SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2|Evelyn Glennie Listens to Sound without Hearing It

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2|Evelyn Glennie Listens to Sound without Hearing ItNCERT/SCERT Class 9 English Beehive Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2|Evelyn Glennie Listens to Sound without Hearing It Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2|Evelyn Glennie Listens to Sound without Hearing It

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2|Evelyn Glennie Listens to Sound without Hearing It Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2|Evelyn Glennie Listens to Sound without Hearing It provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

The Sound Of Music

Part-1

About the author Deborah Cowley

Deborah Cowley, writer and broadcaster, was born in India, and she currently lives in Ottawa. She grew up in Toronto, Canada, and studied at the University of Western Ontario, She worked with the Unitarian Service Committee, the United Nations Relief and Works Agency (UNRWA) in Beirut, Lebanon and at the Canadian International Development Agency (CIDA) For her first job as a reporter she joined CBC radio, and she was an on-air contributor of more than 50 interviews and documentaries including Mon Alive While her husband was on a diplomat posting in Egypt, she wrote for the Christian Science Monitor and secured the first interview given to a foreign journalist by Jihan Sadat, wife of President Anwar Sadat. Cairo: A Practical Guide, an official guidebook to Cairo is written by her and is currently in its 17th edition.

Summary

“The Sound of Music” written by Deborah Cowley, tells the inspiring real life story of Evelyn Glennie. Born in 1965 in Scotland, Evelyn started losing her hearing from the age of eight due to gradual nerve damage and by the age of eleven she had completely lost her ability to hear. However she did not let this affect her life or work and instead worked to become one of the greatest percussionists of all times,

Evelyn might have lost her hearing at an early age but she refused to jet this disability rule her world and was determined to pursue her interest in music. Watching a girl play a xylophone made her want to play it too. While all her teachers discouraged her, it was percussionist Ron Forbes who spotted her talent and decided to teach her. Though she could not hear the sounds he played, she soon realized that she could make out different sounds produced by various instruments through their vibrations.

Standing barefoot and sensing different notes through various parts of her body, Evelyn began by learning to play drums. At the age of sixteen, Evelyn auditioned for the Royal Academy of Music and got accepted after scoring one of the highest marks in the glorious institution’s history. Through sheer hard work and determination she rose to become one of the leading percussionists of all times and was also successful in bringing percussion to the center of the Orchestra. She has many performances to her credit and her amazing skills always leave her audience spellbound.

In 1991 she was presented with the Royal Philharmonic Society’s prestigious Soloist of the Year Award. She has many other awards to her credit like Musical American Instrumentalist of the Year in 2003, Sabian Lifetime Achievement Award in 2006 and others. Other than the language of music, Evelyn also speaks English fluently and knows French and basic Japanese. Evelyn Glennie is an inspiration to deaf children all over because she is

living proof that they are not bound by their disability. With willpower and perseverance, they too can achieve what they set their sights on. Many awards and many achievements later, Evelyn Glennie still remains a down to earth and humble  person.

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

I. Answer these questions in a few words or a couple of sentences.

1. How old was Evelyn when she went to the Royal Academy of Music?

Ans. Evelyn was seventeen years old when she went to the Royal Academy of Music.

 2. When was her deafness first noticed? When was it confirmed? 

Ans. Evelyn’s mother Isabel noticed something wrong with her daughter at the age of eight, when while waiting to play the piano, Evelyn did not respond to her name being called. Evelyn’s deafness was confirmed at the age of eleven years.

II. Answer each of these questions in a short paragraph (30-40 words). 

1. Who helped her to continue with music? What did he do and say?

 Ans. Ron Forbes, a percussionist himself, noticed Evelyn’s talent and helped her continue with music.

He tuned two large drums to different notes and asked Evelyn to try and sense their sound in some other way, rather than try to listen through her ears. He thus made her realize that she could feel the higher drum from the waist up and the lower one from the waist down, and also that she could sense different notes in different parts of her body. Thus Ron Forbes taught her to feel sound by her mind and body rather than by her ears.

2. Name the various places and causes for which Evelyn performs.

Ans. Evelyn performs at regular concerts and often goes on international tours, having a very hectic schedule. She gives high priority to classes for young musicians. Evelyn also gives free concerts in prisons and hospitals. Evelyn is a shining inspiration for the handicapped who are charged with confidence by her perseverance and success.

