SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-9| The Snake Trying

SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-9| The Snake TryingNCERT/SCERT Class 9 English Beehive Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-9| The Snake Trying Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-9| The Snake Trying

SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-9| The Snake Trying Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-9| The Snake Trying provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

About the poet-W. W. E. Ross

William Wrightson Eustace Ross, born on June 14, 1894, was a Canadian geophysicist and poet. He was called the first modern Canadian poet for having started Imagist and Surrealist poetry in Canada. Ross grew up in Ontario, and studied geophysics at the University of Toronto. He served in the army in World War I after which he worked as a geophysicist. He began writing poetry around 1923. He developed the Canadian ‘laconic’ verse which was unrhymed and yet had a form. In 1930 Ross published A book of Laconics, and in 1932, A volume of Sonnets. After that he did some translations, and some prose poems. He then kept contributing poems from time to time to literary periodicals until his death on August 26, 1966.

Summary :

The simple yet moving poem by ‘W.W.E Ross’ describes the plight of a tiny, beautiful snake. Through the poem, the poet tries to appeal to our human nature and stop us from hurting innocent animals that do us no harm. Ignorance causes man to think of all snakes as harmful and makes him kill them unnecessarily.

A snake is being pursued with a stick by a man and is trying to escape it. The poet says that it was lying on the sand, until it was seen and is now being pursued. He describes it as a small, green snake that moves gracefully over the water, and is completely harmless even to children. He pleads that it may be allowed to escape and is glad to see it vanish and conceal itself among the green reeds in the water.

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. What is the snake trying to escape from?

Ans. The snake is trying to escape from a stick wielded by humans. 

2. Is it a harmful snake? What is its colour?

Ans. No, it is not a harmful snake. It is green in color.

3. The poet finds the snake beautiful. Find the words he uses to convey its beauty. 

Ans. The words used by the poet to convey the snake’s beauty are: Thin long body, beautiful and graceful shapes small and green.

4. What does the poet wish for the snake? 

Ans. The poet wishes for the snake to be left alone. He hopes the pursuer will let it go and allow it to glide over the water and hide into the reeds without getting hurt.

5. Where was the snake before anyone saw it and chased it away? Where does the snake disappear? 

Ans. The snake was on the sand before anyone saw it and chased it away. The snake disappears into some reeds growing in the nearby water body.

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions :

1. Is the snake described in the poem venomous? Pick a line from the poem that supports your answer. 

Ans. No, the snake described in the poem is not venomous. The line that supports this fact is “Small and green he is harmless even to children.

2. Why do you think the person with the stick wanted to kill the snake?

Ans. The person who spied the snake may have wanted to kill the snake because he thought it to be venomous and harmful. Just like most of us, he did not stop to verify whether that was truly the case but decided to take no chances and kill the beautiful, harmless snake.

3. Did the poet want the snake to be harmed? Pick a line from the poem supporting your answer. 

Ans. No, the poet did not want the snake to be harmed. On the contrary, he fervently wished that it would be able to escape its pursuer and his stick. 

The line of the poem which shows this is: 

“O let him go over the water and into the reeds to hide without hurt.” 

4. What can you infer from “a green snake” hiding among “the green reeds”?

 Ans. The fact that “a green snake” takes shelter among “green reeds” tells us that the snake was trying to camouflage himself in a background that was of the same colour as his body.

SEBA Class 9 English Question Answer

Sl. NOChapters NamesLink
Chapter 1The Fun They HadClick Here
The Road Not TakenClick Here
Chapter 2The Sound Of Music
Part-IEvelyn Glennie Listens to Sound without Hearing ItClick Here
Part-IIThe Shehnai of Bismillah KhanClick Here
WindClick Here
Chapter 3The Little GirlClick Here
Rain on The RoofClick Here
Chapter 4A Truly Beautiful Mind Click Here
The Lake Isle Of InnisfreeClick Here
Chapter 5The Snake And The MirrorClick Here
A Legend Of the NorthlandClick Here
Chapter 6My ChildhoodClick Here
No Men Are ForeignClick Here
Chapter 7PackingClick Here
The Duck And the KangarooClick Here
Chapter 8Reach for the TopClick Here
Part-ISantosh YadavClick Here
Part-IIMaria SharapovaClick Here
On Killing A TreeClick Here
TreesClick Here
Chapter 9The Bond Of LoveClick Here
The Snake TryingClick Here
Green SnakeClick Here
Chapter 10KathmanduClick Here
A Slumber Did My Spirit SealClick Here
Fear No MoreClick Here
Chapter 11If I Were YouClick Here
Chapter 12A Visit to Kaziranga and SivasagarClick Here
Chapters no.Chapters NamesLink
Chapters 1The Lost ChildClick Here
Chapters 2The Adventures of TotoClick Here
Chapters 3Iswaran The StorytellerClick Here
Chapters 4In the Kingdom of FoolsClick Here
Chapters 5The Happy PrinceClick Here
Chapters 6Weathering the Storm in ErsamaClick Here
Chapters 7The Last LeafClick Here
Chapters 8A House Is Not A HomeClick Here
Chapters 9The Accidental Tourist Click Here
Chapters 10The BeggarClick Here

Reference to the context :

1. “And now he vanishes in the ripples

Among the green slim reeds.” 

(a) Who is the ‘he’ referred to here?

Ans. ‘He’ in the above given sentence refers to a green baby snake.

(b) Why did he vanish among the green reeds? 

Ans. The snake vanished among the green slim reeds in an attempt to evade his pursuer who wanted to harm him with a stick.

(c) Give the antonym of ‘vanish’ 

Ans. appear

(d) The word ‘reed’ means 

  1.  water plants possessing thick stems
  2. a type of flute
  3. plant that is growing under water 
  4. a type of aquatic animal

Ans.(1) water plants possessing thick stems

2. “The snake trying to escape the pursuing stick,

With sudden carvings of a thin long body.”

(a) what do the words ‘sudden carvings’ mean here? 

  1.  pattern of the snake’s skin
  2. sudden twisting movements
  3. strange shapes of the snake’s body
  4. pattern formed by the snake on the sand

Ans.(2) sudden twisting movements

(b) Why was the snake trying to escape the stick? 

Ans. The snake was trying to escape the stick because his pursuer meant to kill or harm him with it.

This Post Has One Comment

Leave a Reply