NIOS English(302) Notes & Questions Answer|Chapter-17 India-her Past and Future

Class 12 SOS English Chapter-17 India-her Past and Future . Important questions for HS First Year English Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers SOS . Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint . Class 12 SOS English Chapter-17 India-her Past and Future

HS Second Year SOS English Chapter-17 India-her Past and Future

Summary: 

Jawaharlal Nehru, our country’s first Prime Minister loved our country and our people very much. He spoke about our country’s glorious past and about his future plants to develop our country. 

Nehru said that our countrymen belonged to a strong and energetic race. They were eager to learn and possessed the spirit of curiosity. They lived in nature and tolerant civilization. They always searched for truth and spiritual knowledge. But in the Medieval period things changed for the worse. 

Foreign invasion and rule had a bad effect on our country. People and resources were exploited. But it had some good effects also. Europeans brought industrial revolution in our country. Nehru suggested what we should do to develop our country and how to do it. Our country was in a state of confusion and conflicts. We must retain our values and progress. He said Gandhiji’s model suited our country best. He said we must change while continuing with our traditions. Nehru believed that science and technology would be able to solve the problem of giving every Indian necessities of life. 

INTEXT QUESTIONS 17.1 

1. Read the section to answer the question briefly: 

a) What aspects of ancient India fill Nehru with pride and wonder? List four such aspects. 

Ans: Aspects of ancient India that fill Nehru with pride are: 

1. Indians were a strong and energetic race. 

2. They were eager to know. 

3. They had the spirit of curiosity.

 4. Their civilization was natural and tolerant. 

5. They were searching for truth and spiritual knowledge. 

b) Did the situation in India change for the better or worse? Give three reasons to support your answer. 

Ans: In Mediaeval India the situation changed for the worse. 

i) In the place of freshness and youth, old age and bad temper gained ground. 

ii) Narrow caste divisions and customs became more important than broad minded vision, 

iii) India was invaded by Mughals and Islam. 

c) What saved India from complete deterioration? Give two reasons. 

Ans: India was saved by her ability to adapt to the great changes and influences that came in, and India never forgot her past glories and traditions. 

d) What negative effect have Western invasion had on our country? Did it have any positive effect too? If so, what? 

Ans: Western invasion had the following effects. 

1. Positive effect: It brought in fresh ideas and the industrial civilization/revolution. 

2. Negative effects : Foreigners exploited our people and resources. 

INTEXT QUESTIONS 17.2 

1. Say whether the following statements are True or False: 

a) Nehru is making this speech in a period of stability  many years after India won her independence. 

Ans: false 

b) There is confusion and worry in Nehru’s mind about the best way forward. 

Ans: True 

c) Nehru is against change. 

Ans: False 

d) Nehru is a man of science and has faith in the powers of technology. 

Ans: True 

e) Nehru does not want a complete break with the rich traditions of the past. 

Ans: True 

2. Answer the following questions briefly 

a) As the Prime Minister of the country, what are the major tasks that Nehru faces? 

Ans: Nehru’s main tasks are: 

(a) to choose the best structure that will lead the country to prosperity and progress. 

(b) to stir people to take action and bring change. 

b) What makes Nehru’s task difficult? 

Ans: Nehru’s task is made difficult by the disturbance and confusion of the times: There is also mental conflict caused by trying to retain both old values and spirit and material progress. 

c) What model of change does Gandhiji provide? What are its advantages? 

Ans: Gandhiji’s model uses both continuity and change. The advantages are that it uses truth and peaceful ways to bring about revolutionary changes. He uses methods that are Indian in origin. 

d) Is Nehru for continuity and/or change? Pick out words and phrases from the text in support of your answer. 

Ans: Nehru wants both continuity and change. “To deny the past and break with it completely is to uproot ourselves and sapless, dry up’- This sentence shows the importance he gives to the past. His praise of Gandhiji’s revolutionary work shows the importance Nehru gives to change. 

e) What role does Nehru give to science and technology? 

Ans: Science and technology will be able to solve the problem of providing primary necessities of life to everyone all over the world. 

INTEXT QUESTIONS 17.3 

1. The table below presents the two opposing trends that co-exist in modern India. Re-read the section to fill in the blank spaces in the table: 

Positive TrendsNegative trends 
i) Hope ii) ……iii) …..iv) growing unity i) …….ii) Inertiaiii) practise old rituals and narrow customsiv) …….

