HS First Year English Chapter-9 The Voice of The Rain

HS First Year English Chapter-9 The Voice of The Rain. Important questions for HS First Year English Questions Answers brings you latest queries and solutions with accordance to the most recent pointers NCERT. Students will clear all their doubts with regard to every chapter by active these necessary chapter queries and elaborate explanations that area unit provided by our specialists so as to assist you higher. These queries can facilitate students prepare well for the exams thanks to time constraint. HS First Year English Chapter-9 The Voice of The Rain

HS First Year English Chapter-9 The Voice of The Rain

Text-Book Exercises

Q. 1. There are two voices in the poem. Who do they belong to? Which lines indicate this?

Ans. The two voices mentioned in the poem are those of (i) rain and (ii) the poet. The following lines indicate this.

(a) “And who art thou?” is the voice of the poet.

(b) “And I am the poem of the earth.” is the voice of the rain.

Q. 2. What does the phrase ‘strange to tell’ mean?

Ans. “The phrase strange to tell’ means that it is surprising to inform the readers that the rain, a lifeless thing, itself answers the questions asked by the poet.

Q. 3. There is a parallel drawn between rain and music. Which words indicate this? Explain the similarity between the two.

Ans. It is a fact that there is a parallel between rain and music. The following words may be pointed out to show the similarity between the two.

(a) ‘Poem of the earth’ -:rain claims herself to be a poem, posed of musical lines.

(b) ‘Soft-falling shower: -Softly falling raindrops create musical sound.

(c) the voice of the rain- Rain comesdown making somewhat rhythemic sound.

Q. 4. How is the cyclic movement or rain brought out in the poem? compare it with what you have learnt in science.

Ans. The poet Whitman has aptly described the cyclic movement of rain. The origin of rain drops is the water vapour that goes on continuously rising from land and sea. In the sky the vapour wanders in the form of cloud. While passing through cool air the vapour turns into raindrops and comes down to earth as soothing showers. The cycle is completed because the rain drops come down to their birth place the land and sea.. 

Q. 5. Why are the last two lines put within brackets?

Ans. The last two lines of the poet put within brackets convey extended meaning relating to music of rain. After completing her cyclic course the rain comes down to earth again. She does not bother if someone has heard her music or not. She goes on repeating her cyclic movement. 

Q. 6. List the pairs of opposites found in the poem.

Ans. The following are the pairs of opposites found in the poem.

(a) Land and the bottomless sea.

(b) day and night.

(c) recked and unrecked. 

II. Notice the following sentence patterns :

1. And who art thou? said I to the soft falling shower.

2. I am the poem of the Earth, said the voice of the rain.

3. Eternal I rise.

4. For song……. duly with love returns.

Rewrite the above sentences in prose: 

Ans. 1. The poet asked the soft falling shower who she was.

2. The voice of the rain replied that she was the poem of the Earth. 

3. The rain declares that she rises eternally in the form of vapour, cloud and raindrops. 

4. The rain declares that she has a music of her own when she returns duly with love.

III. Look for some more poems on the rain and see how this one is different from them. 

Ans. This poem is different of all other poems on rain because it is writter in dialogue form between the rain and the poet.

Comprehension test

Q.1. Read the following stanza and answer the questions given below

And who art thou? said I to the soft falling shower, Which, strange to tell gave me an answer, as here translated : I am the Poem of Earth, said the voice of the rain, 

Eternal I rise impalpantly out of the land and the bottomless sea. Upward to heaven, whence vaguely formed altogether changed, and yet the same.

Questions:

(i) How does the shower fall?

(ii) Who gave an answer to the poet?

(iii) Why does the poet say “strange to tell.”.

(iv) What does the voice of the rain say?

(v) Where does the rain rise from? 

(vi) Why does the rain say ‘Eternal I rise’?

(vii) What does the poet mean by ‘and yet the same’.

(viii) Find in the stanza the word that means ‘hidden’.

Ans.

(i) The shower falls softly.

(ii) The shower (rain) gave an answer to the poet. 

(iii) The poet says ‘strange to tell to mean that it is surprising to inform

the reader that the shower answers his question. 

(iv) The voice of the rain says that she is the poem of the Earth.

(v) The rain rises from land and deep seas.

(vi) By the term “And yet the same”, the poet means to say that the drops of rain formed in the sky comes down to earth unchanged.

(vii) ‘Latent’ means hidden. 

Q. 2. Read the following and answer the questions given below it.

I descend to lave the droughts, atomics, dust layers of the globe,

And all that in them without me were seeds only, latex unborn; And forever, by day and night, I give back life to my own origin. And make pure and beautify it.

Questions:

(i) Why does the rain descend?

(ii) What will happen if there is no rain? 

