NIOS English(302) Notes & Questions Answer| Chapter-1 My First Steps|

Class 12 SOS English Chapter-1 My First Steps. Important questions for HS First Year English Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers SOS . Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint. Class 12 SOS English Chapter-1 My First Steps

HS Second Year SOS English Chapter-1 My First Steps

Summary 

In the lesson ‘My first steps, Sunil Gavaskar tells us about his birth in a hospital, his love for cricket, his admiration for his father and uncle, how he used to play with his friends etc. 

Gavaskar was born in a hospital. His uncle, Nana-kaka, saw him and noticed a hole on the baby’s left ear lobe. His uncle came to the hospital the next day. He was surprised. The baby beside Gavasker’s mother was different. So they searched all the cribs in the hospital. Gavaskar was found beside a fisherwoman. 

Gavaskar loved playing cricket as a child. His mother would bowl and he would bat in their house itself. One day he hit the ball hard and it hit his mother’s nose and wounded it. 

Gavaskar’s father and uncle were cricketers. His uncle received a number of souvenirs for playing cricket. Gavasker used to admire the souvenirs and the pullovers. His uncle advised him to work hard to become great. 

Gavaskar was a naughty boy. When he got out while playing with his friends, he would walk home with his bat and ball. The game would end because his friends did not have any bat and ball to continue. Later his friends made a plan to get him to play even after he got out. 

INTEXT QUESTIONS 1.1 

1. When was Sunil Gavaskar born? 

Ans: Sunil Gavaskar was born on 10th July, 1949. 

2. What did Sunil’s uncle Mr. Narayan Masurekar notice when he came to see the baby in hospital?

Ans; When Narayan Masurekar, Cavaskar’s uncle, came to see the baby in hospital, he noticed a little hole near the top of the baby’s left ear lobe.

3. (a) What was the horrible thing that happened the next day? 

Ans: The horrible thing that happened the next day was that baby Clavaskar, after a bath, was misplaced by the nurses. In his place, a fisher-woman’s baby was left while Clavaskar was placed in the crib of the fisher woman’s baby. It was really horrible. 

(b) Where was the missing child found? 

Ans :  The missing Gavaskar was later found sleeping peacefully in the crib of a fisher-woman’s baby. 

4. If Nan-kaka had not noticed the hole in his ear, where would he be living? 

Ans : If Nan Kaka had not earlier spotted the little hole on Gavaskar’s car as an identity mark, Gavaskar would have been brought up by the fisher-woman’s family and the chances of his becoming a cricketer would have been nearly impossible. 

5. Find words from the passage which mean the same as: 

(a) looking at things with great attention and noticing small details. 

Ans : cagle-eyed 

(b) unaware of what is happening 

Ans: oblivious 

(c) unknown; nor will be known 

Ans: obscure 

(d) a short period 

Ans: a spell 

INTEXT QUESTIONS 1.2 

1. How did Gavaskar break his mother’s nose? 

Ans: Gavaskar’s mother used to bowl to him in the small gallery of their house where they played their daily match” with a tennis ball. Since the area was small his mother would kneel to bowl, or rather lob the ball to him. I hit one straight back and caught her bang on the nose, which started bleeding 

2. What qualities of his mother’s character are brought out through this part of the extract. Pick the 2 words/ phrases that best describe her from the ones given below: patient, encouraging, excellent cricketer, clever, unwilling to cooperate, helpful 

Ans: Patient, Encouraging. 

3. When Gavaskar says ‘cricket is in my blood’ he means that-(tick the correct choice) 

(i) he struggles and gives his blood to play cricket. 

(ii) his family has taught him the game. 

(iii) he has inherited interest in the game from his family members. 

(iv) it is a dangerous game. 

Ans: (iii) he has inherited interest in the game from his family members. 

