NIOS English(302) Notes & Questions Answer| Chapter-2 Leisure

Class 12 SOS English Chapter-2 Leisure. Important questions for HS First Year English Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers SOS . Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint. Class 12 SOS English Chapter-2 Leisure

HS Second Year SOS English Chapter-2 Leisure

What is this life if full of care 

We have no time to stand and stare? 

No time to stand beneath the boughs. 

And stare as long as sheep or cows. 

No time to see when woods we pass 

Where squirrels hide their nuts in grass. 

No time to turn at Beauty’s glance 

And watch her feet, how they can dance. 

No time to wait till her mouth can 

Enrich that smile with her eyes began. 

A poor life this if, full of care 

We have no time to stand and stare. 

-W.H.Davies 

Summary 

The poem is a rhythmic flow of repeated words “No time” which creates a sweet impression. The poet poses a question at the start of the poem. He says that what could be the use of life if it is full of worries and anxiety. This life is miserable if we fail to get time for leisure. The poem depicts that we are always tackling the world’s problems without considering the beautiful things around us. 

We have no time to stand and watch beautiful objects that nature has made for us. We have no time to stand under the trees like buffaloes and cows do. We have no time to see the beautiful birds, animals, trees, and flowers around when we pass through the woods. We ignore the little squirrel hiding its nuts in grass. 

We just walk hurriedly absorbed in our business. 

The streams of clear water create a beautiful scene reflecting the sunshine. They just look like a starry sky at night. The poet has used a simile to compare the beauty of streams with that of a starry night. All this is ignored because we cannot get time to see all this. Then the poet uses personification for the beauty and says that we miss its dance. In fact, the poet wants to convey that beauty is beauty itself. We are deprived of such pleasant sights due to lack of time, 

The poet mourns over our harsh attitude towards nature and natural things. We have become machines and have no emotions left in us. We have become mechanical and formal. We are running after money and fame but real life exists in nature. We should spare some time to watch the beautiful things spread around us. 

INTEXT QUESTIONS 2.1

Answer the following questions: 

1. What do you understand by the word ‘care’ in the first line? 

Ans : The word ‘care’ in the first line means the worry. The world of nature surrounding him is full of beauty and freshness. But his life is full of worldly worries and cares. 

2. What does the poet mean by the phrase “stand and stare’? Pick out the correct answer from the three alternatives given below: It means 

(a) Looking at things unblinkingly

(b) Looking at the beauties of nature and enjoying them. 

(c) Lost in thought looking at nothing 

Ans: (b) It means looking at beauties of nature and enjoying them. 

3. What is it that sheep and cows do for which we have no time? 

Ans: Sheep and cows have time to stand and stare but we don’t have any time for that. Sheep and cows are peaceful animals, tamed and domesticated easily. They are seldom found moving in a hurry. Unlike most animals, cows and sheep do not attack other animals unless it is for self defence. 

INTEXT QUESTIONS 2.2 

Answer the following questions: 

1. What does the poet think we need time for in Lines 5 to 6—– 

Lines 7 to 8—— 

Ans: Lines 5 to 6: We do not have enough time to observe various activities going on in the world of nature. We ignore the beauty and activities of various animals when we pass through the woods. While passing through the woods, we must pause to se the squirrels busy hiding their nuts in the grass. Lines 7 to 8 to turn at Beauty’s glance and watch her dancing feet. The poet want to say that we are so engaged in our daily routine work that we cannot spend a few moments to stop and gaze at the beauty of nature dancing like a beautiful woman. 

2. In the seventh line the poet spells the word ‘Beauty’ with a capital letter ‘B’. “No time to turn at Beauty’s glance”. Does it refer to a beautiful girl or to the beauties of nature or to both? 

Ans: Beauty could refer to both the beauties of nature and a beautiful girl. 

3. How do the beauties dance? (Think of tall trees, grass, waves etc.) 

Ans: In these lines the poet looks at nature and imagines her as a girl with dancing feet. The post has given human qualities to the beauties of nature. When an idea or an object is thought of as a person, we call it personification Posts, often, make use of it to say more in a few words. Look at the two sentences given below. 

(i) Destruction of forests harms the earth 

(ii) The mother earth cries to see her forests being destroyed. 

The first sentence is a simple statement of facts. The second sentence personifies the idea. Which one appeals to you more? 

The second one, isn’t it? 

Here are some more examples of personification. 

(i) Death! Be not proud. 

(ii) The sun is smiling. 

Beauties of nature dance when the trees sway in the breeze, waves leap up, bees dance, birds fly. (You must also give other examples) 

4. Can you think of two more examples of personification? 

Ans: (i) The trees stand tall with their heads high, 

(ii) Mountains speaking to the sky. 

