SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2 (part-2)| The Shehnai of Bismillah Khan

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2 (part-2)| The Shehnai of Bismillah KhanNCERT/SCERT Class 9 English Beehive Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2 (part-2)| The Shehnai of Bismillah Khan Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2 (part-2)| The Shehnai of Bismillah Khan

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2 (part-2)| The Shehnai of Bismillah Khan Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-2 (part-2)| The Shehnai of Bismillah Khan provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

Part II

Summary :

The prose piece “The Shehnai of Bismillah Khan” recounts the life and tale of this world renowned exponent of the shehnai. The piece traces the evolution of both the shehnai as well as of Bismillah Khan.

Ustad Bismillah Khan was born on 21 March 1916, into a well known family of musicians. Born into a house of acclaimed shehnai players, it did not take him long to take to music. Even at the early age of three, Bismillah was fascinated by the shehnai and started accompanying his uncle, Ali Bux, to the Vishnu temple of Benaras where his uncle was employed to play. He soon started getting lessons from his uncle and spent hours on end, practising on the banks of the Ganga. The flowing waters of the Ganga inspired him to improvise and invest in Ragas that were earlier considered beyond the shehnai’s range. Bismillah Khan’s big break came with the opening of the All India Radio in Lucknow and he soon became an eminent figure.

He gave many memorable national and international performances. Ustad Bismillah Khan was the first to greet the nation post Independence from atop the Red Fort on 15 August 1947. His talent, creativity and expertise with the shehnai were soon recognized and many awards and much praise were bestowed on him. The Indian Government too awarded the maestro with various awards including the Bharat Ratna in 2001. This legendary figure passed away on 21 August 2006 at the age of 90. The Government of India declared a day of national mourning on the death of this great man, who remained humble and down to earth even after achieving such great heights. Ustad Bismillah Khan was a true son of the soil and remained irrevocably in love with India and especially his Benaras and the Ganges till his last breath.

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Thinking about the text (Tick the right answer ):

1. The (shehnai, pungi) was a ‘reeded noisemaker’.

Ans. Pungi

2. (Bismillah Khan, A barber, Ali Bux) transformed the pungi into a shehnai.

Ans. A barber

3. Bismillah Khan’s paternal ancestors were (barbers, professional musicians). 

Ans. Professional musicians

4. Bismillah Khan learnt to play the shehnai from (Ali Bux, Paigambar Bux, Ustad Faiyaaz Khan).

Ans. Ali Bux

5. Bismillah Khan’s first trip abroad was to (Afghanistan, U.S.A., Canada). 

Ans. Afghanistan

II. Find the words in the text which show Ustad Bismillah Khan’s feelings about the items listed below. Then mark a tick ( in the correct column. Discuss your answers in class.

Bismillah Khan’s feelings aboutpositivenegativeneural
1. teaching children music
2. the film world 
3. migrating to the U.S.A.
4. playing at temples 
5. getting the Bharat Ratna
6. the banks of the Ganga
7. leaving Benaras and Dumraon

Ans

Bismillah Khan’s feelings aboutpositivenegativeneural
1. teaching children music
2. the film world 
3. migrating to the U.S.A.
4. playing at temples 
5. getting the Bharat Ratna
6. the banks of the Ganga
7. leaving Benaras and Dumraon

III Answer these questions in 30-40 words.

1. Why did Aurangzeb ban the playing of the pungi? 

Ans. Emperor Aurangzeb had banned the playing of the pungi in the royal residence because it had a shrill unpleasant sound.

2.How is a shehnai different from a pungi?

Ans. The shehnai is made from a broader and longer pipe which has a natural hollow stem as compared to the pungi. Moreover it has a very pleasant sound as opposed to the pungi which produces a shrill noise. 

3. Where was the shehnai traditionally played? How did Bismillah Khan change this? 

Ans. Traditionally the shehnai was one of the traditional ensemble

of nine instruments found in the royal courts. Even until recently it was only played at temples and at weddings. Bismillah Khan changed this by bringing the shehnai onto the classical stage.

4. When and how did Bismillah Khan get his big break?

Ans. Bismillah Khan got his big break with the opening of the All India Radio in Lucknow in the year 1938. For he started playing there regularly and soon became a well known and often heard shehnai player on radio.

5. Where did Bismillah Khan play the shehnai on 15 August 1947? Why was the event historic? 

Ans. Bismillah Khan played the shehnai from atop the red fort on 15 August 1947.

This performance by Bismillah Khan was historic because this was the day when India gained independence and his recital was followed by Jawaharlal Nehru’s famous “Tryst with Destiny” speech. Bismillah Khan thus became the first Indian to greet the nation from the red fort on our very first tale of independence day, and his audience included the great men of that day.

