SEBA Class 9 Geography (Elective)|Notes & Answer| Chapter-6| Economic Activities or Occupation

SEBA Class 9 Geography (Elective)|Notes & Answer| Chapter-6| Economic Activities or Occupation. The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters  SEBA Class 9 Geography (Elective)|Notes & Answer| Chapter-6| Economic Activities or Occupation , Elective Geography Class 9 SEBA Notes and Question Answer In English Medium and select need one.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 Geography (Elective)|Notes & Answer| Chapter-6| Economic Activities or Occupation

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions From above Links . Here we have given SEBA Class 9 Geography (Elective)|Notes & Answer| Chapter-6| Economic Activities or Occupation Solutions for All Subjects, You can practice these here…

SEBA Class 9 Geography (Elective)|Notes & Answer| Chapter-6| Economic Activities or Occupation

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. What do you mean by occupation? 

Ans. Occupation means the activities carried on by people to earn their source of livelihood. It is basically an activity done by man to satisfy his various needs and wants. In other words, the activities which a man performs for his survival and socio-economic advancement of the society in which he lives, is termed as occupation.

2. Mainly, how many types of occupation are there? State them with examples.

Ans. Occupation can be divided into four main categories: 

  1. Primary occupation: The occupation that enables man to satisfy his basic needs such as food, shelter, clothing is known as primary occupation. These are the activities which man has to perform for his survival on the earth through the necessary goods from nature. Human civilisation began with primary occupation and then moved to the secondary and tertiary occupations. e.g. agriculture, animal rearing, fishing, collection of food from the forests, hunting, mining, quarrying, etc.
  2. Secondary occupation: When primary goods obtained by way of primary occupations are used as raw materials for the production of secondary goods or new goods through certain processes, they are called secondary occupation. The secondary activities increase the value of primary goods. Secondary occupation refers to the manufacturing of finished goods or secondary goods through raw materials or primary goods obtained by way of primary occupation. All industrial operations, commerce, trade, business, etc. belong to this category of occupations, e.g. production of sugar from sugarcane, shoes from leather, clothes from cotton, steel from iron ore, flour from wheat, furniture from wood, etc.
  3. Tertiary occupation: The occupation that helps in supplying the primary or secondary goods to the users or connects the producers and consumers is known as tertiary occupation. e.g. transport, communication, education, medical care, distribution of goods, etc.
  4. Quaternary occupation: The activities that require intelligence, skill, expertise, foresight, etc. are known as quaternary occupation. These are the specialised occupations of the tertiary sector. e.g. banking, various financial services, media, insurance, administration, journalism, tourism, research, etc. The role of these occupations is highly significant in making most of the activities of the other three sectors relevant in the present changing scenario. The growing impact of globalisation on the mode of production, trade and related activities has further enhanced the importance of the quaternary occupations.

3. Write the meaning of primary occupation. 

Ans. Primary occupation means the economic activities associated directly with the collection of resources from nature. Most of the items produced through primary activities are used after reprocessing. e.g. agriculture, fishing, lumbering, quarrying, mining, hunting, collecting food from forests, etc.

4. Mention the difference between primary and secondary occupations. 

Ans. The differences between primary and secondary occupations are:

SI. NoBasic of differencePrimary occupationsSecondary occupations
(i)MeaningEssential for human survival.Not essential for human survival.
(ii)ObjectiveInvolved in collecting resources from nature.To give ‘value addition’ to primary goods.
(iii)SupplySupplies raw-materials for the secondary sector.Supplies machines for primary activities
(iv)DevelopmentThe first sector to get developed is the primary sector.Secondary sector gets developed as the economy improves.
(v)ImportanceToday in most countries the importance of the primary sector is declining.Today in most countries the importance of the secondary sector is increasing.

5. Which of the economic activities are included in tertiary occupation? State them with examples. 

Ans. The economic activities included in the tertiary sector with examples are:

  1.  Transport and communication activities involved in the distribution system.
  2. Education such as schools, colleges, etc. 
  3. Health-related activities, viz hospitals, dispensaries, etc.
  4. Information technology, viz. ticketing, billing, etc. 
  5. Tourism, etc.

6.Write about the importance of quaternary occupation. 

Ans. As a result of the unprecedented development in the transport and communication system, a lot of changes have taken place in the secondary and tertiary occupation. The producers are now capable of establishing linkages easily with the international market and consumers. This has made the economic environment highly competitive due to which the producers need to be concerned about the quality and the acceptability of their product. All these have led to the emergence of quaternary occupation. This includes banking, financial activities, media, insurance, administration, research, etc. These activities play a great role in the development of the other three sectors, particularly the secondary and tertiary sectors. Today without adequate development of banking and insurance, secondary and tertiary sectors cannot be properly developed. The growing impact of globalisation on the mode of production, trade, distribution and other related services has greatly enhanced the importance of quaternary occupation.

