Class 12| Alternative English (Poetry)| Chapter-5| Village Song

Class 12| Alternative English (Poetry)| Chapter-5| Village Song. Important questions for HS Second Year English Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers NCERT. Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint. Class 12| Alternative English (Poetry)| Chapter-5| Village Song

Class 12| Alternative English (Poetry)| Chapter-5| Village Song

Chapter 5

ABOUT THE POET:Sarojini Naidu

Sarojini Naidu (13 February 1879-2 March 1949) the Nightingale of India, was a child prodigy Indian independence activist and poet. She was born in a middle class Bengali family in Hyderabad. She was eldest among the eight siblings. Her father Aghorenath Chattopadhyay was an eminent professor of chemistry at Nizam’s College. He was also a poet, philosopher, Scientist, Social reformer and teacher all rolled into one. Her mother Varadasundari was also a good musician. She had to her credit many lyrical compositions in Bengali. Sarajoni was brilliant student. She was proficient in Urdu, Telugu, English, Bengali and Persian. She wrote a poem entitled “the lady of the lake”, 1300 lines long. With her father’s support she wrote the play “Maher Muneer” in the Persian language. She also got a scholarship to study abroad. At the age of 16, she got admitted to king’s college of England and later on she studied at Girton’s College, Cambridge. She was married to Dr. Govidnarajulu Naidu at the age of Nine. After her marriage she lived a happy and contented life. She responded to the freedom movement in India. She was the leader of the mass movement. She got recognition as ‘But Bule Hind when her collection of poems was published in 1905, entitled golden threshold. It was followed by “The Bird of time (1912) and the Broken wing (1917).

Her poems depicted contemporary Indian life and events. She actively participated in all the freedom movements inspired by Gandhiji. She was the first president of the Indian National Congress and after independence first women Governor of the Uttar Pradesh. She died in March 1949 and was mourned by millions Her birthday is celebrated as women’s Day. Remarkably, in her poetry we find English words and Indian soul.

SUMMARY

“Village Song by Sarojini Naidu depicts Contemporary Indian life and events. The setting of the poem is rustic and describes the daily custom followed by Indian village women of fetching home their daily pitcher of water from a long distance. The village girl in th poem, carrying pitchers of the Yamuna water on her hand has to trek along a solitary stretch of land amidst thickening darkness. She is afraid because of the darkness. She blames herself for tarrying to hear the song of the boatman but she could not help as their song was mesmerising. She is tormented by fears of all kinds. The cries of white cranes frightens her and makes her think that it is the hooting of an owl. Her mind is again filled with fear of snakes and evil spirits. For a moment she thinks about her mother and brother may be wondering about the cause of her delay. She is worried that her mother would be weeping and praying to the Gods to protect her daughter and to bring her home safely. Fear and anxiety of the girl increases with the increasing darkness. The maiden is again filled with the fear of storm and lightening. Helpless against all these inherent dangers, she prays to God to protect and guide her home safely she chants the name of Lord Rama in the hope that her saviour will rescue her from all harms. The poem reveals Sarojini Naidu’s deep insight into the heart of Indian Women.

Very Short Answer Questions: 1 mark

1. Who is the poet of the poem, ‘Village Song”? 

Ans: Sarojini Naidu is the poet of the poem “The Village Song”

2. Who is the ‘Thou’ in the poem, ‘Village Song’? 

Ans: In the poem “The Village Song” God Rama is referred as “Thou’

3. What is the river mentioned in the poem, ‘Village Song’?

Ans: The river Yamuna is mentioned in the poem “The Village Song”

Short Answer Question Type-1: 2 marks

1. What made the girl linger by the river? 

Ans: The temptation of waiting to listen to the mesmerising song of the boatman made the girl linger by the river. 

2. Why had the girl gone to the river?

Ans: The girl had gone to the river to fetch home their daily pitcher of water.

3. What does the girl utter when in fear?

Ans: In fear the girl uttered the words “Unless thou succour my foot- steps and guide me Ram Re Ram/ I shall die.

4. What does the exclamation ‘Ram Re Ram’ mean?

Ans: The exclamation “Ram Re Ram” is a typical exclamation uttered by Indian men women during moments of fear and excitement. Here it meant for the maidens deep and unwavering faith in Lord Rama, that Rama as her saviour will rescue her from death.

5. Who would worry at the girl’s delay in reaching home? 

Ans: The village girl’s mother and her brother would worry at her delay in reaching home as they were aware of the dangers associated with a mighty river like Yamuna.

6. What would bite the girl in the darkness? 

Ans: In the darkness with no moonlight to guide her, a serpent might her.

7. What would ‘smite’ the girl? 

Ans: The evil spirits haunting the place would smite the girl or cast wicked charms on her.

8. What would the girl’s brother murmur? 

Ans: The girl’s would be anxious to know the reason for her delay, so he would murmur “Why doth she linger?”

Short Answer Question Type 2: 3 marks

1. Why does the girl regret lingering by the river? 

Ans: The Village girl, carrying pitchers of Yamuna water on her head, has to trek along a solitary stretch of land amidst, thickening darkness, She is afraid of grousing darkness. So she regrets lingering by the river to hear the mesmerising song of the boatman.

