SEBA Class 9 Geography (Elective)|Notes & Answer| Chapter-5| Concept and Classification of Resource

SEBA Class 9 Geography (Elective)|Notes & Answer| Chapter-5| Concept and Classification of Resource. The answer to each chapter is provided in the list so that you can easily browse throughout different chapters  SEBA Class 9 Geography (Elective)|Notes & Answer| Chapter-5| Concept and Classification of Resource , Elective Geography Class 9 SEBA Notes and Question Answer In English Medium and select need one.

SEBA CLASS 9 QUESTION ANSWER (ENG. MEDIUM)

SEBA Class 9 Geography (Elective)|Notes & Answer| Chapter-5| Concept and Classification of Resource

Also, you can read the SCERT book online in these sections Solutions by Expert Teachers as per SCERT (CBSE) Book guidelines. These solutions are part of SCERT All Subject Solutions From above Links . Here we have given SEBA Class 9 Geography (Elective)|Notes & Answer| Chapter-5| Concept and Classification of Resource Solutions for All Subjects, You can practice these here…

SEBA Class 9 Geography (Elective)|Notes & Answer| Chapter-5| Concept and Classification of Resource

TEXTUAL QUESTIONS AND ANSWERS

1. What do you mean by resource? 

Ans. Resource means the natural and man-made objects which can satisfy the various needs of man. Anything that we find in nature is not a resource. Only those items of nature that provide some utility to man are considered as resources.

2. What are the human factors that play an important role in recognising natural elements as resources?

Ans. The living and nonliving elements of nature remain as parts of nature until these are exploited by man. The natural elements like land, water, plants and animals are considered resources only when they are transformed into useful products, by man. Therefore, the human factor is the main element that makes a natural product a resource. In this respect, human elements such as cultural value, technology and economic system play a major role.

(i) Cultural value: 

Culture plays a major role in determining an item as useful. e.g. there are a lot of forest products and plants in many parts of the world. For most people in the world they do not have much value. But in India, many such items have great value due to their medicinal quality or religious significance. Therefore, culture can make an item of nature a resource or a mere natural item.

(ii) Technology: 

The extent to which natural elements get transformed into useful products depend on the availability of suitable technology.

The extraction and the use of resources require certain technical know-how and modern technology to extract resources in a scientific manner as well as for their proper development. Without proper technology resources remain untapped and under -utilised. e.g. it is believed that certain parts of India has huge stock of oil buried deep under the earth. But due to lack of technology it is difficult to extract oil from such depth. But a time may come when India will have the required technical know-how to extract oil from such depth.

(iii) Economic system: 

The development of resources also greatly depends on the economic system or economic viability of the country, e.g. India has hundreds of rivers with plenty of water. The water of these rivers constitute an important resource for the nation. But unfortunately, there are regions in India which suffer from severe drought and flood. Due to the high cost involved in joining all the rivers of the country, the water of these rivers is not suitably utilised Therefore, economic system plays a major role in transforming a natural item into a useful product.

3. What are the factors that influence the concept of resource? 

Ans. The natural and man-made objects which are capable of satisfying human needs are called resources. The natural elements like land, water, animals and plants are recognised as resources only when these are used and considered useful by humans. It is man who decides whether an element is a resource or not. However, this concept of resource may change with time as well as with technology. e.g. the elements of nature that we have accepted today as good resources might have remained unwanted long ago. Before the coming of the British in Assam, tea plants found in the forests of Assam did not have much value. But the British recognised its worth and started using it commercially. Soon it became very popular in the west and tea cultivation was introduced on a commercial basis leading to economic boom in the region. Similarly, oil was discovered in Assam long ago. But people did not know its use and did not attach any economic importance to it. Today it is considered to be a ‘precious resource’ and its extraction has boosted the economic status of the state. This shows that a neglected element of the past may prove to be a valuable product in the future , subsequently with the changing social, cultural and economic situation. In other words, the concept of resource and its importance vary depending on the cultural, economic, technological development of the time.

4. Discuss the effects of the growing population on resources.

Ans. Resources are used by people for their various needs. Therefore as population increases, the demand for various resources also increases. But most resources being non renewable in nature, cannot be increased with the increase in population. Therefore high population brings about limited supply of resources which in turns leads to high price of resources and their products.

It also forces people to look for alternatives. With the decline in the availability of fossil fuels such as coal, oil and gas, people were forced to seek viable alternatives such as hydro-electric power or nuclear power. When people realised that hydro electric power and nuclear power generation brings about a great deal of pollution of the environment, they opted for the use of renewable sources of power such as solar energy, wind energy, tidal energy, bio-mass energy, geothermal energy, etc. Lastly, extensive usage of resources by a large number of people will bring about greater wastage and greater pollution of the environment. Thus a high population has a negative impact on the development and use of resources.

5. What is a natural resource? 

Ans. The products of nature which are useful to man or can be used to satisfy various needs of man are called natural resources. e.g. air, land, water, plants, etc.