7. Write how economic development causes occupational change.

Ans. It is an accepted fact that economic development causes occupational change. As the country advances economically. the number of people engaged in the primary sector decreases and the number of people engaged in the secondary and tertiary sector increases. Today nearly 65% of the working population in India is engaged in the agricultural sector. In 1971, the figure was about 70%. Two factors are responsible for this phenomenon:

  1. Firstly there may be more workers in the agriculture sector than what is required.
  2. Secondly people are able to obtain more income from the secondary sector than from the primary sector. Hence many people move from the primary sector to the secondary or tertiary sector.

When the secondary sector gets developed, tertiary occupations such as transport, communication, education, health, information technology, etc. also get developed. The development of industrial production requires a good transport and communication system, engineers, well-trained managers, skilled and semi-skilled labourers, healthcare personnel, etc which are supplied by the tertiary and quaternary sectors. The expansion of the industrial sector or the tertiary sector leads to the expansion of the quaternary sector. This forces people to move from the primary and secondary sectors to the tertiary and quaternary sectors. In this manner, a lot of occupational changes take place with the economic development of the country.

8. Write a brief note on the occupational changes in Assam. 

Ans. Before the advent of the British, the economic activities of the people of Assam mainly included primary occupations such as agriculture, fishing, collection of forest resources and household weaving. The British soon after their arrival in Assam in the 1830’s introduced the production of tea, petroleum and coal in the state. This provided employment opportunities to hundreds of people from the state which led to the development of secondary occupation in the state. After independence, the secondary sector further expanded with the production of tea, petroleum and coal. The development of the secondary sector is accompanied by a similar development in the tertiary sector. A lot of people get engaged in administrative offices, courts, trade and commerce, educational institutions, transportation industry, etc.

The development of the tertiary sector led to developments of quaternary occupation. There has been noticeable growth in banking, financial and research institutions in the state. Mass media centres have also increased. Quaternary sectors such as journalism, tourism, administrative services, etc. have been making remarkable progress in the state during the last few decades.

9. State the factors responsible for bringing about change in the field of occupation. 

Ans. The main factors responsible for this state of occupational change are:

(i) Economic development: 

The main factor that brings about occupational change in a country is its economic advancement. As the economy improves, industries and trade develop leading to greater employment opportunities for the people. Subsequently, a lot of people who formerly worked in the primary sector move to the secondary or the tertiary sector as the income from these sectors are steady and better.

(ii) Growth in the educational sector : 

Economic development boosts the educational development in the country leading to the availability of skilled and semi-skilled persons. This enables hundreds of youth to get employment in the towns and cities in various services such as trade, commerce, banking, health-related activities, etc.

(iii) Expansion of urban centre: 

One of the inevitable results of globalisation is the spread of urbanisation. As the city or town expands, the various services such as business, trade, commerce, banking, financial services. health services, educational set-up, mass media, insurance, administrative services, etc. also expand. This provides employment opportunities to hundreds of people. Therefore a lot of youth from rural areas migrate to the towns, get trained and eventually get absorbed into various services of the urban sector.

(iv) Improvement in the standard of living: 

Another factor that contributes to occupational change is the advancement in the standard of living of the people. Today people want more than basic necessities of life. They need relaxation, entertainment and various other services. All these require the service of a good number of people. Consequently, a lot of people start businesses to cater to these needs.

(v) Low income from agriculture : 

Many people move away from agriculture as the income from agriculture is not always rewarding. Many people from the agricultural background move to the towns and cities as they get better and steady income from the various work they perform in the towns and cities.

SEBA Class 9 Geography(Elective) Question Answer| English Medium|

UNIT-I: PHYSICAL GEOGRAPHY

CHAPTERCHAPTER NAME Link
Chapter 1Weather and ClimateClick Here

UNIT-II: HUMAN GEOGRAPHY

Chapter 2People on the EarthClick Here
Chapter 3Population Growth and DistributionClick Here
Chapter 4Human SettlementClick Here

UNIT-III: ECONOMIC GEOGRAPHY

Chapter 5Concept and Classification of ResourceClick Here
Chapter 6Economic Activities or OccupationClick Here
Chapter 7AgricultureClick Here
Chapter 8IndustryClick Here

ADDITIONAL QUESTIONS AND ANSWERS

Very Short Questions and Answers:

1. Which region is ideal for the production of horticultural crops? 

Ans. Mountainous region.

2. Name a primitive form of cultivation practised in the tribal regions of North-east India.

Ans. Jhumming.

3. What is the percentage of the working population of the developed countries engaged in primary occupation? 

Ans. 5%.