INTEXT QUESTIONS 2.3

 Answer the following questions: 

1. Who is ‘her’ in line no. 9? 

Ans: Her is referred to a beautiful woman who dances, and we have no time to wait to see her smile, which begins with her eyes and then reach her mouth. 

2. The line “till her mouth can enrich that smile her eyes began” means that Tick mark () the correct answer. 

(a) a rich woman smiles with her eyes 

(b) eyes and mouth smile together 

(c) Beauty’s smile begins from the eyes and spreads to her lips. 

Ans: (c) Beauty’s smile begins from the eyes and spreads to the lips. 

3. What according to the poet is a poor life? 

Ans: The speaker has made it clear that he thinks human beings have a rather pitiful time of it that they cannot stop to enjoy what is going on in nature around them. This speaker laments that human beings are strapped with cares, worries, and so much responsibility that they cannot even begin enjoy the beauty and glories of life. Thus, the speaker is ultimately making a moral judgment about his fellows. And he makes it clear that he finds them lacking. 

OVERALL QUESTIONS 

1. Who is ‘we’ in the poem? 

Ans: ‘We’ refers to the human beings who have no time to look and enjoy the beauties of nature. The modern man who has grown blind to the beauty spread around him. 

2. Which words have been repeated six times in the poem? Why? 

Ans: “No time”. The phrase “no time’ is repeated to emphasize the idea that modern man is enslaved by the rough and tough routine of his life and has no leisure to enjoy this dancing, smiling and swinging beauty. 

3. Some of the words that rhyme in the poem are care ……….. Stare bough………..ow 

Complete the list with other pairs of rhyming words from the poem. 

Ans: pass…….grass, glance…………dance,.can……….. 

Class 12 SOS English Question Answer

Unit. No.LessonLink
Unit 1My First StepsClick here
Unit 2LeisureClick here
Unit 3Reading with UnderstandingClick here
Unit 4Father, Dear FatherClick here
Unit 5Fuel of the FutureClick here
Unit 6My Grandmother’s HouseClick here
Unit 7Reading with UnderstandingClick here
Unit 8A Case of SuspicionClick here
Unit 9My Son will not a Beggar BeClick here
Unit 10Where The Mind Is Without FearClick here
Unit 11Reading with UnderstandingClick here
Unit 12If I Were YouClick here
Unit 13The Tiger in the TunnelClick here
Unit 14The Road Not TakenClick here
Unit 15Reading with UnderstandingClick here
Unit 16I Must Know the TruthClick here
Unit 17India-her Past and FutureClick here
Unit 18Night of the ScorpionClick here
Unit 19Reading with UnderstandingClick here
Unit 20Reading with UnderstandingClick here
Unit 21Reading with UnderstandingClick here

4. You have some leisure time on hand and your friend  wants you to spend this time in risk-taking behaviour like driving, trying out narcotic drugs or having your first cigarette. (You wish to avoid them without antagonizing them. You also wish to prevent them from doing so. How would you go about it?) 

Complete the dialogue given below with appropriate expressions. 

Amit: Thank God, we have a break before the Economics Paper. Let’s go to the canteen and have some coffee. 

Rahul: I have a better idea. Why don’t we have a cigarette instead? It’s a great stress-buster. I tried it the other day and could feel myself unwinding. 

Amit: (Hesitates) I am not too sure……… 

Ans: about its effect 

Rahul : Come on don’t be such a sissy. One cigarette won’t do you any harm. 

Amit: Isn’t it habit forming? I have heard Ans: that smoking affects our lungs. Rahul: Oh, no 

Amit: Then why do the cigarette packets have the statutory warning. 

Ans: That tobacco is injurious to health. 

ADDITIONAL QUESTIONS & ANSWERS 

>> Very Short Questions with Answer: >> Marks: 1/2 

1. Who is the poet? 

Ans: W.H.Davies 

2. What is the theme of the poem “Leisure”? 

Ans: The speaker is lamenting the limited amount of leisure time spent by society. 

3. What mood and tone are featured in W. H. Davies poem, “Leisure”? 

Ans: In Davies “Leisure,” the mood is pensive; the tone is melancholy. 

4. Does the poet really believe that the streams are full of stars? 

Ans: The poet observes that there are stars in the streams. This refers to the reflection of the stars in the clear water of the streams. 

5. What is meant by the phrase “Beauty’s glance”? 

Ans: In this phrase, Beauty means a beautiful maiden. By Beauty’s glance, the poet suggests that her looks are fascinating 

6. Briefly answer the following questions. or What is the significance of the title of the poem “Leisure”? 

Ans: The title of the poem suggests that modern man is too busy. He needs some leisure time to relax and enjoy the beautiful things around. 

7. How does the poet compare men with animals? 

Ans: The poet observes that animals lead better life than human beings. Unlike men, the animals have plenty of time to see the beauty of nature. 

