SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-8|Reach for the Top

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-8|Reach for the TopNCERT/SCERT Class 9 English Beehive Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-8|Reach for the Top Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-8|Reach for the Top

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-8|Reach for the Top Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-8|Reach for the Top provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

Summary :

“Reach for the Top” is a biographical piece recounting the inspiring story of Santosh Yadav. Born into an affluent but ordinary family in Haryana, by dint of her perseverance and determination, Santosh managed to overcome gender bias and became the youngest woman to scale Mount Everest, and that too not once, but twiced!

Born as a sister to five older brothers, Santosh began leading life on her own terms and strived for equality from an early age. She wore shorts when all other girls her age wore traditional dresses. At the age of 16, when nearly all girls of her village usually married and settled down, Santosh left for Delhi to pursue higher studies. When her parents protested and refused to pay for her education, she informed them of her plans to pay for her education by working part time. Her father finally relented and Santosh finished her high school education and enrolled at Maharani College in Jaipur. It was here that she got interested in mountaineering by watching villagers climb the Aravalli Hills from her hostel window.

After finishing her college semester, Santosh enrolled for a mountaineering course at Uttarakashi’s Nehru Institute of Mountaineering. Equipped with an iron will, physical resistance and amazing mental endurance, Santosh proved herself by becoming the youngest woman at the age of twenty to scale Mt. Everest. If that was not enough, Santosh soon became a member of an Indo-Nepalese Women’s Expedition team and within twelve months climbed Mt. Everest a second time in 1993, becoming the only woman to have done so and thus setting a record. Santosh Yadav has been bestowed with the Padma Shri by the Government of India in recognition of her achievements.

Santosh is popular not only for her mental and physical strength, but also for her compassionate and cooperative nature. As an eager environmentalist she has brought down 500 kg of garbage from the Himalayas.

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Thinking about the Text 

I. Answer these questions in one or two sentences each. (The paragraph numbers within brackets provide clues to the answers.)

1. Why was the ‘holy man’ who gave Santosh’s mother his blessings surprised? (1) 

Ans :- The holy man who gave Santosh’s mother his blessings thought they would want a son, as a daughter was not too welcome in those parts. But then Santosh’s grandmother told him that they wanted a daughter, so he was surprised. 

2. Give an example to show that even as a young girl Santosh was not ready to accept anything unreasonable. (2) 

Ans :- While the other girls of her village wore traditional dresses, Santosh wore shorts. Similarly, unlike the other girls her age she refused to be married off at the early age of sixteen and instead left for Delhi to finish her education. These examples prove that even as a young girl Santosh was not ready to accept anything unreasonable.

3. Why was Santosh sent to the local school? (3)

Ans :- Though Santosh’s affluent parents could afford to send her to Delhi, Santosh was sent to the local school because it was the prevailing custom in her family.

4. When did she leave home for Delhi, and why? (4) 

Ans :- At the age of sixteen, when her family started pressuring her to marry and settle down, Santosh left for Delhi to continue her education and enrolled herself in a school there.

5. Why did Santosh’s parents agree to pay for her schooling in Delhi? What mental qualities of Santosh are brought into light by this incident? (4)

Ans :- Initially Santosh’s parents were miffed by her decision not to marry and to leave the village for Delhi, so they refused to pay for her education. However, when Santosh informed them of her plans to pay for her education by working part time, her parents relented and agreed to pay for her schooling. This incident brings to light mental qualities of Santosh such as: resilience, determination and will power. It also shows that she was strongly independent and ready to put in hard-work. 

II. Answer each of these questions in a short paragraph (about 30 words).

1. How did Santosh begin to climb mountains? 

Ans :- While studying in Jaipur, Santosh was fascinated to see, from her hostel window, villagers climb and vanish over the Aravalli Hills. Intrigued, she went to check it out and found a few mountaineers preparing to climb. They agreed to let her join them. This was how Santosh began climbing mountains. 

2. What incidents during the Everest expedition show Santosh’s concern for her team-mates?

Ans :- During the Everest expedition in 1992, Santosh provided special care to a climber who lay dying at the South Col. Santosh also shared her oxygen with Mohan Singh saving him from imminent death. Incidents such as these show Santosh’s concern for her teammates.