4. What did Gavaskar like to do whenever he went to his uncle’s house? Why? 

Ans: Whenever Gavaskar went to his uncle’s house, he loved taking the uncle’s pullovers and run his hands over them lovingly. This indicated that he had great admiration for his uncle being a part of the Indian test cricket team. Another thing that Gavaskar enjoyed doing was gazing at his uncle’s souvenir and stump that had the autograph of Indian cricketers on it. 

5. What lesson did his uncle teach him? 

Ans: Sunil Gavaskar’s uncle used to teach him to work hard to become successful in his life. He also advised him to always work hard and move on. He said that there isn’t any shortcut to achieve success in life. Success comes with struggle and will power to achieve it. It also cannot be inherited by anyone. It’s only the hard work which results in bringing the joy of success. The uncle taught him this lesson because Gavaskar used to walk off from the game with his bat and ball whenever he used to lose wickets 

6. There is no short cut to the top means (tick the correct choice) 

(i) you can have a high position in life through short cuts. 

(ii) you must work hard to succeed in life. 

(iii) you can reach the top of the mountain by taking short steps. 

(iv) to succeed in life you must take big jumps. 

Ans: (ii) you must work hard to succeed in life. 

7. Which souvenir did Gavaskar like the most? Why? 

Ans: (i) The stump. 

(ii) It had autographs of Indian cricketers on it. 

8. Gavaskar says, ‘I hated losing my wicket.’ 

(a) What would happen whenever he got out? 

Ans: If Gavaskar got out by the other players, he would first argue with them and eventually walk out with his bat. As he was the only owner of the bat, his walking out would bring the game to an abrupt end. 

(b) How would the other boys react to this? 

Ans: The boys would then curse and call him names. However, the tension did not last long and the boys would become friendly again. 

(c) What does this behaviour show about Gavaskar? 

Ans: This behaviour show about Gavaskar that he has great love of the game. 

9. Find words from the passage, which mean the same 

(i) clear (Parad) 

Ans: Vivid 

(ii) controlled/checked (Para 3) 

Ans: Restrained 

(iii) of great value (Para 4) 

Ans: Invaluable 

(iv) an object kept as a reminder of an event (Para 4) 

Ans: Souvenir 

(V) a strong feeling/ desire/idea (Para 5) 

Ans: Obsession 

OVERALL QUESTIONS 

Answer the following questions in 50-55 words: 

1. How did his uncle’s keen observation help Gavaskar in retaining his identity? 

Ans : Gavaskar’s uncle had an observing eye. When Gavaskar was born his uncle noticed a hole on his left earlobe though he did not disclose it to anyone. When he came to see the baby again on the next day, he realised the baby did not have a hole on his carlobe. Immediately the baby with a hole was searched. Luckily Gavaskar was found near a fisherwoman. He was brought back to his parents. If Nankaka had not observed it, Gavaskar would have grown up to be an obscure fisherman and would not have achieved the fame and identity he received as a batsmen. Thus, Nan kaka’s keen observation helped Gavaskar in retaining his identity. 

2. How did Gavaskar’s family members help him to become a good cricketer? (What did his mother, father and uncle do?) 

Ans: The importance of Gavaskar’s family in his becoming a good cricketer was immense. Gavaskar has mentioned many  times that cricket was in his blood. He told so because his father (Shri Manohar Gayaskar) was a good club cricketer During his childhood, he used to discuss know hows of game with his father. The advice and motivation of his father is invaluable for development of his cricketing career Gavaskar’s mother (Smt. Meenal Gavaskar) hamessed his obsession with cricket. She supported him by playing with him with tennis ball. They used to play daily match in their small house apartment. Once he even hurt his mother’s nose with a straight drive. The most significant influence on Gavaskar’s was of his uncle. His uncle Shri Madhav Mantri played for India in four official test matches. He was a successful cricketer in first class games. Once Gavaskar asked his uncle for his pullover of his country. The reply was” One has to sweat and earn India Colors and he should work hard to earn the distinction” This sentence makes Gavaskar understand that there are no shortcuts to the top. 

