SEBA Class 9 English Solution |Chapter-10| Kathmandu

SEBA Class 9 English Solution |Chapter-10| KathmanduNCERT/SCERT Class 9 English Beehive Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one.SEBA Class 9 English Solution |Chapter-10| KathmanduQuestion Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 English Solution |Chapter-10| Kathmandu

SEBA Class 9 English Solution |Chapter-10| Kathmandu Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Solution |Chapter-10| Kathmandu provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

About the author-Vikram Seth

Vikram Seth was born in Kolkata, on 20 June, 1952. He is an Indian novelist and poet. He studied at Welham Boys’ School and at The Doon School in Dehradun. He received higher education at Oxford and at Stanford University. He even studied classical Chinese poetry at Nanjing University in China. Seth claims to have studied many languages including Welsh, German, French, Mandarin and Urdu besides English and Hindi. He also plays the flute and the cello. His works include Novels like The Golden Gate, A Suitable Boy; poems that include The Humble Administrator’s Garden, Three Chinese Poets, and The Frog and the Nightingale; and a Children’s book, Beastly Tales. He has also received several awards including Padma Shri, Pravasi BharatiyaSamman, WH Smith Literary Award and Crossword Book Award. He maintains residences near Salisbury, England, and in Delhi..

Summary :

The prose piece “Kathmandu” is an excerpt from “Heaven Lake”, a travelogue written by Vikram Seth. This particular extract deals primarily with his visit to the famed Pashupatinath temple and the Baudnath Stupa in Kathmandu.

The writer travels to various places in Kathmandu and begins with a visit to the two most famous and sacred temples in Kathmandu- the Pashupatinath temple and the Baud Nath Nath Stupa. As the day progresses he cannot help but compare and contrast the two places of worship. Whereas chaos and confusion seem to be the order of the day at Pashupatinath, it is just the opposite at Baudhnath Stupa, where a sense of calmness and peace prevails.

Next moving onto the streets, the writer observes the flow of life as he replenishes his own with some food and a drink. Tired and homesick after his long travels, he finally books an airline ticket for the next day, to take him back to his own city and home. His longing for home is accentuated when a flute seller strikes up a very familiar tune on his wares. The writer then realizes that unlike before, now that he is away from home, trivial stuff which he used to ignore earlier, has the power to move him and remind him of his home. Even the smallest of things and experiences having little semblance to his native place, seem important and so very familiar, now that he is a long way from his native place and they serve to make him nostalgic. Vikram Seth as an accomplished writer helps paint a vivid picture of Kathmandu in his readers’ minds. He describes it in all its glory, managing to highlight even the smallest and most trivial nuances.

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Activity

1. On the following map mark out the route, which the author thought of but did not take, to Delhi.

2. Find out the possible routes (by rail, road or air) from Kathmandu to New Delhi/Mumbai/Kolkata/Chennai.

I. Answer these questions in one or two words or in short phrases.

1. Name the two temples the author visited in Kathmandu. 

Ans. Pashupatinath and Baudhnath Stupa.

2. The writer says, “All this I wash down with Coca Cola.” What does “all this” refer to?

Ans. A bar of marzipan and a roasted corn-on-the-cob rubbed with salt, chilli powder and lemon; and also a couple of love story comics and a Reader’s Digest.

3. What does Vikram Seth compare to the quills of a porcupine?

Ans. The fifty or sixty bansuris protrude in all directions, from a certain flute seller’s pole.

4. Name five kinds of flutes. 

Ans. The reed neh, the Japanese shakuhachi, the Indian deep bansuri, the clear flutes of South America and high-pitched Chinese flutes.

II. Answer each question in a short paragraph. 

1. What difference does the author note between the flute seller and the other hawkers? 

Ans. A striking difference that the author notes between the flute seller and the other hawkers is that while most of them were busy shouting out their wares at the top of their voice, the flute seller made no such attempt. Instead he just stood there nonchalantly and occasionally selecting a flute from his collection, played a tune on it. That too was in a more offhanded way than trying to showcase his product and make a sale. And curiously enough, even when he managed to make a sale, he displayed no emotion and was content at going back to playing his flute and occasionally talking to the fruit seller.

