NIOS Political Science (317) Notes| Chapter-20 Regionalism and Regional Parties

NIOS Political Science (317) Notes| Chapter-20 Regionalism and Regional Parties. Important questions for NIOS Political Science 317 Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers SOS . Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint . NIOS Political Science (317) Notes| Chapter-20 Regionalism and Regional Parties

HS 2nd years Solutions (English Medium)

NIOS Political Science (317) Notes| Chapter-20 Regionalism and Regional Parties

 Intext Questions & Answers

 Q. 1. Fill in the blanks:

 1. In the positive sense Regionalism is people’s love for their ___________ and___________ .

Ans.: Region, Culture, Language

 2. Regional party means a party who operates will in a limited ___________ area.

 Ans.: Geographical 

3. In India we have___________ number of regional parties. 

Ans.: Larger 

Q. 2. True or False 

1. Regionalism has often led to the demand by states for greater autonomy from the centre. (True/False) 

Ans. : True

 2. Disputes regarding sharing water, primacy or language of majority have also given rise to feelings of regionalism. (True/False)

 Ans. True 

Q. 3. Fill in the blanks: 

1. ___________ is not a new phenomenon in the Indian Political System.

 Ans.: Regionalism

 2. Indian National Congress enjoyed monopoly of power between ___________

Ans.: 1947-1967 

3. The close link between the ___________and ___________leadership encouraged the growth of regionalism. 

Ans.: Central, Regional

 4. Continuous neglect of a region by the ruling parties is a,___________of regionalism. 

Ans. : Cause

 Q.4.Multiple Choice Questions 

1. A party which generally operates within a limited geographical area is called:

  1. Political Party
  2. National Party 
  3. Regional Party 
  4. All the above

 Ans. (c) Regional Party 

2. Factors which have contributed to the growth of regional parties are:

  1. Social 
  2. Ethnic 
  3. Cultural and 
  4. All the above

 Ans. (d) All the above 

Terminal Exercises

 1. Explain the meaning of regionalism? Why is it dangerous? 

Ans. The term ‘regionalism’ has two connotations. In the negative sense, it implies excessive attachment to one’s region is preference to the country or the state. In the positive sense it is a political attribute associated with people’s love for their region. culture, language, etc. with a view to maintain their independent identity. While positive regionalism is a welcome thing in so far maintaining as it encourages the people to develop a sense of brotherhood and commonness on the basis of common language, religion or historical background. The negative sense of regionalism is a great threat to the unity and integrity of the country. In the Indian context generally the term regionalism has been used in the negative sense. 

The feeling of regionalism may arise either due to the continuous neglect of a particular area or region by the ruling authorities or it may spring up as a result of increasing political awareness of backward people that have been discriminated against. Quite often some political leaders encourage the feeling of regionalism to maintain their hold over a particular area or group of people. 

SL. No.Chapters Link
1Meaning and Scope of Political ScienceClick Here
2Nation and StateClick Here
3Distinction Between Society, Nation, State and GovernmentClick Here
4Major Political TheoriesClick Here
5Preamble and The Salient Features of The Constitution of IndiaClick Here
6Fundamental RightsClick Here
7Directive Principles of State Policy and Fundamental DutiesClick Here
8Indian Federal SystemClick Here
9Emergency ProvisionsClick Here
10Union ExecutiveClick Here
11Parliament of IndiaClick Here
12Supreme Court of IndiaClick Here
13Executive in the StatesClick Here
14State LegislatureClick Here
15High Courts and Subordinate CourtsClick Here
16Local Government: Urban and RuralClick Here
17Universal adult franchise and the methods of representationClick Here
18Electoral System in IndiaClick Here
19National Political PartiesClick Here
20Regionalism and Regional PartiesClick Here
21Public Opinion and Pressure GroupsClick Here
22Communalism, Caste and ReservationsClick Here
23Environmental AwarenessClick Here
24Good GovernanceClick Here
25Human RightsClick Here
26India’s Foreign PolicyClick Here
27India’s Relations with USA and RussiaClick Here
28India and its Neighbors : China, Pakistan And Sri LankaClick Here
29Contemporary World OrderClick Here
30The United NationsClick Here
31United Nations’ Peace ActivitiesClick Here
32United Nations and Economic and Social DevelopmentClick Here
33Public Service CommissionsClick Here
34Administrative Machinery at the Centre, States and District LevelsClick Here
35Political Executive and BureaucracyClick Here
36Public Grievances and Redressal MachineryClick Here

2. Discuss the different forms of regionalism? 

Ans.: Regionalism in India has assumed various forms like: 

  1. Demand for State Autonomy: Regionalism has often led to the demand by states for greater autonomy from the centre. Increasing interference by the Centre in the affairs of the states has led to regional feelings. Demand for autonomy has also been raised by regions within some states of the Indian federation.
  2. Secession from the Union: This is a dangerous form of regionalism. It emerges when states demand separation from the Centre and try to establish an independent identity of their own. Disputes between states over the sharing of river water, primacy given by the states to the language of majority and to people of their own states in job opportunities have also given rise to feelings of regionalism. Migration of people from a backward state to a developed state for employment opportunities has often resulted in a hostile attitude against the migrants for example, problems going on in Karnataka and A.P.

 3. Discuss the role of regional parties? 

Ans.: Though the regional parties operate within a very limited area and pursue only limited objectives, they have played significant roles both in the State as well as national politics. The regional political parties formed governments in several states and tried to give concrete shape to their policies and programmes, Song of the important regional parties which formed governments various states include DMK and AIADMK in Tamil Nadu; National Conference in Jammu and Kashmir, Telugu Desam in Andhra Pradesh, Asom Gana Parishad in Assam; Maharashtrawadi Gomantak Party in Goa; Mizo National Front in Mizoram; Sikkim Sangram Parishad in Sikkim; All Party Hill Leaders Conference in Meghalaya and Indian National Lok Dal (INLD) in Haryana, Some of the regional parties were also partners in the coalition governments formed in several States after the fourth general elections of 1967. At the Centre also, of late the Regional Parties have been able to play a critical role in helping formation of Congress government. DMK, a regional party, supported Mrs Indira Gandhi’s government after the split in the party in 1969 and enabled her to carry on government despite loss of majority in the Parliament. Telugu Desam was the pillar of strengh for the United Front and later the National Democratic Alliance. The representatives of the regional parties focus the attention of the Parliament on issues in their region and try to influence the policies of the Government to promote their own interests.

But probably the greatest service rendered by the regional political parties is that they have focused the attention of the people in remote areas on various political and economic issues and contributed to their political awakening. Above all, the regional parties have been able to impress on the national political parties that they cannot put up with their attitude of indifference towards regional problems and have compelled them to take keen interest in the resolution of their problems.

 In short it can be said that the regional political parties have not only profoundly influenced the regional politics but also left a tremendous impact on the national politics. 

This Post Has 3 Comments

Leave a Reply