SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-3| Rain on The Roof

SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-3| Rain on The RoofNCERT/SCERT Class 9 English Beehive Question Answer to each chapter is provided in the list of SEBA ইংৰাজী Class 9 Question Answer so that you can easily browse through different chapters and select needs one.SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-3| Rain on The Roof Question Answer can be of great value to excel in the examination.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-3| Rain on The Roof

SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-3| Rain on The Roof Notes covers all the exercise questions in Assam Board SEBA Textbooks. The SEBA Class 9 English (Poem) |Chapter-3| Rain on The Roof provided here ensures a smooth and easy understanding of all the concepts. Understand the concepts behind every chapter and score well in the board exams.

About the poet – Coates Kinney

Coates Kinney was born on 24 November 1826 near Penn Yan, New York. He was a lawyer, a journalist and a poet. He went to Antioch College, Yellow Springs, Ohio, and studied law with Thomas Corwin. After practising law for about three years, he worked as a journalist with different papers, among them the daily Cincinnati Times and the Ohio State Journal. For a e he was a paymaster in the U. S. Army. He was also a U.S. senator from 1882-1883. He wrote poetry, and his verses were collected in Ke-u-ka and Other Poems and Lyrics of the Ideal and the Real. Of his verses, The Rain on the Roof, which was set to music, was the most popular. Kinney died on 25 January, 1904, in Ohio.

Summary :

The poem “Rain on the roof’ penned down by Coates Kinney describes the mindset of the poet when a fresh rain showers patter on his rooftop. The poem praises the beauty of rain and tells the reader how musical it can sound, but only if one cares to pause and listen to the melody played by nature when millions of lovely raindrops are unleashed from the skies.

The poet is exhilarated as he watches dark moisture laden clouds cover the twinkling stars in the night sky. And as the first drops of rain start descending on to the earth below, the poet lies on his cosy bed and listens to the music created by the soft patter of raindrops falling on his cottage’s shingles. He acknowledges that such tinkling of raindrops on the roof makes him nostalgic. With every sound the rain makes, the poet is wafted further and further into his past and thousands of memories seem to be unfurling before his eyes. But the one prominent thought that comes to his mind and stands out amongst all his daydreams, is the memory of his mother. He vividly remembers how during his childhood days his mother used to tuck him and his siblings on such rainy nights and the loving look she gave them before bidding them adieu for the night. As the sound of the rain grows to a steady rhythm, the poet feels as if the rain has brought mother back to him along with his childhood, and he can still his long gone feel her looking at him fondly just as she used to in the bygone days.

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. What do the following phrases mean to you? Discuss in class.

  1. humid shadows.
  2. starry spheres
  3. what a bliss
  4. a thousand dreamy fancies into busy being start
  5. a thousand recollections weave their hair-threads into woof

Ans 

  1. humid shadows : Humid shadows is a reference made to the moisture laden clouds which cover the sky before a bout of rain and seem to cast a shadow over the earth.
  2. starry spheres:Starry spheres is a reference made to the billions of stars in the semi spherical sky.
  3. what a bliss: It is used to express the poet’s supreme happiness. 
  4. a thousand dreamy fancies into busy being start: The rain leads the poet away into the world of daydreams.
  5. a thousand recollections weave their hair-threads into woof: Thousands of memories come flooding to the poet’s mind each one weaving into the other.

2. What does the poet like to do when it rains?

Ans. Whenever it rains the poet likes to lie in bed with his pillow, inside his cottage and listen to the patter of the rain as it hits the cottage’s shingles.

3. What is the single major memory that comes to the poet? Who are the “darling dreamers” he refers to?

Ans. Thoughts and memories of his mother is the one major memory the poet remembers. He recalls his mother tucking him and his siblings into bed, while the rain beat on the roof during their childhood days. The poet and his siblings are the “darling dreamers”.

4. Is the poet now a child? Is his mother still alive? 

Ans. No, the poet is not a child anymore, he has grown up. No, the mother of the poet is no longer alive.

II. 1. When you were a young child, did you mother tuck you in, as the poet’s did? 

Ans. Yes, my mother used to tuck me in when I was a young child, just like the poet’s mother did. 