2. What is the belief at Pa3shupatinath about the end of Kaliyug?

Ans. There is a common belief regarding a small shrine that protrudes from a stone platform on the river bank of river Bagmati near Pashupatinath. It is said that when the half submerged shrine fully emerges from below the water’s depth. The goddess inside will escape, signalling the end of the evil period of Kaliyug on Earth.

3. The author has drawn powerful images and pictures. Pick out three examples each of 

(i) the atmosphere of ‘febrile confusion’ outside the temple of Pashupatinath (for example: some people trying to get the priest’s attention are elbowed aside…)

Ans. 

  1. priests, hawkers, devotees, tourists, cows, monkeys, pigeons and dogs roam through the grounds all at the same time. 
  2. presence of an excess number of worshippers results in some of them elbowing the others out of their way in a vain attempt to get the priest’s attention.
  3. a fight that breaks out between two monkeys, resulting in screeching and screaming, and one of them jumping on a shivalinga after being chased by the other.

(ii) the things he sees:

  1.  a corpse being cremated on the banks of the river Bagmati
  2. confusion reigning supreme at the Pashupatinath temple 
  3. Baudhnath Stupa, which seems to be a haven of quietness, nestled between the busy streets.

(iii) the sounds he hears: 

  1. a flute seller evoking melodious tones on his wares
  2. noise of the traffic
  3. cries of the other hawkers trying to sell their wares.

III. Answer the following questions in not more than 100-150  words each.

1. Compare and contrast the atmosphere in and around the Boudhanath shrine with the Pashupatinath temple. 

Ans. The atmosphere at Pashupatinath temple was one of utter chaos. Hawkers shouting out their wares, devotees jostling to catch the priest’s attention, westerners arguing to be allowed in, stray dogs, cows and monkeys all added to the noisy confusion. Even around the temple near the banks of the river Bagmati, ambience was similar, corpses were being cremated, washerwomen were washing clothes, children were bathing and old offerings were being dumped into the river. In great contrast at the Buddhist Baudhnath shrine there was an air of serene, peaceful and calming ambience. The shops stood on its outer edge, and there were no crowds. It appeared like an island of quietness in the midst of the noisy streets around.

2.How does the author describe Kathmandu’s busiest streets? 

Ans. The author describes Kathmandu’s busiest streets as teeming with life. The busiest streets are also the narrowest where fruit sellers, flute sellers, hawkers all jostled trying to sell their own wares. There were small shrines dedicated to flower adorned deities and shops selling Western cosmetics, film rolls and chocolates, all in the same street. Film songs blared out from radios, car horns honked, bicycles rang their bells and cows bellowed, and in the midst of this all, hawkers shouted out their wares.

3. “To hear any flute is to be drawn into the commonality of all mankind.” Why does the author say this?

Ans. The author believes the flute to be such a basic instrument of music, that it is found in most cultures of the world. It is thus most universal and yet it is particular since each culture has its own variety of flute, which is played in a unique manner everywhere to produce music specific to that culture. Yet hearing a flute draws one into the commonality of all mankind, because it is a music which is closest to human speech-it too is produced by man’s breath, and as in speaking, one has to pause to breathe, before one can go on.

