SEBA Class 9 English |Chapter-12| A Visit to Kaziranga and Sivasagar

SEBA Class 9 English |Chapter-12| A Visit to Kaziranga and SivasagarNCERT/SCERT Class 9 English Beehive Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 9 English |Chapter-12| A Visit to Kaziranga and Sivasagar Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 English |Chapter-12| A Visit to Kaziranga and Sivasagar

SEBA Class 9 English |Chapter-12| A Visit to Kaziranga and Sivasagar Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English |Chapter-12| A Visit to Kaziranga and Sivasagar provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

Srutimala Duara

Summary :

‘A visit to Kaziranga and Sibsagar’ is written by Srutimala Duara, and through this story the author enlightens the readers about the rich history and culture of Assam, and about its natural heritage. Through the eyes of two young children Lohit and Trisha, we are taken on a tour of the two famous places of Assam, the Kaziranga National Park and the historical town of Sivasagar.

Lohit and Trisha are having holidays and their parents, like every year, are taking them to see a new place. They are very excited to go to Sivasagar, and visit Kaziranga National Park on the way. Their father gives them a brief description about the history of Sivasagar.

They reach Kaziranga in the afternoon, and enjoy the greenery of the area. The children are excited about going on an elephant safari to see the animals. Their mother informs them that the park has a wide variety of animals besides the famous one horned rhinoceros. She also tells them the history of the park and how it got its name, right from being started as the Kaziranga Proposed Reserve Forest in 1905, by the efforts of Lady Mary Curzon, to being designated as Kaziranga National Park in 1974. Their father informs them that the park was declared a World Heritage Site by UNESCO in 1985. With the knowledge the interest of the children is further kindled.

The next morning they go on elephant back and get to see rhinos and also learn of their habits of being herbivorous and good swimmers. They also see spotted deer and other animals, besides a wide variety of flora. Though they do not spot any tigers, they are told that Kaziranga National Park had the highest density of tigers among the protected areas of the world and was declared a Tiger Reserve in 2006.

In the afternoon of the same day they leave for Sivasagar. They cross the 60m long, single stone bridge, the Sailor Saaku. When Lohit questions why the place is called Sivasagar though there is no ‘sagar’ or sea there, Trisha informs him that the Ahom kings called the ponds dug by them, sagars. During their stay in Sivasagar they see Sivasagar Tank, Shiva Dol and other temples near Sivasagar, Tai Museum, Joysagar Tank, the five temples around Joysagar, Ranghar, Talatal Ghar, Rudrasagar Tank, the various shrines around Rudrasagar, Garhgaon Palace and finally the 

Maidams. They learn of the history of these places, and about the kings who built them. Filled with pride in their culture, the children already look forward to their next holiday trip.

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

l. Choose the right answer :

(i) When something is conserved, it is preserved/destroyed. 

Ans. When something is conserved, it is preserved.

(ii) Herbivorous animals eat flesh/grass. 

Ans. Herbivorous animals eat grass.

(iii) When you excavate, you dig out/cover up something. 

Ans. When you excavate, you dig out something.

(iv) When you visit a historical site, you see new/old  monuments. 

Ans. When you visit a historical site, you see old monuments.

(v) When you play an indigenous game, it is a foreign/local game. 

Ans. When you play an indigenous game, it is a local game.

Il. Answer these questions in one or two short sentences :

1. Why did the children wake up early in the morning? 

Ans. The children, Lohit and Trisha, woke up early in the morning because they were excited about their trip to Kaziranga and Sibsagar. Their parents were taking them there for a holiday.

2. Why is Assam unique?

Ans. Assam is unique because it has tea gardens, ancient temples, national parks, historical monuments and many other enchanting things, all in one state.

3.What is a national park?

Ans. A park that is used to conserve the flora and fauna of the place, is called a national park.

4. When was Kaziranga designated as a National Park? 

Ans. Kaziranga was designated as a National Park in 1974. 

5.What is the full form of UNESCO?

Ans. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation.