III. Answer the question in two or three paragraphs (100-150 words).

1.How does Evelyn hear music?

Ans. Evelyn hears music through the vibrations of each individual instrument, made by it while producing different notes. Different parts of her body sense the different notes and their vibrations. She says that she can feel the music pouring in through every part of her body. It makes her skin, hair and even cheekbones tingle. Usually while giving performances and during playing, Evelyn stands barefoot on a wooden platform, so that the vibrations can pass through her feet up her legs. When she plays the xylophone she can sense the sound passing up the stick into her fingers. And by leaning against drums while playing them, Evelyn can feel the resonances flowing into her body. Thus sensing the music through the sensations created by the instruments helps Evelyn ‘hear’ music and play it flawlessly.

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS 

Answer the following questions:

1. Who was Evelyn’s mother? When did she first notice Evelyn’s deafness?

Ans. Isabel Glennie was Evelyn’s mother.

Isabel first noticed Evelyn’s hearing problem at the age of eight years, when while waiting to play the piano, Evelyn did not respond to her name being called.

2. Which school of music did Evelyn attend and for how many years?

Ans. Evelyn Glennie attended the Royal School of Music in London for three years from the age of seventeen. 

3. When was Evelyn’s deafness confirmed?

Ans. Evelyn’s deafness was confirmed at the age of eleven years when her parents took her to a specialist..

4. Why did Evelyn’s parents take her to a specialist? 

Ans. Evelyn had hearing problems right from the tender age of eight. However, she managed to conceal this fact from her friends and teachers. But by the age of eleven, her problem caused her grades to deteriorate and her headmistress urged her parents to look into the problem. Following her headmistress’s suggestion her parents took her to a specialist.

5. What was the cause of Evelyn’s hearing problems? Or, What had caused Evelyn to lose her sense of sound? 

Ans. Gradual nerve damage had led to Evelyn gradually losing her sense of sound. 

6. What suggestion was given to Evelyn’s parents after her hearing problem was confirmed? 

Ans. When it was discovered that gradual nerve damage had resulted in severe impairment of Evelyn’s ability to hear, it was suggested to her parents that she be fitted with hearing aids and sent to a school for the deaf.

SEBA Class 9 English Question Answer

Sl. NOChapters NamesLink
Chapter 1The Fun They HadClick Here
The Road Not TakenClick Here
Chapter 2The Sound Of Music
Part-IEvelyn Glennie Listens to Sound without Hearing ItClick Here
Part-IIThe Shehnai of Bismillah KhanClick Here
WindClick Here
Chapter 3The Little GirlClick Here
Rain on The RoofClick Here
Chapter 4A Truly Beautiful Mind Click Here
The Lake Isle Of InnisfreeClick Here
Chapter 5The Snake And The MirrorClick Here
A Legend Of the NorthlandClick Here
Chapter 6My ChildhoodClick Here
No Men Are ForeignClick Here
Chapter 7PackingClick Here
The Duck And the KangarooClick Here
Chapter 8Reach for the TopClick Here
Part-ISantosh YadavClick Here
Part-IIMaria SharapovaClick Here
On Killing A TreeClick Here
TreesClick Here
Chapter 9The Bond Of LoveClick Here
The Snake TryingClick Here
Green SnakeClick Here
Chapter 10KathmanduClick Here
A Slumber Did My Spirit SealClick Here
Fear No MoreClick Here
Chapter 11If I Were YouClick Here
Chapter 12A Visit to Kaziranga and SivasagarClick Here
Chapters no.Chapters NamesLink
Chapters 1The Lost ChildClick Here
Chapters 2The Adventures of TotoClick Here
Chapters 3Iswaran The StorytellerClick Here
Chapters 4In the Kingdom of FoolsClick Here
Chapters 5The Happy PrinceClick Here
Chapters 6Weathering the Storm in ErsamaClick Here
Chapters 7The Last LeafClick Here
Chapters 8A House Is Not A HomeClick Here
Chapters 9The Accidental Tourist Click Here
Chapters 10The BeggarClick Here

7. What was Evelyn’s reaction to her problem? 

Ans. After getting to know about her hearing problem, Evelyn refused to let her disability rule her world and was firm in her resolution to lead a normal life. She decided not to give up and was determined to continue pursuing her love for music.

