SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-7| The Duck And the Kangaroo

SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-7| The Duck And the KangarooNCERT/SCERT Class 9 English Beehive Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one. SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-7| The Duck And the Kangaroo Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-7| The Duck And the Kangaroo

SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-7| The Duck And the Kangaroo Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-7| The Duck And the Kangaroo provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

About the poet-Edward Lear

Edward Lear was born in 1812 and became famous as a poet and a painter. He began painting at the age of 15 and by the age of 20 he began illustrating birds for the London Zoological Society, and became an exclusively landscape painter. He also wrote a few travel books which were very popular in his times. Today he is more known as a poet of absurd wit and humour, and as the creator of the form and meter of the modern limerick. His books of humorous verse include The Owl and the Pussycat, Nonsense Songs, The Dong with the Luminous Nose and Laughable Lyrics. Lear died in 1888 at the age of 76.

Summary :

“The Duck and the Kangaroo” written by Edward Lear is a simple poem written in a humorous tone. In this poem, the poet narrates an imaginary conversation between a duck and a kangaroo and describes how an unlikely friendship blossomed between the two.

The poem begins with a lonesome duck calling out to a kangaroo and envying its ability to hop to wherever it wished to go. The Duck moans that her existence is a boring and drab one as she lives confined to her horrible pond. She requests the Kangaroo to let her ride upon his back promising to sit calmly as they go over land and sea.

Mulling over the request for some time, the Kangaroo accedes to the request, believing it might bring him luck. But he politely objects to having the Duck’s wet and cold feet on his back, fearing it might give him rheumatism. The eager Duck solves this by saying that she has already bought four pairs of worsted socks for her webbed feat, a cloak to protect against the cold, and declares her intention of smoking a cigar daily to keep them warm. The Kangaroo agrees and asks the duck to sit at the end of his tail to balance them well. And away they hopped in the moonlight, jumping all over the world- the happy pair of the duck and the Kangaroo.

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions :

1. What made the Duck wish that he could hop like the Kangaroo? 

Ans. Living life in the pond seemed too dull and boring to the Duck and so she wished that she too could hop around like the Kangaroo, discovering and visiting new places.

2. What did the Duck request the Kangaroo to do? Why?

Ans. The Duck requested the Kangaroo to allow him to ride on his back. The duck was frustrated at being restricted to a small, dirty pond and thought she could go see the world if the Kangaroo agreed to give her a ride.

3. Where did the Duck say he would go?

Ans. The Duck wanted to see the world that existed beyond her pond. She told the Kangaroo that together they could go to the ‘Dee’ and the ‘Jelly Bo Lee’, and over all the land and also over the sea..

4. Did the Kangaroo accept the Duck’s request? Why? 

Ans. Yes the Kangaroo accepted the Duck’s request. Because after reflecting on the request for some time, he thought it might bring him luck.

5. What was the only objection the Kangaroo had to the Duck riding on his back? What did the Duck say to this? 

Ans. The only objection that the Kangaroo had to giving the Duck a ride on his back was that the Duck’s feet were wet and cold. The Kangaroo feared that having those cold feet on his back might result into him catching rheumatism. The Duck replied that she had with her four pairs of worsted socks, that fitted her webbed feet neatly and so the Kangaroo had nothing to worry about. She also had a cloak to stay warm and would smoke a cigar daily to ward off the cold.

6. Where did the Kangaroo ask the Duck to sit? Why? 

Ans. The Kangaroo asked the Duck to sit at the very end of his tail. This he said would help to maintain balance.

SEBA Class 9 English Question Answer

Sl. NOChapters NamesLink
Chapter 1The Fun They HadClick Here
The Road Not TakenClick Here
Chapter 2The Sound Of Music
Part-IEvelyn Glennie Listens to Sound without Hearing ItClick Here
Part-IIThe Shehnai of Bismillah KhanClick Here
WindClick Here
Chapter 3The Little GirlClick Here
Rain on The RoofClick Here
Chapter 4A Truly Beautiful Mind Click Here
The Lake Isle Of InnisfreeClick Here
Chapter 5The Snake And The MirrorClick Here
A Legend Of the NorthlandClick Here
Chapter 6My ChildhoodClick Here
No Men Are ForeignClick Here
Chapter 7PackingClick Here
The Duck And the KangarooClick Here
Chapter 8Reach for the TopClick Here
Part-ISantosh YadavClick Here
Part-IIMaria SharapovaClick Here
On Killing A TreeClick Here
TreesClick Here
Chapter 9The Bond Of LoveClick Here
The Snake TryingClick Here
Green SnakeClick Here
Chapter 10KathmanduClick Here
A Slumber Did My Spirit SealClick Here
Fear No MoreClick Here
Chapter 11If I Were YouClick Here
Chapter 12A Visit to Kaziranga and SivasagarClick Here
Chapters no.Chapters NamesLink
Chapters 1The Lost ChildClick Here
Chapters 2The Adventures of TotoClick Here
Chapters 3Iswaran The StorytellerClick Here
Chapters 4In the Kingdom of FoolsClick Here
Chapters 5The Happy PrinceClick Here
Chapters 6Weathering the Storm in ErsamaClick Here
Chapters 7The Last LeafClick Here
Chapters 8A House Is Not A HomeClick Here
Chapters 9The Accidental Tourist Click Here
Chapters 10The BeggarClick Here

Reference to the context :

1. “Good gracious! How you hop!

(a) Who is the speaker?

Ans. The speaker is the Duck from the poem ‘The Duck and the Kangaroo’.

(b) Who is the speaker talking to? Is the speaker being sarcastic or envious?

Ans. The Duck is talking to the Kangaroo. SER The speaker is envious. The Duck was envious of the Kangaroo’s ability to hop around and travel far and wide.

2. “This requires some little reflection; 

Perhaps on the whole it might bring me luck, 

And there seems but one objection,

Ans

(a) The word ‘reflection’ as given here means

  1. Thought
  2. scattering of light
  3.  image 
  4. idea

Ans.(1) thought

(b) Who is the speaker? What is the one objection the speaker had?

Ans. The kangaroo is the speaker. The only objection that the Kangaroo had to carrying the Duck on his back was that the duck’s feet were unpleasantly wet and cold, which could cause him to get rheumatism.

(c) What might bring the speaker luck? banan

Ans. Carrying the Duck on his back and travelling to places together might bring the Kangaroo luck.

This Post Has One Comment

Leave a Reply