SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2(Poem)| Wind

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2(Poem)| WindNCERT/SCERT Class 9 English Beehive Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2(Poem)| Wind Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2(Poem)| Wind

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2(Poem)| Wind Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2(Poem)| Wind provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

About the poet-Subramania Bharati

ChinnaswamiSubramaniaBharati, Indian writer, poet, journalist, Indian independence activist and social reformer, was born on December, 11, 1882 in Tamil Nadu, India. He is popularly known as MahakaviBharathiyar for being the pioneer of modern Tamil poetry. The theme of Bharati’s works are mainly religious, political or social. Songs penned by Bharati have been widely used in Tamil films and Carnatic Music concerts. He used both prose and poetry to coax the people of the south to take part in the freedom struggle. As a journalist he became assistant editor of a Tamil daily Swadesamitran 1904, and later editor of a Tamil weekly India and another English newspaperBalaBharathamin 1907. These newspapers helped to awaken the feeling of nationalism among the masses. Bharati spoke against social poverty, exploitation, abuse of the downtrodden and the British ruling over India. Bharathi died on 11 September 1921.

Summary :

The poem “Wind” has been written by the noted Indian poet “Subramania Bharati”. The poem, written in simple language, uses a conversational approach and the poet appears to be having a dialogue with both the reader and the Wind.

The poet in the first eight lines asks the wind to blow softly and cause no unnecessary damage. But the wind appears to have a mind of its own and blows hard and fast, throwing down books off shelves and tearing pages off them. In response the poet chides the wind for the havoc it wreaks; and equates it to a bully who likes to make fun of weaklings. The poet then addresses the reader and informs him that the wind god likes to winnow the frail and the weak, whether it be crumbling houses, rafters, wood and even frail bodies and hearts. He crushes and oppresses weaklings when he spies them but at the same time he is a good friend to the strong and the sturdy. The wind god is biased to power and strength; those who possess these qualities are worthy of his friendship and are favoured by him, while those who are fragile are crushed or blown off.

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. What are the destructive things the wind does in the first stanza?

Ans. The destructive things the wind does in the first stanza are break the shutters of the windows, scatter the papers and throw  down the books off the shelf.

2. Have you seen anybody winnow grain at home or in a paddy field? What is the word in your language for winnowing? What do people use for winnowing? (Give the words in your language, if you know them.)

Ans. Yes, I have seen people winnowing grain in the paddy field. In Hindi winnowing is called ‘phatakna’ or ‘pachhodna’. A squarish flat bamboo basket is used for winnowing.

3. What does the poet say the wind god winnows?

Ans. According to the poet, the wind god winnows crumbling houses, crumbling doors, rafters, wood, weak bodies, lives and crumbling hearts.

4. What should we do to make friends with the wind? 

Ans. The wind seems to be biassed to the strong. It makes fun of the weaklings whenever and wherever it encounters them. So if we desire to make friends with the wind, we should make ourselves physically and mentally strong. We should even reinforce our houses and make them stronger. Only when we have strengthened ourselves can we hope to be friends with the wind.

5. What do the last four lines of the poem mean to you? 

Ans. The last four lines of the poem are encouraging us to be stronger. When the poet says that the wind blows out weak fires and nourishes strong ones, he means that one needs to be strong and courageous to be able to face the challenges of life. It is the weak ones who are made fun of and teased at every step of their path but those with a sturdy mind and body are enriched by the experience of challenges. After facing hard times successfully they flourish even more. Hence it is good to be friends with hardships and praise them for making us stronger.

6.How does the poet speak to the wind-in anger or with humour? You must also have seen or heard of the wind “crumbling lives”. What is your response to this? Is it like the poet’s?

Ans. The poet speaks to the wind in anger. Yes, I have seen the wind crumbling lives. When it turns into a gale, it uproots trees, destroys houses and can wipe off everything in its path.

My reaction is similar to that of the poet, watching the wind wreak such destruction makes me angry and sad. I too would like to ask the people to build sturdier homes and to make themselves stronger in body and in mind.

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions :

1. “There, look what you did-you threw them all down.”