 6. Why was Kaziranga Game Sanctuary renamed the Kaziranga Wild Life Sanctuary? 

Ans. The word ‘game’ also refers to animals that are hunted for food, and since the purpose of the sanctuary was to conserve animals and not hunt them, the word ‘game’ was inappropriate. For this reason it was renamed Kaziranga WildLife Sanctuary in 1950 by P. D. Stracey, the forest conservationist.

7. What do the rhinoceros eat? 

Ans. The rhinoceros is a herbivorous animal, and lives mostly on grasses. They also eat leaves, fruits, water plants and branches of shrubs.

8. “On their way to Sivasagar, they crossed a stone bridge.” What is the name of this bridge? 

Ans. The name of the bridge was Silor Saaku, the Namdang Stone Bridge. 

9. Name the three temples built on the bank of the Sivasagar Tank. 

Ans. The three temples built on the bank of the Sivasagar Tank are Shiva Dol, Vishnu Dol and Devi Dol.

10. Who built the Ranghar?

Ans. Ranghar was built by King Pramatta Singha.

III. Fill in the blanks:

1. Well, in 1904 __________ visited Kaziranga.

Ans. Mary Curzon.

2. The Namdang Stone Bridge was built by the Ahom King….. 

Ans. Rudra Singha.

3. Siu-Ka-Pha made__________ his first capital.

Ans. Charaideo.

IV. Answer these questions in a short paragraph : 

1. Write briefly the history of Kaziranga as a protected area.

Ans. Mary Curzon, the wife of then Viceroy of India, Lord Curzon, visited Kaziranga in 1904 with the knowledge that the place was famous for rhinos. However she could not spot a single rhino, and this propelled her to request Lord Curzon to do something to protect the rhinos of the region. In 1905, the Kaziranga Proposed Reserve Forest was created. As its boundaries expanded, it was named the Kaziranga Game Sanctuary in 1916. Visitors were now allowed into the park, though hunting was forbidden. To emphasise the purpose of the park as a site for conservation of wildlife, in 1950, it was renamed Kaziranga Wild Life Sanctuary by P.D.Stracey, the forest conservationist. Finally in 1974, it was designated as a National Park.

2. Write a short note on Talatal Ghar.

Ans. The remains of Talatal Ghar are found in Sivasagar. However, in historic times it was a grand structure. It had four storeys above the ground and three below it. It also had two secret tunnels. One of them was a mighty 16 kilometre long tunnel, which led to the Gargaon Palace and the other was 3 kilometres long led to the Dikhow river. However, the tunnels are closed now.

3. Write a note on Charaideo Maidam. 

Ans. The Charaideo Maidams are found at Charaideo, 22 kms away from Sivasagar. Charaideo was the first capital of Siu Ka-Pha, the founder of the Ahom dynasty. Maidams were burial grounds for the kings of the Ahom dynasty, and for the nobility of the time, and many royal graveyards still exist. These Maidams even have tomb vaults like the pyramids of Egypt.

Thinking about Language 

I. Change the following sentences from direct to indirect speech: 

1. “Do you know Kaziranga is a World Heritage Site?” their father said. 

Ans. Their father asked if they knew that Kaziranga was a World Heritage Site.

2. “On our way we can stay for a night in Kaziranga,” their mother suggested.

Ans. Their mother suggested that on their way they could stay for a night in Kaziranga.

3. “Can we go to see the rhino now?” Lohit asked. 

Ans. Lohit asked if they could go to see the rhino then.

4. “I wish there was really a sagar here!” Lohit said.

Ans. Lohit said that he wished there really was a sagar there. 

II. Here are some sentences from the piece. Choose the words from the brackets which can be substituted for the ali italicised words in the sentence: 

1. They checked in at a hotel that had a large compound. (registered, corrected)

To Ans. registered

2. She requested her husband to take measures immediately to protect the rhinos. (take steps, calculate)

Ans. take steps

3. Further in, they spotted a deer. (dotted, saw)

Ans. saw 

4. In the heart of the town was the Sivasagar Tank. (centre of, mind of)

Ans. centre of

5. The maidams have tomb vaults just like the pyramids in Egypt. (burial chambers, jumps) 

Ans. burial chambers 

III. Verbs of reporting are used to order, report statements, thoughts, intentions, questions, apologies, requests and so on.