2. What makes the girl afraid?

Ans: The Village girl has to trek along a solitary stretch of land amidst thickening darkness. She was tormented by fears of all kinds. Growing darkness made her afraid of snakes, evil spirits which haunts the place, storm and lightening. Infact she was afraid of all inherent dangers.

3. What will the girl’s mother do when she doesn’t return in time? 

Ans: When the girl did not return in time her mother would be worried about her delay. She would weep and pray to the Gods to protect her daughter and bring her home safely.

4. What makes the girl realize that night had fallen?

Ans: The girl while returning home after filling water from Yamuna river realised that night had fallen because darkness was approaching rapidly. There was no moonlight to guide her. She also heard hooting of the white cranes or owls which also made her realise that night had fallen.

5. What do the birds referred to in the poem symbolize?

Ans: The birds referred to in the poem like white cranes, owls, and the black birds symbolise the eerie setting in the evening. The hooting of the white cranes resembles hootings of an owl fills the girl with superstitions symbolise her superstitious beliefs. The blackbirds gathering in the are symbolic of increasing darkness. All the birds mentioned in the symbolise the fear and anxiety of the village girl.

6. What does the girl pray to God for? 

Ans: The village girl was afraid as she has to trek along a solitary stretch of land amidst growing darkness. Helpless against all inherent dangers she prayed God to come as a saviour and protect her from the approach- ing dangers. She prayed God to guide her home safely and rescue her from death.

Class 12 Alternative English Question Answer

PROSE

Chapter 1The Verger
Chapter 2The testament of a walker
Chapter 3The Scarecrow
Chapter 4The gift Of The Magi
Chapter 5On Not Being a Philosopher

POETRY

Chapter 1Sita
Chapter 2The Brook
Chapter 3Ozymandias Of Egypt
Chapter 4La Bella Dame Same Merci
Chapter 5Village Song

Long Answer Question Type-1: 4 marks

1. With what are ‘the shadows of evening’ compared? 

Ans: The shadows of the evening i.e. darkness is compared to the black birds gathering in the sky which is suggestive of fear and anxiety of the village girl. They are symbolic of the approaching darkness.

Long Answer Question Type-2: 5 marks

1. Give a summary of the poem, ‘Village Song’. 

Ans: ‘Village Song’ by Sarojini Naidu depicts Contemporary Indian life and events. The setting of the poem is rustic and describes the daily custom followed by Indian village women of fetching home their daily pitcher of water from a long distance. The village girl in the poem, carry- ing pitchers of the Yamuna water on her hand has to trek along a solitary stretch of land amidst thickening darkness. She is afraid because of the darkness. She blames herself for tarrying to hear the song of the boatman but she could not help as their song was mesmerising. She is tormented by fears of all kinds. The cries of white cranes frightens her and makes her think that it is the hooting of an owl. Her mind is again filled with fear of snakes and evil spirits. For a moment she thinks about her mother and brother may be wondering about the cause of her delay. She is worried that her mother would be weeping and praying to the Gods to protect her daughter and to bring her home safely. Fear and anxiety of the girl in- creases with the increasing darkness. The maiden is again filled with the fear of storm and lightening. Helpless against all these inherent dangers, she prays to God to protect and guide her home safely chants the name of Lord Rama in the hope that her saviour will rescue her from all harms. The poem reveals Sarojini Naidu’s deep insight into the heart of Indian Women.

2. What do the following lines

‘Unless Thou succour my footsteps and guide me, Ram Re Ram! I shall die’.-indicate?

Ans: The lines

Unless Thou succour my footsteps and guide me,

Ram Re Ram! I shall die” 

Indicate the unflinching faith of the village girl in supreme power even in the face of the evil spirits. The village girl has to trek along a solitary stretch of land amidst thickening darkness. She was tormented by fear of all kinds. Helpless against all inherent dangers, her only faith was in Lord Rama as her saviour. She had deep and unwavering faith that Lord Rama would come as a saviour and rescue her from all dangers. She prayed to God to protect and guide her home safely. 

3. Comment on the form and spirit of Indian folklore in the poem, ‘Village Song’. 

Ans: Sarojini Naidu’s poem “The Village Song” is a folk song which describes the daily customs followed by Indian village women of fetching home their daily pitcher of water from a long distance. The village girl in the poem has filled her pitchers with water from the Yamuna River and is returning home amidst thickening darkness. She blames herself for tarry- ing to hear the boatman’s mesmerising song. She is tormented by feats of all kinds. There was no moon bean to show her the ways. She heard the hooting of a white crave or an owl. She feared that a serpent might sting her or an evil spirit might smite her in the darkness. She was even wor- ried that her mother and brother would be worried and would be anxious to know the cause of her delay. She was also afraid of storm and lighten- ing that might occur at any moment. But during this moment of distress her only faith was in Lord Rama as his saviour. Helpless against all these inherent dangers, she prayed to God to protect her and guide her home safely. In the form of picturisation of girl, Sarojini Naidu has drawn the heart of a village, guided by unflinching faith in supreme power even in the face of evil spirits.

Leave a Reply