Class 12 English (VISTAS) Chapter-2 Magh Bihu or Maghar Domahi

Class 12 English (VISTAS) Chapter-2 Magh Bihu or Maghar Domahi. Important questions for HS Second Year English Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers NCERT. Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint. Class 12 English (VISTAS) Chapter-2 Magh Bihu or Maghar Domahi

HS Second Year English (VISTAS) Chapter-2 Magh Bihu or Maghar Domahi

A. Very Short Type Questions : 

1. Which Bihu is characteristic of Upper Assam? 

Ans : Bohag Bihu, also known as Rangali Bihu or the Cheering Bihu, is Characteristic of Upper Assam. 

2. What are the food  items prepared by women on Bihu eve?

Ans : On Bihu eve, women get ready for the next day by preparing Chira, pitha, laru, curd etc.

3. What are the hutlike structures built on Uruka called? 

Ans : The hutlike structures built on Uruka are called Bhelaghar.

Magh Bihu or Maghar Domahi

4. Which god receives offerings of eatables on Magh Bihu?

Ans. On Magh Bihu, offerings of eatables are made to the god of fire, Agni.

5. What is nam-prasanga?

Ans. Nam-prasanga or hymn-singing is a noted feature of the month of Magh and is supposed to be suitable for religious purposes.

B. Short Type Questions : (2 marks)

1. When is Magh Bihu Celebrated? Where has Magh Bihu seemed to have a stronger hold?

Ans : Magh Bihu is celebrated in winter before harvesting.

  This festival has seemed to have a stronger hold in Lower Assam among the people, not excluding the tribals.

2. What is the meaning of ‘Domahi’? Which bihu is best known as the festival of feasting?

Ans : The term ‘Domahi’ means the junction of two months. Magh bihu is best known as the festival of feasting.

3. Which Bihu is described as the cheering bihu? How is Magh bihu also known?

Ans : Bohag Bihu or Rangali Bihu is described as the cheering bihu.

Magh Bihu is also known as Bhogali Bihu.

4. What is the significance of Uruka?

Ans :  Uruka is related to Magh Bihu. It is celebrated on the ‘Domahi’. It has a great significance among the people as it is a festival of feasting. It creates unity among the people.

5. Where do the women prepare rice beer? How many does it take to get matured in winter? day’s

Ans : In Assam the tribal people prepare rice beer. It takes four or five days to get matured. 

6. How is the Meji made?

Ans : Meji is a significant chore in Assam on the occasion of Magh Bihu. It is made of green bamboo, dried banana and hay. leaves

7. What is the significance of Bhelaghar?

Ans : On the Uruka people made some hutlike structures called Bhelaghar. This has a great significance. People, particularly the cowherds, pass the night in a Bhelaghar warming themselves by the fire and making use of vegetables that they steal from other’s gardens. Next day this is set on fire and the elders offer prayings to ‘Agni’.

Prose

SL. No.ChaptersLinks
Chapter 1The Last LessonClick Here
Chapter 2 Lost Spring Click Here
Chapter 3Deep WaterClick Here
Chapter 4 IndigoClick Here
Chapter 5Going PlacesClick Here

Poetry

SL. No.ChaptersLinks
Chapter 1A Thing Of BeautyClick Here
Chapter 2Keeping QuitClick Here
Chapter 3My Mother at Sixty-SixClick Here
Chapter 4 A Roadside StandClick Here

VISTAS

SL. No.ChaptersLinks
Chapter 1The Tiger KingClick Here
Chapter 2Magh Bihu or Maghar DomahiClick Here
Chapter 3Memory Of ChildhoodClick Here
Chapter 4 Journey to End Of the EarthClick Here
Chapter 5On The face of itClick Here
Chapter 6The EnemyClick Here

8. What is the belief regarding the ashes and half burnt bamboos?

Ans : The belief regarding the ashes and half burnt bamboos is that they increase the fertility of fields and gardens. This is a belief based on the rituals of IndoEuropean origin.

9. What do the people have on Lunch? What is MahKarai?

Ans : On Magh bihu people have chira, pitha, curd etc. on lunch.

Mah-Karai (Mah-Kare) is a combination of roasted rice, black gram, sesame and pieces of ginger.

10. How is the delicacy tekeli-pitha prepared?

Ans :  Tekeli-pitha is prepared with salted rice powder steamed on the mouth of a small pitcher or even a kettle This is a kind of idli, but larger.

C. Essay Type Question:

1. The Uruka happens to be an important aspect of Magh Bihu. Give an elaborate account of the celebrations associ ated with Uruka.

Ans :  Magh Bihu, the post harvest winter festival seems to have a stronger hold on the people of Assam, particularly in Lower Assam. The eve of Bihu is known as Uruka. On this day women folk get ready for the next day with chira, pitha, laru, curd etc.

    Uruka is not a one day affair, for fuel has to be gathered, fish has to be got and if possible, some meat too, Uruka is a family and communal affair. On this day people make meji and Bhelaghar. Uruka has a great significance for the people on Assam.

2. People do not take the usual rice and curry on the Domahi or Samkranti day for their lunch. What are the different kinds of food items that people have for lunch on this particular day?

Ans :  On that particular day people do not take rice and curry but chira, pitha, curd and so on. One special preparation is mah-Karai, a combination of roasted rice, black gram, sesame and pieces of ginger. Another preparation is tekeli-pitha, salted rice powder steamed on the mouth of a small pitcher or even a kettle.

    Another kind of preparation is sunga-pitha, moist rice powder put in a green bamboo tube and roasted in fire. The ingredient mixed with powder used to be salt but now-a days some people prefer a sweet variety. In Upper Assam they make what is known as sunga-saul. Again among the tribal people rice-beer is also prepared. These are the things made in Assam on Magh Bihu.

3. Although the Kacharis, the most numerous tribe of Assam, have similar customs like the Magh Bihu, they dif. fer in certain features. Describe the manner in which the Kacharis celebrate their festival during the time of Assamese Magh Bihu.

Ans : The Kacharis, the most numerous tribe of Assam, have similar customs, though these differ in certain features. They also tie cords round fruit-beating trees. They offer rice to ‘the flying, the sinking and the moving,’ that is to birds, to fishes and to animals.

    Further on the Domahi, they put a mark of water mixed with cow dung, around their granary. And they sacrifice fowls to Bathou, their god and go out carol singing, collecting eatables. They call this custom magan or begging.

   The Kacharis also prepare Bhelaghar. The boys burn the Bhelaghars before dawn. The leading cowherds set fire to the Bhelaghar in the village and start a prayer. In this way they celebrate Magh Bihu.

4. Describe the different kinds of sports and martial games associated with Magh Bihu. How did the young people in earlier times prepare themselves for participating in the martial arts?

Ans : On this occasion of Magh Bihu people hold sports like wrestling, racing, jumping, buffalo fighting, egg fighting etc. In earlier times more martial games, like sword play and javelin throwing were customary. From weeks ahead young people, used to make camps on dry river banks and exercise themselves in the arts which were found necessary to defend the land from aggressors.

5. Kati Bihu, according to the author, cannot be called a festival as such. How is Kati Bihu celebrated in Assam ?

Ans :  According to the author, Kati Bihu is not a special festival of Assam as it has no public significance.

     In the family yard a light is put at the foot of the ‘Tuls! plant. Another aspect of Kati Bihu is that the ploughman does certain things for the protection of his crop. He plants a small bamboo in the field and lights an earthen lamp at its foot. Some people light the ‘akash-banti’ or the sky lamp hanging from a tall bamboo. Thus Kati Bihu is celebrated in Assam.

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply