NIOS English(302) Notes & Questions Answer|Chapter-18 Night of the Scorpion

Class 12 SOS English Chapter-18 Night of the Scorpion . Important questions for HS First Year English Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers SOS . Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint . Class 12 SOS English Chapter-18 Night of the Scorpion

HS Second Year SOS English Chapter-18 Night of the Scorpion

I remember the night my mother 

Was stung by a scorpion. Ten hours 

Of steady rain had driven him 

To crawl beneath a sack of rice. 

Parting with his poison – flash 

Of diabolic tail in the dark room 

He risked the rain again. 

The peasants came like swarms of flies 

And buzzed the Name of God a hundred 

Time to paralyse the Evil one. 

With candles and with lanterns 

Throwing giant scorpion shadows 

On the mud-baked walls 

They searched for him; he was not found. 

They clicked their tongues. 

With every movement that the scorpion made 

his poison moved in Mother’s blood they said. 

May your suffering decrease 

the misfortunes of your next birth, they said. 

May the sum of evil 

balanced in this unreal world 

against the sum of good 

become diminished by your pain. 

-Nizzim Ezekiel 

Summary 

In “Night of the Scorpion,” the speaker tells a story from his childhood in which his mother was bitten by a scorpion. The poem begins with a simple declaration: “I remember the night my motherwas stung by a scorpion” (1-2). The scorpion had entered the speaker’s home because it wanted to hide from the rain. When it bit the speaker’s mother, it was hiding beneath a sack of rice. 

The speaker describes the incident in which the scorpion stings his mother without mentioning his mother at all. Instead, he focuses on the scorpion and what he did immediately afterward: “Parting with his poison-flash/of diabolic tail in the dark room-/he risked the rain again” (5-7). Rather than stick around and look at the scene he had caused, the scorpion ran back outdoors. 

After the speaker’s mother was bitten, the speaker notes that poor people went to his mother’s side “like swarms of flies,” buzzing with Christianity and hoping to kill one of their visions of Satan (8). The peasants look for the scorpion on their hands and knees with lanterns. Their wish is to find the scorpion quickly because they believe that every movement the scorpion makes without getting killed affects the speaker’s mother: “With every movement that the scorpion made his poison moved in Mother’s / blood, they said” (16-18). 

The peasants begin to share good wishes for the speaker’s mother, hoping that the scorpion will die that night, or at least sit still, that the sins of her past life will be burned away, that she may return to an even better life in her next life because of her suffering. and The peasants continue making wishes for the speaker’s mother, wishing that the forces of evil might be diminished. by the speaker’s mother’s pain. They sat on the floor around the speaker’s mother, hoping that the scorpion’s bite would “purify” her, with the peace of understanding on each face” (29) 

As more people come to visit the speaker’s mother, the speaker takes in his surroundings: “More candles, more lanterns, more neighbours,/more insects, and the endless rain” 30-31). The speaker’s mother, oblivious to it all, spent this time suffering and twisting on a mat. 

The speaker turns his attention to his father, who he describes as a “sceptic” and “rationalist” (34). The speaker notes that even his father is making an effort to help his mother in any way that he knows how, which means turning towards that which he wouldn’t otherwise believe: “trying every curse and blessing. powder, mixture, herb and hybrid” (35-36). The speaker’s father even lit the bite on fire in an attempt to remove the poison. 

The speaker’s mother suffered for 20 hours. Her only response at the end of it all was her gratitude that it didn’t tappen to anyone else in their family: “My mother only said/ Thank God the scorpion picked on me / And spared my children” (43-5). 

INTEXT QUESTIONS 18.1 

Can you answer the following questions? 

1. Was it a dark night? 

Ans: Yes, it was a dark night 

2. Had it been raining for long? 

Ans: Yes, it had been raining for long. 