8. What message is there in the last two lines? 

Ans: The poet feels sorry for the modern man whose life is full of worries and cares. He does not have time to see the beautiful things around him. 

9. About what kind of life is the poet complaining about? 

Ans: The poet is complaining about a life that has been made complicated by human life-style. Today man thinks that he is too busy to enjoy the bounties (gifts) of the earth that are beautiful and soothing. 30 W

10. Why is the poet not happy with a stressed life? 

Ans: The poet is not happy with the modern lifestyle that is full of stress. In his opinion, life is an opportunity to enjoy the beauty around us. 

11. Why does the poet pick up the example of sheep and cows? 

Ans: Sheep and cows are peaceful animals, tamed and domesticated easily. They are seldom found moving in a hurry. Unlike most animals, cows and sheep do not attack other animals unless it is for self defense. 

12. About what kind of life is the poet complaining? 

Ans: The poet is complaining about a life that has been made complicated by human life-style. Today man thinks that he is too busy to enjoy the bounties (gifts) of the earth that are beautiful and soothing. 

13. Why is the poet not happy with a stressed life?

Ans: The poet is not happy with the modern lifestyle that is full of stress. In his opinion, life is an opportunity to enjoy the beauty around us. 

14. Why does the poet pick up the example of sheep and cows? 

Ans: Sheep and cows are peaceful animals, tamed and domesticated easily. They are seldom found moving in a hurry. Unlike most animals, cows and sheep do not attack other animals unless it is for self defence. 

» Short Questions with Answers: ▷▷ Marks: 4/5 

1. What does the poet want human beings do to make life meaningful? 

Ans: The poet wants human beings to start enjoying the beauty of nature. He advises us to put an end to the stress that we associate with life. People unfortunately feel that a serious lifestyle makes it worth it. He wants us to shed the cares we have put up on our simple lives. We should find time to see the beauties of nature. We should pause under trees and look up to catch sight of the birds and butterflies that silently flit from branch to branch. We should be like sheep and cows that endlessly look at something as if they are lost in a dream. 

2. What can one see while passing through woods? 

Ans: While passing through woods, we see squirrels running off with nuts. They are in a hurry to hide them from little thieves. Sometimes we can see an endless number of sparkles of sunlight reflecting upon the ripples of the streams. These sparkling beams of light appear like stars in the nightly sky. 

3. What does the poet want human beings to do to make life meaningful?

Ans: The poet wants human beings to start enjoying the beauty of nature. He advises us to put an end to the stress that we associate with life. People unfortunately feel that a serious lifestyle makes it worth. He wants us to shed the cares we have put up on our simple lives. We should find time to see the beauties of nature. We should pause under trees and look up to catch sight of the birds and butterflies that silently flit from branch to branch. We should be like sheep and cows that endlessly look at something as if they are lost in a dream. 

» Long Questions with Answers >> Marks: 10 

1. Describe the critical summary of the Poem “Leisure” By William Davies. 

Ans: The poem “Leisure” has been composed by an American poet William Davies. He was a wandering poet and singer. He led a life of loneliness and his poetry is marked with truth and simplicity in idea as well as language. As the title of the poem suggests, it is about the availability of time for enjoying various delights of life. These may range from the most ordinary every day pleasure to the extraordinary events. The poet is lamenting over the rush and hurried manner in which we spend our lives. We deprive ourselves of the richness and diversity of life. The poet believes that life must be enjoyed in a casual leisurely manner. He thinks that we should spend our free time enjoying and appreciating the beauty of nature. We should find time to stand under the trees and look at beautiful objects of nature as sheep and cows do. While passing through the woods, we must pause to se the squirrels busy in hiding their nuts in the grass. We should also stop by streams of clear water glittering like skies at night. We must also find time to see the beautiful glance of a maiden and admire the skill of her dancing feet. We should not miss the beautiful smile playing at her face. In this way we can fill our lives with happiness. The poet expresses his grief at the fact that modern rush of life has deprived us of many commonplace pleasures. We run around after our material pursuits, so crazily that we get no time to spend in a relaxed manner. He warns us if our life remains full of worries and problems with no opportunity to enjoy its simple pleasures, it will be very miserable life. 

2. What are some of the simple delights we miss in our rushed life? 

OR 

What are some of the things we miss because of lack of time? 

Ans: The poem “Leisure” is a criticism on the sorry state of modern man. The ideas presented in the poem are thought provoking. The depth of these ideas is inspiring and motivating William Davies rightly points out that our life is full of care. The worldly worries have snatched our freedom and we are always at the mercy of time. We cannot enjoy the beautiful scenes of sunset and sunrise. We grow blind to the beauty of the moon surrounded with the stars. The innocent pleasures of natural objects have little attraction for us. We are so much absorbed in our routine work that we pay little attention to the beauty spread around us. We are enslaved by hurry, burry in made race for success. We are enchained by our mechanical life. These things have made us sick at heart. This sickness has become deep rooted because we have compromised with it. 

