NIOS English(302) Notes & Questions Answer| Chapter-5 Fuel of the Future|

Class 12 SOS English Chapter-5 Fuel of the Future. Important questions for HS Second Year English Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers SOS . Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint. Class 12 SOS English Chapter-5 Fuel of the Future

HS Second Year SOS English Chapter-5 Fuel of the Future

Summary 

People are after ‘CLEAN ENERGY” “something we can get from nature. To get such energy, we can use the sun, the wind, the tides, water and biogas. 

India produces a lot of wind energy. We get wind energy by first generating mechanical power. We can use it to lift water from the underground. Mechanical power can produce electricity also. 

In the USA there were millions of windmills to pump water for farms. By 1910 European countries started producing electricity using wind. 

Tamil Nadu produces half of the wind energy produced in our country. We can have windmills in Gujarat, Andhra Pradesh, Kerala and in Maharashtra. 

Wind energy is free and gives us power (endlessly) for ever. It does not pollute the air but produces noise. Winds do not blow continuously and we may not get power when we need it. Wind energy can provide employment to many people in future. 

INTEXT QUESTIONS 5.1 

1. Complete the following sentences by using a word from the passage above for each blank: 

i. The passage is about a ……… of energy of the future. 

Ans: source 

ii. A great deal of importance is given today to…….. non-polluting energy. 

Ans: clean 

iii. Some of the alternative sources of clean, nonpolluting energy are: the ………. the ……the…..and……

Ans: the sun, the wind, the tides, water and biogas 

iv. Wind energy is the ………. by which generate electricity. 

Ans: process 

v. Wind ……… are used to convert wind energy into mechanical power. 

Ans: turbines 

vi. Subsequently, a ……… is used to covert the mechanical power into electricity. 

Ans: generator 

2. When and where was wind energy first used? 

Ans: In Egypt in 5000 BC to (move) propel boats along the river Nile.

 INTEXT QUESTIONS 5.2 

1. Answer the following questions briefly: 

(i) Name the European countries that use wind energy? 

Ans: Netherland and Denmark are the European countries that use wind energy. 

(ii) When and what purpose were windmills used in America? 

Ans: During the late 19th century windmills were used in the American West to pump water for farms and ranches. 

(iii) Name the first Indian state that used wind energy. Can it be used elsewhere? Is so, where? 

Ans: The first state in India to use wind energy is Tamil Nadu. Yes, it can also be used in many parts of India from Gujarat, Andhra Pradesh, and Kerala to the hilly regions in Maharashtra. 

(iv) How does research help in popularizing the use of wind energy? 

Ans: In Chennai at the Centre for Wind Energy Technology, research is done to check out various wind sites where wind energy can be tapped. Wind turbines of various sizes are checked to see to if they are delivering what they promised to do. 

INTEXT QUESTIONS 5.3 

1. Say whether the following statements are True (T) or False (F). Correct the false ones. 

(i) People prefer conventional sources of energy to wind energy. 

Ans: False. Surveys show that the public prefers wind and other renewable energy forms over conventional sources. 

(ii) Like oil, wind energy will one day be totally used up. 

Ans: False. Wind energy is a free, renewable source, 

(iii) California’s wind power plants are able to negate the bad influence of the enormous amount of pollutants its factories create. 

Ans: True 

(iv) A large number of trees are cut down to create space for wind power plants. 

Ans: False. A large number of trees would need to be cut to lessen the harm caused by pollutants in the air in California. 

(v) Wind power plants operate noiselessly. 

Ans: False. Wind power plants produce noise. 

2. Given below are some headings. Fill in the blanks against each heading with points from this section. Do not write long sentences. Write in point form. 

WIND ENERGY 

Advantages: 

Ans: (i) Wind energy is a free, renewable resource, so no matter how much is used today, there will still be the same supply in the future. 

(ii) Wind energy is also a source of clean, non-polluting electricity. 

(iii) Unlike conventional power plants, wind plants emit no air pollutants or greenhouse gases. 

Weakness: 

(i) Wind energy produces noise by the rotor blades. 

(ii) Wind energy is not good to look at. 

(iii) It also kills birds that fly into the rotors. 

(iv) The major challenge to use wind as a source of power is that it is intermittent 

Solutions: 

(i) The windmill should be located in remote areas. 

(ii) The use of modern technology. 

OVERALL QUESTIONS 

1. Name some sources of clean renewable energy. 

Ans: Some sources of clean renewable energy are wind, sun, tides, water and biogas. 

2. What unique place does India have in relation to wind energy? 

Ans: India has the world’s only Ministry for renewable energy. Also, India is the world’s fifth largest producer of wind energy. 

3. What are the advantages of using wind energy? 

Ans: It generates cheap, non-polluting, free and renewable energy. 66

4. What major challenge does the use of wind energy pose to man? 

Ans: The supply is intermittent. Wind does not always blow when electricity is needed. 