So we can understand the family of Gavaskar significantly contributed towards his mindset for becoming a successful cricketer. He was constantly motivated and encouraged by his family members, and through their support he become a good cricketer. 

Class 12 SOS English Question Answer

Unit. No.LessonLink
Unit 1My First StepsClick here
Unit 2LeisureClick here
Unit 3Reading with UnderstandingClick here
Unit 4Father, Dear FatherClick here
Unit 5Fuel of the FutureClick here
Unit 6My Grandmother’s HouseClick here
Unit 7Reading with UnderstandingClick here
Unit 8A Case of SuspicionClick here
Unit 9My Son will not a Beggar BeClick here
Unit 10Where The Mind Is Without FearClick here
Unit 11Reading with UnderstandingClick here
Unit 12If I Were YouClick here
Unit 13The Tiger in the TunnelClick here
Unit 14The Road Not TakenClick here
Unit 15Reading with UnderstandingClick here
Unit 16I Must Know the TruthClick here
Unit 17India-her Past and FutureClick here
Unit 18Night of the ScorpionClick here
Unit 19Reading with UnderstandingClick here
Unit 20Reading with UnderstandingClick here
Unit 21Reading with UnderstandingClick here

3. How did Gavaskar behave during ‘matches’ played in his childhood days? How did his friends handle him on these occasions? 

Ans: If Gavaskar got out by the other players, he would first argue with them and eventually walk out with his bat. As he was the only owner of the bat, his walking out would bring the game to an abrupt end. The boys would then curse and call him names. However, the tension did not last long and the boys would become friendly again.

Whenever Gavaskar batted, the other players decided beforehand that they would appeal at a particular ball and whether Gavaskar was out or not, he had to go by the majority verdict! 

4. a) In his childhood days Gavaskar was not a sporting player. He would walk away with the bat and ball whenever he was declared ‘out’ which brought the game to an abrupt end. How would you convince a friend of yours who behaves in a similar fashion? 

Ans: This kind of attitude is very unmatured and children at a young age are a bit arrogant Specially those children who are very pampered and only child of their parents. But we must always try to give moral lessons like sharing food and toys with other children,not discriminating children according to class colour or any other criteria. Instead we must teach our children to be being kind to poor people etc. 

If I knew anyone who would behave like how Sunil Gavsker behaved at a young age then I would tell my friend that this kind of attitude is not right. We must not behave like that. This is not a sportsman spirit. In the world of sports we must keep a big heart. These kinds of things like winning and losing are part of game. You should never be too mean like not wishing the winner. If we lose we must accept that. We must try our level best to win but if we don’t, then we must not lose heart Its just a game. Today they won,tomorrow you will win. But if you won’t congratulate them today they wont congratulate when you will win. 

b) What are the qualities you require in order to be a good team player? Pick up five qualities from the box. 

cooperation 
collaboration over 
consideration 
over competitiveness 
Ambition
taking responsibility
egotistical behavior 
individualistic approach 
acceptance 

Ans: cooperation, cooperation, consideration, taking responsibility, acceptance 

INTEXT QUESTIONS 1.3 

Form new words by choosing one word from Group A and one from Group B. 

You may write the new word formed in one of the ways discussed above. For example, you would like to write mother in law as mother-in-law and not as mother in law. 

Group A Group B
first
four
three
before
gas
trouble
inter
short 
bread
white
bald 
brother
letter
night
bats
pull
far
grand
footed
year old
 over
man
mother
class
handed
hand
crumbs
sighted 
coloured
headed
in law
box
maker
sighted
cut
stove

Ans: 

first-class 
four-footed 
three-year-old 
gas stove 
trouble maker 
inter-class 
short-sighted 
bread crumbs 
white-coloured 
bald-headed 
brother-in-law
letter box 
before hand
right-handed 
Batsman
far-sighted
grandmother  
pullover 

INTEXT QUESTIONS 1.4 

Fill up the blanks in the following paragraph with some of the compound words you have formed. 