(iii) What does the rain give to her own origin?

(iv) What is meant by my own origin? 

(v) Find a word in the stanza that means ‘the earth’.

Ans.

(i) The rain descends to wash the particles and dust layers on earth. 

(ii) If there is no rain seeds will never sprout and they will remain dor mant and unborn.

(iii) The rain gives back a lease of life to her own origin. 

(iv) My own origin means one’s birth place. Here it means the earth, the birthplace of the rain.

(v) ‘globe’ means the earth.

HORNBILL PROSE & POETRY

Sl. No.LessonLink
1The Portrait of a LadyClick here
2A PhotographClick here
3“We’re Not Afraid to Die…
If We Can All Be Together”
Click here
4Discovering Tut: The Saga ContinuesClick here
5The Laburnum TopClick here
6Landscape of the soulClick here
7The Voice of the RainClick here
8The Ailing planet:
The Green Movement’s Role
Click here
9The Browning VersionClick here
10ChildhoodClick here
11The AdventureClick here
12Silk RoadClick here
13My Impressions of AssamClick here
14Father to SonClick here

SNAPSHOTS

Sl. No.LessonLink
1The Summer of the Beautiful White HorseClick here
2The AddressClick here
3Ranga’s MarriageClick here
4Albert Einstein at SchoolClick here
5Mother’s DayClick here
6The Ghat of the Only WorldClick here
7BirthClick here
8The Tale of Melon CityClick here

Short Answer Type Questions and Answers

Q. 1. What question does the poet ask the rain. What is his reaction to the answer given by the rain?

Ans. The poet asks the question who the rain is. He asks the question to rain when he finds it falling gently. To the surprise of the poet the rain itself answers his question. Rain has been personified and hence it could speak. 

Q. 2. What does the rain tell the poet about herself and her origin?

Ans. The poet wants to know who the rain is. To this the rain tells the poet that she is the poem of the earth. She adds that she rises perpetually from the earth and the deep sea. She rises day and night and moves. towards the sky. In the sky the vapour cools down and again falls back on earth as rain drops.

Q. 3. What happens when the rain descends on earth? 

Ans. The rain brings down to earth a lease of life. The showers dispel draught, washes away the layers of dust. It purifies and beautifies the earth. Apart from it the rain helps the seeds to sprout. Without rain the seeds would have remained as they are. Thus rain helps creating life on earth.” 

Q. 4. What is meant by the never ending cycle of the rain?

Ans. The origin of rain is the vapour that rises from land and sea. The vapour perpetually makes upward movement and forms the cloud in the sky. In the sky while passing through cold with the cloud solidifies into rain drops that in turn come down to earth to rise again as vapours. Thus the cycle is completed in full and it goes on perpetually.

Q. 5. What will happen if it will not rain? 

Ans. Showers of rain come down to earth as a nourishing force. It helps the seeds to sprout; cleans the atmosphere; dispels drought and layers of dust. Without rain the seeds will never sprout and the earth will be a barren place. Rain brings back to earth a new lease of life.. 

Q. 6. Do you think that the title of the poem is justified?

Ans. The poem nicely describes the cycle of the rain and its various activities done on earth. The origin of rain is the vapour that rises from land and sea. The vapour makes upward movement and forms the cloud in the sky and then falls down on earth as rain drops. Rain helps in sprouting the seeds and cleansing the atmosphere. It brings to earth a new lease of life. The title is just, apt and befitting to the subject matter dealt in the poem.

Q. 7. Why is rain called the ‘poem of Earth’?

Ans. A poem is a musical composition. It is composed to sing. Therefore, it is evident that poems and music are inter-related. Like a poem rain also creates a kind of music when drops fall at regular intervals. For example the tapering sound of rain is musical. Because of its musical turne rain is called the ‘poem of Earth.

About the Poem:

The poem is in the form of a dialogue between the poet, Walt Whitman and the Rain. Rain is personified here and imagined as a living being that answers the questions of the poet. (Personification is attributing human qualities to lifeless things). The poem describes the cyclic movement of rain in different shapes. The rain tells the poet her qualities and what she does on earth.

SUMMARY OF THE POEM

The poet asks the soft falling shower who she was. It is strange to tell that the rain gave the answer to the poet as described below:

The rain that she wrote was the poem of the Earth. It rises forever from the earth and the deep sea. It rises in a manner that cannot be touched. It rises towards the sky; undergoes change there and falls down on the earth without change. Rain dispels draughts and washes away and settles down the layers of dust on the earth. Rain brings a lease of life as without it seeds remain seeds unsprauted and unborn. In this way forever rain gives a lease of life to the land of her birth and makes pure and beautify the landscape.

This Post Has One Comment

Leave a Reply