The world of Nature surrounding us is full of freshness and beauty. Unfortunately, this freshness and beauty goes unnoticed because we are so much engaged in our own problems. We have no leisure to enjoy the healthful atmosphere of the hilly areas. We do not observe animals and birds busy with their different activities. We do not enjoy the dancing waves on the surface of a stream which reflect sunlight and present a beautiful scene. The scene is as captivating as the twinkling of the stars in the sky. Materialism has changed our thinking. Now we do not think that “A thing of beauty is a joy for ever” but, we believe that a thing of material benefit is a joy forever. 

3. How would you define personification? The poet has used a personification. Can you point it out? 

Ans: Personification is a poetic tool in which we treat Nature, non-human things and ideas as if they had human qualities or feelings. It is man’s inborn tendency to provide lifeless things with activities and passions similar to his own. The Greeks personified the forces of nature as Gods. Shakespeare addresses many non-human things as if they had human personality. Keats calls autumn a woman reaping and gathering harvest. 

In the poem “leisure” the poet has conveyed his ideas by means of colourful natural images. He has enriched these ideas with a personification of beauty. “No time to turn at Beauty’s glance And watch her feet, how they can dance” Beauty is neither a thing nor a person. But it is an idea. The poet, however, presents it as a person, who has eyes, feet and lips and can smile and dance. Beauty begins smiling through her charming eyes and then it gracefully run towards her lips. The poet wants to say that we are so much engrossed in our daily routine that we cannot spare a few moments but stop and gaze at the beauty of the beautiful nature. The poem is full of freshness and beauty but it ends on a sorry note. It bemoans that modern man is enslaved by the rough and tough routine of his life and has no leisure to enjoy this dancing, smiling and swinging beauty. 

Reference to the context: 

1. A poor life this is full of care 

We have no time to stand and stare 

Ans: These lines have been taken from the poem “Leisure” written by William Davies. The poem is a criticism on the sorry state of modern man. The ideas presented in the poem have deep meanings. William Davies rightly points out that our life is full of care. The worldly worries have snatched our freedom and we are always at the mercy of time. We are enslaved by hurry, worry and mad race for success. These things have made us sick at heart. 

Explanation

In the given lines the poet criticizes the modern man who has grown blind to the beauty spread around him. The world of nature surrounding him is full of beauty and freshness. But his life is full of worldly worries and cares. He has no time to stand and stare at the beauty of things surrounding all around him. He has no leisure to enjoy the healthy atmosphere of the hilly areas. The worldly worries have snatched his freedom and his life has become dull and colourless. 

2. No time to see, when woods we pass 

Where squirells hide their nuts in grass 

No time to see in broad daylight 

Streams full of stars, like skies at night 

Ans: These lines have been taken from the poem “Leisure” written by William Davies. The poem is a criticism on the sorry state of modern man. The ideas presented in the poem have deep meanings. William Davies rightly points out that our life is full of care. The worldly worries have snatched our freedom and we are always at the mercy of time. We are enslaved by hurry, worry and mad race for success. These things have made us sick at heart. 

Explanation: In the given lines the poet says that we are so much absorbed in our work that we cannot enjoy the beauty spread around us We do not have enough time to observe various activities going on in the world of nature. We ignore the beauty and activities of various animals when we pass through the woods. Similarly, we do not enjoy dancing waves on the surface of a stream which reflect sunlight and present a beautiful scene. The scene is no less beautiful than the sight of the stars twinkling in the sky. The scene is so captivating But we cannot enjoy the beauty of things and the beauty of various sights because of our busy routine work. 

3. No Time to turn at beauty’s glance 

And watch her feet, how they can dance 

No time to wait till her mouth can 

Enrich that smile her eyes began 

Ans: These lines have been taken from the poem “Leisure” written by William Davies. The poem is a criticism on the sorry state of modern man. The ideas presented in the poem have deep meanings. William Davies rightly points out that our life is full of care. The worldly worries have snatched our freedom and we are always at the mercy of time. We are enslaved by hurry, worry and mad race for success. These things have made us sick at heart. 

Explanation: In the given lines the poet criticises the modern man who has grown blind to the loveliness spread around him. The poet want to say that we are so engaged in our daily routine work that we cannot spend a few moments to stop and gaze at the beauty of nature dancing like a beautiful woman. Here the poet has used personification for nature as a beautiful woman dancing and smiling with her charming eyes. The poet says that we have not enough time to see the smile that begins through her charismatic eyes and then gracefully runs towards her lips. Her beauty make the whole atmosphere so charming. But the modern man is deprived of such ecstatic moments of life. He is enslaved by the rough and tough routine of his life and has no leisure to enjoy this dancing, smiling and swinging beauty. 

This Post Has 13 Comments

Leave a Reply