NIOS English(302) Notes & Questions Answer| Chapter-6 My Grandmother’s House|

Class 12 SOS English Chapter-6 My Grandmother’s House . Important questions for HS First Year English Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers SOS . Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint .Class 12 SOS English Chapter-6 My Grandmother’s House

HS Second Year SOS English Chapter-6 My Grandmother’s House

There is a house now far away where once 

I received love……. That woman died, 

The house withdrew into silence, snakes moved 

Among books, I was then too young 

To read, and my blood turned cold like the moon. 

How often I think of going 

There, to peer through blind eyes of windows or 

Just listen to the frozen air, 

Or in wild despair, pick an armful of 

Darkness to bring it here to lie 

Behind my bedroom door like a brooding 

Dog….. you cannot believe, darling,

Can you, that I lived in such a house and 

Was proud, and loved…. I who have lost 

My way and beg now at strangers’ doors to 

Receive love, at least in small change?

– Kamla Das 

Summary:

“My Grandmother’s House” is a constituent poem of Kamala Das’s maiden publication “Summer in Calcutta. Though short, the poem wraps within itself an intriguing sense of nostalgia and uprootedness. In her eternal quest for love in such a ‘loveless’ world, the poet remembers her grandmother which surfaces some emotions long forgotten and buried within her- an ironical expression of her past which is a tragic contrast to her present situation. 

It is a forcefully moving poem fraught with nostalgia and anguish. The poet says that there is a house, her grandmother’s home, far away from where she currently resides, where she “received love”. Her grandmother’s home was a place she felt secure and was loved by all. After the death of her grandmother, the poet says that even the House was filled with grief, and accepted the seclusion with resignation. Only dead silence haunted the House, a feeling of desolation wandering throughout. 

She recollects though she couldn’t read books at that time, yet she had a feeling of snakes moving among them- a feeling of deadness, horror and repulsion, and this feeling made her blood go cold and turn her face pale like the moon. She often thinks of going back to that Old House, just to peek through the “blind eyes of the windows” which have been dead-shut for years, or just to listen to the “frozen” air The poet also shows the ironical contrast between her past and present and says that her present has been so tormenting that even the Darkness of the House that is bathed in Death does not horrify her anymore and it is a rather comforting companion for her in the present state of trials.

 INTEXT QUESTIONS 6.1 

Answer the following questions: 

1. What happened to the house after the grandmother died? 

Ans: In the poem ‘My Grandmother’s House’ the house withdrew into silence after the grandmother died. The house became infested with snakes that moved among the books. 

2. Why was the poet not able to read the books? Ans: The poet was too small to read books at that time. 

INTEXT QUESTIONS 6.1 

Answer the following questions : 

1. Complete the following: The poet wants to go back to the house 

(i) to peer …….. 

Ans: through blind eyes of windows 

(ii) to listen ……..

Ans: to the frozen air 

(iii) to pick…….

Ans: an armful of darkness 

2. Look at the phrase ‘blind eyes of windows’. Window is a non-living object. In the poem, the window has been given a human physical feature i.e. ‘blind eye’. What do we call this poetic transformation? (You can go back to the poem ‘Leisure’ for a clue). Why are the eyes of windows described as blind? 

Ans: Personification. Poet used the phrase ‘blind eyes’ which means the house is filled with darkness and nothing inside the house is clear to her eyes. 

3. Why is the air in my grandmother’s house described as frozen? 

Ans: The house is absolutely silent. The frozen air is used to mentioned the unmoved air filled in the house because of no inhabitants.

Pick out the correct alternatives in (a) and (b). 

(a) ‘an armful of darkness’ means……. 

(i) old memories of the grandmother’s house. 

(ii) unhappy days. 

(iii) some dark object from the house. 

Ans: (i) old memories of the grandmother’s house. 

(b) ‘to lie behind my bedroom door like a brooding dog’ means that….. 

(i) the memories will always remain with the poet. 

(ii) the memories will lie uncared for in a corner. 

(iii) the memories are as unimportant as a dog. 