2. Do you like rain? What do you do when it rains or heavily as described in the poem?

Suggested Answer: 

Yes I like the rain.

When it rains steadily or heavily as described in the poem, I usually stay indoors and sit with a cup of hot cocoa drink and a good book. I also often sit at the window watching the raindrops fall incessantly, making little pools on the ground.

3. Does everybody have a cosy bed to lie in when it rains? Look around you and describe how different kinds of people or animals spend time, seek shelter etc. during rain.

Ans. No, animals and some of the less fortunate among us do not have the luxury of lying in a cosy bed whenever it rains. Most of such people, who live on the footpaths use ragged polythene sheets to keep out the rain. The others take shelter under shops or other buildings if the people allow them. Animals on the other hand, especially birds huddle together under leaves or under the overhanging ceilings of buildings. But some birds like ducks seem to enjoy the rain and wade out into nearby ponds.

SEBA Class 9 English Question Answer

Sl. NOChapters NamesLink
Chapter 1The Fun They HadClick Here
The Road Not TakenClick Here
Chapter 2The Sound Of Music
Part-IEvelyn Glennie Listens to Sound without Hearing ItClick Here
Part-IIThe Shehnai of Bismillah KhanClick Here
WindClick Here
Chapter 3The Little GirlClick Here
Rain on The RoofClick Here
Chapter 4A Truly Beautiful Mind Click Here
The Lake Isle Of InnisfreeClick Here
Chapter 5The Snake And The MirrorClick Here
A Legend Of the NorthlandClick Here
Chapter 6My ChildhoodClick Here
No Men Are ForeignClick Here
Chapter 7PackingClick Here
The Duck And the KangarooClick Here
Chapter 8Reach for the TopClick Here
Part-ISantosh YadavClick Here
Part-IIMaria SharapovaClick Here
On Killing A TreeClick Here
TreesClick Here
Chapter 9The Bond Of LoveClick Here
The Snake TryingClick Here
Green SnakeClick Here
Chapter 10KathmanduClick Here
A Slumber Did My Spirit SealClick Here
Fear No MoreClick Here
Chapter 11If I Were YouClick Here
Chapter 12A Visit to Kaziranga and SivasagarClick Here
Chapters no.Chapters NamesLink
Chapters 1The Lost ChildClick Here
Chapters 2The Adventures of TotoClick Here
Chapters 3Iswaran The StorytellerClick Here
Chapters 4In the Kingdom of FoolsClick Here
Chapters 5The Happy PrinceClick Here
Chapters 6Weathering the Storm in ErsamaClick Here
Chapters 7The Last LeafClick Here
Chapters 8A House Is Not A HomeClick Here
Chapters 9The Accidental Tourist Click Here
Chapters 10The BeggarClick Here

ADDITIONAL QUESTIONS WITH ANSWERS

Answer the following questions :

1. Pick the line that shows that the poet is happy when it rains.

Ans. “What a bliss to press the pillow.” 

2. What does the poet listen to?

Ans. The poet listens to the sound of raindrops falling on his cottage’s roof. 

3. What does the poet remember when it rains?

Ans. The poet remembers his mother and how she used to tuck him and his siblings into bed, when they were children. He also remembers the loving look she gave them after she had tucked them in and before leaving them for the night.

4. What starts ‘a thousand dreamy fantasies’? 

Ans. The tinkling sound of the rain as the raindrops fall on the roof starts “a thousand dreamy fantasies’.

5. “To regard the darling dreamers 

Ere she left them till the dawn”

(i) Who is the ‘she’ mentioned here? 

Ans. The ‘she’ mentioned in the above quoted lines is the poet’s mother.

(ii) Who are the darling dreamers? Why did she leave them till dawn?

Ans. The darling dreamers are the poet and his siblings. Their mother left them till dawn because she had already tucked them in and it was time for them to sleep.

(iii) What did she do before leaving the ‘darling dreamers’? 

Ans.Before leaving the ‘darling dreamers’ she tucked them in anc looked at them all fondly as she bid them good night.

(iv) Why does the poet mention her?

Ans. The poet mentions his mother because the rain falling on his roof awakens the memories of his mother, and how in his childhood she used to tuck him in bed during such rainy days.

This Post Has One Comment

Leave a Reply