Class 12| Alternative English (Poetry)| Chapter-4| La Bella Dame Same Merci

Class 12| Alternative English (Poetry)| Chapter-4| La Bella Dame Same Merci. Important questions for HS Second Year English Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers NCERT. Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint. Class 12| Alternative English (Poetry)| Chapter-4| La Bella Dame Same Merci

Class 12| Alternative English (Poetry)| Chapter-4| La Bella Dame Same Merci

Chapter 4

ABOUT THE POET:…. John Keats

John Keats (31October 1795-23 february 1821) was born in the family of a livery stable keeper. He had his education at a private school at Einsfield. At the age of fifteen he was apprenticed to a surgeon but he did not continue in medical profession. He took to poetry and the worshipping of beauty as the sole aim of his life. He dedicated himself to poetry till the end of his life. His first volumes of poetry titled ‘Poems’ was published in 1817, which received harsh criticism from the reputed Blackwood’s magazine. Yet he published ‘Endymion’ the following year and continued in the field of poetry. His remarkable poems include ‘Hyperion,’ ‘Ode on a Grecian Urn,’ ‘The Eve of St Agnes,” “Ode to a Nightingale,” “Ode to Psyche,” “Ode on Melancholy,” “La Belle Dame Sans Merci,” “To Autumn”, “On First looking into chapman’s Homer” His critics even realised his genius in the field of poetry. He was one of the greatest poets who flourished during romantic revival in England. In his poetry his worship of beauty, richness of literary expressions and the extraordinary freshness are remarkable. He died in Italy on 23 February 1821 at the young age of twenty five. As a poet he has got a place of honour in the field of English Literature. The Poem “La Belle Dame Sans Merci” was composed in the year 1819, and is partly derived from Robert Jameson’s popular Ballads (1806). The title of the poem is in French.

SUMMARY

The poem reveals the pain of one who loves but is not loved in return. The speaker came across a knight at arm’s alone apparently dying in a field. The sedge has dried up and the knight as if in sympathy with this arid settings appears depleted both mentally and physically. The knight in the poem is enraptured by the beauty of a woman whom he meets in the wilderness. He makes a garland for her hair and bracelets that enhance her natural perfume. She is responsive to his loving tribute and gives signals that she is falling in love with him. Enraptured with his new found love the knight places her on his horse and follows her all day. She even gathers and feeds him sweet roots and delectable food to express her true love for him. But later on she took him to a grotto, a sort of magical space. The delicate fleeting nature of the ladies feeling suddenly erupts with her tears which the knight tries to soothe with kisses. Then the lady lulls him to sleep. However, the knight sees a dream pale kings and princes warn him that he has been bewitched by the beautiful lady who is devoid of any pity or mercy. When the knight awakes, he finds himself on the cold hill side. He is forced to loiter aimlessly with the anguish of unrequited love. The knight realises that he has lost the love of the beautiful figure who haunts and blights not only his life but also the world in which he finds himself. He yearns for an eternal imperishable love a bond that out lasts death and conquers mortality.

Very Short Answer Questions: 1 marks

1. Who is the poet of the poem, ‘La Belle Dame Sans Merci’. 

Ans: John Keats is the poet of the poem “La Belle Dame Sans Merci”.

2. Who is being addressed at the beginning of the poem? 

Ans: The knight is being addressed in the beginning of the poem.

3. What season is referred to here in the poem? 

Ans: Late autumn season is referred to here in the poem.

4. Where did the Knight meet the lady?

Ans: The knight met the lady in the meadows. 

5. Give the meaning of the following terms:

  • Sedge, 
  • haggard, 
  • woe-begone, 
  • anguish moist, 
  • meads, 
  • steed, 
  • manna. daw, 
  • elfin grot, 
  • thrall, 
  • gloam, 
  • sojourn.

Ans : 

  • Sedge : a type of grass that grows by the water.
  • Haggard :  looking exhausted and unwell.
  • Woe-begone : expressing deep sorrow grief or wretchedness.
  • Anguish moist: Sweaty caused due to severe pain or distress.
  • Meads: meadows.
  • Steed : a horse being ridden or available for riding.
  • Manna dew : nectar of the Gods.
  • Elfin grot: fairy cave.
  • Thrall : enslaved, under a spell
  • Gleam : twilight
  • Sojourn : a brief story in a place.