4. To which category of occupation does banking belong? 

Ans. Quarternary occupation.

5. To which category of occupation does education belong?

Ans. Tertiary occupation.

6. Name the main occupation of under-developed and developing countries. 

Ans. Primary occupation.

7. What is the main cause for occupational change? 

Ans. Economic development.

8. Which is the fastest growing occupational sector in India?

Ans. Tertiary sector.

9. Which areas are most suitable for livestock rearing?

Ans. Grasslands. 

10. What is the main cause for the different occupation of man? 

Ans. Environmental differences in different parts of the world.

Short Questions and Answers:

1. Name the factors responsible for variation in the earth’s environment. 

Ans. The main factors for variation in the earth’s environment are :

  1. Variation in climatic conditions.
  2. Variation in the quality of the soil.
  3. Variation in geological structure.

2. ‘People perform various kinds of activities according to the environmental setting of their areas.’ Give examples.

Ans. It is a fact that the environment greatly influences the activities of the people of a region. e.g. the fertile plains are suitable for agriculture, grasslands are suitable for livestock rearing, coastal plains favour agriculture, fishing and trade-related activities, mountainous regions favour growth of forests and production of horticultural crops. Thus, people perform various kinds of activities according to the environmental settings of their areas.

3. Which are the main factors that influence occupation? 

Ans. The main factors that influence occupation are:

  1. Environment 
  2. Culture
  3. Nature of the people.

4. Differentiate between tertiary and quarternary occupation.

Ans. The differences between tertiary and quarternary occupation are:

SI. No.Basis of differenceTertiary occupationQuaternary occupation
(i)ScopeTertiary sector is wider than the quaternary sector.Quaternary sector is not as developed as the tertiary sector.
(ii)People engagedThe number of people engaged in tertiary education is much more than that of the quaternary sector.People employed in this sector are fewer than that of the tertiary sector.
(iii)State of developmentTertiary sector has a good presence in the developing and developed countries.Quaternary sector is mostly found in the developed countries and it is in its initial stages in the developing countries

5. What do you mean by occupational structure? State occupational structure of the Indian population.

Ans. Occupational structure refers to the composition of the population engaged in different economic activities such as agriculture, industry, service, etc. At present, nearly 65% of the working population of India is engaged in the primary occupation while 15% of the working population is engaged in the secondary sector and 20% in the tertiary sector. In 1971, the dependence on the primary sector in India was over 70%. Today, the number of people engaged in this sector is fast declining while it is increasing in the secondary and tertiary sector.

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

1. The most important factor that influences the development of occupation is ____________

  1.  environmental factors
  2. quality of soil
  3. political set up
  4. social conditions

Ans.(a) environmental factors

2. Livestock rearing belong to the category of ____________

  1.  secondary occupation 
  2. primary occupation
  3. tertiary occupation
  4. quaternary occupation 

Ans.(b) primary occupation

3. As the country economically advances, which of the following declines?

  1. primary sector
  2. Secondary sector
  3. tertiary sector 
  4. Quarterey sector

Ans. (a) primary sector

4. The percentage of working population of India engaged in agriculture is approximately _____________

  1. 60%
  2. 54%
  3. 75%
  4. 65%

Ans.(d) 65%

5. Mass media belong to the category of

  1.  tertiary occupation
  2. primary sector
  3. Quaternary occupation
  4. secondary occupat

Ans. (d) secondary occupation

6. The most important factor responsible for quick development of secondary sector is __________

  1. advancement of science and technology
  2. easy availability of raw-materials
  3. easy availability of capital
  4. availability of technical experts

Ans. (a) advancement of science and technology 

7. The main cause for occupational change is ____________

  1. environmental factors
  2. economic development 
  3. political set-up
  4. spread of education

Ans. (b) economic development

Fill in the blanks: 

1. The fertile plains are suitable for ___________

Ans. agriculture 

2. The economic activities associated with manufacturing are called ___________ occupation.

Ans. secondary

3. People initially fulfilled their basic needs such as food, shelter and clothing through the

___________ activities.

Ans. primary

4. The number of people engaged in the secondary activities in the developed countries is___________

Ans. high

5. The___________ introduced tea, petroleum and coal industries in the state of Assam. 

Ans. British

State whether the following statements are true or false:

1. Nearly 60% of the world’s working population is engaged in the primary sector.

Ans. True

2. Quaternary occupation is a part of tertiary occupation.

Ans. True

3. Financial services is a part of secondary sector.

Ans. False

4. When there is expansion of the tertiary sector, the quaternary sector declines.

Ans. False

5. Quaternary occupations are not found in the state of Assam.

Ans. False

This Post Has One Comment

Leave a Reply