SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2|The Adventures of Toto

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2|The Adventures of TotoNCERT/SCERT Class 9 English Moments Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2|The Adventures of Toto Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2|The Adventures of Toto

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2|The Adventures of Toto Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2|The Adventures of Toto provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

About the author – Ruskin Bond

Ruskin Bond was born on May 19, 1934, in the quaint town of Kasauli, Himachal Pradesh and grew up in Jamnagar. Dehradun and Shimla. A prolific writer, he has written over a hundred short stories, essays, and novels. He is a beloved writer of children having written over thirty children’s books. For his very first novel, The Room On The Roof, written at the age of seventeen years, Bond was presented with the John Llewellyn Rhys Memorial prize in 1957. Since then his writing has fetched him many more awards, including the Sahitya Academy Award in 1993 and the Padma Shri in 1999. Ruskin Bond now lives in Landour, Mussoorie, with his extended family.

SUMMARY

The story “The Adventures of Toto” is a humorous tale which narrates the antics of a monkey named Toto. Rescued from a tonga owner and brought home by the Grandfather of the author, Toto and his mischievous nature took the whole family for a chaotic and comic whirl.

Bestowed with quick fingers and a tail which assisted him to swing and reach impossible places, Toto soon became the centre of all chaos in the house. Even on his first day he showed his skills by wrenching out the peg which secured him, from the wall and tearing a good blazer to shreds. Soon it was obvious that Toto and destruction were symonymous.

Initially Toto was meant to be kept a secret from Grandma and hence grandfather carried Toto with him on a trip to Saharanpur in a secure bag. inside which he jumped creating an amusing sight. The ticket-collector too classified him as a dog and made grandfather pay for his fare.

Later Toto was given a place in the stable with Nana the donkey, but because of his mischievous nature, they never got along. There was another side too, to this mischievous monkey, one that made him a favourite attraction for the entire household. Toto was a performer, especially when he took a bath. He tried his best to imitate the author, who was then a boy. Toto would test the water before getting into his bath bowl, and even soap himself thoroughly. Toto so loved taking a bath that on one occasion he nearly managed to boil himself alive when he stepped into a kettle of water, which was on the fire. But as Toto’s mischievousness increased, so did the losses incurred by the author’s family. And finally one fine day, Grandfather resold him the tonga owner for the paltry sum of three rupees.

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Think about it 

1. How does Toto come to grandfather’s private zoo? 

Ans. Toto initially belonged to a tonga-driver. When grandfather first saw Toto he was tied to a feeding trough and feeling that he looked quite out of place there, Grandfather took pity on him and bought him from his owner. This is how Toto came to be an addition to grandfather’s private zoo.

2. “Toto was a pretty monkey.” In what sense is Toto pretty? 

Ans. Toto was pretty because he had bright eyes which sparkled with mischief under his deep-set eyebrows. His teeth were a gleaming pearly white and often displayed in a smile. Toto’s tail too added to his beauty.

3. Why does Grandfather take Toto to Saharanpur and how? Why does the ticket collector insist on calling Toto a dog? 

Ans. Grandfather had hidden Toto’s presence from Grandmother fearing she would create a fuss as she usually did when he brought home a new bird or animal. So when he had to travel to Saharanpur, he decided it was better to take Toto along with him. Shocked and taken by surprise when he saw Toto grinning at him from within the canvas bag carried by Grandfather, the ticket collector mistook Toto for a dog. Though Grandfather tried to prove otherwise, he insisted on calling Toto a dog, and penalized grandfather by making him pay the prescribed fare for a dog. How does Toto take a bath? Where has he learnt to do this?

4.How does Toto almost boil himself alive? 

Ans. Toto followed an elaborate ritual when it came to taking a bath. Initially he would gingerly test the temperature of the water in his bath-bowl by dipping in a finger. If satisfied, he would step into the bath slowly, one foot at a time until he was into the water up to his neck. He would rub himself all over with the soap. When the water started to get cold he would get out and run to the kitchen fire as fast as he could, to dry himself.

Toto had learnt to do this by watching the narrator, Ruskin Bond (who was then a child), when he took his bath.

Toto nearly managed to boil himself alive when he stepped into a large kettle of water is put it on the fire to make tea. Gradually as the water started to boil, Toto got up a little but finding it cold outside, he remained inside the kettle. He then hopped up and down a few times, and was ultimately spotted by Grandmother and hauled out of the kettle just in time. 