Ans: Positive trends: ii) remarkable advances, iii) adopt a new spirit Negative trends: i) anguish; iv) many disruptive tendencies 

Class 12 SOS English Question Answer

Unit. No.LessonLink
Unit 1My First StepsClick here
Unit 2LeisureClick here
Unit 3Reading with UnderstandingClick here
Unit 4Father, Dear FatherClick here
Unit 5Fuel of the FutureClick here
Unit 6My Grandmother’s HouseClick here
Unit 7Reading with UnderstandingClick here
Unit 8A Case of SuspicionClick here
Unit 9My Son will not a Beggar BeClick here
Unit 10Where The Mind Is Without FearClick here
Unit 11Reading with UnderstandingClick here
Unit 12If I Were YouClick here
Unit 13The Tiger in the TunnelClick here
Unit 14The Road Not TakenClick here
Unit 15Reading with UnderstandingClick here
Unit 16I Must Know the TruthClick here
Unit 17India-her Past and FutureClick here
Unit 18Night of the ScorpionClick here
Unit 19Reading with UnderstandingClick here
Unit 20Reading with UnderstandingClick here
Unit 21Reading with UnderstandingClick here

2. Answer the following questions briefly: 

a) What does Nehru find most remarkable about people now? 

Ans: Nehru finds it remarkable that people who refused to change in the past are now marching forward with speed and determination. 

b) What is Nehru’s vision of India in the future? 

Ans: Nehru’s vision is of a prosperous India-material progress for her vast population. He also hopes that conflicts that take place in the name of religion, caste or region show stop. He wants India to be vibrant, its democracy on a sodding pattern-He wants a classless and casteless society. 

3. Choose words from the list below to describe the mood of Nehru’s speech: 

Light-hearted, thoughtful, sad, optimistic, angry, unconcerned, balanced 

Ans: thoughtful, optimistic, balanced 

4. What can you tell about the times in which Nehre made this speech? 

Ans: They were times of confusion and conflict among Indians on the basis of caste, religion and region. 

5. What do we learn about Nehru from this speech? 

Ans: Nehru has a deep knowledge of Indian history. He appears to be concerned and does not speak in a language of hatred or anger. He is a man of science and has deep faith in science and technology to help people progress in every field. 

6. Describe in about five sentences Nehru’s vision of future India. 

Ans: Nehru has a deep knowledge of Indian history. He appears to be concerned and does not speak in a language of hatred or anger. He is a man of science and has deep faith in science and technology. 

ADDITIONAL QUESTIONS & ANSWERS » 

Very Short Questions with Answer: Marks: 1/2 

1. Is Nehru for continuity or change or both ? 

Ans. Nehru wants both continuity and change.

2. What does Nehru find most remarkable about the Indian people then? 

Ans. He finds that people who refused to change in the past are now ready to march forward with speed and determination. 

3. What method should we adopt to improve the life of our people, according to Nehru? 

Ans. The methods must take into account the background and cultural development of our country/communities. 

4. Is Nehru against change? 

Ans. No, he is not. 

5. When did Nehru make this speech? 

Ans. Nehru made this speech soon after we got the independence. India was in a state of instability. 

6. What kind of a man was Nehru? 

Ans. He was a man of science and he had faith in the powers of technology. 

7. What kind of society does Nehru want in India? 

Ans. He wants a casteless and classless society in India. 

8. What influenced our country most powerfully, according to Nehru?

Ans. The coming of Islam and Muslim invasions influen our country most powerfully. 

9. What should the future be built on, according to Nehru 

Ans. On the foundation laid in the past and in the present 

10. What did Gandhiji lay stress on according to Nehru? 

Ans. Gandhiji laid stress on truth and peaceful means 

11. What, according to Nehru, is living? 

Ans. Living is a continual adjustment to changing conditions. 

12. What does Nehru want to express for the people of India ? 

Ans. He wants to express his hope and wishes. 

13. What can Five Year Plans do for the people of our country? 

Ans. They can raise the standard of living of the people of our country. 

14. What can you say about the times in which Nehru made his speech? 

Ans. They were times of confusion and conflict among Indians on the basis of caste, religion and region. 

15. What do we learn about Nehru from his speech? 
Ans. Nehru has a deep knowledge of Indian history He concerned about Indians. He does not show any hatred oranger in his speech. He is a man of science and has deep faith science and technology to help people progress in every field.

This Post Has 6 Comments

Leave a Reply