Every evening……….. used to sit in the verandah with her sewing machine. She stitched clothes for her grandson Ali. After finishing her work she would feed the sparrows with……… The sparrows could come and perch themselves on the………..Soon all the crumbs were eaten up. Grandmother who was………..could not see the sparrows clearly but she knew each sparrow who came and sat in her verandah everyday. 

Ans: Every evening grandmother used to sit in the verandah with her sewing machine. She stitched clothes for her grandson Ali. After finishing her work she would feed the sparrows with three year-old. The sparrows could come and perch themselves on the bread crumbs. Soon all the crumbs were eaten up. Grandmother who was short-sighted could not see the sparrows clearly but she knew each sparrow who came and sat in her verandah everyday. 

INTEXT QUESTIONS 1.5 

Complete the following narration by using the verbs given in the brackets in the simple past tense. 

When Sunil Gavaskar was born, a relative….. (come) to see him in the hospital. His name………(is) Mr. Narayan Masurekar and he had sharp eyes. II……….(notice) that the newborn baby….(has) a hole on his car. The next day when he……….(go) again and picked up the baby, he ………(find) that the hole was missing. Everyone……….(start) searching for the missing baby. At last Sunil was found sleeping beside a fisherwoman. 

Ans: When Sunil Gavaskar was born, a relative came to see him in the hospital. His name was Mr. Narayan Masurekar and he had sharp eyes. He noticed that the newborn baby had a hole on his ear. The next day when he went again and picked up the baby, he found that the hole was missing. Everyone started searching for the missing baby. At last Sunil was found sleeping beside a fisherwoman. 

INTEXT QUESTIONS 1.6 

Complete the following paragraph with verbs in the past tense. You may use the past tense of the appropriate verb or ‘would’ or ‘used to’. When I was a small child I lived in Bombay. I……….. in Bombay High School. I to go to school where I………many ………..things. I…..go to Juhu Beach with my parents on Sundays. Whenever I go to the beach I play with my brother. We………. keep playing till it was time to return home. On our way home we…stop at Quality’s Ice Cream Parlour for Ice Cream. It be an enjoyable day for all of us. 

Ans: When I was a small child I lived in Bombay. I studied in Bombay High School loved/enjoyed to go to school where I learnt many used to things. I would go to Juhu Beach with my parents on Sundays. Whenever I used to go to the beach I

would play with my brother. We would keep playing till it was time to return home. On our way home we used to stop Quality’s Ice Cream Parlour for foe Cream. It would be an enjoyable day for all of us. 

INTEXT QUESTIONS 1.7 

Rewrite the following sentences in the negative. The first is done for you as an example. 

1. I played cricket with my friends. 

eg. I did not play cricket with my friends. 

2. My aunt went to Bombay in the holidays. 

Ans: My aunt did not go to Bombay in the holidays. 

3. He obeyed the rules of the camp. 

Ans: He did not obey the rules of the camp 

4. He came to school on foot. 

Ans: He did not come to school on foot. 5. He returned home after the show. Ans: He did not return home after the show 

INTEXT QUESTIONS 1.8 

Rewrite the following sentences in the Interrogative. The first one is done for you as an example. 

1. Ravi slept during the day. 

eg Did Ravi sleep during the day? 

2. Shekhar went for a swim in the pool. 

Ans: Did Shekhar go for a swim in the pool? 

3. He accepted the offer. 

Ans: Did he accept the offer? 

4. India became a Republic on 26th January 1950. 

Ans: Did India become a Republic on 26th January 19502 

5. They wanted to help the poor children. 

Ans: Did they want to help the poor children? 17

ADDITIONAL QUESTIONS & ANSWERS 

>> Very Short Questions with Answer: > Marks: 1/2 

1. Who were Gavaskar’s early comrades who played with him ? 

Ans: He played with the Ambaye brothers, the Manjrekar brothers and others. 