5. Why does the author say, “Toto was not the sort of pet we could keep for long”?

Ans. Toto was an extremely mischievous monkey and destructive too. He shredded things, made holes in clothes, ate up food meant for the family, threw water at people, smashed crockery, and so on. Obviously then the author and his family, who were not too affluent, could not bear these repeated losses. Hence the author says “Toto was not the sort of pet we could keep for long.”

SEBA Class 9 English Question Answer

Sl. NOChapters NamesLink
Chapter 1The Fun They HadClick Here
The Road Not TakenClick Here
Chapter 2The Sound Of Music
Part-IEvelyn Glennie Listens to Sound without Hearing ItClick Here
Part-IIThe Shehnai of Bismillah KhanClick Here
WindClick Here
Chapter 3The Little GirlClick Here
Rain on The RoofClick Here
Chapter 4A Truly Beautiful Mind Click Here
The Lake Isle Of InnisfreeClick Here
Chapter 5The Snake And The MirrorClick Here
A Legend Of the NorthlandClick Here
Chapter 6My ChildhoodClick Here
No Men Are ForeignClick Here
Chapter 7PackingClick Here
The Duck And the KangarooClick Here
Chapter 8Reach for the TopClick Here
Part-ISantosh YadavClick Here
Part-IIMaria SharapovaClick Here
On Killing A TreeClick Here
TreesClick Here
Chapter 9The Bond Of LoveClick Here
The Snake TryingClick Here
Green SnakeClick Here
Chapter 10KathmanduClick Here
A Slumber Did My Spirit SealClick Here
Fear No MoreClick Here
Chapter 11If I Were YouClick Here
Chapter 12A Visit to Kaziranga and SivasagarClick Here
Chapters no.Chapters NamesLink
Chapters 1The Lost ChildClick Here
Chapters 2The Adventures of TotoClick Here
Chapters 3Iswaran The StorytellerClick Here
Chapters 4In the Kingdom of FoolsClick Here
Chapters 5The Happy PrinceClick Here
Chapters 6Weathering the Storm in ErsamaClick Here
Chapters 7The Last LeafClick Here
Chapters 8A House Is Not A HomeClick Here
Chapters 9The Accidental Tourist Click Here
Chapters 10The BeggarClick Here

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

 Answer the following questions :

1. What did Toto do when he saw the dish of pullao on the dining table? 

Ans. Toto, seeing the dish of pullao on the dining table and finding no one in the vicinity, helped himself to it. The family members entered the room to find Toto eating the rice. The author’s grandmother screamed and in reaction Toto threw a plate at her. Then the author’s aunt rushed forward only to be greeted with a glass of water on her face. Finally Grandfather entered the room and seeing him, Toto took off with the entire plate of pullao and exited through a window. He then made himself comfortable on a jackfruit tree and continued eating the rice, determined to finish every grain. Finally when he was done Toto threw the plate down smashing it into pieces.

2. What served as Toto’s third hand? How? 

Ans. Toto’s tail served as his third hand. Using it he could scoop up any delicacy that was otherwise out of the reach of his hands. Moreover his tail could also be used to hang 

from branches.

3. Grandfather decided to hide Toto’s presence from Grandmother because

(i) Grandmother always made a fuss whenever Grandfather brought home a new animal 

(ii) Grandmother did not like monkeys

(iii) Grandfather was afraid that Toto might scare Grandmother

(iv) Toto was not the kind of pet they could keep for long 

Ans. (i) Grandmother always made a fuss whenever Grandfather brought home a new animal

4. Why did Grandfather transfer Toto to the servant’s quarters? Who else lived there?

Ans. Toto had to be transferred to the servant’s quarters because he could not be kept locked up in the house. An attempt to hide him by tying him to a peg on a wall inside a closet failed miserably. He escaped after causing damage to the wall and to clothes inside the

closet. Noting this destruction, Grandfather transferred Toto to a large cage in the servant’s quarters. Other than Toto, a large number of Grandfather’s pets lived in the cage in the servant’s quarters. They included a tortoise, a pair of rabbits, a tame squirrel, and for a while even the author’s pet goat. 

5. What was the sum paid by Grandfather as Toto’s fare to Saharanpur?

(i) Three rupees

(ii) Two rupees

(iii)Three annas

(iv) Ten rupees

Ans. (i) Three rupees 

6.Toto was sold to

(i) The ticket collector at Saharanpur

(ii) Grandmother’s sister who came to visit them 

(iii) A bullock cart driver

(iv) The tonga-driver 

Ans. (iv) The tonga-driver

7. At what price was Toto sold?104

Ans. Toto was sold for three rupees only.

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply