NIOS English(302) Notes & Questions Answer| Chapter-14 The Road Not Taken

Class 12 SOS English Chapter-14 The Road Not Taken. Important questions for HS First Year English Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers SOS . Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint . Class 12 SOS English Chapter-14 The Road Not Taken

HS Second Year SOS English Chapter-14 The Road Not Taken

The Road Not Taken 

Two roads diverged in a yellow wood, 

And sorry I could not travel both 

And be one traveller, long I stood 

And looked down one as far as I could 

To where it bent in the undergrowth; 

Then took the other, as just as fair, 

And having perhaps the better claim, 

Because it was grassy and wanted wear, 

Though as for that the passing there 

Had worn them really about the same. 

And both that morning equally lay 

In leaves no step had trodden black, 

Oh, I kept the first for another day! 

Yet knowing how way leads on to way, 

I doubted if I should ever come back.

I shall be telling this with a sigh 

Somewhere ages and ages hence: 

Two roads diverged in a wood, and I – 

I took the one less travelled by, 

And that has made all the difference. 

-Robert Frost

Summary:

The Road not Taken is an inspirational poem by Robert Frost that tries to inspire us to rise above the petty and do things extraordinary. It inspires to do things that few people dare to do. What happens in general life is that person keeps looking for convenient routes to success. However, the problem is that convenient routes lead to convenient destinations. If you are looking for things of value you will have to dig deeper and explore the unexplored. Through the example of two roads in the woods, the poet explains how we are used to making easy choices in life. If we do otherwise and dare to take difficult roads, we would be taken to prettier destinations. In the modern age especially, people do not love the toil but only want results. So, they choose to travel the more travelled routes where there are less chances of accidents. However, there is no bigger accident than having lost your urge to explore new things. 

Most of the appearance in the poem is due to the plentiful use of imagery. A lone traveller standing in yellow woods trying to decide between two routes-one he is familiar with and the other that is not taken. The poet takes us closer to nature and its beauty to acquaint us with his point. One day he was standing in a wood where two roads lay before him and he looked down one till it finally bent and disappeared behind trees and bushes. 

Then rather than choosing the first one, he turned towards the second, the one with fewer feet and where the grass was still green waiting to be stepped upon. This road lay there as if waiting for the special traveller who had the guts to step down on it and be taken to his destination. In the third stanza, the author explains both his fear and his determination to travel on a new route. That morning the road on which no step had trodden lay there welcoming him. He postponed his plan to take the first route and chose the second. However, there was slight doubt in his heart if this was the route to his destination and if it will ever bring him back home. Such doubts are there in everyone’s heart. While most of us succumb to the doubt and choose the convenient and known track, the winners do not. 

Time will be his testimony and for ages to come people will recount his story that the lone traveller who chose the second route arrived at his destination, a winner. Had he chosen like the others, his fate too would have been ordinary. So, there is nothing great about doing ordinary things and all the pleasure lies in exploring the unexplored. So, the poem leaves a lesson for those who believe in making easy choices. Such choices seem to favour you at first but at the end yield no great result. All is just ordinary about them. If you want a different fate you must try the roads few have taken. This is also the story of Frost and how he became a great poet. The poem also inspires to leave behind the herd mentality and travel alone when no one is there to support you on your mission. The two roads are symbols of the two types of choices we get to make in our lives the easy ones and the difficult ones. Difficult roads are meant for tough people with ambition. the woods symbolise the complex world we live in. There are several roads leading to several destinations. Making a choice that leads to success is a difficult task because most people hate hurdles. 

INTEXT QUESTIONS 14.1 

Q.1 Do you think it was easy for the poet to choose between the two roads? 

Ans: No, it wasn’t easy for the poet to choose between the two roads. 

INTEXT QUESTIONS 14.2 

Answer the following questions: 

1. Why does the poet call the wood ‘yellow wood”? 

Ans: The poct call the wood ‘yellow wood’ because it was autumn. The leaves were yellow. 

2. Who is the traveller? Why does he feel sorry? 

Ans: The poet is the traveller. He feels sorry because he can’t travel both the roads. 