Underline the verbs of reporting in the following sentences: 

  1. Their father had explained to them, “This bridge is named after the Ahom General Kolia Bhomora Phukan.”
  2. “What’s there to see in Sivasagar? Let’s go to my uncle’s house in Tezpur instead.” Lohit pleaded. 
  3. “On our way we can stay for a night in Kaziranga,” their mother suggested.
  4. “Can we go to see the rhino now?” Lohit asked. 
  5. “Look, look,” Lohit shouted excitedly, “there’s a rhino.” 
  6. “Wow!” Trisha exclaimed, looking through the binocular.”There’s another rhino in the water.”
  7. “I will take you to Charaideo,” said their father..

Answer:

  1. Their father had explained to them, “This bridge is named after the Ahom General Kolia Bhomora Phukan.
  2. “What’s there to see in Sivasagar? Let’s go to my uncle’s house in Tezpur instead.” Lohit pleaded.
  3.  “On our way we can stay for a night in Kaziranga,” their mother suggested.
  4. “Can we go to see the rhino now?” Lohit asked.
  5.  “Look, look,” Lohit shouted excitedly, “there’s a rhino.”
  6. “Wow!” Trisha exclaimed, looking through the binocular.”There’s another rhino in the water.” 
  7. “I will take you to Charaideo,” said their father.

SEBA Class 9 English Question Answer

Sl. NOChapters NamesLink
Chapter 1The Fun They HadClick Here
The Road Not TakenClick Here
Chapter 2The Sound Of Music
Part-IEvelyn Glennie Listens to Sound without Hearing ItClick Here
Part-IIThe Shehnai of Bismillah KhanClick Here
WindClick Here
Chapter 3The Little GirlClick Here
Rain on The RoofClick Here
Chapter 4A Truly Beautiful Mind Click Here
The Lake Isle Of InnisfreeClick Here
Chapter 5The Snake And The MirrorClick Here
A Legend Of the NorthlandClick Here
Chapter 6My ChildhoodClick Here
No Men Are ForeignClick Here
Chapter 7PackingClick Here
The Duck And the KangarooClick Here
Chapter 8Reach for the TopClick Here
Part-ISantosh YadavClick Here
Part-IIMaria SharapovaClick Here
On Killing A TreeClick Here
TreesClick Here
Chapter 9The Bond Of LoveClick Here
The Snake TryingClick Here
Green SnakeClick Here
Chapter 10KathmanduClick Here
A Slumber Did My Spirit SealClick Here
Fear No MoreClick Here
Chapter 11If I Were YouClick Here
Chapter 12A Visit to Kaziranga and SivasagarClick Here
Chapters no.Chapters NamesLink
Chapters 1The Lost ChildClick Here
Chapters 2The Adventures of TotoClick Here
Chapters 3Iswaran The StorytellerClick Here
Chapters 4In the Kingdom of FoolsClick Here
Chapters 5The Happy PrinceClick Here
Chapters 6Weathering the Storm in ErsamaClick Here
Chapters 7The Last LeafClick Here
Chapters 8A House Is Not A HomeClick Here
Chapters 9The Accidental Tourist Click Here
Chapters 10The BeggarClick Here

Speaking 

I. Discuss the following words with your teacher.

  1.  conservation – The act of preserving or protecting biodiversity, 2013 environment and natural resources.
  2. dol- temple is also called dol in Assamese.
  3. amphitheatre – a semi-circular outdoor venue.
  4. indigenous-native to a land.

(Note: Will be done in class with the teacher)

II. Find out some places of Assam which need to be conserved well.

Suggestions: Majuli, Jatinga, Kamakhya Temple, Umananda island and temple, Madan Kamdev, Hajo, Dipor Bill, Dibru Saikhowa and Orang National Parks, Manas and Nameri National Parks, Agnigarh Hill, Haflong Lake, Garampani, Diphu, Digboi, etc.

