SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-1|The Lost Child

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-1|The Lost ChildNCERT/SCERT Class 9 English Moments Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-1|The Lost Child Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-1|The Lost Child

SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-1|The Lost Child Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English Question Answer|Chapter-1|The Lost Child provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

About the author – Mulk Raj Anand

Mulk Raj Anand was born on 12 December 1905. He was a novelist and short story writer and one of the first Indian writers to gain international acclaim. For his first main novel. Untouchable, Mulk Raj Anand gained the reputation of being India’s Charles Dickens.

He has authored more than a dozen novels, countless literary essays and short stories. For his writings he was awarded with the Sahitya Akademi Award which is a coveted Indian award for literary writing. He was also awarded with the Padma Bhusan in 1967. Mulk Raj Anand was an active supporter of freedom and the World Peace Council conferred him with the International Peace Prize in 1953. He died in Pune on 28 September 2004 at the age of 98.

SUMMARY

‘The Lost Child’ penned down by Mulk Raj Anand deals with a child’s inherent longing for his parents. As the story progresses the writer shows how for a child the desire to be with his parents and feel protected is greater than all his other wants and whims.

The story begins with the description of a spring fair where crowds of villagers were converging. A little boy is headed to the same destination with his parents. The beautiful sights and scenes encountered by him along the way are described in vivid detail. The little boy is enthralled by the bounty of colourful sights and sounds he encounters and he often lags behind as every now and then he pauses to inspect something or the other. Soon comes a time when mesmerized and captivated by all the sights and sounds of a country fair, the little boy loses his parents in the crowd. When he realizes this fact the little boy’s urgent need to feel the safety afforded by his parent’s presence outweighs all his earlier desires and the colourful fair at once loses all its charm for him.

As he rushes about sobbing and searching for his parents, a kind stranger notices him and tries to pacify him. They search for the child’s parents and along the way, the stranger offers the child all the irresistible objects which he had wanted to possess earlier, but then his pleas had been met with continuous refusals from his father. But this time around the same things fail to fascinate him as he continues to cry and call out for his parents. His overwhelming desire to be with his parents surpasses his earlier desire to possess attractive material things. The writer ends the story on this note and the readers are to imagine for themselves whether the kind stranger could help reunite the child with his parents or not.

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

Think about it

1. What are the things the child sees on his way to the fair? Why does he lag behind? 

Ans. The child sees a myriad of colourful and amazing things on his way to the fair. He sees toys in the shops lining the way, a flowering mustard field that stretches for miles, groups of dragonflies with purple wings, and a number of teeming insects and worms along the footpath. He also had a shower of petals fall on him bom tree, heard the cooing of doves, and saw crowds of people converging to the fair.The child lagged behind because he was fascinated by all the things that he saw and each time stopped to admire them, while his parema

2. In the fair he wants many things. What are they? Why did he move on without waiting for an answer? 

Ans. The child is attracted by most of the colourful and amazing things on display at the fair. Just at the entrance is a sweetmeat slop al he wants to eat a burfi; he is the drawn by garlands of gulmohur displayed by a flower hawker, he then wants all the colourful balloons, and wants to listen to and see a snake charmer and his snake Finally he wants a ride on the roundabout. The child moves on without waiting for an answer because he knows his parents would not accede to his requests. 

3. When does he realize that he has lost his way? How have his anxiety and insecurity been described?

Ans. After suppressing all desires for things that the child sees at the fair he finally submits to a strong want to take a ride on the roundabout and announces this to his parents. His request is met with silence. So he turns around to look at his parents but cannot see them. He looks left, right and all around and is still met with no sight of them. It is then that he realizes that they are not with him and he has lost his way.

When a person is seized with sudden fear and anxiety, his throat runs dry, his face is flushed and he trembles with insecurity. So also the little boy’s anxiety and insecurity is described by a wail rising from his dry throat; it is said that he moved with a jerk indicating that he had stood transfixed with utter fear on realising that he had lost his parents in the fair; his tears are described as being hot and fierce, and his face flushed and trembling. Seized with naked panic he is said to run one side, then the other, not knowing where and how to seek his parents. He wails out to them and in that short while his clothes become untidy and muddy, so unaware of himself is he in grief.

4. Why does the lost child lose interest in the things that he had wanted earlier?

Ans. The lost child loses interest in the things he had wanted earlier because the grief and anxiety of being separated from his parents 

and the fear of losing them overwhelms him and overpowers his desire for those things. Scared and lost, finding his parents becomes his top priority and he forgets his desire to possess the pretty things that had fascinated him earlier.

5. What do you think happens in the end? Does the child find his parents?

Ans. I think the kind stranger helps reunite the child with his parents. Being a grownup he is more adept at handling the situation and in finding the child’s parents as compared to the scared small boy. Moreover, the parents too would be looking for the boy, and would spot him in the man’s arms.

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions :

1.”Look, child, what is before you!”

(i) Who is the speaker? 

Ans. The speaker of the above quoted sentence is the little boy’s mother.

(ii) What thing is the speaker referring to? 

Ans. The mother of the child is referring to a flowering mustard field that seemed pale like melting gold as it stretched across miles and miles of even land.

(iii) What is she trying to distract the child from? 