(i) Who is the ‘you’ mentioned here? 

Ans. Wind is referred to as ‘you’ in the above quoted sentence.

(ii) What was the things thrown down? 

Ans. The things that the wind threw down were the books on the bookshelf.

2. What does the expression “blows out weak fires” mean according to you? OR Explain the expression “blows out weak fires”? 

Ans. The expression “Blow out fires” in the context of the poem means that in a competition between the weak and the strong, the stronger one is sure to flourish while the weak gets wiped out. Just as in the case of wind and fires, a strong wind can easily put off a weak fire.

3. How can the wind be made friendly? 

Ans. The wind can be made friendlier only by making ourselves stronger. Since the wind favours the strong, so the sturdier we get in mind and body, the friendlier the wind will be to us as it will not be able to cause so much havoc to us.

4. How does the wind deal with fires? 

Ans. The wind wipes out weak fires and helps stronger fires to roar, flourish and burn brighter.

5. How does the wind deal with weaklings? 

Ans. The wind likes to make fun of weaklings and crushes them at every opportunity it gets. 

6. “Wind, come softly.”Why does the poet want the wind to come softly? 

Ans. The poet wants the wind to come softly because otherwise it would break the shutters on the window, scatter the papers and throw down the books on the shelf.

SEBA Class 9 English Question Answer

Sl. NOChapters NamesLink
Chapter 1The Fun They HadClick Here
The Road Not TakenClick Here
Chapter 2The Sound Of Music
Part-IEvelyn Glennie Listens to Sound without Hearing ItClick Here
Part-IIThe Shehnai of Bismillah KhanClick Here
WindClick Here
Chapter 3The Little GirlClick Here
Rain on The RoofClick Here
Chapter 4A Truly Beautiful Mind Click Here
The Lake Isle Of InnisfreeClick Here
Chapter 5The Snake And The MirrorClick Here
A Legend Of the NorthlandClick Here
Chapter 6My ChildhoodClick Here
No Men Are ForeignClick Here
Chapter 7PackingClick Here
The Duck And the KangarooClick Here
Chapter 8Reach for the TopClick Here
Part-ISantosh YadavClick Here
Part-IIMaria SharapovaClick Here
On Killing A TreeClick Here
TreesClick Here
Chapter 9The Bond Of LoveClick Here
The Snake TryingClick Here
Green SnakeClick Here
Chapter 10KathmanduClick Here
A Slumber Did My Spirit SealClick Here
Fear No MoreClick Here
Chapter 11If I Were YouClick Here
Chapter 12A Visit to Kaziranga and SivasagarClick Here
Chapters no.Chapters NamesLink
Chapters 1The Lost ChildClick Here
Chapters 2The Adventures of TotoClick Here
Chapters 3Iswaran The StorytellerClick Here
Chapters 4In the Kingdom of FoolsClick Here
Chapters 5The Happy PrinceClick Here
Chapters 6Weathering the Storm in ErsamaClick Here
Chapters 7The Last LeafClick Here
Chapters 8A House Is Not A HomeClick Here
Chapters 9The Accidental Tourist Click Here
Chapters 10The BeggarClick Here

Reference to the context :

1. “The wind god winnows and crushes them all” 

(a) Name the poem from which this line is extracted and also name the poet. 

Ans. This is a line from the poem ‘Wind’ by Subramania Bharati.

(b) Which are the things the wind god crushes? 

Ans. The wind god crushes anything weak that he encounters.

(c) Give the meaning of the word ‘winnow’. 

Ans. Winnow means to blow grain free of chaff. In the context of the poem, it means the wind separating the strong from the weak.

2. “You are very clever at poking fun at weaklings”

  1.  Who is clever at making fun of weaklings?

 Ans. The wind is clever at making fun of weaklings.

  1.  Give the antonym of ‘clever’.

Ans.Foolish

(c) To poke fun’ means to

  1. make fun of somebody
  2. to make a joke 
  3. to jab someone
  4. to laugh at something funny 

Ans.(I) make fun of somebody

This Post Has One Comment

Leave a Reply