III. Have a speech competition in your class on the temples of Assam.

Some historical temples of Assam: Kamakhya Temple, Guwahati; Umananda Temple, Guwahati; Sukreswar Temple, Guwahati; Madan Kamdev Temple, Guwahati; Aswaklanta Temple, Guwahati; Dol Gobind, Guwahati; Navagraha Temple, Guwahati; Shiva Dol, Sivasagar; Devi Dol, Sivasagar; Kedareshwar Temple, Hajo; Hayagriva Da Parbatia Temple, Tezpur; Bageswari Temple, Bongaigaon; Negheriting Temple, Dergaon; Tameshwari Temple, Sadiya; Hatimura Temple, Nagaon; Satra Temple, Majuli; etc.

IV. Discuss the traditional food of Students shall do themselves.

(key ingredients: chira, rice, fish, meat, variety of green leafy vegetables, jaggery, etc. popular indigenous dishes: Khar, Masor Tenga, Pura, Poita Bhat, Pitika, Bor, Pokori, Pitha, Laru, etc.)

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions :

1. What does Lohit’s father tell him about Sivasagar? 

Ans. Lohit’s father told Lohit that Sivasagar was originally known as Rangpur, and it was the capital of the Ahom Kings from the year 1699 to 1788. It had many historical ponds, palaces and beautiful temples.

2. To conserve which animal in particular was the Kaziranga National Park created? Which other animals are found there? 

Ans. Kaziranga National Park was created to conserve the one horned rhino. The other animals found here are wild water buffaloes, Indian wild boar, sambar, barking deer, hog deer, leopard, Indian gray mongoose, white browed gibbon, monkeys, capped langur, snakes, alligators and tortoise.

3. What do you understand when you are told that Kaziranga is a World Heritage Site?

Ans. By Kaziranga being a World Heritage Site we understand that Kaziranga is listed by UNESCO as a site to be preserved in the interest of the international community.

4. Which flowers did the children see blooming during their elephant ride?

Ans. The flowers the children saw during their elephant ride were water lilies, lotus and water hyacinth.

5. How could the presence of tigers be felt in Kaziranga National Park?

Ans. Though tigers could not be seen, their presence could be felt around the national park as they left pug marks and kills.

6. What is so amazing about the Namdang Stone Bridge? 

Ans. The Namdang Stone Bridge is amazing in being a single stone bridge, constructed in the days of no technology when human resources were the only force available. It is 60m in length.

7. What was called kolosi according to Lohit and Trisha’s mother? 

Ans. The seven foot high golden dome on the top of Shiva dol, on the banks of the Sivasagar tank, was called kolosi, according to Lohit and Trisha’s mother.

8. Who was Sati Joymoti and why was she imprisoned and tortured, and by whom? 

Ans. Sati Joymoti was the wife of King Gadadhar Singha, and mother of King Rudra Singha. She was imprisoned by Lora Roja, a cruel king. Her husband, Gadadhar Singha had fled into the Naga hills to escape the atrocities of Lora Roja. On not being able to find him, Lora Roja imprisoned and tortured Sati Joymoti who refused to reveal the whereabouts of her husband. After fourteen days of torture, she died.

9. Name the temples around Joysagar tank. 

Ans. There are five temples around Joysagar tank. They are Vishnu temple, Devi temple, Shiva temple, Ghanashyam temple and Joy Dol.

10. A Shiva temple, Vaishnava Satras, Muslim Dargahs, Buddhist and Sakta shrines, are all found around which tank in Sivasagar?

Ans. All of these are found on the banks of the Rudrasagar tank.

11. Write a short note on Garhgaon Palace.

Ans. Garhgaon Palace is around 15 kms from Sivasagar. It was first built of wood and other materials by King Suklengmung in 1540, but that did not last. The present palace was built by King Rajeswar Singha in 1752 and has four storeys, each floor having gradually receding tiers. The uppermost floor has a dome-like roof.

12. Why was the hillock of Charaideo considered sacred by the Ahoms?

Ans. The hillock of Charaideo was considered sacred by the Ahoms because they believed that this place was the home of their ancestral gods.

Reference to the context:

“Oh yes! But ma, if the rhino catches those birds, he will eat them up”

(a) Who says these words, Lohit or Trisha? 

Ans.Lohit says these words.

(b) Is his/her observation right? Why? 

Ans. His observation is wrong, because rhinos do not eat birds as they are herbivores.