Ans. The child had asked for a toy, which his father had rebuked with a stern look. His mother’s heart had melted, and she tried to distract him away from the toy by showing him the mustard field. 

2. Why did the child not stay and watch the snake charmer’s performance? 

Ans. The child did not stay and watch the snake charmer’s performance because his parents had forbidden him to hear such coarse music as played by the snake charmer.

3. How does the author describe the snake charmer’s charge? 

Ans. The author describes the snake charmer’s snake as lying coiled inside the basket with only its head raised in a graceful bend like the neck of a swan. The music seemed to steal into its invisible ears like the gentle rippling of an invisible waterfall.

4. How does the man try to console the lost child? Does he succeed?

Ans. The man tries to console the child by offering him the goodies on display at some of the shops in the fair. To begin with the man offers the child a ride on the roundabout, next he tries to get the child to watch the snake charmer and his snake. But the child would have none of it and continues wailing, so the man proceeds to offer the child a balloon but even that fails to console the child. Lastly the man tries to pacify the child by offering to buy him a garland to put around his neck.

No, the man does not succeed. The child ignores all the things offered to him and instead continues wailing for his parents.

5. “Come, child come,” 

(i) Who says this?

Ans. The child’s parents say the above quoted words. 

(ii) To whom does the speaker address these words? Why? 

Ans. The child’s parents address the above quoted line to him as he lingers behind them fascinated by all the amazing things he spots along the way.The parents of the child fear he might be left behind as he pauses to observe every little thing on the road to the fair; so they ask him to hurry up and join them. 

SEBA Class 9 English Question Answer

Sl. NOChapters NamesLink
Chapter 1The Fun They HadClick Here
The Road Not TakenClick Here
Chapter 2The Sound Of Music
Part-IEvelyn Glennie Listens to Sound without Hearing ItClick Here
Part-IIThe Shehnai of Bismillah KhanClick Here
WindClick Here
Chapter 3The Little GirlClick Here
Rain on The RoofClick Here
Chapter 4A Truly Beautiful Mind Click Here
The Lake Isle Of InnisfreeClick Here
Chapter 5The Snake And The MirrorClick Here
A Legend Of the NorthlandClick Here
Chapter 6My ChildhoodClick Here
No Men Are ForeignClick Here
Chapter 7PackingClick Here
The Duck And the KangarooClick Here
Chapter 8Reach for the TopClick Here
Part-ISantosh YadavClick Here
Part-IIMaria SharapovaClick Here
On Killing A TreeClick Here
TreesClick Here
Chapter 9The Bond Of LoveClick Here
The Snake TryingClick Here
Green SnakeClick Here
Chapter 10KathmanduClick Here
A Slumber Did My Spirit SealClick Here
Fear No MoreClick Here
Chapter 11If I Were YouClick Here
Chapter 12A Visit to Kaziranga and SivasagarClick Here
Chapters no.Chapters NamesLink
Chapters 1The Lost ChildClick Here
Chapters 2The Adventures of TotoClick Here
Chapters 3Iswaran The StorytellerClick Here
Chapters 4In the Kingdom of FoolsClick Here
Chapters 5The Happy PrinceClick Here
Chapters 6Weathering the Storm in ErsamaClick Here
Chapters 7The Last LeafClick Here
Chapters 8A House Is Not A HomeClick Here
Chapters 9The Accidental Tourist Click Here
Chapters 10The BeggarClick Here

(iii) Give the antonym of ‘come’.

Ans. Go

6. The child was with his mother and father and all of them were headed to the

(i) fair held in the festival of spring

(ii) fair held during winter

(iii) the village shrine

(iv) flowering mustard fields

Ans. (i) fair held in the festival of spring 

7. The child lost his way and got separated from his parents because 

(i) he got distracted watching the sights and sounds of the fair

(ii) he was watching the snake charmer’s performance 

(iii) he went to the shrine alone.

(iv) he was busy chasing dragonflies near the mustard field

Ans. (i) he got distracted watching the sights and sounds of the fair

8. What methods were employed by the people to get to the fair?

Ans. The people employed a variety of ways to get to the fair. While some of them walked, others rode on horses. Some others sat and were carried in bamboo and bullock carts.

9. “I want that garland.”

(i) Who is the speaker?

Ans. The speaker of the above quoted sentence is the little

(ii) Who is the speaker talking to? 

Ans. The speaker is talking to his parents. 

(iii) What response is he expecting?

Ans. He expected his parents to move ahead without purchasing the garland for him. He knew they would not heed to his request to buy him the garland because they considered it to be cheap. 

(iv) Where did the speaker see the garland? What kind of a garland was it? 

Ans. The little boy saw the garland in the fair where a flower seller had put up his shop.

It was a fragrant and colourful garland made of gulmohur.

10. “I want that burfi”

(1) The child wanted the burfi because 

(a) it was his favourite sweet

(b) he had come to the fair to buy sweets

(c) it smelled appealing 

(d) he was greedy

Ans. (a) it was his favourite sweet

(ii) The child knew his plea would not be heeded because 

(a) he had lost his way and could not find his parents

(b) the stranger would not spend money 

(c) his parents would say he was greedy 

(d) his parents thought eating sweets was on him

Ans. (c) his parents would say he was greedy

This Post Has One Comment

Leave a Reply