3. Why does the poet look down the road as far as he can see? 

Ans: In the poem ‘The Road Not Taken’ by Robert Frost, the speaker wants to walk both the roads in the fork at once, but since it’s impossible to do so, he has to choose one road. He stares down one road to see how far it goes and what lies ahead for him but his view is blocked by the undergrowth of the woods. 

In the metaphorical sense, it means that the poet is standing at a crossroads in life and considering which path he should follow for a better future. However, he can only see a very small part of his chosen path and cannot judge if the path he has chosen would prove to be right for him in the distant future. 

4. Choose the correct option to explain the phrase “bent in the undergrowth’. 

The phrase means that ………. 

(i) there were bushes 

(ii) one couldn’t see beyond a point (iii) the road was grassy and full of leaves. 

Ans: (ii) one couldn’t see beyond a point. 

INTEXT QUESTIONS 14.3 

Answer the following questions : 

1. Does the poet take the road that he was looking at in the first stanza? 

Ans: No, he takes the other road. 

2. Why does the other road have better claim? 

Ans: The speaker choose the second road because it had a better claim than the first road. The second road was less travelled and so grassy and less worn out. It appeared to the poet as if the second road wanted wear.The poet decided to take the first road for some other day although he knew that he may not be able to comeback to take the first road as way leads on to the way. 

INTEXT QUESTIONS 14.4 

Answer the following questions : 

1. Pick out the lines which say that both the roads looked similar that morning? 

Ans: “Both that morning equally lay in leaves no step had trodden back.” 2. ‘Way leads on to way’ means – 

(i) there are many roads ahead. 

(ii) it is an uphill road. 

(iii) one road joins another road ahead. 

Ans: (iii) one road joins another road ahead. 

INTEXT QUESTIONS 14.5 

Answer the following questions : 

1. In the first stanza, the poet is talking of the present time when he has to choose one of the two roads. What time is he thinking of in the last stanza? Pick out the words in support of your answer. 

Ans: He is thinking about the future. The words which shows that are: “Somewhere ages and ages hence’. 

2. What has made all the difference? 

Ans: The narrator reflects that, of the two paths he could have taken in life, he chose to follow “the one less travelled by,” and he believes “that has made all the difference.” 

Basically, the narrator reached a point in his life when he was faced with a decision to either conform to society and live a “normal” life, or to live his life in a way that embraces individuality or a less conventional existence than the first path. The road that fewer people had taken (“was more grassy and wanted to wear”) was more inviting to the narrator, so he made the choice to follow the path that fewer people had taken. The narrator believes that choosing to follow the norm would have been the wrong decision. 

3. What does ‘that’ refer to? 

Ans: “That’ is refer to his decision to take the other road. 

Class 12 SOS English Question Answer

Unit. No.LessonLink
Unit 1My First StepsClick here
Unit 2LeisureClick here
Unit 3Reading with UnderstandingClick here
Unit 4Father, Dear FatherClick here
Unit 5Fuel of the FutureClick here
Unit 6My Grandmother’s HouseClick here
Unit 7Reading with UnderstandingClick here
Unit 8A Case of SuspicionClick here
Unit 9My Son will not a Beggar BeClick here
Unit 10Where The Mind Is Without FearClick here
Unit 11Reading with UnderstandingClick here
Unit 12If I Were YouClick here
Unit 13The Tiger in the TunnelClick here
Unit 14The Road Not TakenClick here
Unit 15Reading with UnderstandingClick here
Unit 16I Must Know the TruthClick here
Unit 17India-her Past and FutureClick here
Unit 18Night of the ScorpionClick here
Unit 19Reading with UnderstandingClick here
Unit 20Reading with UnderstandingClick here
Unit 21Reading with UnderstandingClick here

OVERALL QUESTIONS 

1. What do the two roads stand for in the poem? 

Ans: The two roads stand for the choices we have to make in life. The two roads can really stand in for any two choices or possibilities, including two different ways of life. Just as the speaker considers the two roads before him, he might consider two possible life paths which are open to him at a particular moment in time. He claims that the second option is “just as fair” as the first, just as two possible ways of life might seem equally appealing (line 6). Further, he says, “[…] the passing there / Had worn them really about the same ” (9 10). He means, here, that an approximately equal number of people have chosen each path, just as many numbers of people will have taken each of the ways of life which are open to us. After the speaker chooses the second path, he engages in some wishful thinking, that someday he might return to that first path and see where it leads, but, he says, “knowing how way leads on to way, / I doubted if I should ever come back” (14 15). Once one chooses a particular way of life, one cannot really switch gears and suddenly choose a different one, or, at least, it’s extremely difficult to do so. 