2. “All the three temples you see on the bank were built by Queen Ambika, wife of Siva Singha.” 

(a) Who says these words and to whom?

Ans.Lohit and Trisha’s mother says these words to her children.

(b) Which and where are the temples being referred to? 

Ans. The temples being referred to are Shiva Dol, Vishnu Dol and Devi Dol on the banks of the Sivasagar tank.

(c) What other structure at the same location was also built by Queen Ambika? 

Ans. The Sivasagar Tank was also built by Queen Ambika.

3. “The Ahom kings used to sit here and enjoy sports”.

(a) Who says these words? 

Ans.Lohit and Trisha’s father says these words.

(b) Which place or structure is he/she referring to?

Ans.He is referring to the Ranghar.

(c) Describe the place/structure.

Ans.The Ranghar is a circular outdoor sports ground used as an amphitheatre by the Asom kings to sit and enjoy indigenous games like bird fights and buffalo fights. The roof of Ranghar is shaped like an inverted boat. It was built by King Pramatta Singha, and at that time it was unique not only to India but to the whole of Asia.

4. “It has at least a hundred maidams.”

(a) Who says these words?

Ans.Lohit and Trisha’s father says these words. 

(b) What does ‘It’ refer to?

Ans.It refers to Charaideo. 

(c) What are maidams?

Ans.Maidams are burial grounds for Ahom kings and nobles. They also have tomb vaults.

5. “The Ahoms believed that only a physically perfect person could ascend the throne.”

(a) Who took advantage of this belief of the Ahoms?

Ans.Lora Roja took advantage of this belief.

(b) What did he do?

Ans. He maimed all the young men of his kingdom so that they would not rebel and remove him from the throne.

(c) Who ran away from him and hid in the jungles? Did this person become king later? 

Ans.Gadadhar Singha ran away from Lora Roja and hid in the jungles. Yes he became king later.

THINKING ABOUT LANGUAGE (Additional Exercises)

I. Change the following sentences from indirect to direct speech.

(a) Mohan said that he would like to visit Assam.

Ans. Mohan said, “I would like to visit Assam.”

(b) Simran asked her mother if she could go to Kaziranga with the school team. 

Ans. Simran said to her mother, “Can I go to Kaziranga with the school team?”

(c) The curator at the museum informed us that the gates would close at 5 pm.

Ans. “The museum gates will close at 5 pm,” said the curator. 

(d) Reema exclaimed that the Sukreswar lingam was huge.

Ans. “The Sukreswar lingam is so huge!” said Reema. 

(e) Vishal asked their guide when they would go to see the tea gardens. 

Ans. “When will we go to see the tea gardens?” Vishal asked the guide.

2. Make a new sentence in indirect speech using the reporting verb in brackets.

(a) “You shouldn’t swim at high tide”, said Rahul’s father. (advised against)

Ans. Rahul’s father advised against swimming at high tide. 

(b) “I’ll go to Sivasagar to visit my grandparents” said Sheela. (decide)

Ans. Sheela decided that she would go to Sivasagar to visit her grandparents.

(c) “Don’t forget to buy bread!” Seema’s mother said to her. (remind)

Ans. Seema’s mother reminded her to buy bread. 

(d) “You should prepare for your exams well ahead of time”, the teacher told the students. (advise) 

Ans. The teacher advised the students to prepare for their exams well ahead of time.

(e) “Okay, Simran can go to Kaziranga” said Simran’s mother. (agree)

Ans. Simran’s mother agreed to let her to go to Kaziranga. 

(f) “Watch out for marshy land” said the tour guide. (warn)

Ans. The tour guide warned to watch out for marshy land. 

(g) “How about going for a movie?” I said. (suggest)

Ans. I suggested that we go for a movie. 

(h) “I will work hard this term” said Aditya. (promise)

Ans. Aditya promised that he would work hard this term. 

(i) “I will carry the bag” said Ajay. (insist)

Ans. Ajay insisted on carrying the bag. 

(j) “I am sorry I forgot your birthday” said Naina to Priya. (apologise)

Ans. Naina apologised to Priya for forgetting her birthday.

Leave a Reply