundred that he had asked for. He thought that God had definitely sent the full amount but the employees at the post office had stolen thirty pesos from it, and this made him angry.

1. Who does Lencho have complete faith in? Which sentences in the story tell you this?

 Ans. Lencho has complete faith in God.The sentences from the text that tell us this are; “But in the hearts of all who lived in that solitary house in the middle of the valley, there was a single hope: help from God”

“All through the night, Lencho thought only of his one hope: the help of God whose eyes, as he had been instructed, see everything, even what is deep in one’s conscience.”

“God if you don’t help me, my family and I will go hungry this year”

“Lencho showed not the slightest surprise on seeing the money; such was his confidence.” “God could not have made a mistake.”

2 . Why does the postmaster send money to Lencho? Why does he sign the letter ‘God”?

Ans. The postmaster sends Lencho money because he is touched by Lencho’s naivety and unwavering faith in God and does not want that faith to be shaken.

He signs the reply letter ‘God’ to make Lencho believe that it was actually God who had read his letter and sent him the money he had requested for.

3.  Did Lencho try to find out who had sent the money to him? Why/Why not?

Ans. No, Lencho did not try to find out who had sent the money to him because he was utterly confident in his belief that it was sent by God himself.

4. Who does Lencho think has taken the rest of the money? What is the irony in the situation? (Remember that the irony of a situation is an unexpected aspect of it. An ironic situation is strange or amusing because it is the opposite of what is expected.)”

Ans. Lencho thinks that the people working at the post office have taken away the rest of the money. The irony in the situation is that the very people who had tried their utmost to help Lencho, and who had donated money for him, were being accused of being crooks and of having stolen his money.

5. Are there people like Lencho in the real world? What kind of a person would you say he is? You may select appropriate words from the box to answer the question.greedy  selfish naive comical  stupid  ungrateful unquestioning

Ans. In today’s world, it is almost impossible to find people like Lencho, but in places where science’s questioning mind has not raised its head, such as among tribals of remote areas, people of his kind may be found.

Lencho was a simple village farmer, who had a strong belief in God and his goodness. He was quite naive and accepted the impossible without a question. He was ungrateful and a little greedy in failing to thank God in his second letter and in insisting on the balance money. He was of a suspicious nature and jumped to conclusions. All in all Lencho was comical on his stupidity.

6. There are two kinds of conflict in the story: between humans and nature, and between humans themselves. How are these conflicts illustrated?

Ans. The conflict between humans and nature is demonstrated with the hailstorm destroying Lencho’s comfield. Lencho had hoped for a shower to help his harvest but when the rain turned to hail, it ended up destroying his crop totally. On the other hand, the conflict between humans is demonstrated when Lencho inadvertently blames the very people who had tried to help him. He had much faith in God’s goodness but not so much in the goodness of his fellow human beings, and so blames them for stealing his money, not knowing that they had sent him the money in the first place.

Additional question with Answers 

1. Describe Leacho’s house and the view from it.

Ans. Lancho’s house stood on the peak of a low hill and was the lon house in the whole valley From the house one could see the river and Lencho’s fields of ripe con which were dotted with flowers.

2.  In the beginning of the story Lenchs hopes for rain. Why does he desire for rain? However he soon wishes that the showers would stop. Why does he want it to stop?

Ans. Lescho’s cornflelds were ripe and promised a good harvest Yet a shower of rain was much needed to ensure this. For this reason Lencho hopes for a good downpour or at least a shower However when it does begin to rain, it is soon accompanied by falling hailstones. Fearing that the hailstorm would destroy his fields, Lencho hopes that it would soon stop.

3.  What does Lancho say was worse than a plague of locusts? Why?

 Ans. Lencho says that the hailstorms which had rained on his fields and destroyed his corn completely was worse than a plague of locusts.  He says that a swarm of locuits would have left more than the hailutonm did.

4. What did Lencho do with the letter that he wrote to God?

Ans . After writing the letter to God, Lencho put it in an envelope, wrote “To God’ on the envelope, went to the town post-office, put a stamp on it, and dropped it in the mailbox.

 5. Who found the letter and what did he do with it? Did he open it and read it?

Ans. A postman, who also helped at the post office, found the letter. He found it very amusing, because in all his career he had never seen a letter addressed to God. He took the letter to the postmaster. He did ant open the envelope and read the letter himself.

6.  What kind of a person was the postmaster? With what thought did the postmaster decide to open the letter?

Ans. The postmaster was a fat and amiable person. He was very impressed with the writer-of-the-letter’s faith in God, and even wished he himself had such faith. Not wanting that such faith be shaken he decided to answer the letter himself, and so opened the letter.

7. What problem did the postmaster face in replying to Lencho’s letter?

Ans. On opening the letter and reading of Lencho’s need of money, the postmaster realised that he could not write a simple reply to the letter, but needed money to send with it.

8. What made Lencho angry when he received the letter? 

Ans. Lencho had asked for a hundred pesos but when he opened the letter he found only seventy pesos in it. This made Lencho angry because he thought that the employees at the post office had stolen his money.

9. Why did Lencho call the post office employees a bunch of crooks’?

Ans. Lencho called the post office employees a bunch of crooks’ because he thought they had stolen part of the money that God had sent him.

10. What did Lencho write in his second letter to God?

 Ans. In his second letter to God, Lencho asked him to send the remaining thirty pesos since he was in great need. However he requested God not to send it through the post office because the employees there were dishonest and would steal his money again.

PROSE
SL. no.CONTENTS
1A letter To God
2Nelson Mandela (A Long
Walk To Freedom)
3Glimpses of India
ICoorg
IITea From Assam
4Madam Rides the Bus
POETRY
5A Tiger in the Zoo
6Amanda
7The Ball Poem
8The Tale of Custard the Dragon
1The Midnight Visitor
2A Question of Trust
3Footprint without Feet
4The Hack Driver

Leave a Reply