2. What were the ‘trophies’ for which Gavaskar and his friends played cricket with boys of other buildings ? 

Ans. White metal cups costing just Re 1.50 p. 

3. What was the lesson, ‘My First steps’ taken from? 

Ans: From Gavaskar’s autobiography. 

4. With what type of ball did Gavaskar and his mother play cricket? 

Ans: Gavaskar and his mother played with a tennis ball. 

5. That was more than carelessness. What happened after that? Who noticed the irregularity? 

Ans: This irregularity was noticed by Mr. Narayan Masurekar, a relative of the family. He did this smart discovery because he had spotted an identity mark- a hole in the baby’s left ear-lobe. 

6. What does Gavaskar mean by Providence? 

Ans: By the term Providence, Gavaskar refers to the grace of God that interfered through Mr. Narayan Masurekar to redeem the one-day-old Gavaskar’s identity. 

7. Why was the injury serious? 

Ans: Although it was a tennis ball, the distance between the two of us was very short, which accounts for the force with which the ball hit her. 

8. How did Gavaskar’s mother react to the injury? 

Ans: Although the injury was deep and pain very high, 

Gavaskar’s mother shrugged it off. She washed her face and as the bleeding stopped, continued the game. 

9. Who was Madhav Mantri? 

Ans: Madhav Mantri was Gavaskar’s uncle. By this time, Madhav Mantri was a well-known cricketer. He had played for India in four official’ tests, though not very successfully. 

10. How did Madhav Mantri’s refusal of the pullover help Gavaskar later in his life? 

Ans: Looking back, Gavaskar is now glad that his uncle had not given him his pullovers. This taught him that there is no short-cut to success. 

11. What was Gavaskar’s early obsession in cricket? 

Ans: Right from the beginning, Gavaskar wanted to become a batsman and hated losing his wicket. This became such an obsession with him that, if the rest of the boys ever got him out, he would fight and eventually walk home with the bat and the ball. 

12. Who made up Gavaskar’s team mates in his childhood? 

Ans: The Ambaye brothers, and the Mandrekar brothers and several others made up the first team. 

13. What was decided and agreed upon by all the players in order to check Gavaskar’s arguing habit? 

Ans: Whenever Gavaskar batted, the other players decided beforehand that they would appeal at a particular ball and whether Gavaskar was out or not, he had to go by the majority verdict! 

14. How did the players award the winner teams? 

Ans: The players awarded the winner with trophies. These trophies were small white-metal cups for which the players contributed and bought for as little as Rs. 1.50.

>> Short Questions with Answers: >> Marks : 4/5 

1. Why does Gavaskar title this account “My First Steps?” 

Ans: Gavaskar describes an incident that would have ruined him forever. In the hospital where he was born, nurses mistakenly laid him with the wife of a fisherman after bathing the babies. If this was not noticed, Gavaskar would not have been brought up by his real parents and his destiny would have been different. 

2. Why does Gavaskar call Mr. Narayan Masurekar eagle-eyed’ relative?

Ans” Gavaskar calls Mr. Narayan Masurekar’s ‘eagle-eyed” relative because Masurekar’s observation was so strong that he could spot a tiny hole on the top of Gavaskar’s left ear lobe on the day he was born and later he was able to figure out the fatal mistake committed by the nurses. 

3. Mr. Narayan Masurekar’s observation played a vital role in determining Gavaskar’s destiny. Explain. 

Ans: If Narayan Masurekar had not observed the hole on Gavaskar’s ear-lobe, he would have been brought up by the family of a fisherman and there were few chances he would have come to the scene of cricket and fame. 

4. What do you mean by ‘cricket being in Gavaskar’s blood?” 

Ans: Gavaskar’s father was a good club cricketer in his days and a keen student of the game. The family had interesting discussions on various aspects of the game. Gavaskar found his father’s advice invaluable in the development of his career. Gavasalr mother was fond of cricket and was a fellow player in his early childhood. 