2. Does the poem relate to some situations in your life when it was not easy for you to make a decision? 

Ans: Robert Proal’s “The Road Nox Twer, when t on a very simple level appears to be a prende on whether to take one road or the other. The poem obviously  has a much deeper meaning to it. The most apparent met in the poem is one of the two roads repeating decision one’s life. Everyone goes through decisions in disir life, s metaphor connects the reader to the poems mos gavondly, Robert Frost’s posm, “The Road Not takar, Frosofatly creates a poem that a reader can come to a grande fo decisions in one’s life. Throughout time, humans have always been required to make difficult, life chandny dachtions d’in their lives. The poem is about a person who makes a decent was not really a choice. The two roads were the same, but the speaker has convinced himself that his choice was some we and important event. I think that we humans are really got doing this. We tend to con ourselves into believing fax things that aren’t really that important are big deals. 

ADDITIONAL QUESTIONS & ANSWERS 

» Very Short Questions with Answer: Marks: 1/2 

1. Where does the traveller find himself? What problem does he face? 

Ans. The traveller finds himself standing on a fork in the path. He is in a problem as he must choose one path and is unable to decide which one to choose. 

2. Discuss what these phrases mean to you. 

(i) a yellow wood 

Ans. ‘Yellow wood’ refers to the forest which has withering leaves as in the season of autumn. It represents a world full of ageing people. 

(ii) it was grassy and wanted wear 

Ans: It means that the path had a lot of grass on it. This means that it had not been walked over by many people. It had to be worn out by the steps of the people who walked on it 

(iii) the passing there 

Ans. It means that when he walked over the path that he had chosen. 

(iv) leaves no step had trodden black 

Ans: It means that no one had walked over the leaves as they were still green. If they had been walked over, they would have turned black. 

(v) how way leads on to way 

Ans. It means that as we walk on a path, we come across more options and make choices further. We keep on walking ahead on that way. 

3. Is there any difference between the two roads as the poet describes them: 

(i) in stanzas two and three? 

Ans. The two paths were similar. In the beginning, the poet felt that one of them was grassy and had not been walked over by many people, but when he walked on it for some distance, he realized that it was like the other road. 

(ii) in the last two lines of the poem? 

Ans. Here, again the poet talks of his initial decision when he thought that the roads were different and chose the one that had been walked over by a lesser number of people. 

» Short Questions with Answers: ► Marks : 4/5 

1. “The Road Not Taken’ is a poem of all times. Comment on it.

Ans. The poem is relevant for all times as everyone faces dilemmas at every step in life. We have to face the difficulty of making a choice in life. One should move on without looking back or thinking whether it was a right choice or not. 

2. In the poem “The Road Not Taken”, where is the poet and what does he see in front of him? 

Ans. Robert Frost came across a path which diverged into two roads. One road is less trodden and full of challenges, while the other is a beaten track without any difficulty. 

3. Which road does Robert Frost choose and why? 

Ans. Robert Frost comes across a path which diverges into two roads. One road is less trodden and full of challenges while the other is a beaten track without any difficulties. He chooses the road which is less travelled by the people, because it is more inviting and the poet is adventurous by nature and loves to take challenges. 

4. How is a road a metaphor? Use examples from the poem ‘The Road Not Taken’ to support your answer. OR Bring out the symbolism in the poem “The Road Not Taken’. 

Ans. The poem is concerned with a choice made between the two roads. The poet tells himself that he will explore one and then come back and explore the other, but he knows that he will probably be unable to do so. The poem is about something more than the choice of paths in a wood, for that choice might be relatively unimportant. We interpret his choice of a road as a symbol for any choice in life between alternatives that appear almost equally attractive. Through the years, however, we come to find that the choices we make and the paths we choose, will make a difference in our lives. 