Ans: (i) the memories will always remain with the poet 

INTEXT QUESTIONS 6.3 

Answer the following questions : 

1. (a) Which words tell you that the poet is talking to someone? 

Ans: The words which tell us that the poet is talking to someone are “You cannot believe, darling.” 

(b) What is she telling him/her? 

Ans: She was telling me that she was extremely proud of her grandmother’s house where she was deeply loved by her grandmother. 

2. In the last three lines of the poem, the poet thinks of herself as a beggar. 

(a) What is she begging for? 

Ans: She is begging for love. She has become a beggar for love who knocks helplessly at strangers’ doors to receive at least in a small measure 

(b) What does she mean by ‘small change’? 

Ans: By ‘small change’ she means a little love/love in small quantity. She begged to receive at least a small measure. 

Class 12 SOS English Question Answer

Unit. No.LessonLink
Unit 1My First StepsClick here
Unit 2LeisureClick here
Unit 3Reading with UnderstandingClick here
Unit 4Father, Dear FatherClick here
Unit 5Fuel of the FutureClick here
Unit 6My Grandmother’s HouseClick here
Unit 7Reading with UnderstandingClick here
Unit 8A Case of SuspicionClick here
Unit 9My Son will not a Beggar BeClick here
Unit 10Where The Mind Is Without FearClick here
Unit 11Reading with UnderstandingClick here
Unit 12If I Were YouClick here
Unit 13The Tiger in the TunnelClick here
Unit 14The Road Not TakenClick here
Unit 15Reading with UnderstandingClick here
Unit 16I Must Know the TruthClick here
Unit 17India-her Past and FutureClick here
Unit 18Night of the ScorpionClick here
Unit 19Reading with UnderstandingClick here
Unit 20Reading with UnderstandingClick here
Unit 21Reading with UnderstandingClick here

OVERALL QUESTIONS 

1. ‘Cold like moon’ is a simile. Can you pick out another simile from the poem? 

Ans: Another simile is “…an armful of darkness to lie behind my bedroom door like a brooding dog”. 

2. The poet thinks of her past. How is her present different from the past? 

Ans: She remembers her childhood in her grandmother’s house when she was loved. She has a deep sense of sorrow in the present because no one loves her now. 

3. Pick out words from the poem which convey the sense of loss that the poet feels. 

Ans: The words from the poem which convey the sense of loss that the poet feels are: that woman died, my blood turned cold, frozen air, wild despair, armful of darkness. 

ADDITIONAL QUESTIONS & ANSWERS 

▷ Very Short Questions with Answer: ▷▷ Marks: 1/2 

1. Which house is the poet talking about? 

Ans: The poet is talking about her grandmother’s house where she grew up as a child. 

2. Why does the first segment of the second line trail off? 

Ans: The poet expresses her nostalgic pain on recalling her memories in her grandmother’s home. 

3. Why did the poet’s blood turn cold? 

Ans: The poet’s blood turned cold at the sight of snakes among her grandmother’s books. 

4. What drives the poet to go back to the grandmother’s house? 

Ans: The poet feels nostalgic about her grandmother’s house. While in the city, she is desperate and sleepless. She hopes to get her peace back in the dismal house of her grandmother. 

» Long Questions with Answers >> Marks : 10 

1. In the poem “My Grandmother’s House,” how does Kamala Das reveal the intensity of her grief over her past life? 

Ans: The speaker in the poem (who is not necessarily the poet) is reflecting on the home where she used to live. The speaker refers to herself both in the first person-“where once I received love” and in the third person-“that woman died.” The content, along with the shift of person, emphasizes the distance in time and a change in identity. 

The speaker uses a number of images to show that the house is abandoned and to exaggerate that sense of distance, such as “snakes moved among books.” “blind eyes of windows,” and “an armful of darkness.” One notable simile compares that darkness to an animal; it would “lie/Behind my bedroom door like a brooding/ Dog.” The speaker finally switches again, to second-person direct address, calling the other person “darling” By adding a question as well-“you cannot believe, Darling, can you…?” she also implies that the idea of that loving home might be more fantasy than memory. 

Reference to the Context.