 6. Why did Bismillah Khan refuse to start a shehnai school in the U.S.A.?

Ans. Bismillah was totally and irrevocably in love with India and especially Benaras. He refused to start a shehnai school in the U.S.A because he could not bear the thought of being away from India and his beloved Ganges.

7. Find at least two instances in the text which tell you that Bismillah Khan loves India and Benaras. 

Ans. Two instances which tell of Bismillah Khan’s love for India and Benaras are: Firstly, he refused an offer from one of his students to move to the U.S.A to open a shehnai school there because he could not bear to be far from his beloved Ganga. And secondly, he is remembered to have said that whenever he is in a foreign country, he keeps yearning to see India.

  •  Thinking about Language 
  • L. Look at these sentences. Evelyn was determined to live a normal life.
  • Evelyn managed to conceal her growing deafness from biokat friends and teachers.

The italicised parts answer the questions: “What was Evelyn determined to do?” and “What did Evelyn manage to do?” They begin with a to-verb (to live, to conceal)

Complete the following sentences. Beginning with a to-verb,try to answer the questions in brackets.

  1. The school sports team hopes__________(What does it hope to do?) 
  2. We all want__________(What do we all want to do?) 
  3.  They advised the hearing-impaired child’s mother__________(What did they advise her to do?) 
  4. The authorities permitted us to__________(What did the authorities permit us to do?) 
  5.  A musician decided to__________. (What did the musician decide to do?)

Ans.

  1.  The school sports team hopes to win the tournament.
  2. We all want to go to her party.
  3. They advised the hearing-impaired child’s mother to take special care of her.
  4. The authorities permitted us to visit the royal palace.
  5. A musician decided to perform free of cost for the poor children.

II. From the text on Bismillah Khan, find the words and phrases that match these definitions and write them down. The number of the paragraph where you will find the words/phrases has been given for you in brackets.

  1.  the home of royal people (1) __________
  1. the state of being alone (5)__________
  1.  a part which is absolutely necessary (2)__________
  1. to do something not done before (5)__________.
  1.  without much effort (13)__________
  1.  quickly and in large quantities (9)__________and__________

Ans.

  1. the home of royal people – royal residence 
  2. the state of being alone-solitude
  3. a part which is absolutely necessary-indispensable component 
  4. to do something not done before-invent
  5. without much effort- effortlessly
  6. quickly and in large quantities-thick and fast

III. Tick the right answer.

  1. When something is revived, it (remains dead/lives again). 
  2. When a government bans something, it wants it (stopped/started).
  3. When something is considered auspicious, (welcome it/avoid it).
  4. When we take something, we find it (boring/interesting).
  5. When you appreciate something, you (find it good and useful/find it of no use).
  6. When you replicate something, you do it (for the first time/for the second time).
  7. When we come to terms with something, it is (still upsetting/no longer upsetting).

Ans.

  1. When something is revived, it lives again.
  2. When a government bans something, it wants it stopped.
  3. When something is considered auspicious, welcome it
  4. When we take to something, we find it interesting.
  5. When you appreciate something, you find it good and useful.
  6. When you replicate something, you do it for the second time
  7. When we come to terms with something, it is no longer upsetting.

SEBA Class 9 English Question Answer

Sl. NOChapters NamesLink
Chapter 1The Fun They HadClick Here
The Road Not TakenClick Here
Chapter 2The Sound Of Music
Part-IEvelyn Glennie Listens to Sound without Hearing ItClick Here
Part-IIThe Shehnai of Bismillah KhanClick Here
WindClick Here
Chapter 3The Little GirlClick Here
Rain on The RoofClick Here
Chapter 4A Truly Beautiful Mind Click Here
The Lake Isle Of InnisfreeClick Here
Chapter 5The Snake And The MirrorClick Here
A Legend Of the NorthlandClick Here
Chapter 6My ChildhoodClick Here
No Men Are ForeignClick Here
Chapter 7PackingClick Here
The Duck And the KangarooClick Here
Chapter 8Reach for the TopClick Here
Part-ISantosh YadavClick Here
Part-IIMaria SharapovaClick Here
On Killing A TreeClick Here
TreesClick Here
Chapter 9The Bond Of LoveClick Here
The Snake TryingClick Here
Green SnakeClick Here
Chapter 10KathmanduClick Here
A Slumber Did My Spirit SealClick Here
Fear No MoreClick Here
Chapter 11If I Were YouClick Here
Chapter 12A Visit to Kaziranga and SivasagarClick Here
Chapters no.Chapters NamesLink
Chapters 1The Lost ChildClick Here
Chapters 2The Adventures of TotoClick Here
Chapters 3Iswaran The StorytellerClick Here
Chapters 4In the Kingdom of FoolsClick Here
Chapters 5The Happy PrinceClick Here
Chapters 6Weathering the Storm in ErsamaClick Here
Chapters 7The Last LeafClick Here
Chapters 8A House Is Not A HomeClick Here
Chapters 9The Accidental Tourist Click Here
Chapters 10The BeggarClick Here

Reference to the context :

1. “He poured his heart out into Raag Kafi from the Red Fort to an audience…”

(a) Who is the ‘he’ referred to here?

 Ans.Shehnai maestro Ustad Bismillah Khan is being referred to as ‘he’ here.

(b) What was historic about this performance?

Ans.Bismillah Khan’s performance was historic because this performance of his made him the first Indian to greet the nation from atop the Red Fort after India gained independence on 15 August 1947. His recital was followed by Pandit Nehru’s famous speech.

2. “So well known did he become internationally that an auditorium in Tehran was named after him” Sad 

(a) Who is the ‘he’ referred to here?

Ans.Ustad Bismillah Khan is being referred to as ‘he’ here.

(b) Why do you think ‘he’ became internationally well known? 

Ans.Ustad Bismillah Khan became internationally well known

because of years of hard work and determination which led to him becoming one of the exponents of the shehnai. He had mastered the art of playing the shehnai by putting in hours of practice. And in recognition of his talent, Bismillah Khan was awarded many national and international awards and became well known worldwide.

(c) Name the auditorium in Tehran named after him.

Ans.Tahar Mosiquee Ustaad Bismillah Khan.

Multiple Choice Questions :

1. Emperor Aurangzeb had banned the playing of which musical instrument?

  1.  pungi
  2. Shehnai
  3. tabla
  4.  flute

Ans.(a) pungi

2. Which of the following was instrumental in giving Bismillah Khan a break?

  1. India gaining independence in 1947
  2. Singing to an audience which included Pandit Jawaharlal Nehru
  3. the opening of the All India Radio in Lucknow
  4. Playing in the movie “Gunj Uthi Shehnai” 

Ans. (c) the opening of the All India Radio in Lucknow

3. Bismillah Khan was honoured with of

  1.  Padma Shri
  2. Padma Bhushan
  3. Bharat Ratna
  4. all of the above

Ans. (d) all of the above

4. Bismillah Khan was exceedingly fond of

  1. Benaras and Dumraon
  2. Tehran
  3. Lucknow
  4. Mumbai

Ans. (a) Benaras and Dumraon

5. Bismillah Khan believed music

  1. a cultural heritage
  2. a form of prayer
  3. the tunes of the shehnai
  4. Hindustan’s richest tradition

Ans. (d) Hindustan’s richest tradition

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions:

1. How did Bismillah Khan’s students plan to recreate the atmosphere of Benaras in the U.S.A.? 

Ans. Bismillah Khan’s student planned to recreate the atmosphere of Benaras in the U.S.A. by replicating all the temples present there.

2. What were Bismillah Khan’s thoughts about teaching children music? 

Ans. Bismillah Khan wanted parents to teach their children the art of music. After winning the Bharat Ratna in 2001, he had remarked that children should be taught music by their parents because it is Hindustan’s richest tradition, which is being aped even by the West.

3. Which is the auditorium named after Bismillah Khan? Where is it located?

Ans. The Tahar Monsiquee Ustaad Bismillah Khan auditorium in Tehran is named after Bismillah Khan. 

4. Give two few instances from the text which show that Bismillah Khan was truly an international figure. 

Ans. Two instances from the text which prove that Bismillah Khan was an international figure are:

Firstly, he has an auditorium named after him in Tehran, called the Tahar Monsiquee Ustaad Bismillah Khan auditorium in recognition of his talent. And secondly, the King of Afghanistan was so impressed by Bismillah Khan’s music that he gifted him priceless Persian carpets and other souvenirs.

5. From whom and how did Bismillah Khan begin learning to play the shehnai? 

Ans. Bismillah Khan started learning to play the shehnai under the able guidance of his maternal uncle, Ali Bux, who was an accomplished shehnai player himself. At the age of three, Bismillah Khan visited Benaras with his mother; there he was so fascinated by watching his maternal uncle’s play the shehnai that he started accompanying his uncle to his performances. And it was uncle, Ali Bux who initiated him into this art. He was given lessons in playing the instrument and thereafter he used to sit practising the instrument for hours on end, at the banks of the Ganga or the temples of Balaji or Mangala Maiya in Benaras.

6. When and at what age did Bismillah Khan die? 

Ans. Bismillah Khan breathed his last on August 21, 2006 at the age of ninety years.

This Post Has One Comment

Leave a Reply