SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-9| The Accidental Tourist

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-9| The Accidental TouristNCERT/SCERT Class 9 English Moments Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-9| The Accidental Tourist Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-9| The Accidental Tourist

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-9| The Accidental Tourist Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-9| The Accidental Tourist provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

About the author – Bill Bryson

A bestselling author of humorous books, William McGuire “Bill” Bryson was born on December 8, 1951 in Iowa, U.S.A. An American by birth, Bill has spent a considerable time of his adult life as a resident of Britain. Two of his published works-Notes from a Small Island and A Short History Of Nearly Everything, have fetched him widespread recognition and the latter also brought him the prestigious Aventis Prize in 2004 and the EU Descartes Prize in 2005.

His works which are an example of his seemingly limitless knowledge and inherent wit and charm have received many other famed awards such as the James Joyce Award and Golden Eagle Award. A prolific writer, he has numerous books to his credit varying in subjects as diverse as travel, science, language and even history. William currently lives and works in Norfolk, Britain.

SUMMARY

Written by Bill Bryson, The Accidental Tourist’ as the name suggests narrates the various accidents faced by the writer during his travels because of his clumsy personality. The narrator begins by accepting the fact that the multitude of day to day activities – deemed normal by others and accomplished by all without having to put in any thought- are improbable tasks for him needing his entire concentration and will power. The narrator then describes a few incidents that happened to him during his travels that help the reader identify with his problems and at the same time evict a chuckle or two.

Bill also shares the information that his wife, alarmed by his lack of coordination has had to take matters into her own hands. And instead of trusting him to open the lids off his food and cut his meat, makes the children do it for him, to save him from causing harm to himself and to others in the process. In the end Bill says that he has learnt from his accidents and takes precautions to avoid causing consternation to himself and his fellow passengers. During his travels he now sits with his hands tucked under him so as to prevent them from flying out and knocking drinks onto his co-passengers’ laps. Also he never bends down to tie his shoelace when aboard an aeroplane fearing he might again be trapped in the crash position, Bill has even given up eating and drinking anything when he is alone to avoid any catastrophes involving his food. While he takes these and a number of other measures to ensure a safe day for himself and others, Bill silently aches to be suave and wishes he could go out and mingle with the crowd and do all normal activities without causing a disaster in the process. All in all it is a comic rendition of the narrator’s plight and serves to provide a few laughs as the reader cannot help but wonder how the narrator and his clumsiness proceed from one disaster to the next with such flourish.

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. Bill Bryson says, “I am, in short, easily confused.” What examples has he given to justify this? 

Ans. Firstly, he says that whenever he goes out to look for the lavatory in a cinema, he inevitably finds himself locked in an alley which has a self-locking door. Secondly, he says that whenever staying at a hotel he has to ask for his room number at the reception at least two to three times a day, as he is confused as to what it is.

2. What happens when the zip on his carry bag gives away? 

Ans. When the zip on his carry bag gives away, everything within it is ejected over the concourse. Newspaper cuttings, documents, magazines, a tin of tobacco, passport, coins, paper money, film now all lay all around. The papers fluttered down in a cascade, coins bounced noisily and the tin of tobacco lost its lid and its contents. spilled on the floor.

3. Why is his finger bleeding? What is his wife’s reaction? 

Ans. Bill’s finger was bleeding because during his struggle to open the jammed zip on his carry bag he had managed to gash his finger. His wife was shocked at his apparent lack of coordination and kept looking at him with a wondering and a surprised expression on her face. Since all he seemed to be doing was getting himself into a situation everytime and everywhere, she said that she couldn’t believe that this is what he did for a living. 

4. How does Bill Bryson end up in a “crash position” in the aircraft?

Ans. Bill Bryson, while sitting on his aircraft seat, had leaned over to tie his shoelace and at that exact moment, the passenger in the sear ahead of him had thrown his seat back into full recline. Thus Bill was pinned beneath the seat in a position usually resorted to in the emergent situation when an aircraft is expected to crash land.

5. Why are his teeth and gum navy blue? 

Ans. While on an aircraft Bill was noting down some points, thoughtfully sucking the end of his pen as he did so. He then began to talk with a young lady co-passenger for about twenty minutes, not realizing that the pen end had leaked and his teeth, gums, mouth, chin and tongue were all a deep navy blue due to his sucking on it.

6. Bill Bryson ched to be suave”. Is he successful in his mission? List his ‘unsuave’ ways.

Ans. No, Bill is not successful in his mission to be suave, He only manages to restrict accidents by curtailing all action on his part when travelling alone, to the point of not eating anything. Some of Bills suave ways are not being able to eat without upsetting things on the table or dropping things on himself, getting into a car and closing the door with part of his coat hanging out and soiling his clothes by sitting on chewing gum, ice, cough syrup or motor oil. His other unsuave travelling ways mentioned include not organising his belongings (he never knew where his frequent flyer card was), knocking drinks over co-passengers laps repeatedly, sucking on a leaking pen with no awareness of it, losing his way in cinemas, and forgetting his room number when staying at a hotel.

7. Why do you think Bill Bryson’s wife says to the children, “Take the lids off the food for Daddy”?

Ans. When they are travelling by plane Bill Bryson’s wife asks the children to take off the lids of his food for him because she was apprehensive that if left to his devices, Bill would somehow cause a disaster by the very act of simply removing the lids off the food served.

8. What is the significance of the title? 

Ans. The title is significant because it aptly describes the protagonist of the story Bill Bryson who is extremely prone to causing accidents and especially so during his travels.

SEBA Class 9 English Question Answer

Sl. NOChapters NamesLink
Chapter 1The Fun They HadClick Here
The Road Not TakenClick Here
Chapter 2The Sound Of Music
Part-IEvelyn Glennie Listens to Sound without Hearing ItClick Here
Part-IIThe Shehnai of Bismillah KhanClick Here
WindClick Here
Chapter 3The Little GirlClick Here
Rain on The RoofClick Here
Chapter 4A Truly Beautiful Mind Click Here
The Lake Isle Of InnisfreeClick Here
Chapter 5The Snake And The MirrorClick Here
A Legend Of the NorthlandClick Here
Chapter 6My ChildhoodClick Here
No Men Are ForeignClick Here
Chapter 7PackingClick Here
The Duck And the KangarooClick Here
Chapter 8Reach for the TopClick Here
Part-ISantosh YadavClick Here
Part-IIMaria SharapovaClick Here
On Killing A TreeClick Here
TreesClick Here
Chapter 9The Bond Of LoveClick Here
The Snake TryingClick Here
Green SnakeClick Here
Chapter 10KathmanduClick Here
A Slumber Did My Spirit SealClick Here
Fear No MoreClick Here
Chapter 11If I Were YouClick Here
Chapter 12A Visit to Kaziranga and SivasagarClick Here
Chapters no.Chapters NamesLink
Chapters 1The Lost ChildClick Here
Chapters 2The Adventures of TotoClick Here
Chapters 3Iswaran The StorytellerClick Here
Chapters 4In the Kingdom of FoolsClick Here
Chapters 5The Happy PrinceClick Here
Chapters 6Weathering the Storm in ErsamaClick Here
Chapters 7The Last LeafClick Here
Chapters 8A House Is Not A HomeClick Here
Chapters 9The Accidental Tourist Click Here
Chapters 10The BeggarClick Here

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions :

1. What were the contents of Bill Bryson’s carry-on bag.

Ans. Bill Bryson carried an assortment of items in his carry bag which included newspaper cuttings, loose papers, a 14-ounce tin of pipe tobacco, magazines, passport, English money and film.

2. Why is Bill horrified to lose his tobacco?

Ans. With a new budget being introduced in England, Bill worried that he might have to pay a much higher amount to buy the same amount of tobacco he had just lost. This thought horrified him over losing his tobacco.

3. “My hair went into panic mode.” What do you think the author means by this?

Ans. The author was already in a state of utter confusion with the contents of his side-bag all around him. Over this he suddenly realised that there was a gash on his finger and it was bleeding profusely. Not being very calm around flowing blood and especially his own, he became hysterical and his hair probably stood up on end, causing him to remark that his hair had gone into panic mode.

4. What made Bill decide to open his carry-on bag? 

Ans. Bill was on a family trip to England and at the time of checking in he remembered that he had recently joined the airlines frequent flyer programme. He had the card enabling him to get air miles in his carry bag and so he decided to open the carry bag that was hanging around his neck until then.

5. “I always have catastrophes when I travel.”

(i) Who says this?

Ans. Bill Bryson is the speaker.

(ii) Describe two of his ‘catastrophes’. 

Ans. Bill Bryson had many catastrophes while travelling but the most notable of them was the situation in which he had managed to get pinned in the crash position. Bill had bent down to tie his shoe lace, when the passenger in the seat ahead of him fully reclined his chair, thus trapping Bill in an awkward position. Bill managed to free himself by holding the legs of the passenger in the seat beside him, and raising himself up.

On another occasion Bill managed to irk a lady co-passenger as he inadvertently spilled two glasses of soft drink on her. It so happened that when he accidently dropped his drink on her lap, the flight attendant served another and just as she was done cleaning the lady passenger, Bill managed to knock his replacement drink onto her lap too.

(iii) The word ‘catastrophe’ means 

  1.  an unexpected event that causes great
  2.  Lighting
  3. a kind of tropical disease
  4.  a sudden event resulting in happiness

Ans. (a) an unexpected event that causes great damage

6. What does Bill never get any frequent flyer miles? 

Ans. Bill never got any frequent flyer miles because either he forgot to ask for them or he remembered to ask for his air miles but the airlines failed to record them. On one occasion he was informed that he was not entitled to any air miles because his card was in the name of W. Bryson whereas his ticket bore the name B. Bryson. He failed to convince the clerk that William and Bill were interchangeable.

7. “I watched dumbstruck as a hundred carefully sorted documents came raining down in a fluttery cascade.”

(i) Who is the speaker?

Ans. Bill Bryson, the protagonist of the story “The accidental tourist’ is the speaker of the above quoted sentence.

(ii) What caused the documents to come raining down in a fluttery cascade?

Ans. Bill had been struggling to open the jammed zip of his carry bag for quite some time. As he continued pulling at it with increasing force, the zip gave way suddenly and the side of the bag unexpectedly flew open, resulting in all his documents being ejected out. Thus, Bill ended with all his important documents falling down in a fluttery cascade all around him.

(iii) Give the adjective form of ‘cascade’.

Ans. Cascading

This Post Has One Comment

Leave a Reply