3. What shows her concern for the environment? 

Ans :- Santosh’s concern for the environment is demonstrated by the fact that she collected and brought down about 500 kilograms of garbage from the Himalayas during her various expeditions. 

4. How does she describe her feelings at the summit of Everest?

Ans :- To describe how Santosh felt at the summit of Everest she says that it took some time before the enormity of the moment sank in, and when it did she unfurled the Indian flag and held it up. She says it is impossible to describe the feeling she had as she saw the tricolour flying literally on top of the world. It was a spiritual moment and she felt proud as an Indian.

5. Santosh Yadav got into the record books both times she scaled Mt. Everest. What were the reasons for this? 

Ans :- The first time Santosh climbed Mount Everest she made history by becoming the youngest woman to do so at the age of only twenty years. And the second time when she climbed Everest, Santosh went into the record books as the only woman to have climbed Mount Everest twice.

SEBA Class 9 English Question Answer

Sl. NOChapters NamesLink
Chapter 1The Fun They HadClick Here
The Road Not TakenClick Here
Chapter 2The Sound Of Music
Part-IEvelyn Glennie Listens to Sound without Hearing ItClick Here
Part-IIThe Shehnai of Bismillah KhanClick Here
WindClick Here
Chapter 3The Little GirlClick Here
Rain on The RoofClick Here
Chapter 4A Truly Beautiful Mind Click Here
The Lake Isle Of InnisfreeClick Here
Chapter 5The Snake And The MirrorClick Here
A Legend Of the NorthlandClick Here
Chapter 6My ChildhoodClick Here
No Men Are ForeignClick Here
Chapter 7PackingClick Here
The Duck And the KangarooClick Here
Chapter 8Reach for the TopClick Here
Part-ISantosh YadavClick Here
Part-IIMaria SharapovaClick Here
On Killing A TreeClick Here
TreesClick Here
Chapter 9The Bond Of LoveClick Here
The Snake TryingClick Here
Green SnakeClick Here
Chapter 10KathmanduClick Here
A Slumber Did My Spirit SealClick Here
Fear No MoreClick Here
Chapter 11If I Were YouClick Here
Chapter 12A Visit to Kaziranga and SivasagarClick Here
Chapters no.Chapters NamesLink
Chapters 1The Lost ChildClick Here
Chapters 2The Adventures of TotoClick Here
Chapters 3Iswaran The StorytellerClick Here
Chapters 4In the Kingdom of FoolsClick Here
Chapters 5The Happy PrinceClick Here
Chapters 6Weathering the Storm in ErsamaClick Here
Chapters 7The Last LeafClick Here
Chapters 8A House Is Not A HomeClick Here
Chapters 9The Accidental Tourist Click Here
Chapters 10The BeggarClick Here

III. Complete the following statements :

1. From her room in Kasturba Hostel, Santosh used to __________

2. When she finished college, Santosh had to write a letter of apology to her father because__________

3. During the Everest expedition, her seniors in the team admired her __________while……..

endeared her to fellow climbers.

1. From her room in Kasturba Hostel, Santosh used to watch the villagers going up the hill and suddenly vanishing after a while.

2. When she finished college, Santosh had to write a letter of apology to her father because she had enrolled herself for a course at the Uttarkashi’s Nehru Institute of Mountaineering without his permission.

3. During the Everest expedition, her seniors in the team admired her climbing skills, physical fitness and mental strength while her concern for others and desire to work together endeared her to fellow climbers.

IV. Pick out words from the text that mean the same as the following words or expressions. (Look in the paragraphs indicated.) 

1. took to be true without proof (1) :…..

2. based on reason; sensible; reasonable (2): ………

3. the usual way of doing things (3) :………

4. a strong desire arising from within ……….

(5): 5. the power to endure, without falling ill (7):

Ans :-

1. took to be true without proof : assumed

2. based on reason; sensible; reasonable : rational

3. the usual way of doing things: custom 

4. a strong desire arising from within : urge

5. the power to endure, without falling ill: resistance

This Post Has One Comment

Leave a Reply