Class 12 SOS English Question Answer

Unit. No.LessonLink
Unit 1My First StepsClick here
Unit 2LeisureClick here
Unit 3Reading with UnderstandingClick here
Unit 4Father, Dear FatherClick here
Unit 5Fuel of the FutureClick here
Unit 6My Grandmother’s HouseClick here
Unit 7Reading with UnderstandingClick here
Unit 8A Case of SuspicionClick here
Unit 9My Son will not a Beggar BeClick here
Unit 10Where The Mind Is Without FearClick here
Unit 11Reading with UnderstandingClick here
Unit 12If I Were YouClick here
Unit 13The Tiger in the TunnelClick here
Unit 14The Road Not TakenClick here
Unit 15Reading with UnderstandingClick here
Unit 16I Must Know the TruthClick here
Unit 17India-her Past and FutureClick here
Unit 18Night of the ScorpionClick here
Unit 19Reading with UnderstandingClick here
Unit 20Reading with UnderstandingClick here
Unit 21Reading with UnderstandingClick here

INTEXT QUESTIONS 5.4 

1. Find three instances where passive voice has been used in the passage. Write down the sentences. 

Ans: The three instances where passive voice has been used in the passage are: 

(i) so no matter how much is used today 

(ii) Most of their problems as wind farms are located in remote areas. 

(iii)………… the problems have already been resolved through technological development. 

2. Fill in the blanks using the Passive form of the verbs given in bracket. A. How butter is made Cream………(churn) and milkfat ………(collect). The remaining liquid is called butter milk. The milk fat ……… (whip) and the water in it, if any (throw) away. A pinch of salt……. (add) to the ball of whipped fat and ….. (keep) in a butter dish. 

Ans

(i) is churned 

(ii) is collected 

(iii) is whipped 

(iv) is thrown 

(v) is added 

(vi) is kept 

B. How an electric iron is repaired: To replace the heating element of an iron, the handle along with the top cover……. (remove). In modern automatic irons, these are often removable in one piece, but in other designs two nuts secure the handle and when these……. (remove), the handle can be removed. Then the cover……….. (withdraw) and the iron weight (disclose), which can be raised to find the  heating element. The heating element………(contain) between two layers of a mica sheet. 

Ans

(i) is removed 

(ii) are removed 

(iii) is withdrawn 

(iv) is disclosed 

(v) is contained. 

ADDITIONAL QUESTIONS & ANSWERS >> Very Short Questions with Answer: >> Marks: 1/2 

1. What is the buzzword today?

 Ans: CLEAN ENERGY” something we can get from nature. 

2. According to the lesson, ‘Fuel of the Future’, what are we proud of? 

Ans: We are proud because we have the world’s only Ministry for Renewable Energy Sources. Also, we are the world’s fifth largest producer of wind energy. 

3. How is wind energy produced ? 

Ans: Wind is used to generate mechanical power or electricity. 

4. What can we use wind energy for? 

Ans: We can use it to grind grain or pump water up. 

5. What has wind power been used by man for so long? 

Ans: Man has been using wind power to move boats and ships. 

6. What changes the mechanical power into electricity? 

Ans: A generator 

7. In which state in India was wind energy utilised first? 

Ans: Tamil Nadu 

8. List the places in India where wind energy can be tapped, besides Tamil Nadu. 

Ans: Gujarat, Andhra Pradesh, Kerala and Maharashtra. 

9. What are wind turbines doing near Madurai? 

Ans: They are decorating the landscape near Madurai. 

10. In which place was lots of carbon dioxide prevented from mixing in air? 

Ans: The mixing of carbon dioxide in air was prevented in California, U.S.A 

11. What are the disadvantages of windmills? (or) What major challenges does the use of wind energy pose to man? 

Ans: They may produce a lot of noise and create noise pollution. They may kill some birds that come near them. We may not get electricity when we need it most. 

>> Short Questions with Answers: > Marks: 4/5 

1. How is wind energy derived? Write the purposes for which it has and is being used.

Ans: Most modern wind power is generated in the form of electricity by converting the rotation of turbine blades into electrical current by means of an electrical generator. In windmills (a much older technology), wind energy is used to turn mechanical machinery to do physical work, such as crushing grain or pumping water. 

2. Write about wind turbines in India.

Ans: Tamil Nadu has a large number of wind turbines. They produce half of India’s capacity. They decorate the landscape near Madurai and beyond. Wind turbines are working in the states of Gujarat, Andhra Pradesh, Kerala and Maharashtra. 

3. What is wind power? 

Ans : Wind power is the energy obtained from the wind. It is one of the oldest-exploited energy sources by humans and today is the most seasoned and efficient energy of all renewable energies. 

4. How does wind power work?

Ans : Wind power consists of converting the energy produced by the movement of wind turbine blades driven by the wind inte electrical energy. 

>>Long Questions with Answers >> Marks: 10 

1. What are the benefits of wind power? 

Ans: Wind energy is a source of renewable energy. It does not contaminate, it is inexhaustible and reduces the use of fossil fuels, which are the origin of greenhouse gasses that cause global warming. In addition, wind energy is a “native” energy. because it is available practically everywhere on the plant, which contributes to reducing energy imports and to creating wealth and local employment. 

For these reasons, producing electricity through wind energy and its efficient use contributes to sustainable development. Wind energy does not emit toxic substances or contaminants into the air, which can be very damaging to the environment and to human beings. Toxic substances can acidify land and water ecosystems, and corrode buildings. Air contaminants can trigger heart disease, cancer and respiratory diseases like asthma. 

Wind energy does not generate waste or contaminate water, an extremely important factor given the scarcity of water. Unlike fossil fuels and nuclear power plants, wind energy has one of the lowest water-consumption footprints, which makes it a key for conserving hydrological resources.

This Post Has 12 Comments

Leave a Reply