NIOS Political Science Chapter-5 Preamble and The Salient Features of The Constitution of India

NIOS Political Science Chapter-5 Preamble and The Salient Features of The Constitution of India. Important questions for NIOS Political Science 317 Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers SOS . Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint . NIOS Political Science Chapter-5 Preamble and The Salient Features of The Constitution of India

HS 2nd years Solutions (English Medium)

NIOS Political Science Chapter-5 Preamble and The Salient Features of The Constitution of India

 Intext Questions & Answers

 Q. 1. Tick out (✓) the correct response: 

1. The Constitution of a country provides the basis for 

  1.  punishment of criminals.
  2. governance of the country
  3.  relationship between the citizens 
  4. trade relations with other countries.

 Ans. b) governance of the country 

2. The Constituent Assembly of India was composed of the members : 

  1.  nominated by the British Government. 
  2. nominated by political parties.
  3. elected by Provincial Assemblies and nominees of the Princely States.
  4. elected by people

Ans. : c) elected by Provincial Assemblies and nominees of the Princely States.

 3. The Constitution of India was drafted by the 

  1. Advisory Committee 
  2. Secretariat of the Assembly 
  3. President of the Assembly
  4. Drafting Committee 

Ans.: d) Drafting Committee

 Q. 2. Fill in the blanks:

 1. Secularism in India means _________ (rejection of religion/respect for all the religions/respect for ones own religion). 

Ans.: respect for all religions 

2. Socialism in India means_________  (state ownership of all industries/state’s major role in economy/equal distribution of wealth). 

Ans. : states’ major role in economy

 3. India became a Republic on_________  (15 August, 1947,26November 1949/26 January 1950). 

Ans.: January 26, 1950

 Q. 3. Fill in the blanks: 

 1. Justice means giving people what they _________  (areentitled to/ want)

 Ans. are entitled to 

2. The Constitution of India guarantees _________ (liberty of thought and expression/ freedom from want) 

Ans.: liberty of thought and expression. 

0.4. Fill in the blanks: 

a) A Constitution is a body of_________ (rules basic laws, principles).

Ans. Basic Law. 

 b) The Constitution of India was enforced on_________ . (August 15, 1947, November 26, 1949, January 26, 1950) 

Ans.: January 26, 1950

 c) The original Indian Constitution consisted of_________  Articles. (495, 395, 295)

 Ans.: 395 Articals 

d) The constitution of India was adopted by_________  (Constitution Assembly, Committee, State assembly) 

Ans.: Constitution Assembly

 Q. 5. Fill in the blanks: 

 (a) India is a_________ State. (unitary, federal,quasi-federal)

 Ans. : quasi federal 

(b) In a parliamentary democracy, the _________ enjoys the real power (people, president, cabinet),

 Ans. : cabinet

 (c) The fundamental rights are_________ (absolute, justiciable, unlimited).

 Ans.: justifiable 

(d) The fundamental duties were included by _________  the amendment (42nd, 44th, 46th). 

Ans.: 42nd Amendment 

SL. No.Chapters Link
1Meaning and Scope of Political ScienceClick Here
2Nation and StateClick Here
3Distinction Between Society, Nation, State and GovernmentClick Here
4Major Political TheoriesClick Here
5Preamble and The Salient Features of The Constitution of IndiaClick Here
6Fundamental RightsClick Here
7Directive Principles of State Policy and Fundamental DutiesClick Here
8Indian Federal SystemClick Here
9Emergency ProvisionsClick Here
10Union ExecutiveClick Here
11Parliament of IndiaClick Here
12Supreme Court of IndiaClick Here
13Executive in the StatesClick Here
14State LegislatureClick Here
15High Courts and Subordinate CourtsClick Here
16Local Government: Urban and RuralClick Here
17Universal adult franchise and the methods of representationClick Here
18Electoral System in IndiaClick Here
19National Political PartiesClick Here
20Regionalism and Regional PartiesClick Here
21Public Opinion and Pressure GroupsClick Here
22Communalism, Caste and ReservationsClick Here
23Environmental AwarenessClick Here
24Good GovernanceClick Here
25Human RightsClick Here
26India’s Foreign PolicyClick Here
27India’s Relations with USA and RussiaClick Here
28India and its Neighbors : China, Pakistan And Sri LankaClick Here
29Contemporary World OrderClick Here
30The United NationsClick Here
31United Nations’ Peace ActivitiesClick Here
32United Nations and Economic and Social DevelopmentClick Here
33Public Service CommissionsClick Here
34Administrative Machinery at the Centre, States and District LevelsClick Here
35Political Executive and BureaucracyClick Here
36Public Grievances and Redressal MachineryClick Here

Q. 6. Fill in the blanks: 

a) The United States of America has a system of_________ citizenship. (single, double, temporary)

Ans. : double

 a) Single citizenship means,_________ (a person is a citizen 

 of his own state only, a person is a citizen of the whole country, a person is a citizen of his native place).