8. When and how did Evelyn realize she could ‘feel’ music? 

Ans. Evelyn realized she could ‘feel’ music when percussionist Ron Forbes spotted her talent and came up to help her pursue her interest in music.

Forbes tuned two large drums to different notes and asked her to sense the music through some way other than by listening through her ears. Evelyn realized that she could sense certain notes ir different parts of her body. She could feel the vibrations emanatin from the higher drum from the waist up while at the same time, she felt the lower drum from her waist down. Thus it was this and such other exercises that Ron Forbes came up with that helped Evelyn to “feel” music

9. Who is a percussionist?

Ans. A percussionist is a person who can play percussion instruments. Percussion instruments are those that produce sound on being struck. They include drums, tabla, piano, xylophone, cymbal, triangle etc.

10. Which are the languages Evelyn knows?

Ans. Other than having mastered the language of music, Evelyn has learnt to converse fluently in English, French and also basic Japanese

11. Who is James Blade? What does he have to say about Evelyn Glennie and her talent? 

Ans. James Blade is a world renowned master percussionist much like Evelyn Glennie herself.

He speaks highly of Evelyn Glennie and her talent. He is of the opinion that God might have taken her hearing but in turn he has given her something extraordinary. Blade says that the fact that Evelyn can feel far more deeply what the rest of us only hear, allows her to express music so very beautifully.

12. What does Ann Richlin have to say about Evelyn Glennie? 

Ans. Ann Richin calls Evelyn Glennie a ‘shining inspiration for deaf children’. She believes Evelyn has made it possible for such children to believe in themselves and their abilities.

Reference to the context : 

1. “It tingles in the skin, my cheekbones and even in my hair,”

(a) Who says these words?

Ans. The speaker of the above quoted sentence is Evelyn Glennie, 

(b) What is the ‘it’ referred to in here?

Ans.’It’ in the above given sentence refers to music.

(c) Give the adjective form of the word ‘tingle’?

Ans. Tingly

2. “It was her first day at the prestigious Royal Academy of Music in London… But this aspiring musician faced a bigger challenge than most…”

(a) Who is the ‘aspiring musician’ referred to here? 

Ans.The ‘aspiring musician’ referred to here is Evelyn Glennie, noted percussionist.

b) What big challenge did this ‘aspiring musician’ face?

Ans. The big challenge that livelyn faced was that she was deaf, a huge difficulty considering the fact that she desired to become a musician, an art which primarily involves the sense of hearing.

(c) How does she overcome her challenge?

Ans.Evelyn overcame the challenge of being a deaf musician by deciding to feel music rather than depend on listening to it, an advice given to her by percussionist Ron Forbes. Evelyn taught herself to open her mind and body to sounds and vibrations. And through sheer hard work and determination, she has become a percussionist of repute.

3. “God may have taken her hearing but he has given her back. something extraordinary”

(a) Who says this and of whom?

Ans.Master percussionist, James Blades, says this of Evelyn Glennie.

(b) What is the ‘extraordinary gift’ he is talking of? 

Ans. James Blades is referring to Evelyn’s extraordinary ability to feel music much more deeply than we hear or feel, enabling her to express music beautifully.

Multiple Choice Questions :

1. Evelyn’s mother realized something was wrong with her hearing when

  1.  Evelyn’s name was called to play the piano and she did not move
  2. Evelyn could not play the piano
  3. Evelyn was twelve years old
  4. Evelyn’s principal complained to her parents about her performance

Ans. (a) Evelyn’s name was called to play the piano and she did not move

2. Rob Forbes advised Evelyn Glennie to

  1.  Try and practice playing drums 
  2.  Work hard to achieve her dream of becoming a musician
  3. Try to sense music in some other way rather than depend her ears on
  4. Give up her dream of becoming a musician

Ans. (c) Try to sense music in some other way rather than depend on her ears

3.In 1991 Evelyn was presented with the

  1.  Percussionist Of The Year Award
  2.  Padma Vibhushan
  3. Golden Girl Award
  4. Soloist Of The Year Award

Ans.(d) Soloist Of The Year Award

4. Evelyn’s hearing was impaired because of

  1.  gradual nerve damage
  2.  a childhood accident
  3. a birth defect
  4. loud noise

Ans. (a) gradual nerve damage

This Post Has One Comment

Leave a Reply