 I. There is a house now far away where once (…) 

To read, and my blood turned cold like the moon 

Ans: The poem, My Grandmother’s House, which can be read in full here, shows Kamala Das’s intense love and attachment to it. She suffers from an acute sense of alienation after having left this place after her marriage. The poet now lives in a big city after her marriage, a remote place from her grandmother’s house. She is reminded of her grandmother’s house where she spent her memorable childhood. Ironically, it is the only place where she received love from her grandmother. The death of the grandmother is even mourned by the house to which she was emotionally attached. A death like silence reigned in the house after her exit from this world. It seems that the grandmother was the very soul of this house. Being deserted, the snakes could be seen among books in the library of the house. At that point of time she was too young to read those books which looked quite horrible and repulsive like snakes. She was almost frozen with fear at the passing away of her grandmother and seemed cold like the moon. 

The very opening lines of the poem capture alive the poet’s mood of nostalgia. She is reminded of the happiest days of her childhood which she spent in the company of her grandmother. She was deeply attached to her grandmother who was very caring and affectionate to her. She was emotionally destabilised after the death of her grandmother and felt almost heart-broken. The intensity of her grief is suggestively conveyed by the ellipse in the form of a few dots in this section of the poem. It was her disenchantment with her loveless marriage which reminded her of her grandmother’s pure and selfless love. 

2. How often I think of going (…) 

Dog… 

Ans: In the above lines of the poem, My Grandmother’s House, the poet defines her relationship with her grandmother in a very moving manner. Kamala Das is reminded of the happiest days of her childhood which were spent with her grandmother. The poet was deeply attached to her grandmother who was very caring and affectionate to her. She was emotionally shattered after the death of her grandmother who had been the chief source of inspiration in her life. 

The poet often longs to visit her grandmother’s house to which she was emotionally attached since her childhood. It has been a place of security and protection which is sadly missing in her new house in the city. She would like to peep through the dust-ridden or coloured panes of windows which were shut after the death of the grandmother. She would like to listen and 

feel the still atmosphere prevailing in the house. It is this longing to revisit her grandmother’s house that adds to her sense of frustration and hopelessness. The darkness of her grandmother’s house can have no terrifying impact on her. She would like to gather some darkness, some memories of the grandmother’s house and bring them to her present city residence. The very memories of her grandmother’s house will have a soothing impact on her loveless and hopeless married life. 

The poet is in a mood of reminiscence and recreates the plight of the grandmother’s house after her departure from the scene of life. She gives us the very feel of the house in its state of neglect and desertion. The poet has used the simile of a brooding dog to show her inability to pay a visit to her grandmother’s house. She has employed suggestive visual imagery of ‘blind eyes of the windows’ and ‘the frozen air to convey the idea of death and desperation. 

3. you cannot believe, darling, (…) 

Receive love, at least in small change? 

Ans: In these lines of the poem, the poet says how her frustration and disenchantment in the marital life forced her to go in for an extra-marital relationship. The poet often longs to visit her grandmother’s house to which she was emotionally attached since her childhood. Unlike her miserable city life with her husband, it had been a place of security and genuine love for her. 

Here the poet informs her Dear husband that he can never believe the intensity of love that she received from her grandmother. He can never realise that she was extremely proud of her grandmother’s house where she was deeply loved by her grandmother. It is her separation from her grandmother’s house after marriage that has ruined her life for ever. It is loveless and hopeless married life that has crippled her sense of pride and love which she used to have in her grandmother’s house. She has become a beggar for love who knocks helplessly at strangers’ doors to receive at least in a small measure. She has almost lost her way in search of genuine and selfless love. 

Kamala Das exposes the futility of loveless and hopeless marital relationships in these five concluding lines of the poem. It shows the agony and humiliation of a married woman who is forced to seek extramarital relationships to seek love for her emotional satisfaction. It is the mood of nostalgia that dominates the closing phase of the poem. The poet is reminded of her grandmother’s house where received love and safety in her childhood. She has lost all her identity and freedom in her loveless relationship.

This Post Has 2 Comments

Leave a Reply