Class 12 SOS English Question Answer

Unit. No.LessonLink
Unit 1My First StepsClick here
Unit 2LeisureClick here
Unit 3Reading with UnderstandingClick here
Unit 4Father, Dear FatherClick here
Unit 5Fuel of the FutureClick here
Unit 6My Grandmother’s HouseClick here
Unit 7Reading with UnderstandingClick here
Unit 8A Case of SuspicionClick here
Unit 9My Son will not a Beggar BeClick here
Unit 10Where The Mind Is Without FearClick here
Unit 11Reading with UnderstandingClick here
Unit 12If I Were YouClick here
Unit 13The Tiger in the TunnelClick here
Unit 14The Road Not TakenClick here
Unit 15Reading with UnderstandingClick here
Unit 16I Must Know the TruthClick here
Unit 17India-her Past and FutureClick here
Unit 18Night of the ScorpionClick here
Unit 19Reading with UnderstandingClick here
Unit 20Reading with UnderstandingClick here
Unit 21Reading with UnderstandingClick here

INTEXT QUESTIONS 18.2 

Answer the following questions: 

1. What drove the scorpion inside the house? 

Ans: The continuous rain drove the scorpion inside the house. 

2. Where did the scorpion crawl? 

Ans: The scorpion crawl under a sack of rice. 

3. Choose the correct option to complete the following sentence. 

The word ‘flash’ means 

(i) a cowardly action 

(ii) a quick and sudden action 

iii) a wicked action 

Ans: (ii) a quick and sudden action 

4. Why does he call the tail ‘diabolic’? 

Ans: He calls the tail ‘diabolic’ because it poisons the person it stings 

INTEXT QUESTIONS 18.3 

Answer the following questions : 

1. Who came into the house?

Ans: A large number of peasants came to the poet’s house 

2. What is the scorpion referred to in the third line? 

Ans: The scorpion referred to in the third line as the evil one. 

3. Why did the peasants say the name of God a hundred times? 

Ans: The peasants say the name of God a hundred times to paralyse the evil one 

4. Whose shadows were thrown on the walls? 

Ans: the peasants’ shadows were thrown on the walls 

5. Choose the correct option The phrase ‘clicked their tongues’ expresses 

(i)-The peasants’ worries about the sting. 

(ii) The peasants’ sorrow for the mother. 

(iii) The peasants’ failure to find the scorpion. 

Ans: (iii) The peasants’ failure to find the scorpion. 

6. Pick out a simile and a metaphor from the above lines. 

Ans: Simile – peasants came like swarm of flies. Metaphor-giant scorpion shadows 

INTEXT QUESTIONS 18.4 

Answer the following questions : 

1. (a) How many times they said’ has been repeated? 

Ans: Six times. 

(b) Who are ‘they’ in the above lines? 

Ans: They are peasants 

(c) Why did they want the scorpion to sit still? 

Ans: Because they believed that with the movement of the scorpion, the poison moved in the mother’s body. The peasants, in the above lines, are praying for the woman. They begin each prayer with the world ‘may’. The repetitive use of the word is known as chanting. It also shows here the peasant’s concern for the suffering woman. 

2. List the prayers that the peasants make for the mother (i) (ii) (iii) (iv) (v) 

Ans: (i) May he sit still. 

(ii) May the sins of the previous birth be burned away. 

(iii) May the suffering decrease the misfortunes of next birth. 

(iv) May the sum of evil become diminished. 

(v) May the poison purify the flesh. 

INTEXT QUESTIONS 18.5

 Answer the following questions : 

1. The poet says that his father who was a rationalist tried everything. Why did he do so? 

Pick out the correct answer from the options given below: 

(i) because the father had changed 

(ii) because the father wanted to do what others were doing 

(iii) because the father was deeply concerned 

Ans: (iii) because the father was deeply concerned. 

2. Why did the mother feel relieved? 

Ans: Because the scorpion bit her and spared her children. 

OVERALL QUESTIONS 

1. Who is the ‘T’ in the poem? 

Ans: Poet 

2. What does the poem say about a mother? 
Ans: Mother loves her children more than herself. She wants to save her children from every kind of pain.

This Post Has 3 Comments

Leave a Reply