5. The final stanza in the poem “The Road Not Taken’ starts with a sigh’. Why? 

Ans. The final stanza in the poem ‘The Road Not Taken’ starts with a sigh’. It is a sigh of relief and satisfaction. The poet is satisfied with all that has happened in his life and the position that he is in. It is a sigh of relief that on that day he had taken the ‘road less travelled by’ and ‘that has made all the difference.” 

6. The title ‘The Road Not Taken’ is an appropriate title for the poem. Comment. Or Justify the title, The Road Not Taken. 

Ans. The title brings out the theme of the poem in which every person at some stage of his life comes across situation where he has to make a choice. The decision taken to do things differently makes one stand out of the crowd. The title is figurative as the roads symbolize the dilemmas of life. The title “The Road Not Taken’ is fully justified. 

7. “Two roads diverged in a yellow wood.” What do the two roads indicate here? What was the poet’s dilemma? 

Ans. The two roads indicate the choices one makes in life. The poet has presented the dilemma that one goes through while taking a decision regarding one’s future. Man faces such dilemma as he is afraid of making the wrong choice which could have far reaching consequences. Man, therefore, takes a less risky and acceptable decision. 

8. What is the theme of the poem’ The Road Not Taken”? 

Ans. The theme of the poem is that one should accept the challenges in his life. Man should dare to walk on the untrodden path and take risk. Tough challenges have far  reaching consequences. They can change a person’s life. 

9. Why did the poet leave the first road? 

Ans. The poet leaves the first road that is well trodden and chooses the one that is less travelled by’. It is the second road that is full of challenges. It is this road that would make him standout and that has ‘made all the difference’. 

10. The poet says, ‘I took the one less travelled by and that has made all the difference’. What is the difference that the poet mentions? 

Ans. The poet says that it was his choice of that particular road which has shaped his life. The poet adopts the less travelled path and faces problems. But later, he achieved both success and fame as a famous poet in America as well as in his own country, England. He stands out in the crowd today as a result of his tough decision. 

11. What conflict does the poet face in “The Road Not Taken” ? Or What dilemma did the speaker face in the poem “The Road Not Taken”? 

Ans. The conflict that the poet faces is to choose one of the two, roads and whether his decision would be the right one. One road is less trodden, adventurous and full of challenges, while the other road is more trodden upon. It is a beaten track which is easy and without any difficulties. 

12. In the poem, “The Road Not Taken’, why did the poet feel like travelling both the roads? 

Ans. Once, the poet came across a junction when his path diverged into two. One road was well trodden upon while the other road was grassy as less people had travelled on it. He  felt like travelling both the roads because he was not sure of the outcome of his choice. He wanted to have an experience of both the situations. 

13. What do the two roads symbolise in the poem ‘The Road Not Taken’? Or What does the road symbolise in the poem? How much important is it to take the right ‘road’ in life? 

Ans. The two roads symbolise the choices that one has to make in life. It is very important to make the right choice because we can never retrace our path and go back. One road would lead on to another and there is no coming back. 

14. The poet kept the other road for another day. Was he able to travel back on that road? Explain. 

Ans. The author had kept the other road for some other time. He could never come back as the road he took led to other roads. Each road taken would have something new for him to explore. There was no coming back to that road again. 

15. “Robert Frost did not feel dejected and disappointed on choosing the second road.” Justify the statement with suitable examples from the poem ‘The Road Not Taken’. 

Ans. The poet leaves a sigh of relief on having made this choice. Repetition of T shows his sense of pride in exercising his individualism and his saying that it has made all the difference. 

16. What makes the narrator’s choice difficult in the poem ‘The Road Not Taken’. 

Ans. One road is frequently travelled by people. It is known, beaten track which seems to be safe. The second road appears to be a less travelled one and full of challenges. That is why it is a difficult choice.

17. What message does Robert Frost give to his readers through his poem “The Road Not Taken’, 

Ans. It shows us that one should be willing to exercise one’s individualism. One should not follow the crowd but be different from others. We should accept challenges and be ready to take risks in order to succeed in life. 