4. Why did Madhav Mantri refuse Gavaskar’s plea to give him one of his many India test pullovers? 

Ans: Gavaskar was so attracted by the India test pullovers that once he even dared to ask his uncle if he could take one, since he had so many. His uncle told him that one has to sweat and earn the India ‘colours.’ He advised him to work hard to earn the distinction. Gavaskar took his uncle’s words too close to his heart and decided to win rather than beg. 

5. Write the summary of My First Steps. 

Ans: Sunil Gavaskar was born on 10th July 1949.Sunil had cricket in this blood. His father was a good club cricketer. His uncle, Madhav Mantri also played four officials tests for India. Sunil loved to go to his uncle if he could take one, but his uncle refused to give any and told him that he must work hard and sweat to get India colours.His uncle told him that there was no short cut to the top. He was also fascinated by the many models he had and the large number of trophies he had won. What he liked most were the stumps bearing the autographs of the 1952 India and England teams. From childhood, he wanted to become a batsman. 

» Long Questions with Answers >> Marks : 10 

1 Cricket to use a cliche, is in my blood”. What did gavaskar mean to say in this statement? 

Ans: To use a cliche is to use a form of expression that has been in use too many times, such that it has seemed to lost its meaning and importance. Cliches are used to express feelings and thoughts. The quote of Sunil Gavaskar when he said “Cricket, to use a cliche, is in my blood”, he meant to say that cricket defines who he is. He uses the overrated form of expression to make his point of cricket being his very being, his identity and how much the game means to him. “in my genes’ ‘ means in my blood, kind of ingrained in his biological make-up. So, in simple words, Gavaskar is implying that he loves cricket, it is who he is, and the game will always be a representation of his identity. 

2. Describe the role of Gavaskar’s extended family in shaping his career. 

Ans: Gavaskar’s father was a cricketer himself and his mother was also interested in the sport- ensuring that cricket was in his blood, in a manner of speaking, However, it is not only his parents who contributed to his career and made him the legend that he went on to become. Had it not been for Narayan Masurekar, Gavaskar would have had a different childhood altogether. After he was born, the nurses bathed him and mistakenly lay him with a fisherman’s family who also had had a baby that day. The ‘cagle-eyed Masurekar made the distinction by a hole on the top of Gavaskar’s left ear lobe, and thereby restored to his proper family. The other person who was crucial to his becoming one of the best cricketers of all time was Madhav Mantri, his uncle. He had played for India in four test matches and had autographed trophies of the 1952 India and England teams. The young Gavaskar dreamed about a cricketing future as he lingered over those autographs while he browsed through the trophies. Mantri also had his team pullovers which he was in a habit of nostalgically caressing from time to time. When Gavaskar asked for one, he had said that one would have to earn the honour of wearing the colours of India. This lesson, that there is no shortcut to cricketing glory, was foundational in Gavaskar’s education. 

3. What is the difference between Sunil Gavaskar’s reactions and that of his mother after the latter broke her nose while playing cricket with him as told in the prose ‘The First Steps?? 

Ans: Gavaskar was playing the daily cricket match with her mother in the small gallery of their house. His mother used to bowl him. One day Gavaskar hit one straight back and caught her bang on the nose, which started bleeding. Now, as the distance was short and it was a tennis ball, the injury was really bad and she must have received great pain. The boy was frightened while his mother shrugged the pain off, washed her face and as the bleeding stopped, they started playing again. The difference between the reaction of the boy and his mother was something to look at more closely. While Gavaskar was too young and afraid, the mother was fond of cricket and was keen on inspiring her son to be a good cricketer. She could not afford to break down with a small injury but to overcome it somehow to instil the spirit of fight in her son

This Post Has 13 Comments

Leave a Reply