6. Give a few examples of man-made resources.

Ans. Few examples of man-made resources are aluminium, petroleum, steel, tea, cement, cars, trains, aeroplanes, etc.

7. What is human resource?

Ans. The potential of human beings to fulfill their demands and provide better services is called human resource. 

8. What is meant by renewable resources? Give a few examples of it.

Ans. The resources created by nature that can be used again and again and can be replenished are called renewable resources. e.g. air, sunlight, wind, tides, hot springs, biomass, etc. 

9. Name a few non-renewable resources.

Ans. Few non-renewable resources are coal, petroleum, natural gas, wood, various minerals, etc. 

10. Why should wastage of resources be checked?

Ans. Wastage of resources should be checked due to the following reasons:

  1. Limited resource: Wastage of resources reduces its supply. If the resources are used in the manner it is used today, most of them will become exhausted in the near future.
  2. Environmental pollution: Wastage of resources may lead to environmental pollution, which in turn, may lead to serious health hazards.
  3. Progress-oriented Without resources no country can progress. There is an urgent need to conserve the available resources.

Therefore, there is no room for wastage of resources

11. Think over and write how extraction and use of resources can degrade the environment. 

Ans. Resources are vital for the economic development of any country But their improper extraction and usage can have several negative results. Its greatest impact is on the environment which gets polluted and degrades over the years. This happens in the following ways:

  1. Burning of fossil fuels such as coal, petroleum, natural gas, etc. from factories and vehicles can cause emission of dangerous gases into the atmosphere. This leads to environmental pollution. In fact, the greatest pollution on the earth is caused by vehicle pollution.
  2. Many factories which use hydro-electricity or coal, or petroleum for power generation release a lot of smoke and gases into the atmosphere. This also causes pollution of the environment.
  3. The improper extraction of minerals such as coal, iron, etc. leads to heavy spread of mineral dust all over the place. This degrades the environment around.
  4. Use of atomic minerals for power generation and nuclear weapon production also brings about environmental pollution as the air and water near such plants are polluted despite the precautions taken by authorities.
  5. The used water from factories using various types of minerals contains a lot of polluted elements which pollute water sources and thereby the plants that absorb such polluted water.

ADDITIONAL QUESTIONS AND ANSWERS

Very Short Questions and Answers: 

1. Name two alternative sources of power to coal and petroleum.

Ans. Electricity and nuclear power. 

2. How are resources divided on the basis of their origin?

Ans. On the basis of origin, resources are divided as:

  1. Natural resource 
  2. Man-made resource
  3. Human resource

3. How are natural resources divided? 

Ans. Natural resource are divided as

  1. Biotic resource: Plants, animals, etc. 
  2. Abiotic resource : Solar energy, gold,water, etc.

4. What are man-made resources?

Ans. Resources created by man from natural resources.

5. How are resources divided on the basis of their renewability? 

Ans. On the basis of renewability, resources are divided as:

  1. Renewable resource
  2. Non-renewable resource

SEBA Class 9 Geography(Elective) Question Answer| English Medium|

UNIT-I: PHYSICAL GEOGRAPHY

CHAPTERCHAPTER NAME Link
Chapter 1Weather and ClimateClick Here

UNIT-II: HUMAN GEOGRAPHY

Chapter 2People on the EarthClick Here
Chapter 3Population Growth and DistributionClick Here
Chapter 4Human SettlementClick Here

UNIT-III: ECONOMIC GEOGRAPHY

Chapter 5Concept and Classification of ResourceClick Here
Chapter 6Economic Activities or OccupationClick Here
Chapter 7AgricultureClick Here
Chapter 8IndustryClick Here

Short Questions and Answers:

1. What are energy resources? Name some important energy resources.

Ans. The resources used for the generation of power and energy are known as energy resources. e.g. coal, oil, natural gas, water, nuclear minerals like uranium, etc. 

2. What are known as fossil fuels?

Ans. The fuels which are obtained from fossil remains of dead living things found under the earth are known as fossil fuels. e.g. oil, natural gas, coal, etc.

3. What are known as biotic resources? Give two examples. 

Ans. The resources such as forest items, agricultural products, animals, birds, maritime products, etc. having life are known as biotic resources. e.g. plants, fishes, birds, etc.

4. What are abiotic resources? Give two examples. 

Ans. The resources having no life are known as abiotic resources. e.g. Solar energy, water, stones, iron, etc.

5. Why should we conserve our resources? 

Ans. Resources should be conserved because :

  1. Resources are getting depleted due to high demand.
  2. Rising population makes the resources less and less available.
  3. Environmental degradation causes depletion of resources. 
  4. High standard of living calls for higher use of resources, etc.

6. What are non-renewable resources? Give examples. 

Ans. The resources of nature which get exhausted on use are known as non-renewable resources. e.g. coal, oil, natural gas, etc. 

7. Examine the importance of human resources.

Ans. Human resource means the number of people living in a country and their skills. Today, human resources are considered as the most important resource of a nation. Unless human potential of a nation is developed by way of education and training, the possibility of tapping and utilising other natural resources remain very much limited. Only humans can bring out the full potential of the various resources available in nature. Therefore, human resources constitute the most important resource of a nation.