SEBA Class 9 English Question Answer

Sl. NOChapters NamesLink
Chapter 1The Fun They HadClick Here
The Road Not TakenClick Here
Chapter 2The Sound Of Music
Part-IEvelyn Glennie Listens to Sound without Hearing ItClick Here
Part-IIThe Shehnai of Bismillah KhanClick Here
WindClick Here
Chapter 3The Little GirlClick Here
Rain on The RoofClick Here
Chapter 4A Truly Beautiful Mind Click Here
The Lake Isle Of InnisfreeClick Here
Chapter 5The Snake And The MirrorClick Here
A Legend Of the NorthlandClick Here
Chapter 6My ChildhoodClick Here
No Men Are ForeignClick Here
Chapter 7PackingClick Here
The Duck And the KangarooClick Here
Chapter 8Reach for the TopClick Here
Part-ISantosh YadavClick Here
Part-IIMaria SharapovaClick Here
On Killing A TreeClick Here
TreesClick Here
Chapter 9The Bond Of LoveClick Here
The Snake TryingClick Here
Green SnakeClick Here
Chapter 10KathmanduClick Here
A Slumber Did My Spirit SealClick Here
Fear No MoreClick Here
Chapter 11If I Were YouClick Here
Chapter 12A Visit to Kaziranga and SivasagarClick Here
Chapters no.Chapters NamesLink
Chapters 1The Lost ChildClick Here
Chapters 2The Adventures of TotoClick Here
Chapters 3Iswaran The StorytellerClick Here
Chapters 4In the Kingdom of FoolsClick Here
Chapters 5The Happy PrinceClick Here
Chapters 6Weathering the Storm in ErsamaClick Here
Chapters 7The Last LeafClick Here
Chapters 8A House Is Not A HomeClick Here
Chapters 9The Accidental Tourist Click Here
Chapters 10The BeggarClick Here

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions :

1. Why were the Westerners quarelling with the policeman? 

Ans. The Pashupatinath temple had a rule that allowed only Hindus to enter the temple premises. The Westerners too wanted to enter the temple but the policeman was not sure if they were Hindus and so stopped them. And when they kept insisting, a struggle ensued.

2. What are the things the author ate and drank? 

Ans. The author indulged himself by buying a bar of marzipan, a roasted corn-on-the-cob sprinkled with salt and chilli powder, an orange drink which he claimed was nauseating and a Coca Cola.

3. How does the author describe the Baudnath Stupa?

Ans. The author describes Baudhnath Stupa as a symbol of stillness. Its white dome was ringed by a road, and on its outer edge were small shops owned by Tibetan immigrants that sold bags, silver jewellery and Tibetan print. There were no crowds and according to the author, the Stupa seemed to be a haven of quietness among the busy streets around.

4. Which were the two routes the author considered taking back me?

Ans. The author considered taking two routes home. One a direct flight to his hometown Delhi. And the second and more adventurous one involved him going to Patna by bus or train, then sailing up the Ganges past Benaras to Allahabad, then up the Yamuna past Agra to Delhi.

5. Which route did the author finally choose and why?

Ans. The author finally decided to board a direct flight to Delhi because he was too exhausted and homesick by then.

Reference to the context : 

1. “At the Baudhnath Stupa….there is, in contrast, a sense of stillness.”

(a) What is the Baudhnath Stupa? Where is it located?

Ans. The Baudhnath Stupa is a famed Buddhist Stupa located in the city of Kathmandu.

(b) What is the Baudhnath Stupa being contrasted with by the author?

Ans. The author contrasts the Baudhnath Stupa and its stillness to the Pashupatinath Temple and the chaos that ruled there.

2. “I have never noticed such details.” 

(a) What is the poet referring to in this line?

Ans. The poet is referring to details like a bit of familiar music played on a flute which has captured his attention on Kathmundu’s streets.

(b) When has he not noticed “such details”? 

Ans. The author says that he has not noticed such minor details on his earlier trips abroad, even though then too he had been away from home for a long time.

Multiple Choice Questions :

1. The author visited Kathmandu 

  1.  alone
  2.  a few saffron clad Westerners
  3. with Mr. Shah’s son and nephew 
  4.  Hindu pilgrims 

Ans. (c) with Mr. Shah’s son and nephew

2. Shakuhachi is a type of

  1.  Japanese flute 
  2.  classical Chinese music
  3. drum
  4.  type of food found in Nepal

Ans. (a) Japanese flute

3. Only Hindus are allowed to enter 

  1. Baudhnath Stupa in Kathmandu
  2.  shrines on Bagmati
  3. Kathmandu
  4.  Pashupatinath temple in Kathmandu

Ans. (d) Pashupatinath temple in Kathmandu 

4. The flute player played the flute

  1.  in a loud, blaring manner
  2. slowly, meditatively, without excessive display
  3. with much display trying to make a sale 
  4. out of tune 

Ans (b) slowly, meditatively, without excessive display

This Post Has One Comment

Leave a Reply