18. What does the choice made by the poet indicate about his personality in the poem “The Road Not Taken?? 

Ans. The poet chose the road less travelled by. This indicates that he believes in charting his own path in life rather than doing what others expect him to do. He is adventurous and loves to take risks in life. He wants to stand out in the crowd. 

19. Why did the poet doubt his coming back on the same intersection in life? 

Ans. The poet is pragmatic enough to know that one way leads to another, meaning that life moves on, retracing one’s] steps is not in the nature of things. The choices made today will mark his life later through the years. 

20, According to the poem, “The Road Not Taken’, what Robert Frost would tell after a period of time? Why? 

Ans. According to the poem, “The Road Not Taken’, the poet would be telling with a ‘sense of sigh’, that he took the road ‘less travelled by’ and that has made all the difference. It is only by taking challenges that one can become successful in life. Following the crowd will not make you stand out. 

21. What message does the poem “The Road Not Taken’ give us ? 

Ans. The poet conveys a very important message in this poem. He tells us that man comes across many situations when he has to take a decision which sometimes can be crucial. We must make the right choice by keeping in mind that ‘opportunity knocks only once’, 

» Long Questions with Answers > Marks : 10 

1. What would you like to become in life? Would you follow the crowd or choose a destination which would be exemplary for others. Give reasons for your answer taking hints from the poem ‘The Road Not Taken’, 

Ans. I would like to make my individualistic choice that would help me to choose a destination which would be exemplary for others. It is true that every person faces a dilemma in life. He comes across the problem of making choices in life. The important thing is how the decisions are taken. The road is symbolic of the opportunities that come in our life and compel us to take the right decision. The divergence of the-road is symbolic of the dilemma we face in life when one is caught in a problem. The choices have to be made thoughtfully and wisely. Adventurous people take the less travelled path. All these choices decide their future. Their life is affected by these choices as the step once taken cannot be retraced. 

2. Does the speaker seem happy about his decision? 

Ans. The poet is in an indecisive state. He is assailed by doubts concerning his choice. He is well aware of the fact that if his choice turns out to be misplaced, there will be no going back. He also has a feeling that his choice might be crowned with success. The unknown is not always a risky business. It might open the door to success too, as it happened in the case of the poet himself. Being adventurous by nature, he decides to plunge into the unknown. He seems happy about the decision as taking risk is a part of his nature. 

3. At every stage of life, man has to make crucial decisions. Keeping in mind Robert Frost’s poem, “The Road Not Taken’, describe a peculiar situation where you took a decision that changed the course of your life. 

Ans. Everyone comes across a problem in life in which he has to take a decision which can change his life. The decision can prove to be wrong as its impact on our future is unpredictable. Consequences of wrong choices will have to be faced by the person nimself. Nonetheless, the decision has to be taken. It is not always a risky business. The choice may be crowned with success too as it happened in the case of the poet himself. 

The poet, once, came across a junction when his path diverged into two. He wanted to experience both the situations, but the decision had to be made. It was ultimately his choice of that particular road which changed his life. The poet adopted the less travelled path, faced problems but later achieved both success and fame not only in England, but in America too. One cannot get everything in life. He has to take a decision and stick to it. Tough decisions make him stand out in the crowd. We should accept challenges and be ready to take risks in order to succeed in life. 

4. The poem “The Road Not Taken’ revolves around a serious conflict of life. What is this conflict? How is it resolved? 

Ans. The serious conflict in this poem is the choice that one often comes across in his lifetime. Man gets many opportunities in life. He gets an opportunity to choose between them. The decision that he has to take is important as it can change his whole life. He can’t retrace his steps once he starts moving on the path he has taken. So, one must make a choice  after weighing the pros and cons of the opportunities that shows in one’s path. It is none the less important to stick the decision once taken. Risks involved will help him stand out in the crowd. 

5. What Is the Central Message of “The Road Not Taken?” 

Ans: “The Road Not Taken” suddenly presents the speaker and the reader with a dilemma. There are two roads in autumnal wood separating off, presumably the result of the one road splitting, and there’s nothing else to do but to choose one of the roads and continue life’s journey. 