 Ans.: a person is a citizen of the whole country 

b) The minimum age of voting in India is_________ (18years, 21 years, 25 years). 

Ans. 18 years 

c) Emergency provisions given in the Constitution can be imposed_________ (in normal times,abnormalities, any time).

 Ans.: abnormal times 

Terminal Exercises 

1. What is the importance of the Preamble to the Constitution? 

Ans: The Preamble contains the ideals, objectives and basic principles of the Constitution. The salient features of the Constitution have evolved directly and indirectly from these objectives which flow from the Preamble.

 2. Explain the meaning and relevance of Secularism in Indian context. 

Ans. In the context of secularism in India, it is said that ‘India is neither religious, nor irreligious nor anti-religious. Now what does this imply? It implies that in India there will be no ‘State’ religion-the ‘State’ will not support any particular religion out of public fund. This has two implications, a) every individual is free to believe in, and practice, any religion he/she belongs to, and, b) State will not discriminate against any individual or group on the basis of religion. 

3. What is the philosophy of the Indian Constitution?

 Ans.: The Indian Constitution is mainly a written constitution. while reading the Preamble to the Constitution, that the Constitution belongs to the people of India. The last line of the Preamble says ‘…. Hereby Adopt, Enact And Give To Ourselves This Constitution’. In fact the Democratic principles of the country flow from this memorable last line of the Preamble. Democracy is generally known as government of the people, by the people and for the people. Effectively this means that the Government is elected by the people, it is responsible and accountable to the people. The democratic principles are highlighted with the provisions of universal adult franchise, elections, fundamental rights, and responsible government. These you will read in subsequent lessons. 

The Preamble also declares India as a Republic. It means that the head of the State is the President who is indirectly elected and he is not a hereditary ruler as in case of the British Monarch. Under chapter of Union Executive you will read in detail about the election of the President of India

. 4. Explain the significance of a written Constitution. 

Ans. : A written constitution is framed at a given time and comes into force or is adopted on a fixed date as a document. As you have already read that our constitution was framed over a period of 2 years, 11 months and 18 days, it was adopted on 26th November, 1949 and enforced on January 26, 1950. Certain conventions have gradually evolved over a period of time which have proved useful in the working of the constitution. The British Constitution is an example of an unwritten constitution. It is to be noted though, that a written constitution is ‘mainly’ an enacted document, there could be bodies or institutions which may not be included in the constitution but form an important part of governance. In Indian context one can mention the Planning Commission. It is a very important body for a country’s planning and development. But, the planning commission was set up in March 1950, not by an Act of Parliament, nor as a Part of the Constitution of India. It was set up by a cabinet resolution. The Indian constitution is the lengthiest in the world. The original constitution had 395 Articles and 8 Schedules, while the constitution of the USA has only 7 Articles. 

5. Distinguish between a rigid and flexible constitution.

 Ans. In a rigid constitution, amendment of the constitution is not easy. The Constitutions of USA, Switzerland and Australia are considered rigid constitutions. The British Constitution is considered flexible because the amendment procedure is easy and simple. The Constitution of India provides for three categories of amendments. In the first category, amendment can be done by the two houses of Parliament with a simple majority of the members present and voting before sending it for the President’s assent. 

6. Write brief notes on:

  1. Independence of Judiciary 
  2. Integrated judicial system single integrated judicial system 
  3. Universal Adult Franchise 

Ans. : a) Independence of Judiciary: 

Indian judiciary is independent an impartial. The Indian judiciary is free from the influence of the executive and the legislature. The judges are appointed on the basis of their qualifications and cannot be removed easily.

 b) Integrated judicial system single integrated judicial system: 

India has a single integrated judicial system. The Supreme Court stands as the apex court of the judicial system. Below the Supreme Court are the High Courts. The High Courts control and supervise the lower courts. The Indian judiciary, thus, stands like a pyramid with the lower courts as the base, High Courts in the middle and the Supreme Court at the top.

 c) Universal Adult Franchise: 

Indian democracy functions on the basis of ‘one person one vote’. Every citizen of India who is 18 years of age or above is entitled to vote in the elections irrespective of caste, sex, race, religion or status. The Indian Constitution establishes political equality in India through the method of universal adult franchise,

This Post Has 4 Comments

Leave a Reply