NIOS Psychology (328) Notes/Answer|Chapter-24|Psychotherapy

NIOS Psychology (328) Notes/Answer|Chapter-24|Psychotherapy . Important questions for NIOS Psychology (328) Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers SOS . Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint .NIOS Psychology (328) Notes/Answer|Chapter-24|Psychotherapy.

HS 2nd years Solutions (English Medium)

NIOS Psychology (328) Notes/Answer|Chapter-24|Psychotherapy

Intext Questions & Answers

Q.1. Fill in the blanks below:

1. The therapeutic approaches used in the medical model are called _____________ therapy. 

Ans.: somatic

2. The three major somatic therapies currently used are _____________ , _____________  and _____________ 

Ans.: chemotherapy, electro convulsive therapy (ECT) and psychosurgery.

3. _____________  are mainly used to treat schizophrenia

Ans.: Neuroleptics

4. For treatment of depression _____________  are used. 

Ans.: electro convulsive therapy (ECT)

5. Anxiolic drugs are mainly used in _____________ disorders.

Ans.: anxiety

Q.2. Fill in the blanks below:

(i) The approach most widely used in psychoanalysis is a technique called free _____________ 

Ans.: association

Terminal Exercises

1. Describe the basic goal and process of psychoanalysis.

Ans.: Sigmund Freud’s psychodynamic model looks at mental disorders as caused by internal, psychological factors. which are basically unresolved, unconscious, childhood conflicts. Therapy in this model is referred to as psychoanalysis. The purpose of psychoanalysis is to understand the unconscious conflicts which are responsible for a person’s mental disorder, and then to make the person consciously aware of it. This allows the person to deal more effectively with his or her problems.

The approach most widely used in psycho-analysis is a technique called free association. The basic procedure is that the patient says whatever comes to mind, since this bypasses the ego’s role of censoring or blocking threatening unconscious impulses. The ultimate goal of psychoanalysis is major modification of personality to enable people to deal with problems in a realistic way, without using defence mechanisms. Sometimes, hypnosis and dream interpretation are also used to help the therapeutic process.

2. What is the basic approach used in humanistic psychotherapy?

Ans.: According to the humanistic view of personality, people are fundamentally good and seek growth and work towards better ways of living. All people have a need for self respect and to shape their life according to free choice. Humans are special because they have a free will and a natural need to do all they are capable of. The need to actualize one’s is called the basic human drive towards self actualization.

In the humanistic view, psychological disorders are seen as occurring because the external environment blocks us from moving in the direction of personal growth. People around us are pressured by their expectations from us, they do not accept us as we are. If everyone around us gives us unconditional positive regard there would be hardly any gap between what we are and what we desire to be. This means there would be little gap between the real self and the ideal self. This leads to greater harmony in our functioning, termed as congruence.

The goal of humanistic therapy is that the therapist, by creating an environment of unconditional positive regard, allows the client to get in touch with his or her true feelings and inner self. Then the client has to take responsibility and live more in accordance with the strivings of the inner self. This eventually leads to growth and greater life satisfaction.

NIOS Class 12th Psychology (328) Notes/Question Answer

ChapterChapters NameLink
Chapter 1Psychology: understanding self and othersClick Here
Chapter 2How Psychologists Study?Click Here
Chapter 3Biological and Cultural Shaping of Mind and BehaviorClick Here
Chapter 4Becoming aware of the World around usClick Here
Chapter 5Attention and PerceptionClick Here
Chapter 6Learning Process and Acquiring SkillsClick Here
Chapter 7Remembering and ForgettingClick Here
Chapter 8Going beyond the Reality: Thinking and ReasoningClick Here
Chapter 9MotivationClick Here
Chapter 10EmotionsClick Here
Chapter 11Development: Its natureClick Here
Chapter 12Domains of DevelopmentClick Here
Chapter 13AdolescenceClick Here
Chapter 14Adulthood and AgingClick Here
Chapter 15Understanding Individual differences: the case of IntelligenceClick Here
Chapter 16What is Self?Click Here
Chapter 17Self and Psychological ProcessesClick Here
Chapter 18Personality TheoriesClick Here
Chapter 19Personality AssessmentClick Here
Chapter 20Psychological DisordersClick Here
Chapter 21Group ProcessesClick Here
Chapter 22Person Perception and Interpersonal AttractionClick Here
Chapter 23Man-environment InteractionClick Here
Chapter 24PsychotherapyClick Here
Chapter 25Health PsychologyClick Here
Chapter 26Developmental Patterns in Early ChildhoodClick Here
Chapter 27Play Centre: ObjectivesClick Here
Chapter 28Play Centre: Structural detailsClick Here
Chapter 29Planning and Conducting ProgrammersClick Here
Chapter 30Involvement of Parents and Community in a Play CentreClick Here

This Post Has 4 Comments

Leave a Reply