The central message is that, in life, we are often presented with choices. When making a choice, one is required to make a decision. Viewing a choice as a fork in a path, it becomes clear that we must choose one direction or another, but not both. 

In “The Road Not Taken,” Frost does not indicate whether the road he chose was the right one. Nonetheless, that is the way he is going now, and the place he ends up, for better or worse, was the result of his decision. 

This poem is not about taking the road less travelled, about individuality or uniqueness. This poem is about the road taken. to be sure, as well the road not taken, not necessarily the road less travelled. Any person who has made a decisive choice will agree that it is human nature to contemplate the “What if…” had you made the choice you did not make. This pondering about the different life one may have lived had they done something differently is central to “The Road Not Taken 

The speaker opts, at random, for the other road and, onge on it, declares himself happy because it has more grass a not many folk have been down it. Anyway, he could always and 

return one day and try the original’ road again. Would that be possible? Perhaps not, life has a way of letting one thing leading to another until going backwards is just no longer an option. But who knows what the future holds down the road? The speaker implies that, when he’s older he might look back at this turning point in his life, the morning he took the road less travelled, because taking that particular route completely altered his way of being. 

Reference to the context: 

1. Two roads diverged in a yellow wood, 

And sorry I could not travel both 

And be one traveller, long I stood 

And looked down one as far as I could 

To where it bent in the undergrowth; 

Ans: Once the poet was walking down a road and then there was a diversion, there were two different paths and he had to choose one out them. The poet says that as he was one person, he could travel on one road only. He had to choose one out of these two roads Yellow wood means a forest with leaves which are wearing out and they have turned yellow in colour-the season of autumn. It represents a world which is full of people, where people have been living for many years. They represent people who are older than the poet. The poet kept standing there and looked at the path very carefully as far as he could see it. Before taking the path, he wanted to know how it was. Was it suitable for him or no. He was able to see the path till from where it curved after which it was covered with trees and was hidden. It happens in our life also when we have choices, we have alternatives, but we have to choose only one out of them, we take time to think about the pros and cons, whether it is suitable for us or not and only then, we take a decision on what path we should choose.

2. Then took the other, just as fair, 

And having perhaps the better claim, 

Because it was grassy and wanted wear; 

Though as for that the passing there 

Had worn them really about the same. 

Ans: The poet kept on looking at one path for a long time to check if it is the right path for him or not and them he decided and started walking on another path because he felt that the both paths were equally good. He says just as fair, so, he felt that both paths were equally good and started walking on one of them. He adds that maybe he felt that the path was better for him so he chooses it as it had grass on it which means that it was unused. Not many people had walked on this path earlier that is why this path was grassy. ‘And wanted wear’ means that it was not walked over by many people. After he walked on the path for some distance, he realized that both the paths had been worm out the same way. Both the paths were similar and worn out. Even in our life, we take any path or option but all of them have the same benefits, disadvantages, problems, challenges and we must face them. We think that we are choosing a better option, but it is not that way. 

3. And both that morning equally lay 

In leaves no step had trodden black. 

Oh, I kept the first for another day! 

Yet knowing how way leads on to way, 

I doubted if I should ever come back. 

trodden means walked over.

Ans: The poet says that both the paths were similar that morning. Both had leaves on them and no one had stepped on them as they were still green in colour. He decided that that day he would take one path and keep the other path for another day, although he knew that one way leads on to another way. He knew that he could not go back on the choice that he had made. Similarly, even in our life once we choose an option, we must keep on moving ahead with that option and we never get a chance to come back and take the other option that we had left earlier. 

4. I shall be telling this with a sigh 

Somewhere ages and ages hence; 

Two roads diverged in a wood, and I – 

Will I took the one less travelled by, 

And that has made all the difference. 

Ans: He says that in the future, he will take a deep breath and say that once upon a time, he had reached such a point in life that there were two options for him and he travelled on that road which had been travelled upon by lesser number of people. That decision of his decided his future. Similarly, in future, when you grow up, then you will say that once upon a time, when you were young, you had two options. The choice that you made, made you what you became of it. This is a very strong message for all the students – that you should be wise and be careful while making choices out of the options that you have in your life because your future depends on the choice that you make today. 

This Post Has 5 Comments

Leave a Reply