Long Questions and Answers:

1. Describe in brief the classification of resources on the basis of origin, renewability, development and utility. 

Ans. The resources of a nation can be classified in the following manner:

(i) On the basis of origin:

  1. Natural resources: The free gifts of nature such as land, water, vegetation, minerals, wildlife, etc. which are used by man for his various needs are called natural resources.
  2. Man-made resources: The natural resources which are transformed into new products by man using technology are called man-made resources.
  3. Human resources: The human beings made valuable by way of education, training and experience are known as human resources.

(ii) On the basis of continued availability:

  1.  Renewable resources: The resources which get exhausted on use are known as non-renewable resources. e.g. coal, oil, gas, minerals etc.
  2. Non-renewable resources: The resources which can be used again and again without getting depleted are known as renewable resources.e.g. water, forests, solar power, etc..

(iii) On the basis of utility :

  1. Energy resources: The resources which are used for the generation of energy and power are known as energy resources. e.g. coal, oil, gas, etc. 
  2. Raw materials: The resources which form basic materials for the production of goods are known as raw-materials. e.g. iron-ore, raw-cotton, coal, oil, etc.

2.Describe the factors that influence development of resources

Ans. The main factors which influence the development of resources are:

  1. Technology: One of the most important factors required for the development of resources is technology. Without appropriate technology or technical know-how, resources cannot be extracted or made useful for human use.
  2. Use of resources: The uses to which a resource is put influences its extraction. If it is highly demanded by the population, then it will be quickly developed. If it has several uses then its development will also be faster.
  3. Economic consideration : Several economic factors influence the development of resources. Among these the most important is the profitability aspect. Other economic factors such as its continuous availability, availability of capital, labour, transport, communication, cost of extraction and processing, etc. considerably influence the development of resources.
  4. Economic development: The development of resources is much influenced by a country’s development. Advanced countries like the USA, UK, France, etc. have developed their resources in a better manner than the developing countries like India or China.
  5. Market: The development of resources is much influenced by its market. If there is a large market, it will be developed even if its cost of development is high.

Differentiate between:

1. Biotic and abiotic resources. 

Ans. The differences between biotic and abiotic resources are:

SI.No.Basis of difference NatureBiotic resourcesAbiotic resources
(i)NatureThese resources have life.These resources do not possess life.
(ii)ScopeBiotic resources have a wide extent.Abiotic resources are very limited
(iii)ExamplesPlants, human beings, wildlife, etc.Solar energy, water, stones, iron, coal, etc

2. Renewable and non-renewable resources. 

Ans. The differences between renewable and non-renewable resources are:

SI. No.Basis of difference MeaningRenewable resourcesNon-renewable resources
(i)MeaningThese are inexhaustible, abundant and universal.Non-renewable resources. are exhaustible, abundant and non-universal
(ii)NatureThese resources can be replenished.These resources cannot be replenished.
(iii)Conventional/ non-conventionalMostly consist of non-conventional types of resources.Mostly consist of conventional resources.
(iv)ExamplesAir, water, sunlight, etcStone, iron, coal, etc.

MULTIPLE CHOICE QUESTIONS

1. The most important factor influencing the development of resource is ________

  1.  technology
  2. economic condition
  3. capital 
  4. political set-up

Ans. (a) technology

2. The most important resource of a nation is its ________

  1.  man-made resource 
  2. energy resource
  3. mineral resource
  4. human resource

Ans. (d) human resource

3. The concept of resources varies with ________

  1.  times 
  2. culture
  3. economic development of the country
  4. all of the above 

Ans. (d) all of the above

4. Which of the following is an example of renewable resource?

  1.  Coal
  2. Petroleum
  3. Nuclear minerals 
  4. Sunlight

Ans. (d) Sunlight 

5. Non-renewable resources should be conserved due to their ________

  1. high demand
  2. high price 
  3. limited supply
  4. varied use

Ans. (c) limited supply

Fill in the blanks:

The useable natural and man-made objects are regarded as __________

Ans. resource

2. The__________ of resource get changed with the concept passage of time.

Ans. Concept

3. The tea in Assam. started the commercial production of __________

Ans. British

4. Resources such as coal, petroleum and natural gas are known as__________ fuels.

Ans. fossil

5. Improper usage of resource leads to degradation of the__________

Ans. environment

State whether the following statements are true or false:

1. All items found in the world are resources.

Ans. False

Correct statement:

Only those items in the world that provide some utility to man are resources. 

2. Petroleum is a conventional source of power.

Ans. True

3. On the basis of origin, resources can be divided into renewable and non-renewable resources.

Ans. False

Correct statement:

On the basis of origin, resources can be divided into natural resource, man-made resource and human resource.

4. The main reason for the depletion of resources is high population.

Ans. True

5. The cheapest and the most pollution-free source of power is solar power. 

Ans. True

This Post Has 3 Comments

Leave a Reply