Short Answer Questions Type -1: 2 marks

1. What are the characteristics of Keats’ Poetry? 

Ans : Keats was one of the greatest poets who flourished during romantic revival in England. The characteristics of his poetry are:

  1. Worship of beauty
  2. Richness of literary expressions 
  3. Extraordinary freshness in the poem.

2. What do the words ‘La Belle Dame Sans Merci’ mean? 

Ans : The words “La Belle Dame Sans Merci” mean “the beautiful lady without mercy”.

3. What is the condition of the knight?

Ans: The knight was loitering aimlessly with the anguish of unrequited love. He was pale, haggard and tired looking. His forehead was sweaty with anguish and fever. He was sick and depressed.

4. Why is the knight loitering about? 

Ans: The knight was loitering about because of a beautiful fairy lady.

2. What did the lady say to the knight? 

Ans: The beautiful lady mesmerised the knight and sang beautiful songs for him. In a strange language she said to the knight “I love thee true.”

3. What did the lady do as they rode the knight’s steed? 

Ans: As they rode the knight’s steed, the lady wondered with knight all day long, singing a fairy’s song. She collected some sweet roots and fed knight with delectable food to express her true love for him. She accepted her love for knight and took him to a fairy cave. The delicate fleeting nature of the lady’s feelings suddenly erupted with tears. Then she lulled the knight to sleep and enslaved him.

4. What dream did the knight have?

Ans: The knight was enraptured by the beauty of a woman whom he met in the meadows. She took him to a grot and lulled him to sleep. But there the knight had a dream. He had a vision of kings, princes and warriors who were pale and looked as if they had starved. They warned him that had been enslaved by the beautiful lady without mercy. They were also victim of the lady before she met knight. She seduced them with her beauty and sensuality and enslaved them.

5. What warning did the people in his dream give out to the knight?

Ans: The people in the knights dream warned him that he had been bewitched by the beautiful lady who is devoid of any pity.

Class 12 Alternative English Question Answer

PROSE

Chapter 1The Verger
Chapter 2The testament of a walker
Chapter 3The Scarecrow
Chapter 4The gift Of The Magi
Chapter 5On Not Being a Philosopher

POETRY

Chapter 1Sita
Chapter 2The Brook
Chapter 3Ozymandias Of Egypt
Chapter 4La Bella Dame Same Merci
Chapter 5Village Song

Long Answer Questions Type -1:4 marks

1. Describe the experience of the knight. 

Ans: The knight met a fairy like beautiful lady in the meadows. Enchanted by this beautiful figure he fell in love with her. He mad a garland for her hair and bracelets to enhance her natural perfume. He was so engrossed with his erotic encounter with the fairy lady that he did not notice anything else. But the lady ditched him, leaving him to nope around the lake haggard and Bale. She lulled him to sleep and when he woke he found the lady had disappeared and he to loiter aimlessly with the of unrequited love. As per knight’s dream there were a whole series of pale kings, princes and warriors who were bewitched by the lady. The knight found himself on the cold hill side feeling the death like cold of his dream. He felt alienated and desolated. His experience with the lady made him to remain in the bleak setting alone. He felt that he had lost his love who haunts and blights not only his life but also the world in which he found himself.

2. Describe the lady.

Ans: The lady in the poem ‘La Belle Dame Sans Merci” is a beautiful fairy like lady. Her graceful movement, her alluring long hair and her lively appearance are apparent in her wild eyes. She is responsive to knight’s approach and her sweet moaning signals that she is falling in love with him. She gathers and feeds knight sweet roots and delectable food to express her true love for him. But her feelings suddenly changed when she took him to a grotto a sort of magical space. The delicate flecting nature of the lady’s feelings suddenly erupts with her tears. But then she hills the knight to sleep and enslaves him. As per knights dream, there were a whole series of pale kings and princes and warriors whom the lady enslayed before the knight. Even her language very strange, not understood by the knight too. In fact the lady is an evil in the human garb. She seduces knight with her beauty and sensuality and then ditches him.

Long Answer Questions Type -2: 5 marks

1. ‘I see lily on the brow…..’

  1. Who is the ‘I’ here?
  2. Whose brow is being referred to here?
  3. What is the condition of the person referred to here? 

Ans: 

  1. The narrator poet John Keats is the “I’ here.
  2. A pale, haggard knight’s brow is being referred to here.
  3. The condition of the knight was miserable, He was loitering aimlessly with the anguish of unrequited love. He was pale haggard and tired looking his face was place like a lily. His forehead was sweaty with anguish and fever. The knight was exhausted both physically and mentally.

Leave a Reply